Skip to Content

Raken katten geïrriteerd? 10 subtiele tekens om op te letten

We willen allemaal een perfecte relatie hebben met onze poot-sommige vrienden. Immers, harmonieus leven met je katachtige familielid betekent eindeloze knuffels en knuffels, spinnen op de tap en speeltijd wanneer je maar wilt … of toch wel?

Hoe graag je ook wilt dat je bontmaatje geniet van je gezelschap en geniet van je contact tijdens elk wakker uur, het is waarschijnlijk dat dit niet het geval zal zijn. Soms lijkt het alsof je tegendraadse kat in slechts een fractie van een seconde van blijelingen naar het berispen van je met een kras of beet gaat.

Als u echter de lichaamstaal van uw kat begrijpt, kunt u misschien hun stemmingsveranderingen zien voordat het te laat is!

Hoe weet u of uw kat geïrriteerd of geïrriteerd is?

Als je kat geïrriteerd of geïrriteerd is en wat ruimte wil, zal hij je waarschijnlijk een paar aanwijzingen geven. Dus, welk kattengedrag moet je zoeken als een teken om je terug te trekken?

#1 Ze zwaaien met hun staart

Hoewel kwispelen met de staart bij honden meestal een teken is dat de hond gelukkig is, is staart zwiepen bij katten vaak een teken dat de kat niet tevreden is.

Je merkt misschien dat de staart van je kat verwoeder beweegt als ze geïrriteerd zijn. Ze kunnen het zelfs herhaaldelijk op de grond slaan. In tegenstelling tot honden is een kwispelende staart niet altijd een gelukkig teken bij katten. Het heeft de neiging om te betekenen dat ze zich ofwel erg speels voelen of dat ze geïrriteerd zijn. Hoe dan ook, als je niet een paar oorlogswonden wilt opgelopen, kun je het beste uit de buurt blijven!

#2 Hun oren zijn terug

Hoe verder naar achteren de oren van een kat, hoe geïrriteerder – of zelfs boos – de kat is.

Is het je ooit opgevallen dat wanneer je kat tevreden en nieuwsgierig is, zijn oren vaak naar voren gekanteld zijn? Nou, het omgekeerde is ook waar. Wanneer ze zich bedreigd, boos of geïrriteerd voelen, kunnen de oren van uw kat terug zijn, soms bijna plat op hun hoofd. Het is het opmerken van lichaamssignalen zoals deze die je zullen helpen een agressieve ontmoeting te voorkomen!

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

#3 Ze zijn gebogen

Als uw kat een gebogen en gespannen lichaamshouding vertoont, wil hij misschien met rust gelaten worden.

Een ontspannen kat is vaak uitgespreid, hun lichaam lang en hun ledematen gestrekt. Als je kat voorovergebogen is, met zijn nek kort en benen erin, betekent dit waarschijnlijk dat hij zich bang, geïrriteerd, onwel of asociaal voelt. Natuurlijk zitten gelukkige katten in een “brood” -positie met hun ledematen eronder. Als dit echter het geval is, moet hun nek langwerpig zijn en mogen ze er niet gespannen uitzien.

#4 Hun pupillen zijn verwijd

De pupillen van een ontspannen kat zien eruit als smalle, zwarte spleten in plaats van brede, zwarte cirkels.

Als de ogen van je kat op schotels lijken of op grote zwarte gaten lijken, kan dit betekenen dat ze zich opgewonden, bedreigd of boos voelen. Daarom is het het beste om ze wat ruimte te geven, omdat het een teken kan zijn dat ze op het punt staan uit te halen. Het is echter waar dat katten die spelen of spelen ook verwijde pupillen kunnen hebben, vooral als ze in de buurt van kattenkruid zijn geweest!

#5 Ze gaan weg en verstoppen zich

De meeste katten proberen afstand te nemen van mensen of dingen die hen ongemakkelijk maken.

Als een kat zich ongemakkelijk voelt bij een situatie, zullen ze hun best doen om eraan te ontsnappen. Dit betekent dat als uw kat of kitten geïrriteerd of geïrriteerd is of met rust gelaten wil worden, ze u dit zullen laten weten.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Als je kat bij je wegloopt of wegloopt of moeite heeft om vrij te komen wanneer je hem probeert te knuffelen, laat hij je weten dat hij niet gelukkig is. Als ze weglopen of zich verstoppen, is het het beste om ze niet te volgen. Als je ze de ruimte geeft, zullen ze je waarschijnlijk weer benaderen zodra ze zich beter voelen.

#6 Ze zijn niet geïnteresseerd in traktaties en speelgoed

Als je kat zijn neus ophaalt voor speelgoed of traktaties, laat hem dan even met rust en kijk of hij later geïnteresseerd is.

Als je als mens boos bent, wil je waarschijnlijk geen spelletjes spelen met je vrienden totdat je kalmeert. Evenzo kan geïrriteerd, geïrriteerd of gestrest zijn je van je eten afhouden. Aan de andere kant zijn sommige mensen emotionele eters, dus ze zullen eerder eten als ze boos of angstig zijn.

Als uw kat zich echter geïrriteerd voelt, is het onwaarschijnlijk dat hij met u in contact wil komen voor speeltijd of traktaties. Dus als uw kat meestal de kans op een traktatie zou grijpen en niet in de verleiding kan komen, kan dit betekenen dat hij zich verdrietig voelt.

#7 Ze sissen

Sissen is een van de duidelijkste tekenen die een kat kan geven om “weg te blijven!”

De meeste katten sissen niet meteen als ze boos zijn. Ze proberen subtieler communicatie eerst. Als je echter hun waarschuwingen hebt genegeerd en weigert ze hun ruimte te geven, kan je kat het gevoel hebben dat hij geen andere keuze heeft dan je te tuchtigen met een gesis of een grom. Dit leidt tot het volgende punt …

#8 Ze Grommen

Als sissen niet genoeg is om iemand weg te houden, kunnen katten de communicatie met grommen opvoeren.

Een ander laatste redmiddel voor veel katten is grommen en andere vocalisaties zoals miauwen. Als je de tekenen dat ze geïrriteerd zijn niet hebt erkend en je volhardt in het proberen om ze aandacht te geven wanneer ze echt met rust gelaten willen worden, hoor je ze misschien grommen. Als je ze hoort grommen, vergis je niet, ze willen dat je je terugtrekt!

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

#9 Ze swipen naar je

Katten kunnen hun klauwen gebruiken om het punt over te brengen als je hun signalen niet oppikt dat ze met rust gelaten willen worden.

Sommige mensen denken dat katten mensen krabben en bijten zonder reden, uit het niets. Als je hun lichaamstaal begrijpt en ernaar luistert, is het zeldzaam dat een kat uithaalt en letsel veroorzaakt. Aan de andere kant, als ze zich gevangen voelen omdat hun communicatie-inspanningen in dovemansoren vallen, ben je misschien aan de ontvangende kant van een pootveeg.

#10 Ze bijten

Bijten is meestal het laatste redmiddel voor katten die een pauze nodig hebben.

In sommige opzichten is dit de ultieme manier voor een kat om te laten zien dat hij geïrriteerd of geïrriteerd is. Als je ze echter nauwlettend in de gaten houdt voor signalen over hun humeur, zouden ze niet de behoefte moeten voelen om te bijten. Als ze pijn, stress of angst hebben en je lijkt de boodschap niet te begrijpen, kunnen ze het gevoel hebben dat ze geen andere keuze hebben dan je een hapje te geven.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Conclusie

Veel niet-katteneigenaren geloven dat katten smerig en onvoorspelbaar kunnen zijn en krassen en beten uitdelen zonder voorafgaande waarschuwing. Uithalen is echter meestal een laatste redmiddel, zelfs als uw kat geïrriteerd of geïrriteerd is.

Gelukkig, als je leert hoe je hun lichaamstaal kunt lezen en hun signalen kunt oppikken, zou je in staat moeten zijn om vervelende verrassingen te voorkomen! Aan de andere kant, als het gedrag van uw kat is veranderd en u denkt dat hij misschien onwel is, moet u hem naar een dierenarts brengen voor een controle voor het geval er een medische oorzaak is.

Lees ook: Top 7 tekenen dat je kat van je houdt

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een geïrriteerde kat eruit?

Geïrriteerde katten hebben vaak een gebogen, opgetrokken houding, verwijde pupillen en zwiepende staarten. Ze kunnen ook hun oren tegenhouden en ze kunnen grommen of sissen. Natuurlijk zullen de tekenen subtiel en mild beginnen, maar ze zullen toenemen als de boodschap niet doordringt!

Wat doet een kat als hij geïrriteerd is?

Wanneer een kat geïrriteerd is, denken veel mensen dat ze zullen bijten of krabben. In werkelijkheid is fysiek geweld meestal een laatste redmiddel. Voordat ze uithalen met klauwen of tanden, zullen katten proberen zichzelf uit de situatie te verwijderen door weg te lopen of zich te verstoppen. Ze kunnen ook hun staart overmatig bewegen en grommen of sissen om je te waarschuwen.

Hoe zeg ik sorry tegen mijn kat?

Het is het beste om je kat niet te volgen als hij boos of verdrietig is. Door van je weg te gaan, laten ze zien dat ze wat tijd alleen willen, en hoewel dat misschien kwetsend voelt, is het beste wat je kunt doen om te helpen, ze met rust laten.

Als je het probeert goed te maken met knuffels of traktaties, kunnen ze zich in het nauw gedreven voelen en je dat laten weten door agressief te worden. Zodra je kat zich rustiger voelt, vertrouw er dan op dat hij je zal benaderen. Door rustig en rustig te wachten, zorg je ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen, zodat ze eerder vroeg dan laat verschijnen.

Hoe weet je of een kat gestrest is?

Gestreste katten zien er soms uit als de hierboven beschreven boze katten. Soms lijken gestreste katten echter helemaal niet uiterlijk gestrest. In deze gevallen kan de enige indicatie van stress vreemde gedragsveranderingen zijn, zoals ongepast urineren, poepen buiten de kattenbak, cystitis of overgrooming.