Waarom kokhalzen katten bij kammen?

Dierenvideo’s hebben de neiging om viraal te gaan op internet – we zijn gefascineerd door hun nieuwsgierige gedrag en hun intrigerende capriolen hebben miljoenen mensen verslaafd. Video’s van katten die kokhalzen bij het geluid van hun mens die met hun vingers over een kam loopt, hebben mensen de vraag gesteld: “Waarom?”

Het is belangrijk om te zeggen dat we je niet aanraden om hiermee te experimenteren op je eigen kat thuis. Het kan niet alleen verontrustend en beangstigend zijn voor je kat, maar in zijn angst kunnen ze je onbedoeld krabben of bijten. Het lijkt misschien fascinerend voor je, maar zal niet leuk zijn voor je kat! Maar als u meer wilt weten over dit fenomeen, lees dan verder!

Hoe horen katten het geluid van kammen?

Katten zijn zeer bekwame jagers en zijn goed ontworpen voor dit doel. Hun zintuigen zijn vlijmscherp. Door met je vingers langs de tanden van een kam te lopen, ontstaat een hoogfrequent geluid – iets dat wij mensen niet kunnen horen, maar onze katachtige vrienden wel.

Katten kunnen geluiden detecteren van 48 Hz tot 85.000 Hz, waardoor ze een van de breedste frequentiebereiken onder zoogdieren zijn. Mensen kunnen alleen geluiden detecteren binnen het bereik van 20 Hz tot 20.000 Hz.

Waarom reageren sommige katten meer op kammen dan anderen?

Onderzoekers weten niet zeker waarom sommige katten kokhalzen bij het geluid van kammen, en voor anderen kan het geluid een aanval veroorzaken. Maar er wordt gedacht dat katten ouder dan 15 jaar en katten die lijden aan onderliggende gezondheidsproblemen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van audiogene reflexaanvallen. Om redenen die momenteel onbekend zijn, lopen Birmanen ook een bijzonder hoog risico.

Is het gevaarlijk voor mijn kat om te kokhalzen bij een kam?

Ontspannen kat die wordt geborsteld om haarballen te voorkomen

Het regelmatig borstelen van uw kat kan helpen om de hoeveelheid vacht die hij binnenkrijgt en dus de incidentie van haarballen te verminderen.

Voor de meeste katten is kokhalzen bij kammen gewoon een onaangename ervaring en kan het verontrustend voor hen zijn. Maar voor sommige katten kan het ernstiger zijn, omdat ze iets kunnen ontwikkelen dat katachtige audiogene reflexaanvallen wordt genoemd. Dit zijn aanvallen veroorzaakt door hoge tonen en kunnen langdurige behandeling en beheer vereisen.

Audiogene reflex aanvallen

Feline audiogene reflexaanvallen (FARS) zijn een nieuw ontdekte vorm van epilepsie.

Feline audiogene reflexaanvallen (FARS), ook wel bekend als “Tom and Jerry-syndroom” is een recent ontdekte vorm van epilepsie bij katten als een extreme reactie op hoogfrequente geluiden. Het fenomeen werd bestudeerd en gepubliceerd door neurologen in het Verenigd Koninkrijk, en de bevindingen worden hier gepubliceerd.

Het is onduidelijk waarom of hoe dit syndroom zich ontwikkelt, maar het lijkt vaker voor te komen bij Birmanen en katten ouder dan 15 jaar, waarbij een derde van de katten in de studie ook lijdt aan een onderliggende ziekte.

Lees ook: Kattenaanvallen: oorzaken, symptomen, & Behandeling

De studie die dit syndroom beschreef, toonde aan dat meer dan de helft van de katten die deelnamen aan de studie ook bekend was als doof (wanneer katten hun gehoor verliezen, hebben ze de neiging om eerst geluiden met een lagere toonhoogte te horen, vandaar dat ze meer kunnen reageren op geluiden met een hogere toonhoogte).

Triggers

Sommige mensen hebben met succes katten getraind om uit de buurt van toonbanken en uit de buurt van kerstbomen te blijven door de gebieden tijdelijk te bedekken met tinfolie.

De geluiden die FARS bij katten veroorzaken, kunnen variëren, en naast het rennen met je vinger langs een kam, zijn andere hoge tonen die een aanval kunnen veroorzaken:

  • Blikfolie
  • Een metalen lepel op een keramische kom
  • Tappen van glas
  • Kreuken van papieren/plastic zakken
  • Tikken op een computertoetsenbord of muis klikken
  • Klinken van munten/sleutels
  • Spijkeren

Soorten aanvallen geassocieerd met FARS

Er zijn drie soorten aanvallen waarvan is gedocumenteerd dat ze optreden nadat katten een hoogfrequent geluid horen

  • Gegeneraliseerde tonisch-clonische aanvallen: Een “klassieke” aanval. Katten verliezen bewustzijn, vallen en vertonen trillen of peddelen van de benen, kauwen, schuimen in de mond en geven soms urine of uitwerpselen door. Deze aanvallen duren meestal een paar minuten en daarna zijn katten meestal behoorlijk gedesoriënteerd.
  • Myoclonische aanvallen: Deze duren minder dan een seconde en de meeste katten lijken bij bewustzijn te blijven. De aanval wordt gekenmerkt door onvrijwillige spierspasmen en is het meest voorkomende type aanval dat wordt gezien in FARS, met ongeveer 95% van de deelnemende katten die aan dit type aanval lijden.
  • Absence aanval (petit mal aanval): Katten kunnen zich tot 20 seconden bewust worden van hun omgeving. Ze staren soms leeg en niet reagerend de ruimte in. Deze aanvallen kunnen moeilijk te herkennen zijn en slechts af en toe worden gezien in FARS.

Wat moet ik doen als mijn kat een aanval krijgt na het kokhalzen bij kammen?

Als uw kat de pech heeft een aanval te hebben gehad na blootstelling aan het geluid van kammen of een hoog geluid, moet u onmiddellijk veterinair advies inwinnen. Leg uw kat op de grond, uit de buurt van eventuele gevaren zoals meubels, stel hem gerust en breng hem zo snel mogelijk naar de dierenarts. De meeste aanvallen duren niet langer dan een minuut of twee.

Het is erg handig voor de dierenarts als u hem kunt vertellen hoe lang de aanval heeft geduurd en welk gedrag uw kat precies heeft vertoond voor, tijdens en na. Dit zal helpen bij het begeleiden van behandelplannen en medicatie op lange termijn.

Is er een behandeling voor audiogene reflex aanvallen?

Effectieve medicijnen zijn beschikbaar voor de behandeling van katachtige audiogene reflexaanvallen.

In eerste instantie zal de dierenarts uw kat beoordelen en de aanval karakteriseren. Ze zullen u een aantal vragen stellen over het gedrag van uw kat voor, tijdens en na de aanval om de behandeling te begeleiden. De dierenarts moet mogelijk medicatie geven om uw kat uit de aanval te halen voordat u met de langdurige behandeling begint.

Behandeling voor aanvallen hangt af van het type aanval en de mogelijke gelijktijdige gezondheidsproblemen van de patiënt. De meest gebruikte medicatie voor de behandeling van aanvallen en epilepsie bij katten is fenobarbital (ook bekend als fenobarbiton). Uit de studie die FARS onderzocht, bleek echter dat levetiracetam effectiever was bij de behandeling van deze specifieke aanvallen.

Lees ook: Fenobarbital voor katten: overzicht, dosering & bijwerkingen

Levetiracetam vermindert het aantal myoclonische aanvallen bij katten met de helft en veroorzaakt ook minder bijwerkingen dan fenobarbital. Het is belangrijk op te merken dat levetiracetam niet is gelicentieerd voor gebruik bij katten. Dit is het geval voor veel geneesmiddelen die we gebruiken in de diergeneeskunde, maar het heeft sterk en betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor het veilige en effectieve gebruik ervan.

Wat moet ik doen als mijn kat kokhalst bij Kammen?

Als uw kat kokhalst bij het geluid van kammen of een ander hoog geluid, is het eerste wat u moet doen het geluid stoppen of uw kat weghalen van het geluid. Vergeet niet dat katten een ongelooflijk scherp gehoor hebben, dus als je het geluid niet onder controle hebt, verplaats ze dan ergens zo ver mogelijk vandaan.

Zodra uw kat het geluid niet meer kan horen, moet het kokhalzen stoppen. Sommige katten kunnen braken van kokhalzen, en als ze dat doen, willen ze misschien wat gewoon en gemakkelijk te verteren voedsel voor het avondeten, zoals gewone gekookte kip of witte vis.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle katten een aanval zullen krijgen na het horen van een plotseling continu hoog geluid. Voor de meeste katten is kokhalzen het meest voorkomende symptoom en slechts een klein aantal katten zal een aanval krijgen.

Het wordt echter niet geadviseerd om uw kat opzettelijk bloot te stellen aan hoge toonhoogtegeluiden, en u moet hem vooral niet blootstellen aan het geluid van kammen om de kokhalsreflex te stimuleren uit interesse of entertainment, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor uw katachtige vriend.

De mechanismen waarmee deze geluiden katten doen kokhalzen zijn intrigerend, en verdere studies in de toekomst kunnen meer onthullen over dit merkwaardige gedrag!