Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

Kattenferomoonproducten worden steeds populairder en worden op de markt gebracht voor allerlei soorten katten ongewenst gedrag, van krabben aan meubels tot urinesproeien en zelfs agressie.

Feromonen zijn chemicaliën, vrijgegeven door klieren over het lichaam van een kat en gebruikt als berichten tussen katten. Deze feromonen zijn nu synthetisch vervaardigd en kunnen worden gekocht als diffuser of als sprays, om te worden gebruikt in situaties zoals vuurwerkangst of voor urinemarkering in huis.

Maar je vraagt je misschien af, werken ze en hoe kunnen ze je kat helpen? Lees verder om erachter te komen!

Wat zijn feromonen?

Kattenferomonen zijn geurchemicaliën, die vrijkomen door speciale geurklieren over het hele lichaam van uw kat, inclusief hun wangen, poten en kin. Uw kat, en anderen, kunnen deze chemische signalen vervolgens ‘ruiken’ met behulp van een speciaal orgaan genaamd het vomeronasale orgaan, gelegen op het dak van hun mond.

Je hebt misschien gemerkt dat je kat gebieden in je huis besnuffelt met zijn mond iets open en zijn lippen naar achteren getrokken. Dit is de “flehmen-reactie” en is een teken dat ze feromonen ruiken.

Feromooncommunicatie is ingewikkeld – katachtige gezichtsferomonen alleen al bevatten meer dan 35 verschillende chemicaliën!

Alle katten begrijpen echter feromooncommunicatie, van kittens tot oudere katten. In feite geven moederkatten feromonen vrij om zich te binden aan hun kittens.

Lees ook: Onderzoek toont aan dat katten leed communiceren met nepziekten

Hoe werken feromonen?

Kattenferomonen

Kattenferomonen zijn kleurloos en geurloos en fungeren als chemische signalen tussen katten.

Deze chemische signalen spelen een enorm belangrijke rol in de communicatie en het gedrag van katten. Feromoonklieren worden meestal gevonden rond het gezicht, waaronder de kin, wangen, voorhoofd, mond en onderoren.

Er zijn ook geurklieren in de voetzolen en rond de tepels van vrouwelijke katten, en feromonen worden ook vrijgegeven in de urine. De feromonen komen vrij wanneer uw kat zijn gezicht en lichaam over u, andere huisdieren of voorwerpen wrijft; krassen of klauwen bij items; en door urine te spuiten.

Feromonen kunnen een hele reeks verschillende boodschappen communiceren. Deze omvatten:

  • Territorium markeren
  • Een band opbouwen of bekendheid vergroten
  • Leren over andere katten
  • Seksuele signalen over mogelijke paring
  • Moederkatten die communiceren met hun kittens
  • Het identificeren van comfort en veiligheid in huis
  • Waarschuwen voor spanning, angst of angst signaleren
  • Zelfverzachtend, een comfortzone bieden

Hoe kunnen we kattenferomonen gebruiken?

Wetenschappers hebben synthetische vormen van kattenferomonen ontwikkeld en deze feromoonproducten kunnen worden gekocht in de vorm van plug-in diffusers en sprays.

Synthetische feromonen bootsen de natuurlijke chemische signalen van uw kat na, wat betekent dat we het gebruik ervan in onze huizen (met een diffuser) of onderweg (met sprays) kunnen beïnvloeden om het geluk van onze katten te verrijken en ongewenst gedrag te voorkomen.

Er zijn drie hoofdtypen feromoonberichten die zijn ontwikkeld, voor gebruik in verschillende scenario’s.

‘Gelukkige’ Feromonen

De katachtige gezichtsferomonen (f3) zijn troostende en kalmerende feromonen en helpen katten zich veilig en gelukkig te voelen. Synthetische f3 wordt aangetroffen in het feromoonproduct Feliway Classic en is nuttig voor meerdere soorten stressgerelateerd gedrag, zoals urine spuiten buiten de kattenbak, wegstoppen en zelfs agressie.

Het kan worden gebruikt voor bekende stressvolle situaties, zoals vuurwerk, uitstapjes in de kattenmand of door continu een van de plug-ins (met navullingen) te gebruiken voor aanhoudende angstproblemen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

‘Harmony’ Feromonen

Kattensussende feromonen (CAP) worden geproduceerd door moederkatten om binding tussen kittens te helpen induceren. Deze zijn nu verkrijgbaar als synthetische stoffen, zoals in Feliway Multicat of Feliway Friends, en kunnen helpen bij sociale problemen van katten.

Katten in huishoudens met meerdere katten zijn meer vatbaar voor stress, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals sissen, achtervolgen en agressief gedrag. Het sussen van feromonen kan helpen de harmonie te herstellen en spanningen tussen katten te verlichten.

‘Territorium’ Feromonen

Katten vechten in de sneeuw

Katten zijn territoriaal en laten signalen over hun grenzen over aan andere katten met behulp van urinemarkering en krabben. Als uw kat gestrest is, misschien als gevolg van andere katten in de buurt, kan het gebruik van territoriale feromonen zoals in Feliscratch van Feliway hen helpen zich veilig te voelen in hun eigen huis en urinesproeien en overmatig krabben te voorkomen.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

Werken synthetische feromonen eigenlijk wel?

Feliway

Het gebruik van Feliway kan zowel agressie tussen katten als stressgerelateerd gedrag bij katten verminderen.

De theorie lijkt goed, toch? Maar helpen deze kunststoffen? Er is niet een enorme hoeveelheid bewijs beschikbaar, maar er zijn enkele studies die hebben gekeken naar het effect van het gebruik van kattenferomonen zoals Feliway.

Een studie uit 2018 wees uit dat het gebruik van Feliway zowel agressie tussen katten als stressgerelateerd gedrag bij katten in huishoudens met meerdere katten verminderde. De eigenaren die deelnamen aan de studie hadden echter ook training over kattengedrag en enkele basisgedragsveranderingen, dus het is onmogelijk om precies te zeggen hoeveel direct effect de feromonen hadden.

Er zijn meerdere symptomen van angst bij katten, maar urine spuiten is zowel een veel voorkomend teken als een die eigenaren moeilijk te beheren vinden. Een studie in 2011 wees uit dat Feliway de frequentie van urinesproeien na vier weken gebruik verminderde.

De oorzaken voor het ongepast urineren waren verschillend tussen katten, maar bij de meeste werd een algemene verbetering gezien. Het is echter opnieuw vermeldenswaard dat de beste verbetering werd gezien in de groep met zowel feromonale input als gedragsmanagement.

Honden gebruiken ook feromonen en een interessante studie in 2020 keek naar het gebruik van feromonen in huishoudens met zowel katten als honden, met behulp van zowel katten- als hondenferomonen. Beide soorten feromonen leidden tot verbeterde relaties tussen huisdieren en verminderde angst bij zowel katten als honden.

Deze studies zijn allemaal enorm bemoedigend dat het gebruik van feromonen gunstig kan zijn voor katten die lijden aan een vorm van stress. Het is echter vermeldenswaard dat de oorzaken van stress veel en gevarieerd zijn en dat feromonen mogelijk niet geschikt zijn voor alle omstandigheden. Het is altijd het beste om een dierenarts te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw kat.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Wanneer moet ik feline feromonen gebruiken?

Stress bij katten kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het gedrag en moet niet lichtvaardig worden opgevat. Feromonen kunnen een geweldige hulp zijn voor sommige katten, maar ernstigere gevallen van angst kunnen intense gedragstherapie en zelfs medicatie nodig hebben.

Als uw kat gezond en gelukkig lijkt, maar u een potentieel stressvolle gebeurtenis heeft, zoals een vuurwerkshow of een reis naar de dierenarts, dan kunnen feromonen een nuttige interventie zijn om angst voor uw kat te minimaliseren.

Als uw kat echter meer duidelijke tekenen van problemen vertoont, zoals urinesproeien, overmatig miauwen, krabben of agressie, is het altijd raadzaam om een controle bij de dierenarts te boeken. Dit is nodig om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten en om een doorlopend plan voor uw kat te bespreken.

Samenvatting

Katten gebruiken feromonen – chemische geursignalen – om berichten door te geven aan zichzelf en andere katten. Deze feromonen zijn nu synthetisch geproduceerd en zijn verkrijgbaar als diffuser of spray.

Ze kunnen in verschillende situaties nuttig zijn om uw kat te helpen zich rustiger te voelen, meer in harmonie met andere huisdieren en veilig in zijn eigen omgeving. Er is enig bewijs dat ze nuttig zijn bij het aanpassen van gedrag, maar het best worden gebruikt als onderdeel van een breder gedragsplan voor ernstigere gevallen van kattenstress.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

Veelgestelde vragen

Werken feromonen echt voor katten?

Sommige studies tonen aan dat het gebruik van synthetische feromonen stressgerelateerd gedrag en angst bij katten vermindert. Ze worden echter vaak het best gebruikt naast gedrags- en omgevingsmodificatie, vooral in ernstigere gevallen.

Wat doen feromonen voor katten?

Feromonen zijn geurboodschappen en kunnen een verscheidenheid aan betekenissen overbrengen: comfort, veiligheid, vertrouwdheid en binding, territoriale grenzen en ze kunnen zelfs waarschuwen voor gevaar. Het gebruik van synthetische feromonen die zijn gegenereerd om gevoelens van geluk, veiligheid, vertrouwdheid en comfort op te wekken, kan katten helpen zich meer ontspannen te voelen in stressvolle situaties en veiliger en comfortabeler in hun huis.

Waar moet ik kattenferomonen spuiten?

Dit hangt enigszins af van het probleem dat u wilt helpen. Over het algemeen kunnen angstige katten baat hebben bij een diffuser die de feromonen door uw hele huis verspreidt, zodat hun thuisomgeving vol zit met kalmerende signalen. Als er een specifieke trigger is voor de angst van uw kat, zoals een kattendrager, kunt u synthetische feromonen rechtstreeks op deze objecten spuiten.

Kunnen mensen kattenferomonen ruiken?

Nee, mensen kunnen kattenferomonen niet ruiken. Katten gebruiken een speciaal orgaan (het vomeronasale orgaan) op het dak van hun mond om feromonen te detecteren, die mensen niet hebben. Alle katten zullen in staat zijn om katten te interpreteren feromonen, maar ze zijn soortspecifiek.

Bronnen weergeven

Mills, D.S., Redgate, S.E & Landsburg, G. (2011) ‘A meta-analysis of studies of treatments for feline urine spraying’ PLoS Een 6 (4)

Mills, D.S. &Prior, R. (2020) ‘Cats vs Dogs: De werkzaamheid van Feliway Friends en Adaptil-producten in huishoudens met meerdere soorten’ Voorste Dierenarts Sci 7 (399)

DePorter, T., Bledsoe D., Beck, A. & Ollivier, E. (2019) ‘Evaluatie van de werkzaamheid van een sussend feromoonverspreiderproduct versus placebo voor het beheer van kattenagressie in huishoudens met meerdere katten: een pilotstudie.’ J Feline Med Surg 21 (293-305)