Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Miauwen is een normaal communicatiemiddel voor katten, maar interessant genoeg wordt het meestal alleen gebruikt voor kat-kitten- of kat-menscommunicatie. Volwassen katten hebben niet de neiging om naar elkaar te miauwen!

Katten zijn geëvolueerd om te begrijpen dat ze met ons kunnen communiceren via hun miauwen en kunnen ze voor alles gebruiken, van hallo zeggen tot iets vragen om ons te laten weten dat er iets mis is!

Wanneer ze ons echter ’s nachts wakker maken met een miauw, wordt dit minder wenselijk. Dit artikel zal enkele van de redenen bespreken waarom uw kat ’s nachts miauwt.

Normale slaapgewoonten van katten

In het wild moeten katten regelmatig jagen op hun kleine prooi. Ze zullen dan rusten tussen deze jachtafleveringen. De natuurlijke activiteitsniveaus van een kat hebben de neiging om rond hun prooisoort te draaien.

Hun prooi heeft de neiging om ’s nachts (zo actief ’s nachts) of crepusculair (het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang) te zijn, dus het is normaal dat uw kat tijdens deze periodes actiever is en overdag zijn dutjes inhaalt. Niet alle huiskatten zullen zich zo gedragen, maar velen doen dat wel, daarom zijn de zoomies van 3 uur ’s nachts van je kat niet zo verrassend!

Lees ook: Hoe jagen katten?

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Het is normaal dat katten ’s nachts wakker zijn, maar dit kan storend zijn voor de rest van het huishouden.

Je kat kan om veel verschillende redenen ’s nachts zingen of miauwen. Deze lijst is niet uitputtend, maar het behandelt de belangrijkste redenen waarom je in de vroege uren wakker kunt worden gemaakt voor een minder dan welkome katten serenade!

1. Honger

Het is een bekend tafereel voor veel katteneigenaren, die worden gewekt met het ochtendkoor door je katachtige vriend die om voedsel smeekt. Het instinct voor katten is om weinig en vaak te eten, anders dan de vaste maaltijden die onze katten gewend zijn!

Overweeg om een geautomatiseerde feeder te gebruiken om uw kat te voorzien van kleine maaltijden verspreid over de dag (inclusief ’s nachts!) om honger uit te sluiten als een bron van uw middernachtelijke wake-up calls!

Lees ook: De 7 beste automatische kattenvoeders

2. Spelen

Het is normaal kattengedrag om vroeg in de ochtend wakker te zijn. Katten kunnen zich op dit moment vaak behoorlijk speels voelen en de meeste katteneigenaren zullen op een gegeven moment de geneugten van 3am zoomies hebben ervaren. Door uw kat overdag veel speelsessies met speelgoed te geven, kunt u wat overtollige energie verbranden.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

3. Het toilet nodig hebben

Sommige katten zullen miauwen of huilen als ze het toilet nodig hebben. Vooral als hun kattenluik niet werkt of hun kattenbak vies is. Katten zijn over het algemeen erg schoon en hebben de voorkeur aan toiletruimtes. Als de “faciliteiten” niet op orde zijn, kan uw kat huilen.

Als uw kat toiletproblemen heeft, kan dit ook leiden tot huilen en zou dit moeten leiden tot een reis naar de dierenarts. Als uw kater huilt en zich inspant om te plassen, is dit een medisch noodgeval en moet hij onmiddellijk in de dierenkliniek worden gezien. Obstructies van de blaas kunnen helaas snel tot de dood leiden.

Lees ook: Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

4. Kameraadschap of genegenheid

Je kat kan naar je miauwen, simpelweg omdat ze wat genegenheid wil of door jou geaaid wil worden.

5. Op zoek naar een partner

Een poes die niet is gesteriliseerd, kan ’s nachts een luid jodelend geluid maken omdat ze in het seizoen is. Dit betekent dat ze klaar is om te paren en om een partner vraagt. Ze moet binnen worden gehouden om ongewenste paringen tijdens haar cyclus te voorkomen.

Haar laten steriliseren zal dit gedrag stoppen; het bespreken met uw dierenarts kan u begeleiden bij deze beslissing. Mannelijke katten die niet zijn gecastreerd, kunnen ook periodiek bellen als ze vrouwelijke katten kunnen ruiken of zien.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

6. Verlatingsangst

We hebben de neiging om verlatingsangst meer als een hondenprobleem te beschouwen. Veel katten zijn echter gewend om hun mensen overdag de hele tijd in de buurt te hebben met de toename van thuiswerken. Dit kan betekenen dat ze angstig zijn om ’s nachts van je weg te zijn, en deze eenzaamheid kan ertoe leiden dat ze miauwen of je wakker maken.

7. Medische problemen

Als uw kat ’s nachts uit het niets is gaan miauwen, kan dit veel ziekten weerspiegelen. Hieronder staan een paar medische aandoeningen die kunnen leiden tot verhoogde vocalisatie. Deze lijst is niet uitputtend, dus de beste manier om te controleren of er iets mis is met uw kat, is door een afspraak te maken om met uw lokale dierenarts te spreken.

8. Schildklier ziekte

Een aandoening die vaak wordt gezien bij katten van middelbare leeftijd tot oudere katten is iets dat hyperthyreoïdie of een overactieve schildklier wordt genoemd. Het is een aandoening waarbij de schildklieren, kleine klieren die meestal aan weerszijden van de luchtpijp zitten, beginnen te veel schildklierhormoon te produceren.

Dit komt over het algemeen omdat de klier zelf in omvang begint te groeien. Schildklierhormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van het metabolisme van uw kat. Te veel schildklierhormoon kan leiden tot gewichtsverlies, verhoogde eetlust en hartproblemen, naast vele andere tekenen.

Een ander veel voorkomend symptoom van hyperthyreoïdie is een verandering in het gedrag van uw kat. Katten kunnen schichtig worden dan normaal of meer vocaliseren, en deze vocalisatie kan ’s nachts zijn. Als u zich zorgen maakt dat uw kat last heeft van hyperthyreoïdie, neem dan contact op met uw dierenarts, die enkele onderzoeken zal aanbevelen, waaronder bloedonderzoek en mogelijke beeldvormingsstudies.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

9. Bloeddruk problemen

Hoge bloeddruk komt relatief vaak voor bij oudere katten. Soms zullen katten met hoge bloeddruk huilen of joggen, meestal vanwege de effecten van hoge bloeddruk op de hersenen. Katten met hoge bloeddruk kunnen zichtproblemen hebben of blind worden en problemen met hun nieren riskeren.

Het is altijd een goed idee om uw dierenarts te vragen om de bloeddruk van uw oudere kat te controleren tijdens hun routinematige welzijnscontroles. Er zijn medicijnen beschikbaar om hoge bloeddruk te verlagen.

10. Nierziekte

Nierziekte is helaas een veel voorkomende aandoening bij oudere katten. Het kan ervoor zorgen dat uw kat zich onwel voelt, wat kan leiden tot vocalisatie, maar ook wordt geassocieerd met een verhoogde bloeddruk (zie hierboven), waardoor uw kat kan joggen.

Nierziekte heeft een verscheidenheid aan symptomen, waaronder gewichtsverlies, verlies van eetlust, verhoogde dorst en verhoogd urineren. Als u zich zorgen maakt dat uw katachtige vriend nierproblemen heeft, maak dan een afspraak met uw lokale dierenarts voor een controle en bloedonderzoek. Zorg ervoor dat de bloeddruk van uw kat wordt gemeten als onderdeel van dit consult.

11. Hersenziekte

Als het gaat om een gedragsverandering, inclusief meer vocaal zijn, zal een aanzienlijk verschil op de lijst van een dierenarts een probleem zijn in de hersenen van uw kat, zoals infectie of kanker. Bij oudere katten is het ook mogelijk om een mate van leeftijdsgebonden hersendegeneratie te ontwikkelen, het zogenaamde cognitieve disfunctiesyndroom, waardoor ze verward of seniel lijken.

Dit kan verergeren als uw kat blind of doof wordt. Uw dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en, indien van toepassing, enkele extra tests aanbevelen als hij vermoedt dat uw katachtige vriend een probleem heeft met zijn hersenen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat ’s nachts stopt met miauwen?

Medische problemen kunnen ’s nachts overmatige vocalisatie veroorzaken, dus een veterinaire controle is altijd een goede eerste stap.

Soms kan het heel lastig zijn om erachter te komen waarom je kat ’s nachts miauwt, en om het te kunnen stoppen, is het “waarom?” erg belangrijk!

Een uitstekende plek om te beginnen is een grondige controle met uw dierenarts om medische redenen voor het gedrag uit te sluiten. Zodra uw kat een schone gezondheidsrekening heeft, is de volgende stap om te proberen extra middelen te bieden, zoals extra kattenbakken, het uitproberen van feromoonverspreiders en het overwegen van automatische feeders om uw kat ’s nachts een snack te geven.

Als u merkt dat deze maatregelen niet helpen, kan uw dierenarts u adviseren over erkende veterinaire gedragsspecialisten die met u kunnen samenwerken om het gedrag op te lossen of te verminderen.

Scheld of straf je kat nooit voor miauwen, want dit zal niet helpen en zal leiden tot andere gedragsproblemen.

Lees ook: Hoe leer je je kat “Nee”

Laatste gedachten

Katten kunnen echter zien in omstandigheden die wij mensen als ‘donker’ zouden beschouwen.

Het feit dat katten hebben geleerd om met ons te communiceren via hun miauwen is echt verbazingwekkend; het is echter niet altijd wenselijk in het midden van de nacht.

Vergeet niet dat je kat je iets probeert te vertellen, en het is essentieel om te begrijpen wat dat is om het gedrag aan te kunnen pakken. Een geweldige plek om te beginnen is een grondige medische controle met uw dierenarts, die u kan begeleiden naar een erkende behaviorist om te helpen indien nodig.

Veelgestelde vragen

Moet je ’s nachts de miauw van een kat negeren?

Als je kat ’s nachts is gaan miauwen, hoe moeilijk ook, is het het beste om het niet te negeren. Het is essentieel om vast te stellen waarom uw kat miauwt en, belangrijker nog, om medische problemen uit te sluiten. Als het nachtelijk miauwen van uw kat thuis aanzienlijke problemen veroorzaakt, vraag dan uw dierenarts om een verwijzing naar een erkende gedragsdeskundige die kan helpen het gedrag te verminderen of te elimineren.

Waarom loopt mijn kat miauwend door het huis?

Een kat kan om vele redenen miauwen, including gedag zeggen, een behoefte uiten, of gedrags- of zelfs medische problemen. Als uw kat een plotselinge gedragsverandering heeft gehad, is het cruciaal om met uw dierenarts te praten, omdat dit een teken kan zijn van een medisch probleem.

Waarom maakt mijn kat me om 3 uur ’s nachts wakker?

Uw kat kan u om vele redenen wakker maken met het ochtendkoor, waaronder honger, behoefte aan gezelschap of spel, of zelfs medische of gedragsproblemen. Vaker wel dan niet is dit echter gewoon een normaal onderdeel van kattengedrag! Het komt voort uit het feit dat katten van nature actiever zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Moet je je kat bij je laten slapen?

Het antwoord op deze vraag komt neer op persoonlijke voorkeur! Over het algemeen is het onwaarschijnlijk dat als u een gezonde volwassene bent, het delen van uw bed schadelijk is als uw kat uw bed deelt. Niet iedereen wil echter zijn kat in bed, hoeveel ze ook van hem houden, en dat is ook OK!

Het is raadzaam om uw kat niet in een bed te laten slapen als u lijdt aan een onderdrukt immuunsysteem dat u vatbaarder kan maken voor infecties, als uw kat tekenen van infectie heeft of als u zelf erg onwel bent. Uw kat laten slapen met baby’s of jonge kinderen is nooit aan te raden vanwege het risico op onbedoelde verstikking.

Bronnen weergeven

Sordo. L en Gunn-Moore. D (2021) Cognitieve disfunctie bij katten: update over neuropathologische en gedragsveranderingen plus klinisch management. Veterinair record. 188:1 e2 DOI Geraadpleegd op 19 juliÞ 2022.