Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

Veel katteneigenaren zullen goed gewend zijn om hun kat urenlang lang uitgestrekt te vinden op de zonnigste plek in huis, of buiten te snoozen in de warme stralen. Sterker nog, als je de zon wilt opzoeken, zou het volgen van een kat een goede zet zijn! Katten stammen af van hun voorouders in de woestijn van het Midden-Oosten en de Afrikaanse vlakten en kunnen daarom goed omgaan met hitte.

Ze moeten ook een lichaamstemperatuur handhaven die hoger is dan de onze, dus het is logisch dat ze van warme ruimtes houden. Net als mensen kunnen katten echter last hebben van uitdroging, zonnesteek en zonnebrand, dus er moeten enkele zachte voorzorgsmaatregelen worden genomen!

Lees verder om meer te weten te komen over deze zonminnende wezens en hoe je ze veilig kunt houden.

1. Behoud van hun lichaamswarmte

Snoozen op warme plaatsen helpt om de daling van de lichaamstemperatuur van een kat te voorkomen die gepaard gaat met slaap wanneer ze zich niet langer fysiek inspannen.

De normale lichaamstemperatuur van katten is hoger dan de onze, bij ongeveer 102 graden Fahrenheit – een normale menselijke lichaamstemperatuur is 97-99 graden Fahrenheit, ter vergelijking. Hoewel ze handige bontjassen hebben om ze warm te houden, betekent deze van nature hoge lichaamswarmte dat ze harder moeten werken om een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden in onze meer gematigde klimaten.

Ze hebben sterke instincten om warme gebieden op te zoeken om hun warmte te behouden. Een veel voorkomende truc is dat katten zonnebaden met hun buik omhoog naar de warmte van de zon, waarbij ze dit grote gebied met minder vacht gebruiken om de zonnestralen te absorberen. Katten kunnen lange tijd van de dag slapen, dus het handhaven van de kerntemperatuur van het lichaam is vooral belangrijk in deze tijd.

Snoozen op warme plaatsen helpt om de daling van de lichaamstemperatuur van een kat te voorkomen die gepaard gaat met slaap wanneer ze zich niet langer fysiek inspannen.

2. Dieet en energie

Katten vertrouwen op externe warmtebronnen om hun lichaamswarmte te behouden in plaats van hun metabolisme.

Katten zijn carnivoren en hebben daarom een zeer eiwitrijk dieet. Dit betekent dat ze minder toegang hebben tot kant-en-klare calorieën om de lichaamstemperatuur te helpen handhaven wanneer het kouder is, omdat eiwitten niet zo’n geschikte warmtebron bieden als andere voedingscomponenten. Katten vertrouwen daarom op externe warmtebronnen om hun lichaamswarmte te behouden in plaats van hun metabolisme.

3. Genetica

Katten zijn afkomstig uit sommige hete delen van de wereld, zoals Afrika en het Midden-Oosten, en deze throwback-genetica kan een belangrijke rol spelen in de voorkeur van onze katten voor warme plaatsen.

Onze moderne huiskatten hebben een interessante afkomst en zijn duizenden jaren terug te voeren op hun wilde voorouders, die woestijnwezens waren. Katten zijn afkomstig uit sommige hete delen van de wereld, zoals Afrika en het Midden-Oosten, en deze throwback-genetica kan een belangrijke rol spelen in de voorkeur van onze katten voor warme plaatsen.

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel: sommige rassen van langharige katten, zoals de Maine Coon, zijn geëvolueerd om te passen in een koeler gebied met lagere temperaturen en kunnen meer gedijen tijdens de wintermaanden.

4. Pijnverlichting

Koesteren in de warmte van de zon kan helpen gewrichten te ontspannen en de pijn in verband met reuma te verzachten.

Zonneschijn is niet alleen aangenaam, maar het kan ook enkele gezondheidsvoordelen hebben! Veel oudere katten lijden aan artritis, wat pijn en ongemak in hun gewrichten kan veroorzaken, vooral bij kouder weer. Koesteren in de warmte van de zon kan helpen gewrichten te ontspannen en de pijn in verband met reuma te verzachten.

Zonlicht kan ook de groei van bacteriën remmen, bijvoorbeeld in open wonden. Als u zich echter zorgen maakt dat uw kat artritis heeft, of als u zich gewoon zorgen maakt over het comfort van uw kat, vertrouw dan niet op zonneschijn, maar praat met uw dierenarts over een controle.

5. De hormooncyclus

Vrouwelijke katten zijn seizoensgebonden fokkers, wat betekent dat hun warmtecyclus wordt bepaald door hun blootstelling aan natuurlijk licht.

Vrouwelijke katten zijn seizoensgebonden fokkers, wat betekent dat hun warmtecyclus wordt bepaald door hun blootstelling aan natuurlijk licht. Vrouwtjes beginnen te fietsen in de lente wanneer het lichtniveau toeneemt en de stijging en daling van reproductieve kattenhormonen sterk verband houden met zonneschijn- en lichtniveaus.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Dit is een evolutionair voordeel om ervoor te zorgen dat kwetsbare kittens op het juiste moment worden geboren voor optimale veiligheid, met milder weer en betere aantallen prooien om op voedsel te jagen.

6. Mythe: Vitamine D bron

In tegenstelling tot mensen kan kattenhuid geen UVB-stralen van de zon metaboliseren als een bron van vitamine D.

In tegenstelling tot mensen kan kattenhuid geen UVB-stralen van de zon metaboliseren als een bron van vitamine D. Katten zijn afhankelijkt op hun dieet voor vitamine D3, en de zonnestralen hebben geen invloed op hun huid, hetzij direct of via huidoliën of vacht. Studies tonen aan dat dat katten die een dieet met een tekort aan vitamine D hebben gekregen, ontbreken, of ze nu worden blootgesteld aan UV-stralen of niet.

Matiging is de sleutel: wanneer wordt zonnebaden te veel?

Oudere katten, langharige katten en katten met onderliggende gezondheidsproblemen hebben mogelijk meer zorgvuldige monitoring nodig, omdat ze mogelijk minder goed in staat zijn om met hittegerelateerde stress om te gaan.

Katten houden ervan om te zonnebaden en het is over het algemeen prima om ze zichzelf te laten behagen. Buitenkatten zullen zichzelf meestal reguleren om oververhitting te voorkomen, zolang ze toegang hebben tot schaduw en veel water.

Katten hebben echter minder warmtereceptoren in hun huid dan wij mensen, wat betekent dat ze geen pijn voelen totdat hun huid op een veel hogere temperatuur is, waardoor ze vatbaarder zijn voor brandwonden en hyperthermie.

Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen om op te letten tijdens het zonnige weer. Oudere katten, langharige katten en katten met onderliggende gezondheidsproblemen hebben mogelijk meer zorgvuldige monitoring nodig, omdat ze mogelijk minder goed in staat zijn om met hittegerelateerde stress om te gaan.

1. Uitdroging

Oudere katten, en mensen met chronische gezondheidsproblemen zoals nierziekte of diabetes, zijn meer vatbaar voor uitdroging.

Katten, die afstammen van woestijndieren, zijn goed in het besparen van water en krijgen het grootste deel van hun hydratatiebehoeften via hun dieet. Langdurig slapen op zonnige plekken kan echter leiden tot uitdroging, dus zorg ervoor dat er voldoende vers, koel water beschikbaar is. Oudere katten, en mensen met chronische gezondheidsproblemen zoals nierziekte of diabetes, zijn meer vatbaar voor uitdroging.

2. Zonnesteek

Als katten ernstig oververhit raken, kunnen ze een zonnesteek ontwikkelen.

Als katten ernstig oververhit raken, kunnen ze een zonnesteek ontwikkelen. Dit is een zeer ernstige aandoening en vereist dringende aandacht van uw dierenartsen. Symptomen zijn hijgen, lethargie, dribbelen of schuimen in de mond en kunnen zich ontwikkelen tot instorting, rode huid en felrood tandvlees.

3. Zonnebrand

Katten kunnen zonnebrand ontwikkelen als ze te veel tijd doorbrengen onder de felle zon.

Katten kunnen zonnebrand ontwikkelen als ze te veel tijd doorbrengen onder de felle zon. Witte katten zijn meer vatbaar voor dit probleem, maar elke kat kan verbrand raken, vooral op dunharige gebieden zoals de buik, oordopjes en lippen.

Langdurige en meervoudige blootstelling aan de zon kan leiden tot het risico op huidkanker. Het is raadzaam om zonnebrandcrème op uw kat te gebruiken als ze een bekende zonaanbidder zijn, maar vergeet niet om een katspecifiek product te gebruiken in plaats van menselijke zonnebrandmiddelen, die ingrediënten kunnen bevatten die giftig zijn voor katten.

Samenvatting

Als afstammelingen van woestijndieren voelen katten zich van nature aangetrokken tot warmte.

Katten houden van zonnebaden! Als afstammelingen van woestijndieren voelen katten zich van nature aangetrokken tot warmte. Met hun hoge omgevingstemperatuur, neiging tot lange dutjes en eiwitrijk dieet, zijn katten goed ontworpen om de zon (of knuffels!) te gebruiken om hun van nature gezellige toestand te behouden.

Ze worden ook hormonaal gereguleerd door natuurlijk licht en kunnen de zon gebruiken als tegengif voor pijnlijke gewrichten en ledematen. Te veel zonnebaden kan katten echter het risico geven op een zonnesteek, zonnebrand of zelfs huidkanker, dus matiging is de sleutel.

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten zo van zonnebaden?

Katten voelen zich van nature aangetrokken tot warmte: ze hebben van nature een hoge lichaamstemperatuur die ze moeten handhaven en ze moeten de daling van de kerntemperatuur tegengaan die hun lange slaap overdag veroorzaakt. Hun dieet metaboliseert niet goed om warmte uit calorieën te leveren, dus vertrouwen ze op externe warmte zoals de zonnestralen.

Is het gezond voor katten om te zonnebaden?

Zoals met alle dingen, is matiging belangrijk. Katten houden van zonnebaden en het helpt hen hun lichaamstemperatuur te behouden, maar te veel zon kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Uitdroging, hitteberoerte en zonnebrand kunnen allemaal risico’s zijn van overmatige blootstelling.

Krijgen katten vitamine D van de zon?

Nee, kattenhuid kan zonlicht niet metaboliseren tot vitamine D. Katten zijn volledig afhankelijk van hun dieet voor vitamine D, dat hun natuurlijke dieet van kleine zoogdieren en vogels ruimschoots zou bieden.