Hoe kattenvergieten in 9 eenvoudige stappen te verminderen

Als je je huis deelt met een katachtige vriend of twee, kun je merken dat je je haar uitscheurt over het verharen van katten. Helaas, wanneer je het opneemt tegen een harig familielid, krijg je niet alleen de liefde, het plezier en de vriendschap. Je wordt ook lid van de club van katteneigenaren die een levenslange strijd moeten leveren om kattenhaar uit hun huis te verwijderen!

Maar is er iets dat u kunt doen om de hoeveelheid vacht die uw kat werpt te verminderen? Werkt iets echt?

Waarom werpen katten bont af?

Het verharen van katten is volkomen normaal en noodzakelijk. De haren groeien en werpen immers in cycli en het dode haar moet weg. Op dezelfde manier hebben sommige kattenrassen meer kans om bont af te werpen dan andere.

Lees ook: 23 interessante feiten over kattenbont die je misschien niet kende

Dus als je een Perzische, een Ragdoll of zelfs een Britse korthaar bezit, zou je meer verharing moeten verwachten dan je gemiddelde kat. Slechte voeding, gebrek aan verzorging, stress en bepaalde gezondheidsproblemen kunnen er echter voor zorgen dat de vacht van uw kat erger wordt.

Hoe kattenverharing te verminderen

Je zult nooit voorkomen dat je kat helemaal verhaart, en langharige katten zullen waarschijnlijk aanzienlijk meer verharen dan kortharige katten. Een paar dingen kunnen echter helpen om de hoeveelheid kattenhaar tot een beter beheersbaar niveau te verminderen.

1. Neem ze mee voor een dierenartscontrole

Als uw kat plotseling veel begint te verharen, plan dan een controle bij uw dierenarts.

Het is normaal dat katten hun vacht afwerpen en ze kunnen meer haar verliezen op bepaalde tijden van het jaar wanneer de seizoenen veranderen. Stel echter dat er een drastische verandering is in de hoeveelheid vacht die uw kat verliest. In dat geval moeten ze worden gecontroleerd door een dierenarts.

Lees ook: Haaruitval bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Dit is vooral belangrijk als je merkt dat ze kale plekken of stukjes dunne vacht ontwikkelen. Gezondheidsproblemen zoals stress, huidallergieën en overgrooming kunnen haaruitval veroorzaken, zodat uw dierenarts kan controleren op deze onderliggende gezondheidsproblemen.

2. Borstel ze regelmatig

Frequent poetsen is de beste manier om het verharen onder controle te houden.

Door uw kat regelmatig te borstelen, worden losse haren verwijderd voordat ze hun weg vinden naar de bank, het tapijt of andere zachte meubels. Dit helpt echter niet alleen om te voorkomen dat ze haar rond je huis verharen. Het kan hen ervan weerhouden om haarballen naar boven te brengen na het verzorgen.

Het helpt ook de opbouw van dode huidcellen, gist en bacteriën te voorkomen, waardoor de huid en vacht gezonder blijven. Natuurlijk vindt niet elke kat het leuk of tolereert hij zelfs geborsteld te worden, dus het is het beste om het vanaf jonge leeftijd een deel van zijn routine te maken als je kunt. Als je een volwassen kat hebt die het poetsen niet tolereert, begin dan langzaam en gebruik veel traktaties en positieve bekrachtiging als beloning.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Als je niet de tijd hebt om je te committeren aan de hoeveelheid borstelen die je kat nodig heeft, kun je ze een regelmatige plek bij de trimmer boeken.

3. Verminder stress

Overmatige verharing kan een symptoom zijn van stress bij katten.

Heb je ooit met je kattenmaatje de dierenarts bezocht en ontdekt dat ze de onderzoekstafel met haar bedekken? Maak je niet druk; uw dierenarts zal hieraan gewend zijn omdat gestreste katten hun vacht loslaten.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Dat wil niet zeggen dat ze kaal zullen worden, maar ze zullen aanzienlijke hoeveelheden haar verliezen. Door bronnen van stress te verminderen en een kalmerende spray of diffuser te gebruiken, kunt u een echt verschil zien in de hoeveelheid kattenhaar in uw huis.

4. Controleer hun dieet

Een kattenvoer van hoge kwaliteit kan helpen een gezonde huid en vacht te behouden, waardoor verharing wordt verminderd.

Een goed uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van uw purry-vriend, en dit omvat hun huid en vacht. Om een glanzende en gezonde vacht te hebben, hebben katten eiwitten van goede kwaliteit nodig in hun dieet en bronnen van essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

Lees ook: 15 beste kattenvoer voor het verharen

Slechte voeding kan leiden tot een schaarse vacht van slechte kwaliteit en kan leiden tot verharing. Daarom moet u ervoor zorgen dat u uw kat een kwalitatief goed, qua voedingswaarde compleet kattenvoer geeft.

5. Verbeter hun hydratatie

Gehydrateerd blijven is essentieel voor de algehele gezondheid van uw kat en kan ook helpen om het verharen onder controle te houden.

Ervoor zorgen dat uw kat veel water drinkt, kan helpen om zijn vacht gezond te houden en verharing te verminderen. Waterdrinkfonteinen en natvoer zijn beide goede manieren om de waterinname van uw kat te verhogen.

6. Kijk naar supplementen

Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid en de vacht.

Ook als je kat diet is qua voedingswaarde compleet, sommige extra supplementen kunnen hun vachtkwaliteit verbeteren en kunnen de uitscheiding verbeteren. Vraag uw dierenarts naar supplementen zoals levertraan, teunisbloemolie en visolie.

Sommige gecombineerde huidsupplementen zijn ook beschikbaar, met omega-3, vetzuren en vitamines zoals vitamine E. Hoe gezonder de huid en vacht van uw kat zijn, hoe minder overmatige verharing zal optreden.

7. Behandel vlooien

kattenvlooien

Houd uw kat het hele jaar door vlooien preventief om te voorkomen dat hij krabt.

Als uw kat vlooien heeft, zal zijn huid ontstoken zijn en zijn vacht beschadigd. Hoewel dit kan betekenen dat ze meer vacht afwerpen, kan het ook betekenen dat je meer klompen vacht in huis vindt als gevolg van overgrooming en krabben.

8. Gebruik een furminator of harkborstel

Deshedding tools kunnen helpen meer haar te verwijderen dan borstelen alleen.

Als je niet bekend bent met een hark- of ondervachtborstel, is dit misschien wel het antwoord dat je zoekt. Deze ongewone borstels zijn ontworpen om de dode ondervacht te verwijderen.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Hondenbezitters gebruiken ze vaak voor het verzorgen van hun hondenvrienden, maar ze kunnen net zo nuttig zijn voor katten. Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven bij het gebruik van een harkborstel. Wees voorzichtig en let op roodheid van de huid, ontstekingen of tekenen dat uw kat zich ongemakkelijk voelt.

9. Overweeg de centrale verwarming lager te zetten

Als je kat in de winter veel verhaart, overweeg dan hoe warm je de thermostaat houdt.

We weten allemaal dat veel dieren hun vacht seizoensgebonden afwerpen als het weer warmer wordt. Als u echter geniet van een warmer dan gemiddeld huis en de centrale verwarming regelmatig aan heeft, kunt u merken dat dit ervoor zorgt dat uw kat meer vacht afwerpt.

Je hoeft natuurlijk geen vier extra truien en een deken te dragen! Maar als u het kunt verdragen om de verwarming iets lager te zetten, zult u merken dat uw huis gemakkelijker bontvrij te houden is.

Conclusie

Het verwijderen van kattenbont uit je huis kan een fulltime baan lijken, vooral als je een zwaar verharend ras hebt zoals een Birmaan of Maine Coon. Als u echter op zoek bent naar manieren om uzelf een pauze te geven van de pluisroller, probeer dan enkele van de bovenstaande tips. Als dat niet lukt, als je echt last hebt van het verharen van katten, kun je altijd een haarloos ras krijgen zoals de Sphynx!

Veelgestelde vragen

Waarom verhaart mijn binnenkat zoveel?

Binnenkatten kunnen meer vacht afwerpen omdat ze zich in een warmere omgeving bevinden. Zolang ze geen dunne haarplekken of kaalheid hebben en de hoeveelheid verharing niet is veranderd, is het waarschijnlijk normaal. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat als je kat nooit naar buiten gaat, al zijn vacht in je huis zal zijn. Je kunt zelfs bosjes haar vinden in delen van het huis waar ze zichzelf vaak verzorgen. Regelmatig borstelen is de meest effectieve manier om de hoeveelheid haar die ze kwijtraken te verminderen.

Helpt het borstelen van een kat bij het verharen?

Het borstelen van de vacht van je kat betekent niet dat ze minder verharen, maar het betekent wel dat veel van het haar op de borstel zit in plaats van bij jou thuis. In feite is het borstelen van uw kat essentieel, vooral als ze oud en artritis of langharig zijn. Borstelen vermindert niet alleen het kattenhaar in uw huis. Het houdt ook de huid en vacht van je favoriete katachtige gezond en voorkomt matten.

Kun je een kat overborstelen?

Het borstelen van je kat kan soms de dode huidcellen en oliën losmaken en door de vacht verplaatsen. Dit kan het uiterlijk geven van een vettige, scurfy vacht. Hoewel dit er tijdelijk slechter uitziet, is het eigenlijk gunstig. Als u uw kat echter te veel of met een bijzonder schurende borstel borstelt, kunt u huidirritatie, roodheid en ontsteking veroorzaken.

Hoe beperk je het afstoten tot een minimum?

Verharing is heel normaal voor katten, maar als je je zorgen maakt dat je kat meer verhaart dan normaal, moet je ze naar een dierenarts brengen. Ervoor zorgen dat ze een goed dieet hebben, ze regelmatig borstelen, stress verminderen en supplementen geven, kan helpen het haarverlies van je kat tot een minimum te beperken.