Waarom zetten katten hun oren terug?

We weten allemaal dat oren zijn om te horen. Maar de oren van een kat bewegen ook mee met hun emotionele toestand, zodat ze je veel kunnen vertellen over hoe een kat zich voelt. Meestal, wanneer de oren van een kat terug zijn, betekent dit dat ze een zekere mate van nood ervaren.

Het is echter niet altijd zo eenvoudig en subtiele verschillen in oorpositie kunnen wijzen op zeer verschillende stemmingen.

Snel overzicht

01

De oren van een kat bewegen mee met hun emotionele toestand; dit kan je vertellen hoe ze zich voelen.

02

Katten houden hun oren plat tegen hun hoofd als ze zich bang of agressief voelen.

03

Probeer nooit een kat aan te pakken waarvan de oren naar achteren zijn vastgepind, omdat je misschien gekrabd of gebeten wordt.

Een beetje over kattenoren

Katten gebruiken hun oren als satellietschotels en draaien ze tot 180 graden om de geluiden om hen heen op te pikken.

De meeste mensen kunnen hun oren helemaal niet bewegen, hoewel sommige mensen ze enigszins kunnen wiebelen. Kattenoren zijn echter verrassend mobiel. Katten kunnen hun oren tot 180 graden draaien, vooral wanneer ze een geluid proberen te lokaliseren. Dit is vooral handig wanneer katten jagen, omdat het hen in staat stelt om zelfs de stilste geluiden van hun prooi te detecteren.

Lees ook: 12 kattenrassen met schattige grote oren

De externe delen van de oren van een kat die we op hun hoofd kunnen zien (de buitenste oren) worden de pinnae genoemd. Elke oorpinna kan naar achteren, naar voren en zijwaarts draaien, en al deze bewegingen kunnen onafhankelijk van het andere oor worden gemaakt.

Dit komt omdat er 32 spieren in het oor van een kat zitten. In vergelijking met de schamele negen oorspieren van een mens, is het gemakkelijk te begrijpen waarom katten altijd zullen winnen bij oormobiliteit.

Waarom zetten katten hun oren terug?

Meestal is een kat die zijn oren naar achteren heeft geen gelukkige kat. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer een kat zijn oren terugzet, kan dit om verschillende redenen zijn.

1. Ze zijn nerveus

Nervositeit of angst kan ervoor zorgen dat een kat zijn oren plat en zijwaarts houdt.

Als de oren van uw kat afgeplat zijn, maar zijwaarts zijn gericht in plaats van naar achteren, betekent dit meestal dat uw kat zich angstig of nerveus voelt over iets. Deze oorpositie wordt soms ‘vliegtuigoren’ genoemd, zo genoemd omdat het lijkt alsof ze op het punt staan om tijdens de vlucht op te stijgen. Nervositeit of angst is de meest voorkomende oorzaak voor een kat om zijn oren terug te zetten.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

2. Ze staan op het punt om de Zoomies te krijgen

Katten houden soms even hun oren naar achteren en de zijkanten als ze op het punt staan speels rond te gaan racen.

Katten zullen soms ook hun oren weer in “vliegtuigmodus” zetten wanneer ze op het punt staan om zonder duidelijke reden rond uw huis op te laden. Deze plotselinge uitbarsting van energie wordt vaak aangeduid als ‘”de zoomies”.

Katten zoomen soms in als een manier om zichzelf te versterken na een lange slaap of om hun jachtvaardigheden te oefenen. Sommige katten zoomen door het huis nadat ze een krukje in hun kattenbak zijn gepasseerd. Wat de reden ook is, je zult je kat waarschijnlijk vliegtuigoren zien doen vlak voordat hij opstijgt tijdens een zoomaflevering.

Lees ook: Waarom houden katten van String?

3. Ze zijn bang

Oren naar achteren gedraaid en plat tegen het hoofd gehouden is een teken van angst.

Een bange kat zal zijn oren meestal achterstevoren tegen zijn hoofd afvlakken. Dit kan gepaard gaan met laag gegrom of gesis en hun lichaam zal waarschijnlijk laag bij de grond gehurkt zitten. De kat kan klaar zijn om zich te verdedigen tegen een andere kat of een hond, of u kunt dit gedrag zien tijdens een bezoek aan de dierenarts.

Angst of angst zal snel escaleren tot agressie bij katten, dus probeer nooit een kat in deze toestand te behandelen. Een agressieve kat zal waarschijnlijk bijten of krabben als hij wordt gehanteerd.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

4. Ze worden onwel

Katten die zich ziek voelen of pijn hebben, kunnen hun oren naar de zijkanten gericht houden.

Als uw kat haar oren naar achteren heeft en naar buiten is gericht, kan dit een teken zijn dat ze zich onder het weer voelt of pijnlijk is. Katten kunnen goed zijn in het verbergen van tekenen van ziekte, maar dit kan een veelbetekenend teken zijn dat je kat zich niet zo geweldig voelt. Observeer haar nauwlettend voor eventuele andere symptomen en neem contact op met uw dierenarts voor medisch advies.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

5. Ze hebben een oorontsteking

Het vasthouden van oren in verschillende posities kan wijzen op een probleem met een van de oren.

Als uw kat het ene oor naar achteren houdt en het andere in een neutrale position, dit kan een teken zijn dat ze een zere oor heeft. Oorinfecties, die erg pijnlijk kunnen zijn, treden op wanneer bacteriën zich ophopen in de gehoorgang.

Een kat met een oorontsteking kan zich ook meer teruggetrokken gedragen. U merkt misschien dat de gehoorgang een geur heeft, of dat uw kat zijn hoofd schudt of meer dan normaal aan zijn oor krabt.

Het trommelvlies kan scheuren als een oorontsteking onbehandeld blijft, dus breng uw kat naar de dierenarts als hij een van deze tekenen vertoont. De dierenarts zal een instrument genaamd een otoscoop gebruiken om de gehoorgang en het trommelvlies van uw kat te onderzoeken.

Antibiotische oordruppels worden meestal gebruikt om een oorontsteking te behandelen. Af en toe zijn corticosteroïden ook nodig om de ontsteking in de gehoorgang te verminderen.

Lees ook: Prednisolon voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

6. Ze hebben oormijt

Oormijt kan veranderingen veroorzaken in de manier waarop uw kat zijn oren vasthoudt.

Oormijt komt veel voor bij katten, vooral bij kittens en jonge katten. Ze kunnen intens irriterend zijn en kunnen symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van een oorontsteking, waaronder hoofdschudden en oorkrabben.

Uw kat kan meer dan normaal met zijn oren knipperen of zijn oren naar achteren houden. Oormijt kan overmatige oorsmeerproductie veroorzaken die meestal donkerbruin of zwart van kleur is. Uw dierenarts kan oormijt diagnosticeren en u adviseren over de beste behandeling.

Lees ook: De 7 beste oormijtbehandelingen voor katten

7. Ze hebben een poliep

Angstige kat

Poliepen in het oor kunnen ongemakkelijk zijn of oorinfecties veroorzaken, waardoor uw kat zijn oren vreemd vasthoudt.

Sommige katten kunnen goedaardige gezwellen hebben die poliepen worden genoemd en die achter het trommelvlies in het middenoor groeien. Ze kunnen soms leiden tot oorinfecties en soortgelijke tekenen zoals oorkrabben, hoofdschudden of het oor naar achteren of naar beneden houden.

Het middenoor is verbonden met de keel, dus poliepen kunnen soms de ademhaling van uw kat beïnvloeden als ze groot worden. Breng uw kat naar de dierenarts als hij een van de genoemde symptomen heeft.

Lees ook: Systemische schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

8. Er is een hard geluid of wind

Katten kunnen hun oren tot 180 graden draaien, vooral wanneer ze een geluid proberen te lokaliseren.

Als er een plotseling hard geluid is, zal een kat instinctief zijn oren naar achteren plaatsen om zijn trommelvliezen te beschermen. Katten hebben een uitstekend gehoor, dus hun oren zijn veel gevoeliger voor harde geluiden dan de onze.

Uw kat zal ook zijn oren terug tegen zijn hoofd zetten om zijn gehoorgangen tegen de wind te beschermen. Niet alleen is het geluid van wind ondraaglijk luid voor een kat, maar het gevoel van wind in hun oren is erg onaangenaam, net als voor mensen.

Lees ook: De 10 geluiden waar katten het meest van houden

9. Ze proberen een geluid te lokaliseren

Katten bewegen hun oren in alle richtingen wanneer ze proberen een geluid te lokaliseren.

Katten zullen hun oren draaien als ze proberen te horen waar een geluid vandaan komt. Als het geluid van de zijkant van hen of van achter hen komt, zal een kat zijn oren naar achteren plaatsen om te proberen het geluid beter te horen.

Het uitstekende gehoor van een kat, samen met hun vermogen om geluiden te lokaliseren, helpen beide om katten succesvolle roofdieren te maken.

10. Ze zijn inhoud

Sommige katten laten hun oren terugvallen als ze zich bijzonder ontspannen of gelukkig voelen.

Hoewel katten meestal hun oren terugzetten een indicator is van een negatieve stemming, zullen sommige katten hun oren terugzetten als ze ontspannen en gelukkig zijn. Een tevreden kat zal zijn oren ontspannen, zodat ze iets naar achteren gericht zijn, in plaats van ze plat tegen hun hoofd te zetten.

Een ander teken dat je kat blij is als zijn oren terug zijn, is dat hij misschien luid spint.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

Hoe kan ik zien waarom de oren van mijn kat terug zijn?

Oorzaken van oorafscheiding bij katten

Oren die worden tegengehouden, vooral als de oren plat tegen het hoofd worden gehouden, is meestal het teken van een ongelukkige kat.

Meestal is het vrij eenvoudig om te zien waarom de oren van je kat terug zijn door naar de context van de situatie te kijken. Als uw kat wordt bedreigd door een andere kat of wordt onderzocht bij de dierenarts, en ze hebben hun oren plat tegen hun hoofd, dan is de kans groot dat uw kat bang is, iets dat snel tot agressie kan leiden.

Als uw kat zijn oren terugzet omdat hij zich onwel voelt, kan hij ook andere tekenen van ziekte vertonen, zoals lethargie, braken of diarree. U kunt meestal zien of uw kat zijn oren naar achteren heeft bewogen als gevolg van een hard geluid, of als het buiten waait.

Wat betekenen andere oorposities bij katten?

1. Neutrale oren

Neutrale oren duiden op een ontspannen kat.

Als de oren van uw kat niet naar voren of naar achteren staan en ze zich in een neutrale positie bevinden, ervaart uw kat waarschijnlijk geen bijzonder sterke emotie. Ze voelen zich waarschijnlijk ontspannen en veilig in hun omgeving.

2. Oren voorzichtig naar voren gericht

Een kat met oren zachtjes naar voren gedraaid voelt zich waarschijnlijk tevreden en ontspannen.

Als uw kat zachtjes naar voren gericht is, voelt hij zich tevreden en ontspannen, mogelijk zelfs een beetje slaperig. Ze kunnen ook spinnen en zachtjes hun ogen sluiten. Dit is waarschijnlijk een goed moment om je kat een aai of een beetje kinwrijven te geven.

3. Oren rechtop en naar voren gericht

Kun je een kat scheren?

Oren rechtop gehouden en naar voren geprikt duiden op alertheid en nieuwsgierigheid.

Uw kat heeft oren die rechtop staan en naar voren gericht zijn wanneer ze alert zijn en klaar voor actie. Ze hebben misschien een vogel of muis gezien, of misschien een interessant geluid gehoord waarvan ze de bron proberen te lokaliseren. Dit kan een goede gelegenheid zijn om met je kat te spelen met een leuk speeltje zoals een veren teaser of een kattenkruidmuis.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes

Samenvatting

de zintuigen van uw kat begrijpen

Om te bepalen waarom de oren van uw kat terug zijn, kijkt u naar de context van de situatie en de lichaamstaal van uw kat.

Wie wist dat zoiets simpels als een kat die zijn oren naar achteren zet zoveel verschillende dingen kan betekenen? Als een kat zijn oren plat tegen zijn hoofd heeft, betekent dit meestal dat hij bang is of in een agressieve bui is.

Als uw kat echter zijn oren zachtjes naar achteren heeft gericht, kan dit betekenen dat hij eigenlijk heel ontspannen en gelukkig is. Om te weten waarom de oren van uw kat terug zijn, kijkt u naar de context van de situatie en de rest van de lichaamstaal van uw kat. Hoe beter je de gemoedstoestand van je kat kunt begrijpen, hoe gelukkiger je relatie zal zijn!

Lees ook: Weten katten wanneer je verdrietig bent?

Veelgestelde vragen

Zetten katten hun oren terug als ze spelen?

Katten zetten soms hun oren terug als ze spelen. Soms kunnen ze ook hun oren ronddraaien, hun pupillen verwijden en hun staarten bewegen.

Waarom doen katten vliegtuigoren?

Wanneer een kat haar oren naar buiten en opzij richt, wordt dit vaak ‘vliegtuigoren’ genoemd. Het kan lijken alsof je kat op het punt staat om op te stijgen tijdens de vlucht, en dat zijn ze waarschijnlijk ook! Vliegtuigoren gebeuren wanneer uw kat zich bang of ongemakkelijk voelt en ze kunnen soms leiden tot agressief gedrag.

Wat betekent het als de oren van een kat worden vastgepind?

Dit betekent meestal dat uw kat extreem bang is en agressief kan worden. Je moet niet proberen een kat aan te pakken waarvan de oren naar achteren zijn vastgepind, omdat je waarschijnlijk gekrabd of gebeten wordt.