Hoe vaak plassen katten?

Het is vrij eenvoudig om te vertellen hoe vaak een kat regelmatig plast, zolang je maar een katachtige binnenshuis hebt en je dagelijks zijn kattenbak schept; het kan echter lastig zijn voor katten met toegang tot de buitenlucht die de neiging hebben om buiten te toiletteren en die in huishoudens met meerdere katten, omdat katten kieskeurige huisdieren zijn die van hun privacy houden, vaker kunnen plassen dan normaal of buiten de kattenbak vanwege medische en / of gedragsredenen.

Moderne kattenbakvullingsmeubels en zelfreinigende kattenbakvullingsrobots hebben ons leven als kattenouders gemakkelijker gemaakt, maar vormen een uitdaging als het gaat om het in de gaten houden van de dagelijkse eliminatiegewoonten van onze kat.

Laten we in de details duiken en bepalen of de plasfrequentie van uw kat normaal is of een probleem signaleert.

Hoe vaak plassen katten elke dag?

De huiskat heeft verschillende kenmerken behouden van hun afstammelingen van woestijnbewoners, waaronder het vermogen om te overleven op een ongelooflijk laag waterverbruik door de productie van zeer geconcentreerde urine, als gevolg hiervan zal een kitten meestal de kattenbak zo vaak bezoeken als ze eten (4-6 keer per dag), een volwassen kat zal 2-3 keer plassen binnen een periode van 24 uur, terwijl een oudere kat vaker kan plassen vanwege een medische aandoening.

Om de gemiddelde hoeveelheid plas in huishoudens met meerdere katten met talloze kattenbakken te berekenen, deelt u de hoeveelheid urineballen door het aantal katachtigen om een mediaan te krijgen.

Katachtigen zijn gewoontedieren, plassen meestal in hetzelfde gebied van de kattenbak, dus als je waakzaam blijft, de bak dagelijks schoonmaakt, kun je inconsistenties of variaties herkennen zodra ze zich voordoen.

Hoeveel plas is normaal voor een kat?

Jimmy’s normale urine van kattengrootte

De hoeveelheid urine die dagelijks door een volwassen kat wordt geproduceerd, wordt beïnvloed door verschillende factoren die variëren tussen individuen, we zullen ze later in dit artikel in meer detail bespreken.

Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Waterverbruik
  • Leeftijd en medische toestand van de kat
  • Dieet
  • Medicatie-inname
  • Milieu
  • Klimaat
  • Gedragsafwijkingen

Normaal gesproken produceren volwassen katten dezelfde dagelijkse hoeveelheid urine, gemiddeld 18-28 ml urine per kilogram lichaamsgewicht voor elke 24 uur, terwijl het normale urinevolume bij kittens tussen 5 en 60 ml per kg lichaamsgewicht per dag ligt (Osborne, 2014). Polyurie (overmatige urineproductie) wordt gedefinieerd als urinevolume van meer dan 40 ml / kg / dag.

Wat is een normale cat pee clump grootte?

Het is gemakkelijk om de plasklontergrootte van een kat te meten, vooral als je klonterende kattenbakvulling gebruikt. Als algemene regel geldt dat een volwassen kat met een normaal gewicht zonder gezondheidsproblemen een klompgrootte tussen een golfbal en een tennisbal zal weeën, hoewel ik verschillende katten heb ontmoet die ‘rivieren’ plassen. Als u niet-klonterend strooisel gebruikt, noteer dan gewoon de grootte en het aantal natte gebieden voordat u gaat scheppen.

Wat is een normale plaskleur bij katten?

Normale kattenurine kan lichtgeel of geel tot amberkleurig zijn. Normale kleuring wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van urochrome en urobilin pigmenten die beide bijproducten zijn van normale metabolische processen.

De meest voorkomende oorzaken voor verkleurde urine bij katten zijn hematurie (aanwezigheid van bloed in de urine), hemoglobinurie, myoglobinurie (teveel aan myoglobine in de urine) en bilirubinurie. Verkleuring kan ook optreden na behandeling met antibiotica, terwijl veranderingen in de urinekleur van katten vaak verband houden met blaas- of nieraandoeningen en leveraandoeningen (S. N. Yadav, 2020).

Wat is een normale plasgeur bij katten?

Solj plast in een nieuwe kattenbak

Normale urine heeft een lichte geur van ammoniak; de geur is echter afhankelijk van de hoeveelheid urine. Urinegeur kan variëren in intensiteit, afhankelijk van het geslacht van de kat (d.w.z. intacte kater heeft een penetrante urinegeur).

Redenen waarom een kat vaker plast dan normaal

Jimmy plast buiten

Verhoogd of frequent urineren kan worden veroorzaakt door meerdere factoren en medische aandoeningen bij de kat.

Laten we ze in detail verkennen:

Waterverbruik

Net als bij mensen als je meer water drinkt, zul je meer plassen, hetzelfde geldt voor je kat. Als je kat veel water verbruikt, gaat hij / zij meer plassen dan een kat die niet veel water drinkt.

Lees ook: Waarom drinkt mijn kat veel water?

Dieet verandering

Als uw kat vroeger natvoer kreeg en onlangs is overgestapt op een droog dieet, zult u ongetwijfeld merken dat hij veel meer water drinkt, omdat droogvoer weinig water bevat (6 tot 10% vocht) in vergelijking met ingeblikt voedsel (meer dan 80% vocht).

Polyurie/Polydipsie

Als uw kat meer water begint te drinken dan usual inclusief overmatig plassen (polyurie) plotseling, dit kan wijzen op ‘polydipsie’ (overmatige dorst) die een veterinaire gezondheidscheck rechtvaardigt.

De meest voorkomende oorzaken van meer drinken en urineren zijn hormonale stoornissen, nierdisfunctie, leverziekte, diabetes, urinewegaandoeningen, bepaalde soorten infecties, gedragsafwijkingen samen met een verhoogd waterverbruik als gevolg van braken of diarree.

Stress

Angst en stress veroorzaakt door veranderingen in de omgeving, reizen, introductie van een andere kat in het huishouden plus conflicten tussen katten kunnen ertoe leiden dat uw kat gedragsveranderingen of veranderingen in zijn fysieke welzijn vertoont in de vorm van frequent urineren, urineren / poepen buiten de kattenbak, overgrooming, braken samen met veranderingen in de eetlust. Als uw kat acute/chronische stress ervaart, raadpleeg dan uw dierenarts.

Leeftijd

De leeftijd van uw kat is een andere factor die het urinegedrag kan beïnvloeden. Pasgeboren kittens zullen vaak plassen, terwijl oudere katten (vanaf 11 jaar) de neiging hebben om vaker te drinken en te plassen dan volwassen katachtigen als gevolg van veranderingen in het metabolische proces en leeftijdsgerelateerde ziekten (d.w.z. nierfalen, diabetes of hyperthyreoïdie), waardoor de kattenbak sneller vies wordt en die katten ertoe aanzetten om buiten de doos te elimineren.

Medische redenen

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Er zijn een groot aantal medische aandoeningen die de urineproductie van uw kat kunnen verhogen, waardoor de behoefte van uw kat om te plassen kan toenemen, hier zijn enkele veel voorkomende:

Bovendien kunnen pijnstillers en bepaalde medicijnen (met name prednisolon en anti-epileptische medicijnen) het waterverbruik en de urineproductie van uw kat verhogen.

Vergiftiging

Intoxicatie is niet ongewoon bij katten dankzij hun verzorgingsgewoonten. Vergiftiging bij katten kan het gevolg zijn van inname van giftige stoffen, gifinhalatie, toxine-absorptie door de poten of gifslikken tijdens het verzorgen van hun vacht.

Veel voorkomende tekenen van toxiciteit zijn kwijlen, meer drinken plus urineren, braken, lethargie, coördinatie en/of epileptische aanvallen. Als u vermoedt dat uw kat ENIG gif heeft ingenomen, vraag dan onmiddellijk veterinair advies.

Klimaat

Het weer kan van invloed zijn op de hoeveelheid water die uw kat verbruikt. Net als mensen, als het warm en vochtig is, verbruiken we meer water en hetzelfde geldt voor je kat, vooral als hij / zij een hoge speeldrift heeft en het een snikhete dag buiten is, zullen ze de neiging hebben om meer te drinken en te plassen.

Wat te doen als uw kat vaker drinkt en plast dan normaal

Solj plast in een nieuwe kattenbak

Als je kat ineens meer water gaat drinken en vaker gaat plassen dan normaal, is het tijd voor een grondige gezondheidscheck bij de dierenarts.

Om uw dierenarts te helpen, meet u dagelijks de waterinname en urineproductie van uw kat. Noteer ook eventuele andere gedragssignalen die gepaard gaan met het verhoogde niveau van dorst, zelfs als ze niets met je te maken lijken te hebben.

Wat betekent het als een kat minder plast of niet kan plassen?

vrouw schoonmaken kat kattenbak

Maak de kattenbak van uw kat minstens één keer per dag schoon. Regelmatig, consistent scheppen is het allerbelangrijkste onderdeel om de kattenbak van uw kat schoon te houden en het vermijden van kattenbakken te voorkomen.

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) kan zich ontwikkelen bij katten van elke leeftijd, ras en geslacht. De blaas en/of urethra (de onderste urinewegen) kunnen geïnfecteerd of verstopt raken, waardoor uw kat niet normaal kan plassen.

Een kat die plotseling minder plast, zich inspant om te plassen, pijn ervaart tijdens het urineren, buiten de kattenbak plast of niet in staat is om te plassen vanwege een urethrale obstructie, vereist onmiddellijke medische interventie omdat het een levensbedreigende noodsituatie is.

Ureterale verstopping komt uitsluitend voor bij mannelijke katten, omdat hun urethras dunner en langer zijn dan vrouwelijke katten, waardoor ze meer kans hebben om geblokkeerd te raken. Aandoeningen die ureterale obstructie kunnen veroorzaken, zijn blaasstenen, zwelling of spasmen van de urethra of ophoping van urinekristallen en kanker.

Conclusie

Door goed op te letten en de dagelijkse plas- en poepgewoonten van uw kat te diariseren en te weten wat normaal en abnormaal urineren is, kunnen kleur en geur voor uw specifieke kat u waarschuwen wanneer uw kat zich niet goed voelt en zelfs zijn leven kan redden!

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet een kat plassen in 24 uur?

Een gezonde kat moet 2 – 4 keer plassen binnen een periode van 24 uur, hoewel de frequentie wordt beïnvloed door leeftijd, waterverbruik, dieet, warmte en vochtigheid, evenals reeds bestaande gezondheidsproblemen.

Hoe lang kan een kat zijn plas vasthouden?

Een volwassen kat kan zijn plas 24-48 uur vasthouden; dit is echter niet ideaal omdat de meeste katten minimaal twee keer per dag moeten plassen. Als u met het vliegtuig of de trein reist, zorg er dan voor dat er voldoende tussenstops zijn voor uw kat om een kattenbak te gebruiken.

Het is onveilig voor een kat om zijn blaas langer dan 48 uur vast te houden, omdat dit toxine-opbouw, een gescheurde blaas of nierfalen kan veroorzaken.

Hoe vaak moet mijn kat plassen?

Een volwassen kat moet minstens twee keer per dag plassen. Als uw kat vaker begint te plassen dan normaal of helemaal stopt met plassen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Hoeveel plassen katten per dag?

Kittens produceren 5-60 ml / kg / dag, terwijl een normale gezonde volwassen kat een gemiddelde van 18-28 ml / kg urine per periode van 24 uur produceert, waarbij de meeste katten gemiddeld twee keer per dag plassen (S. N. Yadav, 2020).

Bronnen weergeven

Foster, G. R. (2016). Praktisch urineonderzoek bij de kat 1: Urine macroscopisch onderzoek ’tips en vallen’. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 18, 190–202. Geraadpleegd op 14 juni 2022

Heath, S. (2019). VEEL VOORKOMEND KATTENPROBLEEMGEDRAG – Onaanvaardbare eliminatie binnenshuis. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 21, 199–208. Geraadpleegd op 13 juni 2022