Waarom “bliepen” katten? Een dierenarts legt uit

Wanneer je merkt dat je kat met het puntje van zijn tong naar buiten steekt, is het daarboven met de schattigste kattenmomenten. Maar je vraagt je waarschijnlijk af waarom je kat het doet. Proberen ze gewoon schattig te zijn? Of is er een belangrijkere reden voor? Dit artikel behandelt de meest voorkomende oorzaken van kattenbliepen, of het nu gedragsmatig of medisch is.

Wat is ‘Blepping’?

“Blaten” is wanneer uw kat zijn tong een beetje laat uitsteken na het verzorgen, likken, miauwen of andere activiteiten. Het lijkt vaak alsof ze hun tong hebben uitgestoken en vergeten zijn om het er weer in te doen, en het is een veel voorkomend gedrag bij katten! Ja, het is schattig en zorgt ervoor dat je kat er super schattig uitziet, maar zijn ze echt gewoon afgeleid, of is er meer aan de hand?

Lees ook: Waarom steken katten hun tong uit?

Waarom ‘bliepen katten’?

Wat is er schattiger dan de kleine roze tong van je kat die naar buiten gluurt?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat je kat je niet alleen probeert te laten smelten als hij bliep, maar dat het je behagen er wel iets mee te maken heeft. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor bliepen:

1. Ze onderzoeken een geur

Katten gebruiken hun tong voor meer dan eten; ze kunnen ook de lucht “proeven” voor feromonen.

Wist je dat katten niet alleen vocaal communiceren, maar ook via geur? Ze kunnen veel informatie krijgen over hun omgeving en de bewoners door stinkende verbindingen te detecteren die feromonen worden genoemd.

Hun tong verzamelt feromonen en terwijl hun smaakpapillen de smaak onderzoeken, hebben ze ook speciale receptoren die kunnen interpreteren wat de geur betekent. Dit doen ze via de flehmen-respons, waarbij ze hun lippen krullen om de feromonen over te brengen naar het vomeronasale orgaan of jacobsons orgel op het dak van de mond.

Lees ook: Hebben katten smaakgevoel?

2. Ze weten dat je het leuk vindt

Als je kat een leuke reactie van je krijgt, steekt hij misschien vaker zijn tong uit.

Het is algemeen bekend dat honden zeer trainbaar zijn, maar wist je dat katten dat ook zijn? Katten zullen hun gedrag vaak aanpassen om ons gelukkig te maken of ons te plezieren, om een beloning te krijgen zoals een knuffel, traktatie of lof.

Dus als je positief reageert wanneer je kat bliept, zullen ze het zeker merken. Al snel zul je merken dat ze expres blaten, zodat je ze zoet praat, hun kin kietelt of ze iets lekkers geeft! Dit staat bekend als positieve bekrachtiging en is een erkende trainingstechniek voor huisdieren.

Lees ook: 10 verbazingwekkende feiten over de tong van je kat

3. Hun mond is pijnlijk

Waarom blaten katten bliepen tijdens het slapen

Soms is blaten een teken dat er iets mis is in de bek van je kat.

Als uw kat pijnlijk tandvlees, stomatitis en ontstekingen of infecties van parodontitis heeft, zal zijn mond waarschijnlijk erg pijnlijk aanvoelen.

Daarom kan uw katachtige familielid het comfortabeler vinden om hun tong een beetje te laten hangen, in plaats van hem in hun mond te houden. U kunt dit ook opmerken als uw kat zweren heeft van een gevorderde nierziekte of na het likken van bijtende of irriterende stoffen.

Naast blaten kan je kat ook meer dan normaal druipen en van zijn eten afgaan. Je merkt misschien ook dat hun adem bijzonder slecht ruikt.

Lees ook: Feline Gingivitis: oorzaken, symptomen, &Behandeling

4. Ze voelen zich ziek

kat steekt tong ziek uit

Kwijlen en blaten wordt vaak gezien bij katten die zich misselijk voelen.

Wanneer katten zich misselijk voelen, dribbelen ze vaak veel. Het hebben van veel speeksel in hun mond kan ervoor zorgen dat ze hun mond ontspannen of op een kier houden. Dit betekent dat hun tong een beetje natuurlijk kan uitsteken. Als uw kat zich ziek voelt, kunt u ook merken dat hij moet braken, stoppen met eten of diarree heeft.

5. Ze hebben moeite om te ademen

Waarom steken katten soms hun tong uit

Als het lijkt alsof uw kat hijgt, is dit een potentieel medisch noodgeval.

Honden houden ervan om te hijgen, maar katten die hijgen kunnen een teken zijn van ademnood. Als uw kat met open mond ademt, merkt u misschien dat zijn tong uitsteekt. Open mond inademen bij katten is vaak een noodgeval, dus zorg ervoor dat u onmiddellijk hulp zoekt bij uw dierenarts.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

6. Ze werden afgeleid

Kat steekt herhaaldelijk tong uit

Katten kunnen gek zijn en soms vergeten ze hun tong helemaal terug in hun mond te steken.

Als je een kat hebt, vind je het misschien leuk om ze te zien verzorgen. Het is tenslotte best schattig als ze hun poot likken.s en wrijven achter hun oren. Maar heb je ooit gemerkt dat je kat halverwege de verzorging stopt vanwege een afleiding?

Een veel voorkomende reden voor het blaten van katten is dat je wordt onderbroken of afgeleid tijdens een verzorgingssessie.

7. Ze zijn ontspannen en tevreden

Extreme ontspanning kan ertoe leiden dat sommige katten blaten of zelfs kwijlen.

Wanneer uw kat ontspannen, tevreden of spinnend is, merkt u misschien dat zijn tong een beetje uitsteekt. Als je pech hebt, kan je kat zelfs een beetje gaan kwijlen!

Dit komt soms omdat wanneer uw kat zich tevreden voelt of indommelt, zijn kaakspieren een beetje ontspannen, waardoor de mond enigszins open blijft. Dit kleine gat in de mond is de perfecte maat voor het puntje van de tong om doorheen te sluipen!

8. Ze missen wat tanden

Katten die tanden verliezen door letsel of ziekte, kunnen hun tong mogelijk niet helemaal in de mond houden.

Een van de redenen waarom de tong van een kat meestal in zijn mond blijft zitten, is omdat zijn tanden hem op zijn plaats houden. Als ze grote tanden missen, zoals hun hoektanden (hoektanden), kan hun tong gemakkelijker uitglijden.

Moet je je zorgen maken als je merkt dat je kat ‘bliep’?

Blaten is meestal onschadelijk, maar als het gepaard gaat met andere symptomen, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als uw kat een gewone “blepper” is, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken, vooral als ze regelmatig bij de dierenarts zijn gecontroleerd. Blaten kan een normaal kattengedrag zijn en als eigenaren kun je proberen het actief aan te moedigen.

Als uw kat echter niet veel zijn tong heeft uitgestoken, maar u ziet hem plotseling met zijn tong naar buiten hangen, wijst dit waarschijnlijk op een probleem. Dit geldt vooral als ze andere symptomen hebben, zoals een verminderde eetlust, poten in hun gezicht, kwijlen, gewichtsverlies of een slechte adem.

Als u zich zorgen maakt dat het blaten van uw kat abnormaal kan zijn, maak dan een afspraak met uw dierenarts of een gecertificeerde kattengedragsconsulent.

Conclusie

Meestal is het blaten van je kat gewoon schattig.

Het valt niet te ontkennen dat blaten je kat er schattig uit laat zien. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat blaten een teken kan zijn van een medisch probleem. Dus als uw kat zich niet altijd zo heeft gedragen, kan het nuttig zijn om het perspectief van een dierenarts te krijgen of een dierengedragsconsulent te zien.

Lees ook: Mondkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten BLEP krijgen?

Er zijn veel oorzaken van blaten bij katten en sommige redenen zijn volkomen normaal. Katten vertrouwen op blaten om hen te helpen informatie te krijgen over hun omgeving en harige metgezellen, en ze kunnen het zelfs gebruiken om er schattig uit te zien en wat aandacht van je te krijgen!

Blaten kan echter ook wijzen op een medisch of gezondheidsprobleem zoals mondpijn, tandziekte, misselijkheid of vergiftiging. Neem dus contact op met uw dierenarts als uw kat zich ongewoon gedraagt of onwel lijkt.

Waarom steekt de tong van mijn kat een beetje uit?

Als de tong van je kat een beetje begint uit te steken, kan het zijn dat ze ontbrekende tanden hebben. Het kan ook betekenen dat ze zich ziek voelen, pijn hebben of moeite hebben met ademhalen. Het belangrijkste om op te merken is of de tongpositie van uw kat ongebruikelijk is voor hen. Als dat het geval is, moet u ze laten onderzoeken door uw dierenarts.

Wat is het verschil tussen een BLEP en een MLEM?

Een bliep treedt op wanneer de tong van uw kat gewoon lijkt rond te hangen, zonder enige beweging en zonder specifiek doel (lijkt het misschien!). Aan de andere kant is een “mlem” wanneer uw kat actief iets likt, hetzij rond zijn mond of uit bronnen van voedsel of water.

Waarom blaat mijn kat tijdens het slapen?

Wanneer je kat slaapt, is hij op zijn meest ontspannen. Dit betekent dat hun kaakspieren verslappen en hun mond iets op een kier kan hangen, waardoor hun tong een beetje naar buiten kan glijden. Zolang het alleen is wanneer ze slapen, zie het als een goede zaak, omdat het betekent dat ze blij zijn om te chillen en kwetsbaar te zijn in hun omgeving.