Waarom rollen katten rond op hun rug?

Er is niets schattiger dan wanneer je kat je begroet door op zijn rug rond te rollen en je zijn donzige buik te laten zien. U kunt uw kat ook op zijn rug zien rollen in andere situaties, zoals wanneer ze buiten zijn of wanneer ze nergens in de buurt van u of iemand anders zijn.

Dus waarom rollen katten rond op hun rug? In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste redenen achter dit veel voorkomende kattengedrag nader bekijken.

1. Ze heeft jeuk

schattige kat ontspannen

Als je kat vaak op zijn rug rolt, kan het zijn dat het in eerste instantie begon als een manier om zichzelf te krabben, maar nu heeft je kat geleerd dat het hem wat aandacht geeft!

De verklaring voor het feit dat je kat af en toe op zijn rug rolt, kan net zo eenvoudig zijn als dat hij jeuk heeft die moet worden gekrabd. Of je kat probeert iets uit de vacht op zijn rug te verwijderen.

Als je kat de plek niet kan bereiken met zijn poten, dan is het rollen van de wervelkolom tegen de vloer een goede manier om die ergernis te verlichten! Vlooien veroorzaken vaak jeuk bij katten, dus breng uw kat naar de dierenarts als ze plotseling erg jeuken.

Als je kat vaak op zijn rug rolt, kan het zijn dat het in eerste instantie begon als een manier om zichzelf te krabben, maar nu heeft je kat geleerd dat het hem wat aandacht geeft! Of ze kunnen om een aantal andere redenen op hun rug rollen.

Lees ook: ‘Mad Itch’ Pseudorabies Virus infectie bij katten

2. Ze strekken hun spieren uit

kat sociaal rollen

Wanneer een kat op zijn rug rolt, is dit een teken dat hij zich comfortabel en veilig voelt.

Katten hebben af en toe een goede stretch nodig, net als wij mensen. Je merkt misschien dat je kat op zijn rug rolt en zijn hele lichaam uitrekt net nadat hij wakker is geworden van een dutje.

Je kat kan zelfs een paar keer op zijn rug rollen om zichzelf wakker te maken en zijn lichaam klaar te maken voor actie. Als je kat op zijn rug rolt net nadat hij wakker is geworden, is het het beste om hem met rust te laten totdat hij naar je toe komt voor aandacht.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

3. Ze voelen zich veilig bij jou

Als je kat op zijn rug rolt net nadat hij wakker is geworden, is het het beste om hem met rust te laten totdat hij naar je toe komt voor aandacht.

Je kat is kwetsbaar als hij op zijn rug ligt met een blootliggende buik. De buik van een kat is een gevoelig gebied en het is natuurlijk voor hen om te proberen het te beschermen. Als je kat je begroet door om te rollen en je zijn gevoelige buik te laten zien, moet je je bevoorrecht voelen. Je kat laat je zien dat hij volledig ontspannen om je heen is en vertrouwt erop dat je hem veilig houdt.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

4. Ze zijn op zoek naar aandacht

Als je kat je begroet door om te rollen en je zijn gevoelige buik te laten zien, moet je je bevoorrecht voelen.

Katten zijn intelligent, soms intelligenter dan wij als katteneigenaren ze toedichten, en het duurt niet lang voordat een kat zich realiseert dat door op hun rug voor je te rollen, je gaat stoppen en ze wat aandacht geeft. Zodra dit een paar keer is gebeurd, zal je kat leren dat dit een zekere manier is om je aandacht te trekken!

Het kan routine worden met sommige katachtigen, bijvoorbeeld, uw kat kan dit altijd doen wanneer u thuiskomt van het werk, of ’s ochtends net voor de voedertijd. Katten putten troost uit routine, dus gedrag als dit kan snel een gewoonte worden.

Lees ook: Waarom huilen katten? Een dierenarts legt uit

5. Ze willen spelen

Rollen op hun rug kan een uitnodiging zijn om te spelen.

Dit is nauw verbonden met het zoeken naar aandacht, maar het kan zijn dat uw kat zich speels voelt en u probeert aan te moedigen om te spelen. Spelen stelt een kat in staat om zijn natuurlijke jachtinstincten te gebruiken en zal vaak het achtervolgen en vangen van prooidieren nabootsen.

Een kat die zich speels voelt, kan op zijn rug kronkelen, of van links naar rechts swooshen, of zelfs met zijn eigen staart spelen! Als je het niet zeker weet, probeer dan je kat een klein speeltje aan te bieden om rond te slaan, of moedig hem aan om een veren teaserspeeltje te achtervolgen.

Als uw kat op zijn rug rolt om uw aandacht te vragen, kunt u ook merken dat hij spint terwijl ze het doet, of herhaaldelijk tegen uw benen en voeten wrijft. Breng wat tijd door met aaien of spelen met je kat wanneer ze dit doen en je zult merken dat het de band tussen jullie nog verder versterkt.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

6. Ze markeren hun territorium

Katten putten troost uit routine, dus gedrag als dit kan snel een gewoonte worden.

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam, die voornamelijk worden gebruikt voor het markeren van hun territorium en het communiceren met andere katten. Rollen op hun rug verspreidt deze geurferomonen rond, duidelijk naar andere buurtkatten dat je kat daar is geweest.

Katten markeren ook hun territorium door met hun wangen of hun flanken langs dingen in de omgeving te wrijven. Dit is een signaal naar andere katten om weg te blijven, omdat dit territorium al is opgeëist.

Sommige huiskatten markeren ook hun territorium door te krabben of zelfs urine te spuiten. Dit is niet zozeer een probleem als het buiten gebeurt, maar is duidelijk ongewenst als uw kat uw huis op deze manier markeert. Het kan soms wijzen op een gedragsprobleem als uw kat plotseling is begonnen met het spuiten van urine door uw huis, dus neem contact op met uw dierenarts voor verder advies over hoe u hem kunt laten stoppen.

7. Ze is loops

Mensen kunnen deze feromonen niet ruiken, maar mannelijke katten kunnen ze van grote afstand detecteren!

Vrouwelijke katten rollen vaak rond op de grond als ze loops zijn of na de paring. Het is een gedrag dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door hormonen en is de manier van geur van een vrouwelijke kat die haar territorium markeert met feromonen (chemische boodschappers) die een mannelijke kat het signaal geven dat ze klaar is om te worden gedekt. Mensen kunnen deze feromonen niet ruiken, maar mannelijke katten kunnen ze van grote afstand detecteren!

Wanneer een vrouwelijke kat na de paring op haar rug rolt, kan het zijn dat ze probeert de geur van de kater die haar net heeft gedekt te verwijderen voordat ze een andere mannelijke kat vindt om mee te paren. Meerdere paringen verhogen de kans op een succesvolle conceptie van een kat.

Als u geen kittens wilt, breng uw kat dan naar de dierenarts om haar zo snel mogelijk te laten steriliseren. Het steriliseren van uw poes voorkomt ook dat ze loops wordt en kan helpen vervelend gedrag te elimineren, zoals geurmarkering en overmatige vocalisatie wanneer ze loops is.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

8. Ze reageren op kattenkruid

Alle katten reageren iets anders en niet alle katten zijn gevoelig voor de effecten van kattenkruid.

Als je je kat ooit kattenkruid of kattenkruidspeeltje hebt gegeven, dan heb je misschien de vermakelijke reactie gezien die volgt. Kattenkruid veroorzaakt een gevoel van euforie dat er vaak voor zorgt dat katten op hun rug rollen, beginnen te kwijlen of zelfs een aanval van hyperactiviteit hebben. Alle katten reageren iets anders en niet alle katten zijn gevoelig voor de effecten van kattenkruid. Waarom probeer je je kat niet wat te geven en te zien wat er gebeurt?

9. Ze bereiden zich voor om zichzelf te verdedigen

Sommige katten die bijzonder bang zijn voor de dierenartsen, kunnen dit met mensen doen om te proberen ze terug te krijgen!

Kijk naar de context van de situatie. Als uw kat zich bedreigd voelt door een ander roofdier, kan hij op zijn rug rollen met zijn klauwen uitgestrekt en zijn tanden ontbloot. Ze kunnen zelfs sissen. Dit is eerder een daad van agressie dan een blijk van vertrouwen.

Sommige katten die bijzonder bang zijn voor de dierenartsen, kunnen dit met mensen doen om te proberen ze terug te krijgen! Dit type rol op de rug zal er heel anders uitzien dan degene die je kat je geeft als ze blij zijn om je te zien!

Moet ik de buik van mijn kat strelen als ze op hun rug rollen?

Bestrijd de drang om de buik van je kat te aaien – de meeste katten vinden het niet leuk!

De meeste katten vinden het niet leuk dat hun buik wordt aangeraakt. Zelfs als je kat op zijn rug rolt en je zijn buik laat zien, is dit zelden een uitnodiging om hem te aaien, en wees je ervan bewust dat je misschien gekrabd of gebeten wordt als je het probeert!

Er zijn een paar huiskatten waarmee je hun buik voor korte tijd kunt strelen, maar zelfs deze katten tolereren het waarschijnlijk in plaats van er echt van te genieten. Als je kat geniet van een buikwrijving, moet je je bevoorrecht voelen, want dit is een demonstratie dat ze je volledig vertrouwen.

Wat als mijn kat niet op zijn rug rolt?

Katten zijn allemaal individuen en net als mensen kunnen ze heel verschillende persoonlijkheidskenmerken en gedragingen hebben.

Sommige huiskatten rollen vaker op hun rug dan anderen. Als je niet merkt dat je kat op zijn rug rolt wanneer hij je ziet, is het waarschijnlijk gewoon dat hij zich op een andere manier uitdrukt, zoals wrijven rond je benen, je een kopstoot geven of met zijn rug gebogen staan.

Katten zijn allemaal individuen en net als mensen kunnen ze heel verschillende persoonlijkheidskenmerken en gedragingen hebben. Als je een oude kat hebt die vroeger op zijn rug rolde, maar dat nu niet doet, kan dit een van de symptomen van artritis zijn, dus breng ze naar je dierenarts voor een controle.

Samenvatting

kat slapen

Katten moeten ’s nachts goed slapen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel redenen waarom uw kat op haar rug kan rollen. Kijk naar de context van de situatie en let op wanneer en waar je kat op zijn rug rolt en het geeft je de aanwijzingen die je nodig hebt om erachter te komen waarom hij het doet. Hoe schattig en verleidelijk die donzige buik er ook uitziet, onthoud de gouden regel – je kunt kijken maar niet aanraken!

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Veelgestelde vragen

Waarom rollen katten op hun rug als ze je zien?

Een van de meest voorkomende redenen is dat ze blij zijn je te zien! Je hun buik laten zien betekent dat ze je vertrouwen en zich veilig voelen in je bedrijf. Je kat kan zich ook speels voelen en je proberen aan te moedigen om met hem om te gaan.

Vinden katten het fijn dat er over hun buik wordt gewreven?

De meeste katten houden er niet van dat hun buik wordt ingewreven en kunnen je krabben of bijten als je hem probeert te aaien. De buik van een kat is een zeer gevoelig gebied en het is natuurlijk voor hen om te proberen het te beschermen. Sommige katten tolereren misschien dat hun buik een korte tijd wordt gewreven, maar heel weinig katten genieten er echt van.

Wat betekent het als een kat je over haar buik laat wrijven?

Als je kat je over zijn buik laat wrijven, dan is dat een teken dat hij je volledig vertrouwt. De buik van een kat is een zeer gevoelig gebied en het is natuurlijk voor hen om te proberen het te beschermen. Sommige katten tolereren misschien dat hun buik een korte tijd wordt gewreven en als ze er genoeg van hebben, kunnen ze je wegslaan of proberen in je hand te bijten.