Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Waarom verzorgen katten elkaars functie

Huiskatten zijn kieskeurige dieren en de belangrijkste manier waarop ze zichzelf schoon houden, is door verzorging. Velen van ons hebben meerdere kattenvrienden in hetzelfde huishouden en hebben gemerkt dat ze niet alleen zichzelf verzorgen, maar soms ook elkaar.

Hoe is dit gedrag geëvolueerd? Hoe wordt besloten wie wie verzorgt? Laten we de details onderzoeken waarom verzorging een belangrijke rol speelt in het leven en de sociale structuur van een kat.

Autogrooming Vs. Allogrooming

Autogrooming is een woord dat het verzorgen van jezelf betekent.

Katteneigenaars vragen vaak “waarom maken katten elkaar schoon?”. Het antwoord is dat katten leren autogroom als jonge kittens en doorgaan tot in de volwassenheid. De meeste katten doen dit heel goed en houden zichzelf schoon zonder veel tussenkomst van trimmers of hun eigenaren.

Naarmate een huisdier ouder wordt, kan autogrooming afnemen als gevolg van andere gezondheidsproblemen zoals artritis.

Allogrooming betekent het verzorgen van een ander.

Veel katten nemen deel aan wederzijdse verzorging, wanneer ze in een huishouden met meerdere katten of kattenkolonies wonen, inclusief verwilderde kattenkolonies. Allogrooming begint ook op jonge leeftijd, waarbij de moederkat het gedrag initieert. Sociale structuur, dominantie en relaties spelen ook een rol bij sociale verzorging.

Waarom likken katten elkaar

Heb je goed naar de tong van een kat gekeken?

Katten hebben een zeer unieke anatomie op hun tong met veel kleine borstelharen langs het oppervlak van de tong. Daarom voelt het als schuurpapier als een kat je likt! Deze borstelharen werken als een kleine haarborstel.

Door hun vacht te likken, verwijderen katten puin, overtollig haar en parasieten. Als katten niet regelmatig verzorgen, kunnen ze mat of vies worden, wat leidt tot gezondheidsproblemen, problemen met jagen of verstoringen in een koloniehiërarchie.

Katten kunnen te veel likken of te veel verzorgen. Kapperswerk resulteert in dun of fragmentarisch haar, gebroken haren of in sommige gevallen zelfs korstjes. Onderliggende gezondheidsproblemen kunnen overbezorgdheid veroorzaken. Hyperthyreoïdie, artritispijn, allergieën, mijten en vlooien veroorzaken allemaal overmatige verzorging. Als uw kat een verandering in zijn verzorgingsgedrag heeft of haar verliest, plan dan een bezoek aan uw dierenarts.

Verzorging als kitten

Volwassen kat die een kitten likt

Wanneer kittens erg jong zijn, besteedt hun moeder veel tijd aan het verzorgen van hen.

Kittens worden blind en hulpeloos geboren en vereisen constante zorg van de koningin, hun moeder. Door de kittens direct na de geboorte te likken, verwijderen moederkatten weefsel en vloeistoffen die roofdieren kunnen aantrekken.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Deze verzorging na de geboorte simuleert de kittens, droogt hun vacht en brengt ze in beweging en warm. Naarmate de kittens groeien, likt hun moeder ze om urineren en poepen te stimuleren. Ze verzorgt ze ook om ze dagelijks schoon te houden.

De katachtige gezinseenheid is gebouwd op gedeelde ruimte, gedeelde geur en gedeeld gedrag, en nestgenoten beginnen elkaar op jonge leeftijd te verzorgen.

Als een kitten in de steek wordt gelaten en niet het voordeel heeft van de verzorging van een moederkat, kan het verzorgingsgedrag eronder lijden. Menselijke pleegouders bootsen het verzorgingsgedrag van de koningin na door wattenbollen, washandjes of andere materialen te gebruiken om de kittens te stimuleren en schoon te maken terwijl ze volwassen worden.

Zonder nestgenoten kunnen weeskittens ongepast gedrag vertonen wanneer ze aan andere katten worden voorgesteld. Dierenartsen en gedragscoaches hebben middelen om deze speciale situaties te verbeteren.

Dominantie en verzorging

Als twee volwassen katten samen zijn, wie verzorgt wie dan?

Studies in kattengedrag tonen aan dat meestal een hoger gerangschikte kat een minder dominante kat verzorgt. Meestal verzorgt de dominante kat zijn tegenhanger rond het hoofd, gezicht en nek.

Deze locaties zijn kwetsbare gebieden en zijn ook doelwitten van agressie tijdens conflicten. Het verzorgen van “down” de gelederen kan een methode zijn om dominantie te tonen zonder schade aan te richten. In familie-eenheden zijn alle leden vaak nodig voor jacht, veiligheid en territoriumverdediging.

Als er een gevecht uitbreekt, kan een verwonding van één familielid de veiligheid van iedereen in gevaar brengen. Allogrooming kan dus de situatie verspreiden en agressie omzeilen.

In een huishouden met meerdere katten komen dominantiestrijden vaak voor. Toegankelijkheid van bronnen veroorzaakt meestal agressie tussen katten. Voedsel, kattenbak en territorium zijn belangrijke bronnen in een katachtige omgeving.

Zorg ervoor dat elke kat een veilige en aparte plek heeft om te eten, de kattenbak te gebruiken en te rusten. Het aanbieden van middelen in verschillende kamers, verschillende niveaus van het huis en weg van andere huisdieren zoals honden, zijn strategieën om stress en agressie.

In groepen waar katten worden gesteriliseerd en gecastreerd, is er geen duidelijke relatie tussen mannelijke of vrouwelijke voorkeur in allogrooming. Wanneer intacte vrouwelijke katten echter samen zijn, blijkt uit bewijs dat vrouwtjes elkaar vaker verzorgen tijdens het broedseizoen.

Ook lijken grotere katten vaker dominantie te vertonen over katten met een kleiner postuur.

Tekenen van hechting

Wanneer volwassen katten samen in een huishouden leven, ontwikkelen ze vaak een sterke band. Elkaar verzorgen kan een teken zijn van genegenheid en binding. Spint je kat? als hun huisgenoot ze likt?Dat is een goed teken dat het een hechtingsgedrag is. Als uw huisdieren ontspannen lijken tijdens het allogroomen, is er weinig reden om u zorgen te maken.

Hoe zit het met het introduceren van een nieuwe kat?

Een nieuwe kat kan een nieuwe geur, vreemd gedrag en routine verstoren. Katteneigenaren kunnen op verschillende manieren helpen bij het opbouwen van banden tussen een jonge kat en een oudere kat. Neutraliserende geur kan katten helpen zich comfortabeler te voelen.

Gebruik borstels en kammen op beide huisdieren om ze vertrouwd te maken met elkaar. Feromonen helpen de spanning te verlichten en er zijn synthetische feromoonsprays om angst te verminderen bij het introduceren van een nieuwe kat in een gezin.

Kan verzorging problemen veroorzaken?

De meest voorkomende aandoening als gevolg van verzorging zijn haarballen. Terwijl katten zichzelf en elkaar verzorgen, pikt hun tong bont op. Ze slikken de vacht in, die meestal zonder problemen door hun spijsverteringskanaal gaat.

Sommige katten met lang haar, of katten die overmatig verzorgen, kunnen een opeenhoping van vacht in hun maag opbouwen. Dit ruwe materiaal kan ervoor zorgen dat ze een haarbal overgeven, ook wel trichobezoar genoemd.

In zeldzame gevallen kan de haarbal vast komen te zitten in de maag of darm en chirurgische verwijdering vereisen.

Als uw kat vaak moet braken of haarballen heeft, kunnen bepaalde voedingsmiddelen en supplementen hem helpen de haarballen gemakkelijker te passeren. Neem contact op met uw dierenarts voor advies over wat het beste kan zijn op basis van de behoeften van uw kat.

Zoals verwacht, omvat verzorging uiteraard speeksel. Speeksel kan bepaalde ziekten dragen, waardoor verzorging een mogelijke manier is om bepaalde ziekten te verspreiden.

Feline Leukemie Virus is een ziekte die kan worden verspreid van kat naar kat via gedeelde omgevingen en gedragingen, waaronder verzorging. Als uw kat naar buiten gaat, zorg er dan voor dat u hem test op deze ongeneeslijke, virale ziekte en vaccineert zoals voorgeschreven door uw dierenarts.

Feline Immunodeficiency Virus is een andere ziekte die zich verspreidt via speeksel, evenals bloed. FIV verspreidt zich meestal door kattenbeten en gevechten, en er is geen vaccin beschikbaar voor deze ziekte. Hoewel niet direct verspreid door verzorging, spelen agressie en dominantie tussen katten een rol in kattengevechten en FIV.

Verzorging als genegenheid

Twee katten knuffelen en verzorgen

Volwassen katten die een huis delen, kunnen elkaar verzorgen als een teken van genegenheid en binding.

Kattenverzorging omvat een verscheidenheid aan gedragingen en we hebben nog meer te leren. Als katteneigenaren is tijd doorbrengen met het borstelen en aaien van onze katachtige metgezellen een manier voor ons om deel te nemen aan dit hechtingsritueel.

Zolang uw huisdier ontspannen is tijdens deze interacties, is verzorging een geweldige manier om samen tijd door te brengen. Als uw huisdier heeft geprobeerd te vertrekken, geagiteerd raakt of agressief wordt, overweeg dan om voorlopig te stoppen en hem een pauze te geven.

Als je ziet dat je katten elkaar verzorgen tot het punt waarop iemand protesteert of ongelukkig lijkt, kan het aanbieden van een aparte kamer of tijd apart gevechten voorkomen. Verzorging moet een ontspannend en heilzaam proces zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn katten het leuk vinden om door elkaar verzorgd te worden?

Spinnende, ontspannen houding zoals liggen of slapen, en geen van beide moeite doen om weg te rennen, laten zien dat het goed gaat.

Wat moet ik doen als mijn kat een kale plek heeft van de andere kat die hem te veel likt?

Overmatige verzorging of kappers kunnen optreden wanneer een kat te veel agressief likken of dominantie vertoont. In ernstige gevallen treden secundaire infecties op als het oppervlak van de huid zweert of gebroken is.

Verzorgen andere soorten elkaar?

Ja! Allogrooming is waargenomen bij veel andere kattensoorten zoals leeuwen, cheeta’s en andere soorten familiegroepen. We hebben niet zoveel informatie over de onderliggende factoren die allogrooming bij wilde soorten bepalen.