Hoe de gebroken nagel van een kat te behandelen: door de dierenarts goedgekeurd advies & FAQ

Katten zijn nieuwsgierige wezens en krijgen soms ongelukken, wat kan leiden tot verwondingen zoals een gebroken nagel. Als uw kat zijn nagel heeft verwond, is het belangrijk om te weten hoe u de wond op de juiste manier moet behandelen om uw huisdier snel en comfortabel te laten genezen. Dit is wat u moet doen bij het behandelen van een gebroken nagel bij een kat.

3 kat face divider

Voordat we beginnen

Voordat u begint met het behandelen van de wond thuis, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit in het belang van uw kat is in plaats van hem naar de dierenarts te brengen. Als u bloed opmerkt, uw kat mank loopt of constant zijn poot likt, of als uw kat u niet in de buurt van zijn poot laat, moet een reis naar de dierenarts de eerste manier van handelen zijn. Nagelletsel bij katten kan erg pijnlijk zijn. Soms hangt het losse stukje van de nagel eraf en moet het worden bijgesneden voordat je begint, anders zal je kat niet blij zijn met de manipulatie. Gezien het typische gedrag van katten en hun vermogen om tekenen van ziekte te verbergen, is het ook mogelijk dat de nagelbeschadiging een paar dagen geleden is gebeurd en er zich al een infectie vormt. Als dat het geval is, kunt u een slechte geur, pusachtige afscheiding en tekenen van pijn opmerken. Dit vereist zo snel mogelijk ingrijpen van de dierenarts, zodat de infectie een snelle behandeling krijgt en zich niet verspreidt naar bijvoorbeeld het bot.

Als je eenmaal weet dat je thuis met de nagel van je kat kunt omgaan, zorg er dan voor dat je alles hebt wat je nodig hebt. Verzamel een paar handschoenen, wattenstaafje, antiseptische was of crème, gaasjes en een schaar. Vergeet de favoriete traktaties van je kat niet! Het is ook handig om iemand anders aanwezig te hebben tijdens de behandeling voor het geval uw kat te veel van streek raakt en getroost moet worden. Een handdoek of een kleine deken kan nodig zijn voor het geval u uw kat moet troosten met behulp van de ‘burrito-techniek’.1

bloederige gebroken nagel van een kat
Afbeelding credit: Todorean Gabriel, Shutterstock

3 kat face divider

De 3 stappen om de gebroken nagel van een kat te behandelen

1. Reinig het wondgebied

Gebruik een wattenstaafje gedoopt in antiseptische was en breng het voorzichtig aan rond het nagelbed. Dit zal helpen bij het verwijderen van vuil of puin en het doden van bacteriën die aanwezig kunnen zijn en het risico op infectie verminderen.

thematische pauze

2. Knip beschadigde nagels weg

Gebruik een nagelknipper om voorzichtig elk deel van de gebroken nagel af te knippen dat nog aan de huid vastzit. Zorg ervoor dat je niet te diep snijdt: je moet niet verder gaan dan de roze lijn (het kleine bloedvat dat door de nagel van je kat loopt), omdat dit verdere schade kan veroorzaken.

nagels van kat knippen
Image Credit: Yimmyphotography, Shutterstock
thematische pauze

3. Houd de voortgang van uw kat in de gaten

Houd uw huisdier de komende dagen in de gaten om ervoor te zorgen dat de nagel goed geneest. Als u tekenen van infectie opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor verdere behandeling.

kattenpootverdeler

Hoe u de verbanden van uw kat kunt vervangen

Een gebroken nagel zou geen verband nodig moeten hebben. Hier is echter een gids over hoe u het verband van uw kat kunt vervangen voor het geval dit wordt aanbevolen door uw dierenarts:

Om dit te doen:


 • Verzamel je voorraden. Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt, zoals een paar handschoenen, antiseptische was, gaasjes en een schaar.

 • Verwijder het oude verband. Maak de medische tape voorzichtig los en verwijder de gaasjes van het wondgebied.

 • Reinig het gewonde gebied nogmaals met antiseptische was of crème om het risico op infectie te verminderen.

 • Droog grondig omdat overtollig vocht de groei van bacteriën en gisten bevordert.

 • Breng een nieuwe laag gaasjes aan en zet ze vast met medische tape.

 • Houd de voortgang van uw kat in de komende 24 uur in de gaten om ervoor te zorgen dat ze het verband op zijn plaats houden. Als u op enig moment tekenen van ongemak of infectie opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor verdere behandelingsinstructies.

Hoe u kunt zien of de poot van uw kat is geïnfecteerd

Het is belangrijk om de poot van uw kat te controleren op tekenen van infectie, zoals roodheid of zwelling, verhoogde pijn, stinkende afscheiding of overmatig likken. Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, zodat zij geschikte antibiotica en / of andere behandelingen kunnen voorschrijven.

savannah kat gewikkeld in handdoek
Afbeelding credit: Kabachki.photo, Shutterstock

Cat kogelverdeler 1De 10 tips om je kat rustig te houden tijdens de behandeling

Sommige katten, vooral degenen die bang zijn of pijn hebben, kunnen moeilijk te hanteren zijn.

Hier zijn een paar strategieën om uw Kat kalm tijdens de behandeling:


 • Spreek met een zachte, kalmerende stem.

 • Bied traktaties aan als beloning voor goed gedrag.

 • Wikkel ze in een warme deken of handdoek om comfort te bieden en angst te verminderen.

 • Geef ze voldoende ruimte zodat ze zich niet gevangen of overweldigd voelen.

 • Gebruik afleidingstechnieken zoals het spelen van muziek of het aanbieden van speelgoed om hun aandacht af te leiden van de procedure.

 • Overweeg indien nodig een beschermende kraag te gebruiken om te voorkomen dat ze de wondplaats te veel likken en verder irriteren.

 • Doe het rustig aan en geef uw kat indien nodig regelmatig pauzes tijdens de procedure, zodat hij niet te gestrest raakt.

 • Houd het wondgebied schoon en droog, omdat dit ook het infectierisico helpt verminderen.

 • Bied je kat veel liefde en knuffels aan om hem te laten zien dat je er in deze tijd voor hem bent.

 • Indien mogelijk is het handig om iemand anders aanwezig te hebben tijdens de behandeling voor het geval uw kat te veel van streek raakt en getroost moet worden.

Wanneer thuis te behandelen en wanneer de dierenarts het te laten behandelen

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel sommige kleine verwondingen thuis kunnen worden behandeld, elke wond eerst door een dierenarts moet worden gezien, zo snel mogelijk. In het bijzonder, als u bloed, een zichtbare open wond of tekenen van infectie opmerkt, is het van cruciaal belang om veterinair advies in te winnen in plaats van te proberen het zelf te behandelen. Uw dierenarts kan pijnstillers, antibiotica of andere medicijnen voor uw kat aanbevelen om infecties te voorkomen of te bestrijden en ontstekingen en pijn te verminderen.

In sommige gevallen moet een dierenarts mogelijk een operatie uitvoeren om ernstigere wonden of fracturen te herstellen. Uw dierenarts kan ook speciale verbanden of spalken aanbevelen om de wond te beschermen en de tijd te geven om goed te genezen.

Dierenarts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

3 kat face dividerVeelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik het verband van mijn kat vervangen?

Het is het beste om het verband minstens om de 24 uur te vervangen, of zo vaak als voorgeschreven door uw dierenarts.

Hoe lang duurt het voordat de gebroken nagel van een kat geneest?

Het genezingsproces kan variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel. Over het algemeen duurt het minstens 4-6 weken voordat een gebroken nagel volledig is genezen.

Is er nog iets dat ik moet doen om de gebroken nagel van mijn kat sneller te laten genezen?

Zorg ervoor dat je je kat binnen houdt en voorkom dat ze de gebroken nagel likken. Houd hun voortgang nauwlettend in de gaten en praat bij twijfel met uw dierenarts. Je kunt ook overwegen om je kat extra TLC te geven door hem veel knuffels en liefde te geven terwijl hij herstelt.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay

Is er kans op infectie als ik de gebroken nagel van mijn kat niet goed behandel?

A: Ja, er is altijd een risico op infectie bij het omgaan met elk type wond. Het is belangrijk om de instructies van uw dierenarts voor de behandeling op te volgen en het gebied nauwlettend te controleren op tekenen van infectie. Als u roodheid of zwelling, stinkende afscheiding, overmatig likken of verhoogde pijn opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Zijn er huismiddeltjes die ik kan gebruiken om de gebroken nagel van mijn kat te helpen genezen?

Nee. Het is belangrijk om de instructies van uw dierenarts voor de behandeling op te volgen en het gebied nauwlettend in de gaten te houden. Huismiddeltjes worden niet aanbevolen omdat ze niet effectief kunnen zijn of zelfs de verwonding kunnen verergeren.

Moet ik mijn kat meenemen voor een controle nadat de wond is genezen?

Ja. Het is altijd een goed idee om uw kat mee te nemen voor een controle zodra de nagel is genezen, om er zeker van te zijn dat er geen slepende problemen of complicaties zijn. Dit geeft u ook gemoedsrust, wetende dat uw kat volledig hersteld is.

Wat moet ik doen als de wond overmatig bloedt?

In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk veterinaire hulp te zoeken. Oefen zachte druk uit op de wond met een schone doek of gaas en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Zij kunnen u adviseren over verdere stappen die u moet nemen of u vragen om uw kat binnen te brengen voor een spoedbehandeling.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

Wat als het een verwilderde kat is?

Als u een verwilderde kat met een gewonde nagel vindt, kunt u het beste contact opnemen met uw lokale natuur- of dierenreddingsorganisatie. Ze zullen in staat zijn om het beste advies te geven over hoe de kat te helpen en hun verwonding te behandelen. Het is belangrijk om niet te proberen een verwilderde kat zelf te behandelen, omdat ze moeilijk te hanteren kunnen zijn en mogelijk agressief kunnen worden.

Kan mijn hondentrimmer de gebroken nagel van een kat repareren?

Nee. Uw hondentrimmer mag niet proberen Repareer de gebroken nagel van een kat, omdat ze niet zijn getraind in de juiste technieken voor het beheren van de delicate bloedsomloop van de nagels van katten. Het is het beste om veterinair advies in te winnen voor elk letsel of probleem met de nagels van uw kat. Als de nagel een rand of barst heeft die moet worden aangepakt, is het perfect geschikt voor uw trimmer om dit te doen. Als het meer is dan een cosmetisch probleem, kun je beter naar een dierenarts gaan.

Kan een gebroken nagel pijnlijk zijn voor mijn kat?

Ja, een gebroken nagel kan behoorlijk pijnlijk zijn voor katten. Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als u tekenen van pijn of ongemak opmerkt, zoals mank lopen, overmatig likken of contact vermijden. Uw dierenarts kan medicijnen verstrekken om de pijn van uw kat onder controle te houden en hun lijden te verminderen!

kattenpootverdeler

Conclusie

Het behandelen van een gebroken nagel bij katten is niet altijd gemakkelijk, maar het kan met de juiste stappen worden gedaan. Zorg ervoor dat u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt bij het verzorgen van de wond van uw huisdier en neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt of vragen heeft. Met een beetje geduld en zorg kunt u ervoor zorgen dat uw kat zich binnen de kortste keren weer beter voelt en actief is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: ashshkna, Shutterstock