Waarom kneden katten hun baasjes?

Katten zijn berucht omdat ze ornery, afstandelijk en soms gewoon raar zijn. Ze vertonen een verscheidenheid aan gedragingen die niet altijd logisch zijn voor ons katteneigenaren, maar we houden toch van ze.

Hoewel elke kat anders is, vertonen de meesten op een bepaald moment knedend gedrag. Soms kneden ze hun bed voordat ze gaan liggen of kneden ze hun katachtige vriend tijdens het verzorgen. Als je geluk hebt, ben je misschien zelfs de ontvanger van het kneden van jezelf!

Zoals geldt voor veel kattengedrag, weet niemand precies waarom katten kneden, maar er zijn een paar theorieën.

Wat is katten kneden?

Sommige katten zullen hun klauwen uitstrekken en intrekken terwijl ze kneden, terwijl anderen hun klauwen volledig ingetrokken houden terwijl ze kneden.

Kneden is een repetitieve, ritmische beweging waarbij katten hun poten in en uit een zacht oppervlak duwen, afwisselend tussen poten. Katten houden ervan om te kneden op zachte oppervlakken zoals dekens, kussens, pluche vloerbedekking, iemands schoot of een bank.

De meeste katten houden ervan om te kneden, wat lijkt op de handeling van een persoon die deeg kneedt. Zo wordt kattenkneden vaak ‘koekjes maken’ genoemd.

Sommige katten zullen hun klauwen uitstrekken en intrekken terwijl ze kneden, terwijl anderen hun klauwen volledig ingetrokken houden terwijl ze kneden. Ook zullen sommige katten alleen de voorpoten gebruiken om te kneden, terwijl anderen alle vier de poten gebruiken.

Kneden is schattig en fascinerend om naar te kijken. Bovendien kunnen katten ontspannen worden dat hun kaken slap worden en ze beginnen te kwijlen. Stel je dat eens voor!

Waarom kneden katten?

Katten hebben geurklieren in hun poten, dus kneden geeft een deel van de persoonlijke geur van de kat op het gebied dat ze kneden, waardoor het effectief als hun ’territorium’ wordt gemarkeerd.

Kneden is een instinctief gedrag bij katten dat kort na de geboorte begint. Hoewel de exacte reden voor het kneden onbekend is, hebben dierenexperts een paar theorieën.

Het kneden van katten kan om de volgende redenen gebeuren:

 • Om de melkstroom tijdens het voeden te stimuleren
 • Om spieren te strekken na een dutje
 • Om te ontspannen na een stressvolle situatie
 • Om aan te geven dat je klaar bent om te paren
 • Om het territorium van die kat te markeren
 • Om een ruimte voor te bereiden voor het slapengaan of bevallen

Sommige dierenexperts suggereren dat het gedrag van kneden begon met wilde vrouwelijke katten – dat kneden betrokken was bij het voorbereiden van nesten tussen hoog gras en bladeren voor de bevalling of om te rusten na een dag jagen.

Tegenwoordig kun je katten zien kneden vlak voordat ze in slaap vallen.

Een andere mogelijke reden voor kneden heeft te maken met territoriaal gedrag. Katten hebben geurklieren in hun poten, dus kneden geeft een deel van de persoonlijke geur van de kat op het gebied dat ze kneden, waardoor het effectief als hun ’territorium’ wordt gemarkeerd.

Waarom kneden katten hun baasjes?

Een kat kan zijn eigenaar ook kneden als de eigenaar iets zachts draagt, zoals een sweatshirt, wollen sjaal of een andere zachte en soepele stof.

Niet alle katten zijn het knuffelige type, maar degenen die dat wel zijn, zijn vaak opgerold in de schoot van hun eigenaar te vinden. Als je een schootkat hebt, heb je waarschijnlijk het kneden van dichtbij en persoonlijk ervaren. Als uw kat echter graag zijn klauwen uitstrekt tijdens het kneden, kan dit schattige gedrag uiteindelijk ongemakkelijk of zelfs pijnlijk voor u worden.

Dus, waarom kneden katten en kittens hun eigenaren?

Eén theorie grijpt terug op het idee van territoriale markering. Sommige katten vormen hechte banden met hun eigenaren en kunnen behoorlijk territoriaal van hen worden. Als dat klinkt als je kat, kan hij kneden om zijn geur op je los te laten en je te markeren als het territorium van de kat.

Een kat kan zijn eigenaar ook kneden als de eigenaar iets zachts draagt, zoals een sweatshirt, wollen sjaal of een andere zachte en soepele stof. Dit soort materialen maken geweldige slaapoppervlakken. Op dezelfde manier waarop je je kussens en dekens zou opfleuren voordat je een dutje doet, doen katten hetzelfde door te kneden.

Sommigen theoretiseren dat katten op hun eigenaren kneden als herinnering aan hun dagen als kitten. Je schoot is net zo warm als de buik van hun moeder, dus je volwassen kat kan op je kneden om het comfort en de veiligheid van de tijd die ze hebben doorgebracht met borstvoeding opnieuw te beleven. Kneden helpt de melkproductie van de speen van de moeder te stimuleren.

Hoe te voorkomen dat uw kat kneedt?

Sommige katten vormen hechte banden met hun eigenaren en kunnen behoorlijk territoriaal van hen worden.

Veel van de gedragingen waar katteneigenaren moeite mee hebben, zijn eigenlijk geworteld in evolutionair instinct. We begrijpen misschien niet waarom katten bepaald gedrag vertonen, maar we weten dat ze natuurlijk zijn omdat we ze kunnen zien in de wilde katten waaruit huiskatten zijn geëvolueerd.

Sommigen suggereren dat een kat knhet verlichten van de eigenaar is een teken van genegenheid en vleierij. De kat zegt eigenlijk dat hij echt van je houdt en geniet van je gezelschap. Toch kan kneden lastig of zelfs een gedoe worden als je kat de hele tijd op je wil kneden.

Er is ook de mogelijkheid dat kneden pijnlijk kan worden als je kat zijn klauwen niet terugtrekt.

Dus, hoe voorkom je dat je kat kneedt?

Hier zijn een paar tips:

 • Als je niet wilt dat je kat op jou of op het meubilair kneedt, probeer ze dan voorzichtig op te pakken en op een ander oppervlak te plaatsen, zoals hun eigen bed of een zachte deken.
 • Je kunt het gedrag van je kat sturen door hem af te leiden met een speeltje of traktatie. Wanneer uw kat begint te kneden, bied dan de traktatie of het speelgoed aan – uiteindelijk moet uw kat het nieuwe gedrag gaan bevorderen.
 • Houd de nagels van uw kat geknipt om te voorkomen dat hij aan kleding haakt of u pijn doet. Idealiter zou je de klauw van je kat elke 10 tot 14 dagen moeten trimmen.
 • Probeer feromonenspray of Feliway-producten te gebruiken om uw kat aan te moedigen om op andere, meer geschikte oppervlakken te kneden.
 • Houd een dikke deken bij de hand en leg deze op je schoot als je gaat zitten, zodat je kat de deken veilig kan kneden zonder je pijn te doen.

Het is belangrijk dat je je kat nooit straft voor het kneden. Kneden is een instinctief gedrag voor katten, dus tenzij het kneedgedrag echt hinderlijk is, laat je kat in alle rust kneden en probeer ervan te genieten.

Relevante artikelen:

Veelgestelde vragen

Is het kneden van mijn kat normaal?

Ja, kneden is een natuurlijk gedrag voor katten. Hoewel we misschien niet precies weten waarom ze het doen, is het een gedrag dat we zien bij wilde katten dat suggereert dat huiskatten het instinct van hun wilde voorouders hebben geërfd.

Is kattenkneden een teken van genegenheid?

Sommige dierenexperts suggereren dat een kat die zijn eigenaar kneedt een teken van genegenheid is. Als je kat kalm en tevreden lijkt te zijn tijdens het kneden, kan het waar zijn!

Hoe voorkom ik dat een kat kneedt?

Straf je kat nooit voor het kneden. In plaats daarvan kunt u stappen ondernemen om te voorkomen dat kneden u pijn doet of uw meubels beschadigt, of u kunt de aandacht van uw kat verleggen met speelgoed of traktaties die het ontmoedigen.

Waarom kneden katten je buik?

Zoals met veel gedragsvragen, is het moeilijk om een definitief antwoord op deze vraag te geven. Als je kat je buik kneedt in plaats van andere delen van je lichaam, is de kans groot dat ze de warmte en zachtheid leuk vinden. Wees niet beledigd – je kat voelt zich comfortabel en veilig als hij… goed… je deeg kneden!

Waarom kneden en spinnen katten?

Zowel kneden als spinnen zijn gedragingen die verband houden met gevoelens van comfort, veiligheid en welzijn. Het is logisch dat ze vaak tegelijkertijd gebeuren.

Wat wordt beschouwd als obsessief kneden bij katten?

Of kneden obsessief is, is een genuanceerde vraag. Obsessief kneden kan zich manifesteren als een reactie op stress, dus u kunt een opleving in het kneden van uw kat opmerken die samenvalt met andere gedragsveranderingen of een verandering in de omgeving.

Waarom kneden katten voor het slapengaan?

Katten kneden meestal als ze zich ontspannen voelen en ontspanning komt vaak voor het slapengaan.

Waarom kneden en bijten katten dekens?

Het komt allemaal neer op instinctief gedrag dat geworteld is in de kittenschap. Kneden en zogend gedrag bootst na wat uw kat zou hebben gedaan tijdens het zogen. Het is een vorm van troostend gedrag dat meestal betekent dat je kat zich gezellig en veilig voelt.