Waarom huilen katten? Een dierenarts legt uit

Er zijn veel manieren waarop katten communiceren en vocaliseren is er een van. Dit kan bekende kattengeluiden zijn zoals miauwen, spinnen en sissen, maar ook meer verontrustende geluiden zoals huilen.

Heb je je kat al eens horen janken? Huilen is een onderscheidend geluid en onze katachtige metgezellen kunnen dit om verschillende redenen doen om met ons of andere katten te communiceren.

Wat is Janken?

Huilen is een kenmerkende vocalisatie die katten kunnen maken. Ik weet zeker dat velen van jullie het eerder hebben gehoord. Je hebt het misschien gehoord wanneer katten ’s nachts of tijdens de paartijd vechten.

Het wordt soms aangeduid als “joggen” of “caterwauling”, en het klinkt als een luidere, diepere, continue miauw. Afhankelijk van waarom de kat dit geluid maakt, kan het soms een gevoel van urgentie met zich meebrengen en ons het gevoel geven dat onze kat pijn of angst heeft.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Waarom huilen katten?

Nu we weten hoe huilen klinkt, waarom huilen katten dan? Hier zijn veel redenen voor, sommige zijn onschadelijke redenen die gemakkelijk kunnen worden opgelost en andere zijn ernstiger.

Hoe dan ook, als je kat plotseling begint te huilen, probeert hij je iets te vertellen. Het is belangrijk om erachter te komen waarom je kat huilt, zodat je hem kunt helpen.

Redenen voor huilen bij katten

Als uw kat plotseling of aanhoudend begint te huilen, neem hem dan mee naar de dierenarts voor een grondige controle.

Katten kunnen huilen als ze pijn hebben, verdrietig zijn, zich vervelen of als gevolg van bepaalde medische aandoeningen. We zullen deze redenen hieronder verder bespreken.

Hormonaal

Katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd (gecastreerd) zijn vaak te horen janken of joggen tijdens de paartijd. Dit kan zijn omdat ze proberen een partner te vinden door te huilen en naar andere katten te roepen. Ze kunnen ook huilen wanneer ze vechten met andere katten en dit gebeurt veel tijdens de paartijd (bijvoorbeeld mannetjes die tegen elkaar strijden om vrouwtjes).

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Territoriaal

Katten houden er niet van wanneer andere katten hun huis of territorium binnendringen en dit kan een verscheidenheid aan vocalisaties veroorzaken, waaronder sissen, grommen en huilen, om hun ongenoegen kenbaar te maken aan de andere kat.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Jachtgedrag

Katten zijn crepusculaire wezens, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering en zonsopgang en dit is hun favoriete tijd om te jagen. Katten die ’s nachts binnen worden gehouden, kunnen in de vroege uren beginnen te huilen om buiten te worden gelaten om te jagen. Jagen is een normaal gedrag om te vertonen, zelfs bij onze huiskatten.

Verveling

Katten die inactief of onderprikkeld zijn, kunnen zich vervelen en rusteloos worden. Dit kan een verscheidenheid aan gedragingen veroorzaken, waaronder katten miauwen, huilen of jodelen en aandachtzoekend gedrag.

Stress

Katten die lijden aan enige vorm van stress kunnen meer vocaliseren. Dit kan overmatig miauwen of huilen zijn, samen met andere gedragsveranderingen. Stress kan in vele vormen voorkomen voor katten, zoals een nieuwe baby in huis, een verandering van werkschema, conflict met een andere kat of als ze pijn of ongemak ervaren.

Lees ook: Katten en kinderen – Regels voor veilig spelen

Medische redenen

Elke kat die pijn of ongemak heeft, kan huilen of luid miauwen om dit over te brengen, dus het is uiterst belangrijk om te controleren op tekenen van letsel. Als uw kat ouder is, kan dit een teken zijn van een chronische medische aandoening.

Aandoeningen zoals hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) en hypertensie (hoge bloeddruk) kunnen gehuil veroorzaken bij oudere katten. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren of gewoon ’s nachts (vaak bij hypertensie).

Een andere medische reden die dit kan veroorzaken, is het cognitieve disfunctiesyndroom. Dit kan voorkomen bij oudere katten en is vergelijkbaar met dementie bij mensen. Het kan desoriëntatie, verwarring, veranderingen in sociale interactie en veranderingen in hun slaaproutine veroorzaken.

Katten die doof zijn, kunnen miauwen of luid huilen omdat ze zichzelf niet kunnen horen.

Lees ook: 10 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Rassen

Bepaalde rassen zijn vocaler en spraakzamer dan andere. Siamese katten staan bekend om hun luide miauwen, wat kan klinken als huilen wanneer de kat je aandacht probeert te trekken.

Wat moet je doen als je kat huilt?

Als je kat huilt, probeer dan uit te zoeken of iets stress, pijn of ongemak veroorzaakt.

Als je kat huilt, is het waarschijnlijk dat hij met je probeert te communiceren en het is belangrijk om te weten waarom en hoe het probleem op te lossen.

Enkele dingen die u kunt doen om veelvoorkomende oorzaken uit te sluiten, zijn onder meer:

  • Controleren op blessures en oorzaken van pijn.
  • Bezoek uw dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.
  • Castratie lost het probleem op als uw kat niet gecastreerd is en het gehuil hormonaal is.
  • Zorg ervoor dat uw kat voldoende voedsel, water, schone kattenbak heeft (één per kat, plus nog één) en slaapplaatsen (middelen).
  • Pak eventuele onderliggende stress aan door het gebruik van feromoonverspreiders, het scheiden van middelen voor katten, enz.
  • Katten toegang geven tot buiten als ze ’s nachts door een kattenluik willen om gehuil bij zonsopgang te voorkomen (crepusculaire activiteit). Als ze alleen binnen zijn of ’s nachts binnen worden gehouden, kun je veel speelgoed leveren waarmee ze jachtgedrag kunnen vertonen.
  • Als je kat zich verveelt, zorg dan voor veel interactief speelgoed en een interactieve of automatische feeder om ze bezig te houden. Zorg voor consistente, positieve menselijke interactie en overweeg het gebruik van een oppas als je veel weg bent.

Wanneer moet u uw dierenarts bezoeken?

Als uw kat huilt zonder duidelijke reden, vooral als het een nieuw gedrag is, moet u uw dierenarts raadplegen, zodat ze veelvoorkomende oorzaken van letsel en pijn kunnen uitsluiten.

Oudere katten zijn bijzonder gevoelig voor hoge bloeddruk, een overactieve schildklier, nierziekte en cognitieve disfunctie (dementie).

Uw dierenarts zal een volledige geschiedenis nemen en uw kat onderzoeken; ze kunnen besluiten om wat bloed- en urinetests uit te voeren om te controleren op de hierboven genoemde aandoeningen. Het eerder diagnosticeren van deze aandoeningen kan de prognose op lange termijn voor uw kat verbeteren, dus zoek altijd veterinaire aandacht als u zich zorgen maakt.

Wat niet te doen

Je kat huilt niet om je te “irriteren” of je ’s nachts wakker te maken, ze huilen als een vorm van communicatie. Straf je kat nooit voor dit gedrag – ze doen dit niet kwaadwillig en het is waarschijnlijk dat ze gewoon bang voor je worden, wat het probleem erger zal maken.

Conclusie

redenen waarom katten 's nachts miauwen

Huilen is een normale vorm van communicatie die onze katten vertonen en het is aan ons om te bepalen waarom ze dit doen om hen te helpen. Het kan worden veroorzaakt door hormonale redenen (door niet gecastreerd te worden), verveling, stress of zelfs medische redenen.

Als u niet zeker weet waarom uw kat huilt of als het gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om uw kat te laten controleren door een dierenarts. Negeer nooit een gedragsverandering, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend probleem.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat huilt?

Huilen is een vorm van kattencommunicatie en het klinkt als een luid, diep miauwen dat langer duurt dan een normale miauw. Het kan vaak behoorlijk urgent en schrijnend klinken.

Waarom huilt mijn kat zonder reden?

Katten kunnen om veel verschillende redenen huilen en het is belangrijk om erachter te komen waarom. Het kan zijn omdat ze niet geïrriteerd, verveeld, gestrest of lijden aan een medische aandoening. Als u niet zeker weet waarom uw kat huilt, neem dan contact op met uw dierenarts om een controle te plannen.

Wat moet ik doen als mijn kat aan het joggen is?

Als je kat aan het jodelen of huilen is, probeert hij te communiceren. Controleer op tekenen van letsel, pijn of duidelijke stress. Als ze niet gecastreerd zijn, overweeg dan om dit voor elkaar te krijgen. Als er geen duidelijke reden is voor het huilen, plan dan een controle met uw dierenarts om medische problemen uit te sluiten.