Waarom kneden en bijten katten dekens?

Veel katteneigenaren zullen goed gewend zijn aan vreemd gedrag van hun katachtige vrienden – katten staan erom bekend mysterieus te zijn en gedragen zich op heel andere manieren dan wij gewone mensen.

Als je echter hebt gemerkt dat je kat ritmisch op een zacht oppervlak loopt, zoals een favoriete deken of een van je beste truien, vraag je je misschien af wat ze in hemelsnaam doen. Ze kunnen tegelijkertijd spinnen, bijten of zelfs kwijlen.

Nou, kneden is eigenlijk volkomen normaal voor katten. Er wordt gedacht dat het een borstvoedingsinstinct is dat overblijft van kittenschap, hoewel er een paar andere theorieën zijn die we hieronder zullen onderzoeken. Lees verder voor meer informatie!

Lees ook: Waarom zogen katten? Top 6 oorzaken van zogen bij katten

Wat is kneden?

kitten kneden

Voortkomend uit het gedrag van kittenschap, zullen katten meestal kneden wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen.

Kneedgedrag is de ritmische pootbeweging die sommige katten maken: ze duwen elke voorpoot afwisselend in iets zachts, zoals een deken, of zelfs de benen van hun baasjes! Veel katten bijten op de deken tijdens het kneden, anderen zullen spinnen of kwijlen.

Katten komen vaak in een zeer slaperige toestand tijdens het kneden. De motie wordt door sommige kattenbezitters “koekjes maken” genoemd, omdat de beweging lijkt op een bakker die deeg bereidt.

Waarom kneedt en bijt mijn kat dekens?

Het kneden en bijten van dekens is een gedrag dat verband houdt met de vroege kittentijd.

Er zijn een paar veel voorkomende redenen voor kneden en bijten. Het begrijpen van dit veel voorkomende gedrag is de sleutel als we veranderingen in de acties van onze kat willen aanbrengen zonder angst of stress te veroorzaken.

Verpleegkundig Instinct

Pasgeboren kittens zijn voor voeding sterk afhankelijk van hun moeder, omdat ze de eerste weken alleen op melk bestaan. Kittens worden vaak geobserveerd om te kneden en te bijten in de tepels van hun moeder, waarvan wordt gedacht dat ze de melkproductie stimuleren.

Dit is een instinctief gedrag – niemand leert de kittens om dit te doen, net zoals ze niet hoeven te worden geleerd zogen. Het is een volkomen natuurlijk en normaal gedrag.

Je vraagt je misschien af, maar waarom kneden volwassen katten? Zodra zij en hun nestgenoten voorbij het spenen zijn, hoeven ze toch niet meer de melkproductie te stimuleren?

Dit is volkomen waar, maar er wordt gedacht dat kneden en bijten op een zacht oppervlak een ontspannend en rustgevend gedrag is voor katten. Ze hebben geen melk meer nodig, maar de bewegingen herinneren hen aan comfort, veiligheid en warmte.

Dit is ook de reden waarom sommige katten kwijlen tijdens het kneden – hun speekselklieren anticiperen op melk. Kneden en bijten zijn veel voorkomende gedragingen bij volwassen katten – zowel mannelijke katten als vrouwelijke katten – en lijken niet geassocieerd te zijn met vroeg spenen of abrupte scheiding van de moederkat. Het is ook gezien bij flesgevoede kittens, waaruit blijkt dat dit een echt instinctief gedrag is.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Katten zullen het meest geneigd zijn om knedend gedrag uit te voeren wanneer ze zich veilig en getroost voelen, dus als je katachtige vriend graag kneedt en bijt op die zachte deken op je schoot, is het eigenlijk een compliment! De kneedbeweging is een geruststellende herinnering aan kittenschap, maar de actie maakt ook “gelukkige” feromonen vrij uit de geurklieren in hun voeten, zodat ze zich super ontspannen voelen.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Bed opmaken

Er is een theorie dat de voorouders van onze huiskatten kneden gebruikten als een manier om een slaapplaats voor zichzelf te maken in de lange grassen van hun Afrikaanse savanne-thuisland. Dit zou verklaren waarom katten vaak slaperig worden tijdens het kneden.

De meeste katten lijken echter op één plek te liggen om rond een gebied te kneden in plaats van te kneden, en het lijkt waarschijnlijker dat het een gedrag is dat verband houdt met plezier en comfort dan met noodzaak.

Spelen

De ritmische beweging van kneden is heel verschillend, maar het kan worden verward met een ander veel voorkomend kattengedrag waarbij ze met hun voorpoten naar iets grijpen en er vervolgens op bijten. Dit is meer een speelgedrag, het nabootsen van hun jachtinstinct.

Als je merkt dat je kat bijt naar ongepaste dingen, of zelfs naar jou wanneer je gewoon probeert een knuffel te hebben, zorg er dan voor dat ze de hele dag door voldoende kattenspeelgoed en veel actieve stimulatie hebben.

Kneden en bijten doet pijn! Hoe stop ik mijn kat?

Als je het niet leuk vindt dat je kat op je schoot kneedt, probeer dan het kneden elders aan te moedigen.

Kneden en bijten zijn beide volkomen natuurlijk kattengedrag. We snappen het echter – het doet pijn! Als uw kat u als doelwit gebruikt voor scherp kneedende klauwen en puntige knabbeltanden, wilt u misschien enkele aanwijzingen over hoe je dit gedrag kunt richten op iets dat geschikter is.

Als je kat je kneedt en bijt terwijl hij op je schoot zit, probeer dan de impact te verminderen door een dikke deken tussen jou en je kat te leggen. Katten houden over het algemeen van zachte dingen, dus ze moeten blij zijn met deze ontwikkeling. Het is een win-win: ze mogen nog steeds kneden en bijten, en je krijgt de knuffels en hechting zonder de pijn!

Je kunt proberen de liefde van je kat om te leiden naar iets dat van je af staat – een speciale deken in hun bed of zelfs een van je truien of iets dat naar jou ruikt. Feromoonsprays kunnen helpen katten aan te trekken naar welke vervanging u ook kiest.

Als je kat je kneedt of bijt en je wilt dat hij stopt, schreeuw of laat hem dan niet schrikken, want dit zal alleen maar stress veroorzaken. Verwijder ze voorzichtig naar een alternatieve plaats of leid ze af met voedsel of kattenspeelgoed. Katten leren snel en moeten snel erkennen dat dit gedrag niet welkom is voor jou.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Conclusie

Kneden en bijten op dekens of iets dergelijks zijn normale kattengedragingen, waarvan wordt gedacht dat ze de actie van een kitten naar een moederkat nabootsen terwijl ze voor melk zorgen. Volwassen katten hoeven deze acties niet uit te voeren, maar doen dat vaak als een vorm van binding en comfort.

Ze geven vaak de voorkeur aan zachte texturen zoals dekens of kleding. Als uw kat dit gedrag op u, zijn eigenaar, richt, is dit eigenlijk een compliment, maar misschien wilt u hem voorzichtig omleiden naar iets dat geschikter is als het u ongemak bezorgt.

Veelgestelde vragen

Moet je je kat je laten kneden?

Katten houden ervan om te kneden, en het is een ingebakken en instinctief gedrag. Het is ook een compliment: katten kneden als ze zich geliefd, veilig en warm voelen. Kneden kan echter pijnlijk zijn voor de ontvanger en er zijn manieren om uw kat voorzichtig om te leiden om elders te kneden.

Waarom kneden katten een deken?

Kneden is een instinctief kattengedrag, overgebleven van toen je kat als kitten naar zijn moeder kneedde om de melkproductie te stimuleren. Zelfs als volwassenen kneden katten graag op iets zachts en warms om comfort en plezier te bieden.

Kneden katten om genegenheid te tonen?

Katten kneden hun moeders als ze kittens zijn, en naarmate ze volwassen worden, zullen veel katten nog steeds knedend gedrag vertonen. Er wordt gedacht dat katten kneden wanneer ze zich gelukkig en veilig voelen, daarom kneden veel katten de benen van hun eigenaar terwijl ze op schoot knuffelen. Het is een teken dat ze gelukkig zijn en aan je gebonden zijn.

Waarom staart mijn kat me aan tijdens het kneden?

Katten kneden als een teken van tevredenheid en plezier. Ze gebruiken oogcontact ook als communicatie: een slaperige blik met langzame knipperingen is een teken van liefde en genegenheid. Als je kat staart en kneedt, geven ze je sterke signalen dat ze zich gelukkig en liefdevol voelen!