Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

Soms, wanneer je je kat een beetje ophef geeft, zul je merken dat ze hun kont optillen terwijl je over zijn rug streelt. Deze “lift kont” is gewoon een ander voorbeeld van enigszins vreemd kattengedrag dat wij mensen misschien niet meteen begrijpen!

Maar er zit een methode achter hun waanzin, en door hun billen in hun lucht te tillen, proberen katten je misschien iets te vertellen. Laten we eens kijken wat het zou kunnen betekenen.

Waarom heffen katten hun billen op als je ze aait?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom katten hun kont kunnen optillen wanneer je ze aait of krabt:

1. Ze genieten ervan

schattige kat

Katten zijn geweldig om je te laten weten wanneer ze het leuk vinden wat je doet!

Een van de meest waarschijnlijke en mooiste redenen waarom je kat zijn kont optilt of zijn rug buigt wanneer je hem aait, is dat hij wil dat je doorgaat! Door hun billen en staart op te tillen, komen ze dichter bij je en dwingen ze je bijna om de juiste plek te raken!

Het is een enorm compliment en betekent dat ze genieten van je aandacht en genegenheid. Dus, ga door, geef ze nog een kras voor de goede orde!

Lees ook: 3 redenen waarom katten hun peuken in je gezicht stoppen

2. Ze zijn in het seizoen

Als je niet-betaalde vrouwtje haar kont in de lucht steekt en ander vreemd gedrag vertoont, kan ze loops zijn.

Wanneer vrouwelijke katten in het seizoen zijn, verandert hun gedrag drastisch. Ze zijn meestal meer vocaal en ze kunnen ronddraaien en tegen je wrijven. Het komt eigenlijk heel vaak voor dat katteneigenaren ten onrechte denken dat ze pijn hebben.

Vrees echter niet, dit is normaal gedrag voor katten die in oestrus zijn. Ze nemen vaak de lordosepositie aan, met hun onderkant omhoog en hun staart aan één kant gehouden. Dit komt omdat ze zich voorbereiden op de paring of proberen een mannetje aan te trekken.

3. Het is hun instinct

Kittens behouden hun billenopfokgewoonten van verzorgingssessies met hun moeder.

Wanneer katten zeer jonge kittens zijn, zal hun moeder al hun verzorging doen. Kittens zullen tijdens dit hechtingsmoment vaak hun billen naar hun moeder duwen, om haar te helpen ze schoon te krijgen en om ervoor te zorgen dat ze alle juiste plekken bereikt.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

4. Ze begroeten je

Opgewonden Happy Cat-unsplash-gecomprimeerd

Katten heffen vaak hun kont op bij het begroeten van andere katten, en ze doen dit soms ook bij mensen.

Katten zullen vaak de billen van andere katten een snuifje geven als een vorm van begroeting. Hoewel het geen sociaal aanvaardbaar gedrag is voor mensen, is het voor katten vrij normaal! Dit gedrag kan zich uitstrekken tot het optillen van hun kont of het steken van hun billen in je gezicht wanneer ze hun mensen begroeten!

5. Ze hebben vlooien

kat met vlooien

Met vlooien besmette katten ontwikkelen dermatitis, met haaruitval en jeukende huid, vooral over hun achterkant.

Vervelende parasieten zoals vlooien kunnen je kat echt jeuken, vooral rond hun achterkant. Dus als je kat er bijzonder op gebrand lijkt dat je zijn kont krabt, of als hij kleine krabbewegingen begint te maken met zijn achterpoten, heb je misschien een vlooienplaag op je handen.

Houd grof aanvoelende vacht, kale plekken, rode bultjes of korstjes op de huid in de gaten. Misschien zie je zelfs levende vlooien rondkruipen of spot je wat zwart zanderig vlooienvuil.

6. Ze jeuken

jeukende kat

Een jeukende kat zal waarschijnlijk zijn kont aan je presenteren in de hoop dat je zult krabben.

Zelfs als uw kat geen parasieten heeft, kunnen ze nog steeds jeuken. Allergieën en infecties zijn slechts enkele van de redenen voor jeuk. Als uw kat plotseling graag lijkt te willen dat u een bepaald gebied krabt, kijk dan uit voor tekenen dat de huid pijnlijk, rood of ontstoken is of dat ze overgrooming zijn.

7. Ze zijn geurmarkering

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Katten gebruiken hun reukvermogen om vertrouwd te raken met nieuwe dingen, waaronder andere katten.

Katten hebben geurklieren op veel plaatsen in de huid over hun hele lichaam. De hoogste aantallen geurklieren bevinden zich meestal rond hun gezicht, poten en staartbasis. Wanneer je je hand tegen hen borstelt, pak je hun stinkende verbindingen op die bekend staan als feromonen.

Als mens is ons reukvermogen niet zo geweldig, dus je zult het waarschijnlijk niet merken. Deze feromonen zijn echter een cruciaal onderdeel van de communicatie tussen katten. Door je te markeren met hun geur, laten ze andere katten niet alleen weten dat je een band met ze hebt, ze stellen zichzelf ook gerust door zichzelf te omringen met hun vertrouwde geur.

8. Er is een gezondheidsprobleem

zieke kat

IkAls uw kat zijn kont optilt en ook beweegt of zich vreemd gedraagt, breng hem dan binnen voor een dierenartscontrole.

Het is ongebruikelijk dat een kat die zijn achterste optilt een teken is van een probleem. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om elke gedragsverandering door een dierenarts te laten controleren, voor het geval dat. Immers, als uw kat plotseling zijn kont begint op te tillen of zijn rug of staart anders beweegt, kan dit een teken zijn van jeuk, vlooien, wervelkolompijn of gevoeligheid.

Het kan zelfs een symptoom zijn van een kattenbeet abces aan de basis van de staart of een probleem met hun anaalklieren of zenuwen.

Moet je je zorgen maken als je kat zijn kont optilt als je hem aanraakt?

Billenopfokgedrag is bijna altijd normaal, maar als je je zorgen maakt, kan het nooit kwaad om met je dierenarts te praten.

Meestal is het normaal kattengedrag om hun billen en staart op te tillen wanneer je ze aanraakt. Het betekent meestal dat ze genieten van het moment en willen dat je ze een goede kras blijft geven.

Als je echter nog nooit hebt gemerkt dat je kat het eerder doet, dan beginnen ze het plotseling regelmatig te doen, het is het beste om het niet af te doen als een teken van liefde of geluk. Jeukende of geïrriteerde huid, parasieten of pijn kunnen er allemaal voor zorgen dat de houding van uw kat verandert wanneer u hem aait. Dus, praat met uw dierenarts en boek een controle.

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

Samenvatting

is kattenverzekering echt de moeite waard

Gelukkig is het in de meeste scenario’s normaal dat katten hun staart en achterkant opheffen wanneer ze worden geaaid. Niemand kent je harige familielid echter beter dan jij. Dus als je denkt dat er iets niet klopt, of als je kat zich anders gedraagt dan normaal, is het het beste om wat deskundig advies in te winnen.

Veelgestelde vragen

Waarom voedt mijn kat haar billen op?

Katten verhogen de basis van hun staart om veel redenen, maar het is meestal een teken dat ze willen dat je doorgaat en dat je op precies de juiste plek krabt die ze niet gemakkelijk kunnen bereiken. Je strelen zal ook helpen bij de overdracht van feromonen, zodat ze zichzelf troosten en zichzelf veilig en geborgen laten voelen, en andere katachtigen laten weten dat je bij hen hoort.

Vrouwelijke katten die niet gecastreerd zijn, zullen ook hun achterkant verhogen wanneer ze in het seizoen zijn. Als het gedrag van uw kat echter is veranderd, kan dit een teken zijn van een gezondheidsprobleem. In dat geval moet u contact opnemen met een dierenarts of gecertificeerde veterinaire gedragstherapeut voor advies.

Waarom tillen katten hun achterhand op als je ze aait?

Katten heffen meestal hun billen op als je ze aait omdat ze ervan genieten. Het kan echter ook zijn omdat hun huid jeukt als gevolg van vlooien, een allergie of een andere oorzaak. Het kan ook betekenen dat ze pijn of ongemak in hun rug of staart ervaren.

Waarom tillen vrouwelijke katten hun billen op?

Als uw kat niet is gesteriliseerd, tilt hij misschien zijn billen op omdat hij in het seizoen is. De lordosepositie is iets dat vrouwelijke katten doen als ze klaar zijn om te paren, en het houdt in dat ze hun achterkant optillen en hun staart opzij houden.

Als je poes in het seizoen is, kun je ze ook zien joggen en over het algemeen erg luidruchtig zijn, en ze zullen waarschijnlijk wanhopig zijn om naar buiten te gaan.

Waarom tillen katten hun staart op als je ze aait?

Er zijn verschillende redenen waarom katten hun staart optillen als ze worden geaaid. Meestal is het omdat ze gelukkig zijn en willen dat je ze blijft aaien omdat het goed voelt. Als ze zich echter niet altijd op deze manier hebben gedragen, kan dit een teken zijn van een probleem, dus het is het beste om uw dierenarts te vragen om te controleren op een onderliggend probleem.