Wat doet kattenkruid met katten en waarom katten het leuk vinden?

Als enige recreatieve drug voor katten is kattenkruid (nepeta cataria) een uniek stimulerende plant die bijna net zo raadselachtig is als katten zelf.

Tussen 67% en 80% van de volwassen kattenpopulatie is gevoelig voor kattenkruid.

Gevoelige katten reageren op kattenkruid door een beetje gek te worden – rollen rond op de grond, likken zoveel mogelijk ‘nip als ze kunnen, wrijven hun hoofd in het kattenkruid en frisken door de kamer. Sommige katten beginnen te kwijlen. Anderen worden geagiteerd en gewelddadig.

Zowel kleine als grote katten reageren op kattenkruid. Leeuwen, tijgers, luipaarden en andere grote katten vertonen allemaal dezelfde reacties op het kruid. Maar hoewel de ervaring wijdverspreid is onder alle soorten katten, zijn het de enige dieren die zoveel buzz uit kattenkruid halen.

Voor de rest van ons is het alles tussen een afweermiddel en een mild kalmerend middel. Gebrouwen in een thee, gerookt of gemengd in traktaties, kattenkruid en kattenkruid zijn rustgevend voor mensen, honden en andere dieren. En als je niet enthousiast bent over gestimuleerde katten of relaxte mensen, vind je het misschien leuk om te weten dat de actieve stof in kattenkruid een muggenspray is dat krachtiger is dan DEET.

Of je nu naar een kat kijkt in het midden van een kattenkruid high of de geheimen bestudeert die verborgen zijn in de ‘nip zelf’, de dynamiek tussen de plant en de katachtige is een constante bron van fascinatie.

In dit artikel gaan we dieper in op de mysterieuze manieren van kattenkruid, ontdekken we wat het is, hoe het katten beïnvloedt en hoe je zelf aan de slag kunt met kattenkruid.

Hoe werkt kattenkruid?

Om te begrijpen hoe kattenkruid uw kat beïnvloedt, moeten we twee dingen van dichterbij bekijken:waaruit kattenkruid is samengesteld en wat je kat drijft.

Wat is kattenkruid?

Bundel kattenkruidbladeren, stengels en bloesems

De kattenkruidplant lijkt op andere leden van de muntfamilie, met puntige, gekartelde bladeren en witte of lavendelbloesems.

Als je naar een kattenkruidplant kijkt, is je eerste indruk van een onkruidachtig groen overblijvend kruid, soms overgoten met een bundel witte of lavendelbloesems. Vertakkingen van de stengel zijn gekartelde bladeren die eruit zien als zachtere, stoffiger takjes citroenmelisse.

De plant is een lid van de muntfamilie (Lamiaceae) en wordt gemakkelijk verward met citroenmelisse, kattenmunt en pepermunt.

Wat het anders maakt dan deze planten, is iets dat je niet kunt zien – een chemische verbinding genaamd nepetalacton.

Uitgescheiden in fragiele microscopische bollen die de bladeren, stengels en zaaddozen van de plant bedekken, vormt nepetalacton tussen 70% en 99% van de essentiële olie in kattenkruid.

Waarom houden katten van kattenkruid?

Wanneer die kleine bollen scheuren, drijven nepetalactonmoleculen van de kattenkruidplant af en komen ze in de neus van je kat. Van daaruit binden ze zich aan eiwitreceptoren, die sensorische neuronen stimuleren die zich uitstrekken naar andere neuronen in de bulbus olfactorius. De reukbol is een zenuwstructuur in de hersenen van uw kat die fungeert als een verwerkingscentrum voor geuren.

De olfactorische bol projecteert deze geurinformatie naar verschillende gebieden van de hersenen, waaronder de twee neuronale clusters die de amygdala worden genoemd. Deze klier controleert gedragsreacties op stimuli. Met andere woorden, de amygdala krijgt de boodschap dat het tijd is om de emotionele reactie op te voeren en het lichaam in beweging te krijgen.

Ondertussen projecteert de reukklier ook naar de hypothalamus of “meesterklier” van de hersenen, die zowat alles in het lichaam bestuurt. Het lijkt erop dat de hypothalamus het nepetalacton van kattenkruid interpreteert als iets dat erg lijkt op katachtige seksuele feromonen, die de reactie via de hypofyse reguleren en een gedragsreactie veroorzaken.

Wat doet kattenkruid met katten?

Ongeacht het geslacht, beginnen aangetaste katten zich veel te gedragen als loopse vrouwtjes – met een twist.

Je zult oestrus-achtig gedrag opmerken, zoals rondrollen op de vloer, uitzinnige wang wrijven, spinnen en vocaliseren. Naast dit gedrag worden katten over het algemeen prikkelbaar, jagen ze op onzichtbare muizen en fouilleren ze door het huis.

Hoe lang duren de effecten van kattenkruid op uw kat?

Het effect duurt 5-15 minuten en dan vervaagt het, waardoor uw kat tot twee uur uit de kast komt. Gedurende die tijd verliezen katten hun gevoeligheid voor kattenkruid en hebben ze enige tijd nodig om de immuniteit te laten slijten.

Dus, aangezien het lijkt dat kattenkruid iets van een emotionele reactie veroorzaakt die vergelijkbaar is met die gecreëerd door kattenferomonen, is het dan een soort van plantaardig pseudo-feromoon?

Nagenoeg.

In tegenstelling tot pheromones, de vluchtige oliën in kattenkruid beïnvloeden katten alleen via de neus. Katten pikken nepetalacton niet op met het orgel van hun Jacobson – ook bekend als het vomeronasale orgaan – op het dak van hun mond. Het is een neus-gedreven ervaring.

Hoewel katten vaak kattenkruid eten als ze midden in de high zitten, heeft ingenomen kattenkruid niet hetzelfde effect. Wanneer katten kattenkruid eten, ervaren ze het ongeveer op dezelfde manier als wij wanneer we het eten of in een thee zetten – ze kunnen een mild kalmerend effect voelen.

We kunnen niet precies zeggen wat katten ervaren als ze kattenkruid ruiken. In de wetenschappelijke gemeenschap is er geen consensus over waarom kattenkruid katten precies beïnvloedt.

Is Kattenkruid veilig?

Ondanks al zijn euforische effecten is het ongeveer zo gezond als een medicijn kan zijn. Kattenkruid is veilig, onmogelijk om een overdosis te nemen en niet verslavend. Katten van alle leeftijden kunnen het proberen, maar alleen volwassen katten hebben de bedrading om een high te ervaren. De meeste katten ontwikkelen hun interesse in kattenkruid rond de tijd dat ze geslachtsrijp zijn (6 tot 8 maanden oud).

Wat zijn de voordelen van kattenkruid?

Of je kat het nu vers knabbelt of rondrolt in een stapel gedroogde toppen, kattenkruid kan gunstig zijn voor hun gezondheid.

Wanneer kattenkruid wordt gegeten, kan het gestreste katten helpen om te ontspannen en zich een beetje rustiger te voelen, en bij inademing moedigen de actieve componenten van kattenkruid uw kat aan om te spelen. Frisking, pouncing en andere vormen van spel fungeren ook als krachtige stressverlichters.

Kattenkruid is een veilig, zacht alternatief voor harde gedragsomleidingstools.

Wanneer kattenkruid op een nieuwe krabpaal of bed wordt gestrooid of gespuugd, kan kattenkruid helpen om uw kat aan te moedigen het aangewezen object te bezoeken en te gebruiken. In combinatie met een zacht afschrikmiddel is dit soort positieve richting een effectieve manier om de patronen van uw kat te veranderen zonder schade of stress.

Alternatieven voor Kattenkruid Voor Katten

Wat als uw kat een van de ongeveer 1/3 van de kattenpopulatie is die niet reageert op kattenkruid? Je hebt een paar alternatieven. Hoewel zilvervine het meest veelbelovende kattenkruidalternatief is, kunt u ook valeriaanwortel, Tartarische kamperfoelie en andere soorten kattenmunt proberen.

Zilvervine

Hoewel kattenkruid meer pers krijgt, is zilvervine – ook bekend als matatabi – een krachtig alternatief. Deze inwoner van China en Japan is een soort kiwi’s uit de Actinidiaceae-familie.

In plaats van nepetalacton bevat zilvervine hoge concentraties van een chemische stof genaamd actinidine. Actinidine veroorzaakt een reactie die lijkt op nepetalacton, maar het lijkt een groter percentage katten te treffen. Volgens een studie gepubliceerd in BMC Veterinary Research, reageerde bijna 80% van de katten in een groep van 100 katten op zilvervine, waaronder 75% van de katten die niets uit kattenkruid haalden.

Zilvervine veroorzaakt ook een langere high. Terwijl kattenkruid na 5-15 minuten verdwijnt, kan een zilvervine-razernij tot 30 minuten duren.

Net als kattenkruid is zilvervine veilig voor katten en het plezier komt zonder bijwerkingen. Als uw kat deel uitmaakt van de populatie die niets krijgt van een dosis kattenkruid, overweeg dan om in plaats daarvan zilvervine te proberen.

Valeriaan wortel

Valeriaanwortel is een bloeiende vaste plant die misschien het best bekend staat om zijn verzachtende eigenschappen. Het is ook matig stimulerend voor katten en veroorzaakt een reactie bij ongeveer 47% van de katten. En net zoals valeriaan kan helpen om slapeloosheid en angst bij mensen te verlichten, kan deze plant katten helpen om te ontspannen zodra de high tot een einde komt.

Tataarse Kamperfoelie

Tataarse kamperfoelie is een bloeiende struik die, net als kattenkruid, de monoterpenoïde nepetalacton bevat. Het hout veroorzaakt kattenkruidachtige reacties bij ongeveer 50% van de katten. Hoewel zelfs kattenkruidgevoelige katten pas op de plant beginnen te reageren als ze ongeveer 6 maanden oud zijn, lijkt het erop dat katten van alle leeftijden een buzz kunnen krijgen van deze kamperfoeliesoort.

Andere soorten kattenmunt

Van de Nepeta-soorten heeft nepeta cataria de hoogste concentratie nepetalacton en de krachtigste effecten, maar kattenmuntvariëteiten zoals Blue Wonder, Persian en Faassen’s catmint kunnen ook een reactie veroorzaken.

Hoe u uw kat kattenkruid kunt geven

Calico kat spelen met kattenkruid

Kattenkruid is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder gedroogd kattenkruid, kattenkruid-gevuld speelgoed en kattenkruidsprays.

Je kat kattenkruid geven is eenvoudig. Als u kattenkruidbladeren of een speeltje gebruikt, knijp en masseer het dan voordat u het aan uw kat geeft. Dit helpt om dingen op te warmen, de oppervlaktebollen te laten barsten en de vluchtige oliën van het kattenkruid vrij te geven. Als je een spray gebruikt, is er geen voorbereiding nodig. Spritz het gewoon op het door u gekozen gebied.

Kattenkruid gaat het langst mee als het wordt bewaard in een luchtdichte container in een donkere, koele omgeving. Als u vriesruimte heeft en de levensduur van uw kattenkruid wilt maximaliseren, plaatst u uw verzegelde containers kattenkruid in de vriezer en ontdooi ze als je klaar bent voor wat plezier.

Hier zijn een paar van de soorten kattenkruid die u uw kat kunt geven.

Grijze kat met kattenkruid

Kattenkruid is altijd hetzelfde kruid, maar het komt in een paar formaten. Hier zijn een paar van de beschikbare opties.

Gedroogd kattenkruid

Je kunt ook gedroogd kattenkruid kopen, zowat overal waar je kattenvoer kunt kopen. De potentie varieert van product tot product, met kattenkruidproducten van lagere kwaliteit die te veel stengel en niet genoeg toppen bevatten.

Kattenkruid Speelgoed

Kattenkruidspeelgoed is ook beschikbaar, waardoor je kat iets krijgt om op te schoppen, kwijlen en rond te vleermuizen terwijl hij zoemt.

Klik hier voor een lijst met de beste kattenspeeltjes op de markt

Kattenkruid Spray

Je kunt ook kattenkruidsprays gebruiken, die een minder rommelig alternatief zijn voor kattenkruidbladeren verspreid over de vloer. Kattenkruidspray is handig voor het verfrissen van kattenkruidspeelgoed en kan helpen om uw kat geïnteresseerd te krijgen in nieuwe meubels zoals krabpalen, bedden en bomen.

Kattenkruid thuis kweken

Als je het idee van een verse plant leuk vindt, denk dan aan het kweken van kattenkruid in je eigen tuin. Het is een overblijvende plant die winterhard en gemakkelijk te kweken is in verschillende klimaten. Pluk en droog het kattenkruid indien nodig. Hoewel katten reageren op zowel vers als droog kattenkruid, is uitgedroogd kattenkruid krachtiger en gemakkelijker op te slaan voor de lange termijn.

Hoeveel kattenkruid moet je een kat geven?

Een beetje kattenkruid gaat een lange weg – slechts een theelepel gedroogd kattenkruid is genoeg om een volledige reactie op te wekken. En net zoals er geen duidelijke minimumdosis is waarbij de effecten beginnen, is er geen duidelijk gedefinieerde limiet aan hoeveel kattenkruid je een kat kunt geven. Katten die er echter te veel van eten, kunnen GI-nood ervaren vanwege het hoge vezelgehalte van de plant.

Vergeet niet dat de reactie van een kat niet toeneemt in verhouding tot hoeveel kattenkruid ze krijgen, dus het is het beste om klein te beginnen en de reactie van uw kat te controleren. Als je kat al het kattenkruid oplikt en nog steeds meer lijkt te willen, wil je misschien een extra theelepel of zo laten vallen. Als je achterblijft met een puinhoop van ongebruikt kattenkruid, probeer het dan een beetje terug te draaien.

Vergeet niet dat blootstelling aan overgebleven kattenkruid de gevoeligheid van uw kat ervoor kan verminderen, dus het is het beste om daarna op te ruimen om ervoor te zorgen dat uw volgende sessie net zo leuk is als de vorige.

Uiteindelijk blijft Kattenkruid een mysterie.

Kat op kattenkruid rollend op de grond met open mond

Hoewel we dieper kunnen ingaan op hoe de verbindingen in kattenkruid interageren met de hersenen van je kat, kunnen we niet precies antwoorden waarom één soort – kattenkruid – zo’n intens effect heeft op zoveel leden van een andere soort.  Het is een mysterie dat net zo intrigerend en betoverend is als onze katten zelf.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten