Hoe een nieuwe kat zich thuis te laten voelen in 8 eenvoudige stappen

Het is spannend om een nieuwe kat mee naar huis te nemen, of je nu voor het eerst een huisdierouder wordt of je hebt al een kat of twee (of drie). Maar zelfs als je ernaar uitkijkt om je nieuwe aanwinst te verwelkomen, is het normaal om je zorgen te maken of je er een beetje gestrest over te voelen.

Snel overzicht

01

Het kan enkele dagen, weken of zelfs maanden duren voordat katten zich volledig in een nieuw huis hebben gevestigd.

02

Probeer het voer, het strooisel en het bed van je nieuwe kat hetzelfde te houden als in hun vorige huis en laat ze langzaam kennismaken met andere huisdieren.

03

Als u denkt dat uw kat zich niet in uw huis vestigt zoals hij zou moeten, praat dan met uw dierenarts of een gekwalificeerde dierenarts.

Als huisdierouders willen we dat onze bontbaby’s zich tevreden voelen. Gelukkig hebben we een artikel samengesteld met alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwe kat zich thuis voelt?

Een nieuwe kat helpen zich aan te passen gaat minder over de spullen die ze nodig hebben en meer over hoe ze hun nieuwe omgeving als thuis kunnen laten voelen.

Je zou kunnen denken dat het adopteren of kopen van een kat of kitten en ze naar huis brengen vrij eenvoudig is – je hebt alleen een voer- en waterbak, een kattenbak of twee, wat kattenvoer, een kattenbed en het telefoonnummer van je plaatselijke dierenkliniek nodig.

Het afvinken van een checklist van de items die uw kat nodig heeft, zorgt echter niet noodzakelijkerwijs voor een soepele overgang naar uw huis. Het is niet zo verwonderlijk. Als je in een nieuw huis werd geplaatst met mensen die je nog nooit eerder had ontmoet, zou het niet per se uitmaken dat je wat borden, eten, een bed en een badkamer had. Je zou je waarschijnlijk nog steeds onrustig voelen omdat het niet je huis was of wat je gewend was. Dus, hoe zorg je ervoor dat een nieuwe kat zich thuis voelt? Laten we het uitzoeken.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

#1 Voorbereiden

Verrijkte omgeving

Als u voorbereid bent met de items die uw kat nodig heeft, kunt u zich gemakkelijker concentreren op het helpen van hen om zich op hun gemak te voelen in uw huis.

Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om alles wat je nodig hebt klaar te hebben om je nieuwe katachtige familielid te verwelkomen. Je moet beslissen waar je nieuwe kat gaat eten, drinken, slapen en spelen, evenals de beste plek om zijn kattenbak te plaatsen.

Je moet ook de kattengerelateerde apparatuur en parafernalia inslaan die je nodig hebt, waaronder voedsel- en waterbakken, kattenbakvulling, kattenbakken, een kattenbed of -deken, een krabpaal of krabpaal en veel speelgoed. Weten dat je alles hebt wat je nodig hebt, zal je helpen je meer ontspannen te voelen, wat minder angstige vibes voor je kat zal betekenen om op te pikken. Als je hulp nodig hebt met wat je moet kopen voor je nieuwe kat, bekijk dan onze Checklist voor nieuwe katteneigenaren.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten

#2 Gebruik feline feromonen of kalmerende producten

Om nieuwe katten te helpen ontspannen, probeer kattenferomonen, die worden geleverd als sprays of plug-in diffusers.

Als het gaat om het verminderen van de angst van je nieuwe kat en hem te helpen zich te vestigen in een nieuwe omgeving, zijn feromonen en kalmerende sprays je vrienden! Van plug-in diffusers tot handsprays, er zijn opties voor elk huis.

Vergeet niet om ze 24 uur voordat uw nieuwe familielid arriveert aan te sluiten of te spuiten, om ervoor te zorgen dat het product de kans heeft gehad om te circuleren. Als u niet zeker weet welk product u moet gebruiken, neem dan contact op met uw dierenarts of lees Beste kalmerende hulp voor katten.

Lees ook: Werkt Feliway voor katten?

#3 Vermijd sterke geuren of schoonmaakmiddelen

Bengaalse kat loopt op de grond in de keuken

Houd de geuren van uw huis neutraal door agressieve schoonmaakproducten, geurkaarsen en potpourri te vermijden.

Katten hebben een uitstekend reukvermogen, wat betekent dat ze erg gevoelig zijn voor geuren, zelfs als ze ons niet overweldigen. Als je wilt dat je nieuwe kat zich vestigt, sla dan de wierook, rietverspreiders en andere huisgeuren over. Dit is vooral belangrijk bij essentiële oliën, omdat ze giftig kunnen zijn of irritatie bij katten kunnen veroorzaken.

Het zijn echter niet alleen parfums en huisgeuren die je nieuwe kat kunnen beledigen, schoonmaakproducten kunnen ook sterk geparfumeerd zijn. Dus, als je van plan was om je huis een grondige schoonmaakbeurt te geven voordat je je nieuwe kat verwelkomt, probeer dan in plaats daarvan ongeparfumeerde of milde producten te gebruiken.

Lees ook: Welke geuren haten katten?

#4 Zo min mogelijk veranderen

Hoe u uw kat veilig pompoen kunt geven

Zoek uit wat uw nieuwe kitten at voordat ze bij u kwamen, zodat u zich er in eerste instantie aan kunt houden.

Alle informatie die u kunt verzamelen over de huidige routine van uw kat of kitten zal u helpen om ze sneller in uw huis te laten wennen. Ontdek welke kattenbakvulling en kattenbakopstelling ze gewend waren, welk type en merk voedsel ze aten en andere informatie over hun dagelijkse routine, en probeer vervolgens zoveel mogelijk in je huis te repliceren.

Dit betekent het gebruik van dezelfde lekkernijen en kattenvoer, indien mogelijk, en het gebruik van een waterbak of waterfontein, afhankelijk van wat ze gewend zijn. Als ze gewend zijn om op een specifiek kattenbed te slapen, probeer dan een vergelijkbare stijl te vinden of vraag de vorige eigenaar, fokker of opvangcentrum of je hun bed of andere favoriete items kunt meenemen.

Als u in staat bent, kan het verstrekken van een t-shirt of ander stofstuk dat naar u of uw huis ruikt en dat een paar weken voor de herplaatsingsdatum bij uw nieuwe kat of kitten kan worden geplaatst, hen helpen vertrouwd te raken met uw geur, zodat ze zich meer op hun gemak voelen wanneer het tijd is voor u om ze naar huis te brengen.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#5 Doe introducties langzaam

Geleidelijk aan geven introducties katten de tijd die ze nodig hebben om aan elkaar te wennen.

Als je andere huisdieren hebt, vooral andere katten, is het belangrijk dat je ze langzaam en op een gecontroleerde manier introduceert. Net zoals je een item met je geur kunt geven aan de fokker, het opvangcentrum of de huidige eigenaar van de kat, als je andere katten hebt, kun je ook hun geur geven.

Als je echter een groot aantal katten hebt, is dit geen goed idee, omdat de plotselinge komst van zoveel verschillende geuren waarschijnlijk overweldigend zou zijn.

Zodra uw kat bij u thuis aankomt, is het een goed idee om ze in eerste instantie te scheiden van andere huisdieren, zodat ze hun eigen ruimte hebben om aan hun omgeving te wennen. U kunt dan geleidelijk de geuren van de andere huisdieren in de kamer toevoegen en de geur van de nieuwe kat aan uw bestaande huisdieren introduceren.

Zodra alle huisdieren gesetteld en comfortabel lijken met de nieuwe geuren, kunt u proberen uw nieuwe kat en bestaande huisdieren elkaar te laten zien. Dit moet één voor één worden gedaan, om te voorkomen dat de nieuwe kat zich kwetsbaar voelt, en u moet ervoor zorgen dat ze elkaar alleen kunnen zien, geen contact kunnen maken.

Op elk moment, als een kat sist, gromt, ander negatief gedrag vertoont of angstig lijkt, kun je de deur opnieuw sluiten en het later of de volgende dag opnieuw proberen.

Zodra uw katten zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap, zonder contact, kunt u toestaan dat ze elkaar benaderen. Nogmaals, als een van beide katten negatieve lichaamstaal vertoont of agressief wordt, scheid ze dan en geef ze langer de tijd om zich aan te passen voordat ze het opnieuw proberen.

Lees ook: Hoe nieuwe katten in een huis te introduceren

#6 Geef ze hun eigen veilige ruimte

Afgesloten bedden geven katten een veilige en gezellige plek om zich terug te trekken wanneer ze zich overweldigd voelen.

Een grote factor in hoe snel uw kat zich in uw huis vestigt, is of ze hun eigen veilige ruimte hebben om zich te verbergen als ze zich onzeker of angstig voelen. Dit moet ergens rustig zijn, weg van de drukte van het huis.

Dit kan een krat zijn die bedekt is met dekens, een kattenhuid, een iglobed of iets anders dat hen onderdak biedt en hen een veilig gevoel geeft. Als je een kalmerende spray hebt, is het een goed idee om de dekens of stoffen in de huid te spuiten, zodat ze het associëren met een kalm gevoel.

Lees ook: 7 redenen waarom je kat zich verstopt en hoe je kunt helpen

#7 Heb geduld

Hoe maak je een kat die van je kat houdt op schoot

Het kan enkele dagen, weken of zelfs maanden duren voordat uw kat zich volledig heeft gesetteld.

Het is volkomen begrijpelijk om enthousiast te zijn over het mee naar huis nemen van een nieuwe kat. Vooral jonge kinderen hebben waarschijnlijk haast om ze uit hun doos te halen en ze een knuffel te geven. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn en hen de tijd en ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te settelen.

Veel katten voelen zich niet comfortabel genoeg om zelfs hun doos een uur of zo te verlaten, en je zult merken dat je de eerste paar dagen je nieuwe kat nauwelijks ziet – je laat gewoon voedsel en water vallen en vertrekt! Dat is oké. Overhaast ze niet. Hoe meer ruimte je ze geeft, hoe minder angstig ze zich zullen voelen.

#8 Gebruik positieve bekrachtiging

Bied je nieuwe kat rustig traktaties aan als je er rustig naast zit.

Het gebruik van traktaties als beloning elke keer dat uw kat enige vooruitgang boekt, is een geweldige manier om hem te helpen zich te settelen. Je zou kunnen proberen om rustig met ze in de kamer te zitten en wat lekkers aan de deur van hun doos te leggen. Als ze naar buiten komen om ze op te eten en uiteindelijk voorzichtig op verkenning gaan, kun je offer nog een paar. Beweeg echter langzaam, vooral als ze verlegen of nerveus lijken.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Wat als je nieuwe kat zich niet vestigt?

Sommige katten hebben extra hulp nodig bij het wennen – uw dierenarts kan veel deskundig advies geven.

Dus, wat als het een paar weken geleden is en je kat niet veel vooruitgang boekt bij het settelen? Misschien kunnen ze je andere kat niet verdragen, weglopen als je de kamer binnenkomt of het grootste deel van hun tijd doorbrengen met zich te verstoppen in de kledingkast. Wat moet je doen?

1. Geef ze de tijd

Elke kat is anders en hoewel sommigen genieten van het gezelschap van andere katten, zijn ze meestal solitair en onafhankelijk. Hoewel je je misschien een beetje ongeduldig voelt, is het vaak normaal dat nieuwe katten de tijd nemen om zich te settelen met andere huisdieren en om aanhankelijk te worden met hun nieuwe huisdierouders. Als ze eten, drinken, urineren en uitwerpselen doorgeven en zich verplaatsen, hebben ze waarschijnlijk gewoon wat meer tijd nodig.

2. Praat met dierenarts

Als uw kat geen echte vooruitgang heeft geboekt of lijkt te verbeteren, maar weer is ondergedoken, als hij niet eet, drinkt of zijn kattenbak gebruikt, of als u symptomen van onwel zijn opmerkt, is het echt belangrijk om een afspraak te maken om hem door een dierenarts te laten controleren, voor het geval hij niet goed is.

3. Praat met een gekwalificeerde veterinaire gedragsdeskundige

Als je kat zich niet vestigt zoals je had verwacht, tekenen van stress vertoont of dingen gewoon niet helemaal goed lijken, kun je zowel met een dierenarts als met een dierenarts praten. Ze zullen meer advies kunnen geven over hoe u uw nieuwe kat kunt helpen zich meer op zijn gemak te voelen.

Lees ook: Top 10 dingen die je dierenarts wenste dat je wist

Laatste gedachten

Zodra katten zich thuis voelen, zullen ze comfortabel genoeg zijn om hun ware persoonlijkheid te laten stralen.

Een nieuwe kat of kitten mee naar huis nemen is spannend, maar een hobbelige overgang naar uw huis kan op langere termijn gedragsproblemen veroorzaken. Volg dus de bovenstaande stappen om ervoor te zorgen dat uw nieuwe kat zich zo snel mogelijk een tevreden lid van het gezin voelt.

Lees ook: Hoe te vertellen welke kat dominant is

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een nieuw huis?

Alle katten zijn anders. Sommige meer zelfverzekerde katten hebben slechts een dag of twee nodig om zich aan te passen, terwijl anderen een paar weken of langer nodig hebben. Het is waarschijnlijk langer als je andere huisdieren of jonge kinderen hebt, omdat er meer is om aan te wennen in termen van geluiden en geuren.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuwe kat zich welkom voelt?

Om ervoor te zorgen dat uw nieuwe kat zich welkom voelt, probeert u zijn voedsel, kattenbakvulling en bed hetzelfde te houden als in zijn vorige huis. Probeer ze van tevoren een kledingstuk met je geur te geven, zodat ze ermee vertrouwd kunnen raken en praat met je dierenarts of een gekwalificeerde gedragstherapeut als je je zorgen maakt.

Waar moet een kat de eerste nacht slapen?

Wanneer u een nieuwe kat mee naar huis neemt, moet u hem zijn eigen ruimte geven. Idealiter zou dit een kamer zijn met hun voedsel, water, krabpaal, speelgoed en een kattenmand. Hoewel het misschien vriendelijk lijkt om ze op je bed te laten slapen, zullen ze zich waarschijnlijk minder angstig voelen in hun eigen kamer.