Gaan katten door de puberteit?

twee gemberkittens samen

Katten ervaren de puberteit, net als mensen. Het is het katachtige equivalent van een tiener worden en net als tieners kunnen die hormonen in de war raken!

Snel overzicht

01

Katten gaan al vanaf de leeftijd van 4 maanden door de puberteit, hoewel het meestal rond de leeftijd van 6 maanden voorkomt.

02

De puberteit is de periode waarin een kat geslachtsrijp wordt en zich kan voortplanten.

03

Het castreren van uw kat voordat ze de puberteit bereiken, vermindert het risico op ongewenste zwangerschappen en ongewenst gedrag zoals urinesproeien en heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

De puberteit kan voorkomen bij katten vanaf slechts 4 maanden oud, wat misschien jong lijkt, maar vanaf dit punt in hun leven zijn ze in staat om zich voort te planten. Laten we eens nader bekijken wat de puberteit is, wat de tekenen zijn en hoe u uw kat kunt helpen gezond te blijven.

Lees ook: Kittens sexen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Wat is de puberteit?

De puberteit is de periode waarin katten geslachtsrijp worden.

De puberteit is de tijd in het leven van een kat wanneer ze geslachtsrijp zijn en kunnen paren met een andere kat om zich voort te planten. Het begint wanneer ze beginnen met het produceren van geslachtshormonen zoals progesteron, oestrogeen en testosteron. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in het gedrag, het uiterlijk en het voortplantingsvermogen van een kat. De puberperiode bij een kat duurt over het algemeen ongeveer 4-6 maanden.

Vrouwelijke katten bereiken meestal geslachtsrijpheid en beginnen loops te worden tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden, terwijl mannelijke katten de neiging hebben om geslachtsrijp te worden tussen de leeftijd van 5 en 7 maanden.

Zowel vrouwtjes als mannetjes kunnen echter al vanaf 4 maanden oud geslachtsrijp worden. Sommige katten van grote rassen zoals het Noorse Woud en de Maine Coon worden vaak later volwassen en worden pas geslachtsrijp rond de leeftijd van 9-12 maanden.

Lees ook: Houden katten van seks?

Wat zijn de tekenen van puberteit bij katten?

Hoewel de fysieke tekenen van de puberteit die het uiterlijk veranderen niet zo uitgesproken zijn bij katten als bij mensen, kunnen de gedragsveranderingen die optreden bij zowel mannelijke als vrouwelijke katten duidelijker zijn. Je schattige kleine kitten wordt het katachtige equivalent van een tiener!

Mannen

kat buiten

Mannelijke katten die door de puberteit gaan, kunnen verder van huis gaan zwerven, op zoek naar potentiële partners.

Pubescent mannelijke katten beginnen sterker ruikende urine te produceren die hen in staat stelt om hun territorium te ruiken. Dit wordt vaak gedaan door urine tegen verticale oppervlakken te spuiten, wat bijzonder onaangenaam kan zijn wanneer het in uw huis gebeurt.

Mannelijke katten met toegang tot het buitenleven zullen verder van huis gaan zwerven dan ze normaal zouden doen, in een poging om een partner te vinden. Ze hebben ook meer kans om te vechten met andere mannelijke katten vanwege de toenemende niveaus van testosteron.

Na verloop van tijd, als mannelijke katten ongecastreerd blijven, ontwikkelen ze ook enkele fysieke veranderingen in hun uiterlijk, zoals bredere wangen, grotere testikels en een dikkere huid.

Lees ook: Waarom hebben mannelijke katten grote hoofden?

Vrouwen

kat rolt op rug

Vrouwelijke katten die door de puberteit gaan, kunnen aanhankelijker worden, tegen je aan wrijven en op hun rug rollen.

Naarmate vrouwelijke katten de puberteit en geslachtsrijpheid bereiken, zullen ze om een partner gaan vragen. Dit kan gepaard gaan met luid huilen of vaak joggen, wat soms door beginnende eigenaren verkeerd kan worden geïnterpreteerd als een reden tot bezorgdheid dat hun kat ziek is of pijn heeft.

Pubescent vrouwelijke katten kunnen vaak aanhankelijker en behoeftiger worden met hun familieleden. Ze kunnen er vaker tegenaan wrijven dan normaal, aandacht vragen en ze kunnen veel op de grond rollen. Ze liggen soms op de grond met hun billen en staart omhoog stekend in de lucht, wat aan mannelijke katten laat zien dat ze klaar zijn om gedekt te worden.

Als ze langs hun rug worden geaaid, buigen ze vaak hun ruggengraat en heffen ze hun billen in de lucht terwijl ze zachtjes ‘lopen’ met hun achterpoten. Sommige vrouwelijke katten spuiten ook urine op verticale oppervlakken op de manier waarop geslachtsrijpe mannelijke katten dat doen, of ze kunnen vaker plassen dan normaal. Dit is hun manier om een tomkat (ongecastreerde kater) aan te trekken om mee te paren.

Lees ook: 7 redenen waarom je poes plotseling veel miauwt

De katachtige oestruscyclus

kat met kittens

Vrouwelijke katten kunnen hun voortplantingscyclus starten en met succes paren vanaf ongeveer 4 maanden oud.

Een ongecastreerde poes (koningin) vertoont dit gedrag wanneer ze in oestrus of ‘loops’ zijn. Een oestruscyclus (warmtecyclus) bestaat uits van verschillende stadia, waarvan er één oestrus is wanneer het vrouwtje ontvankelijk is voor mannetjes om te paren. Oestrus bij katten duurt meestal ongeveer 5-10 dagen per keer.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Hoe vaak wordt een poes loops?

Vrouwelijke katten hebben meerdere oestruscycli tijdens het broedseizoen en daarom worden ze ‘seizoensgebonden polyestrous’ genoemd. Als een koningin niet wordt gedekt tijdens de oestrus, zal ze een paar dagen uit de loops zijn voordat ze weer loops wordt. Gemiddeld duurt een volledige oestruscyclus bij een kat ongeveer 2-3 weken, hoewel deze 1-6 weken kan duren.

Welk stadium van oestrus kan een kat zwanger worden?

Een poes kan op elk moment zwanger worden terwijl ze loops is. Katten zijn geïnduceerde ovulatoren, wat betekent dat de handeling van het paren met een tomkat ervoor zorgt dat de eierstokken eieren vrijgeven. Katten kunnen vele malen paren binnen een korte periode en soms met verschillende katers. Dit betekent dat meerdere katers verschillende kittens kunnen verwekken binnen hetzelfde nest.

Lees ook: Hoe te vertellen of een kat zwanger is: weeëntekens, gedrag en tijdlijn

Moet ik mijn kat castreren?

kat met dierenarts

Overweeg om je kat te castreren om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Het castreren van een poes wordt sterilisatie genoemd en het castreren van een kater wordt castratie genoemd. Castratie helpt om onbedoelde paringen en daaropvolgende ongewenste nesten van kittens te voorkomen.

Het vermindert ook de kans op ongewenst gedrag geassocieerd met de puberteit, zoals urine spuiten, verhoogde vocalisatie en vechten. Het castreren van uw kater vermindert het risico dat hij zo ver van huis rondzwerft, wat op zijn beurt zijn kans op betrokkenheid bij een verkeersongeval of vermissing vermindert.

Er zijn ook gezondheidsvoordelen aan het castreren van uw kat, zoals een verminderd risico op borstkanker en pyometra (een levensbedreigende infectie van de baarmoeder) bij vrouwelijke katten.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te steriliseren of te castreren?

Wanneer moet ik mijn kat laten castreren?

De meeste dierenartsen zullen adviseren om uw kat te castreren voordat ze de puberteit bereiken op een leeftijd van ongeveer 4-6 maanden. Katten hebben meestal de vereiste grootte en gewicht bereikt voor een operatie op deze leeftijd, hoewel katten vaak veel jonger dan dit veilig kunnen worden gecastreerd. Als uw kat een laatrijp ras is, kan uw dierenarts voorstellen om de castratie met een paar maanden uit te stellen.

Vrouwelijke katten kunnen zwanger worden vanaf hun allereerste oestruscyclus op ongeveer 6 maanden oud (hoewel soms vanaf 4 maanden oud), dus vroege castratie is vooral belangrijk als u een vrouwelijk en een mannelijk kitten heeft. Katten paren zonder onderscheid, wat betekent dat een broer zal paren met zijn zus, of een moederkat zal paren met haar zoon. Praat met uw dierenarts over de beste tijd om uw kat te castreren.

Lees ook: Jonge leeftijd sterilisatie & castratie van katten

Samenvatting

Katten gaan door de puberteit en het kan al vanaf de leeftijd van 4 maanden voorkomen, hoewel er meestal meer voorkomt rond de leeftijd van 6 maanden. Veel gedragssignalen kunnen erop wijzen dat uw kat de puberteit heeft bereikt, zoals urinesproeien, verhoogde vocalisatie en vechten, onder andere.

Praat met uw dierenarts over het castreren van uw kat vóór de puberteit om dit ongewenste gedrag te voorkomen en het risico op ongewenste zwangerschappen en andere gezondheidsproblemen later in het leven te verminderen.

Lees ook: Checklist nieuwe katteneigenaar

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van de puberteit van katten?

Er zijn veel tekenen dat uw kat de puberteit heeft bereikt. Deze omvatten gedrag zoals urine spuiten, verhoogde vocalisatie en verhoogde genegenheid. Mannelijke katten hebben meer kans om te vechten met andere mannelijke katten en zwerven verder van huis in een poging een partner te vinden.

Gaan gecastreerde katten nog door de puberteit?

Het castreren van uw kat voorkomt de ontwikkeling van tekenen die verband houden met de puberteit, zoals gedragsveranderingen en bij mannelijke katten, brede wangen en een dikke huid. Als een vrouwelijke kat vóór de puberteit wordt gecastreerd, zal ze niet loops worden en zal ze niet het gedrag vertonen dat hiermee gepaard gaat.

Hoe weet ik of mijn kater door de puberteit gaat?

Mannelijke katten die de puberteit hebben bereikt, beginnen sterker ruikende urine te produceren en kunnen hun territorium gaan markeren door hun urine op verticale oppervlakken te spuiten, vaak in uw huis! Ze zullen meestal verder van huis gaan afdwalen en kunnen gaan vechten met andere mannelijke katten.