Kat plassen op de dingen van de man: 5 redenen waarom

Hoeveel we ook van onze katten houden, ze hebben soms vreemde of zelfs frustrerende manieren om met ons te communiceren. Neem bijvoorbeeld het plassen op de spullen van je man: Waar gaat dat over?

Welnu, er zijn verschillende redenen waarom uw kat dit zou kunnen doen, variërend van een demonstratie van liefde tot medische aandoeningen. Het identificeren van de oorzaak van ongewenst gedrag (zoals plassen op vreemde plaatsen) is belangrijk om te begrijpen hoe je het kunt ontmoedigen.

Snel overzicht

01

Soms, als een kat op dingen als kleding of dekens plast, kan dit een teken zijn van stress, territoriummarkering of gezondheidsproblemen.

02

Andere keren plassen katten op dingen waardoor ze zich veilig en geborgen voelen, zoals kleding die vertrouwd ruikt en toebehoort aan een persoon met wie ze een band hebben.

03

Als uw kat buiten de kattenbak plast, begin dan met een veterinair onderzoek om eventuele urinewegproblemen of andere gezondheidsproblemen te zoeken en te behandelen.

04

Als het probleem gedragsmatig is, omvatten sommige oplossingen het toevoegen van meer kattenbakken en ze schoon te houden, de kleding buiten het bereik van uw kat te plaatsen, de oude plas door te voeren en stress in de omgeving van uw kat te verminderen.

Hier zijn enkele veel voorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen (ook wel ongepast urineren genoemd), en meer specifiek, waarom ze op de dingen van andere mensen kunnen plassen:

1. Urinewegproblemen

Urineweginfectie bij katten Functie

Als uw kat buiten zijn kattenbak plast, kan dit een teken zijn van een medisch probleem.

Iedereen verdient het voordeel van de twijfel. Als uw kat op de spullen van uw man plast, is het eerste wat u moet doen om hem mee te nemen voor een controle bij een dierenarts. Wanneer een kat buiten zijn kattenbak plast, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.

Net als wij kunnen katten urineweginfecties (UTI’s genoemd), urinestenen en nieraandoeningen krijgen. Urinewegproblemen kunnen ervoor zorgen dat katten op ongepaste plaatsen plassen omdat ze de drang krijgen om naar het toilet te gaan en uiteindelijk te plassen waar ze zich op dat moment ook bevinden.

Houd tekenen van bloed in de urine van uw kat in de gaten, zoals een roze tint of kleine bloedstolsels, omdat dit betekent dat uw kat hoogstwaarschijnlijk een urinewegprobleem heeft. Hoewel als u geen bloed ziet, het niet uitsluit dat het een urinewegprobleem is, dus het is een goed idee om hoe dan ook een reis naar de dierenkliniek te maken.

Lees ook: Top 11 Beste Kattenurineverwijderaars

2. Stress

Plassen buiten de kattenbak komt vaak voor bij katten die gestrest zijn.

Katten nemen stress op verschillende manieren waar en reageren erop. Het is niet altijd duidelijk dat iets een kat stress bezorgt totdat ze bepaald gedrag beginnen te vertonen, zoals plassen op vreemde plaatsen. Als u bijvoorbeeld nieuwe toevoegingen aan het gezin heeft (menselijk of anderszins), kan uw kat op verschillende objecten plassen omdat ze gestrest zijn over de verandering in de dynamiek van het huishouden.

Dus als je kat is begonnen met plassen op de spullen van je man, is het de moeite waard om wat tijd te besteden aan het proberen uit te zoeken of er onlangs iets is veranderd in je huis of directe omgeving dat een stressfactor voor hen kan zijn.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mijn man leuker dan ik?

3. Markering van het grondgebied

Markeringsgedrag zoals urinesproeien komt vaker voor bij katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Katten zijn territoriaal. Zowel mannelijke als vrouwelijke katten zullen vaak hun territorium markeren door hun urine op dingen te spuiten. Misschien heb je een nieuw lid van het huishouden, ben je net verhuisd of heeft de buurman een nieuwe hond. Elk van deze dingen kan ervoor zorgen dat uw kat het gevoel heeft dat zijn omgeving wordt bedreigd en ervoor zorgen dat hij zijn territorium begint te markeren door op voorwerpen te plassen die van hen zijn.

Lees ook: 8 tips om te voorkomen dat een kat gaat spuiten

4. Liefde

Katten delen graag hun eigen geur op dingen die ruiken naar hun favoriete mensen, en kunnen dit doen door te plassen.

Deze is waarschijnlijk een beetje verrassend, maar je kat kan gewoon van je man houden en toont gewoon genegenheid op een vreemde manier door op zijn spullen te plassen. Bepaalde geuren zorgen ervoor dat katten zich veilig voelen, zoals de geur van je man, en het kan ervoor zorgen dat ze zich willen nestelen en hun eigen geur aan het object willen toevoegen. Een effectieve manier om dit te doen is om erop te plassen.

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

5. Kattenbak problemen

Katten kunnen ervoor kiezen om ergens anders heen te gaan als hun kattenbak niet schoon genoeg is.

Katten zijn van nature erg schoon, dus een volle kattenbak kan hen ertoe brengen ergens anders te zoeken om hun behoefte te doen. Als je meerdere katten hebt, kunnen ze er de voorkeur aan geven om elders te plassen als de kattenbak al is gebruikt door een van hun huisgenoten.

Dus we hebben een aantal redenen vastgesteld waarom je kat misschien op de spullen van je man plast, maar wat kun je eraan doen? Hier zijn vijf tips om de spullen van je man plasvrij te houden:

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

1. Neem uw kat mee voor een gezondheidscontrole

Het is belangrijk om medische oorzaken voor ongepast urineren uit te sluiten voordat u aanneemt dat het gedrag is.

Zoals we al hebben besproken, is het belangrijk om een medische reden uit te sluiten om op vreemde plaatsen te plassen en eventuele onderliggende problemen te behandelen. Uw dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk een urinewegprobleem willen uitsluiten en u vragen stellen over mogelijke stressoren.

Als u denkt dat uw kat misschien op de dingen van uw man plast omdat ze angstig zijn, vraag dan uw dierenarts om advies over hoe u de stress en angst van uw kat kunt beheersen, zoals door routines vast te stellen en kalmerende hulpmiddelen zoals feromoonsprays of angstmedicatie te introduceren.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

2. Kattenbakken

Hoeveel kattenbakken moet je per kat-gecomprimeerd hebben

Plaats kattenbakken op verschillende plekken in je huis in plaats van ze allemaal samen te groeperen.

Katten delen niet graag kattenbakken. Dus idealiter moet je minstens één kattenbak per kat hebben om een stressvrije toiletervaring te creëren voor elk van je katachtige familieleden. Katten houden er ook van om in alle rust te toiletteren, dus probeer de kattenbakken uit te spreiden op verschillende rustige, gemakkelijk toegankelijke locaties in het hele huis.

Houd rekening met de leeftijd en behendigheid van uw kat bij het beslissen waar hij zijn kattenbak moet plaatsen. Oudere katten kunnen moeite hebben om in een hoogzijdige kattenbak te klimmen of moeite hebben om ergens op te springen om er toegang toe te krijgen.

Als je kat in een specifieke kamer op de spullen van je man blijft plassen, probeer dan zijn kattenbak naar dat gebied te verplaatsen. Er kan een goede reden zijn waarom uw kat ervoor kiest om daar te plassen. Misschien is het een bijzonder rustig deel van je huis en zorgen de dingen van je man ervoor dat ze zich meer ontspannen voelen.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor een klein appartement

3. Verwijder de verleiding

Leg de kat dicht en buiten bereik van je kat, zodat hij niet meer terugkomt om te plassen.

Als uw kat geen toegang heeft tot de voorwerpen, kan hij er niet op plassen. Laat je man zijn was opruimen in de kledingkast en zoek een veilige, katvrije plek om andere specifieke plasdoelen op te ruimen.

4. Gebruik een urineverwijderingsproduct

Enzymatische reinigingsmiddelen verwijderen alle sporen van plasgeur zodat je kat minder geneigd is om daar weer te plassen.

Zelfs een klein druppeltje urine op een voorwerp kan je kat aantrekken en ervoor zorgen dat hij herhaaldelijk op hetzelfde ding plast. Het reukvermogen van je kat is veel sterker dan dat van jou, dus hoewel je de spullen van je man hebt gewassen en er geen plas meer op kunt ruiken, is de kans groot dat je kat dat wel kan. Zuiveringszout en enzymatische reinigingsmiddelen kunnen helpen bij het elimineren van sporen van kattenplas die aan de menselijke neus ontsnappen.

Lees ook: De 5 beste tapijtreinigers voor kattenurine

5. Minimaliseer stress

Zorg voor ruimtes voor uw kat om zich terug te trekken wanneer hij zich overweldigd voelt.

Sommige stressoren kunnen niet worden vermeden, maar probeer stress te voorkomen en maatregelen te nemen om het effect op uw kat te minimaliseren, waaronder:

  • Geleidelijke introducties maken van nieuwe huisdieren of mensen,
  • Ervoor zorgen dat uw kat een veilige, rustige plek heeft om naartoe te gaan, weg van nieuwe leden van het huishouden, en
  • Het gebruik van feromoonverspreiders in de aanloop naar en tijdens veranderingen zoals nieuwe introducties, of een verhuizing.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

In het kort

Om uw kat aan te moedigen om in zijn kattenbak te plassen, moet u ervoor zorgen dat u voldoende dozen heeft, dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn en dat ze schoon worden gehouden.

Als uw kat op vreemde plaatsen plast, begin dan met een gezondheidscheck om eventuele urinewegproblemen te zoeken en te behandelen. Als een medisch probleem is uitgesloten, is de kans groot dat uw kat op de dingen van uw man plast uit genegenheid voor hem. Dat maakt het gedrag van deze specifieke kat echter niet minder frustrerend!

U kunt uw kat aanmoedigen om in de kattenbak te plassen in plaats van op de spullen van uw man door ervoor te zorgen dat er voldoende kattenbakken in uw huis zijn, populaire plasdoelen op te ruimen, urineverwijderingsproducten te gebruiken en stress te verminderen.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Veelgestelde vragen

Waarom plassen katten op de spullen van één persoon?

Katten plassen op dingen waardoor ze zich veilig en geborgen voelen, zoals objecten die vertrouwd ruiken en behoren tot een specifieke persoon met wie ze een band hebben. Peeing op dingen kan ook een teken zijn van stress, territoriummarkering of gezondheidsproblemen. Het is altijd een goed idee om uw dierenarts te vragen om uw kat te controleren of hij buiten zijn kattenbak plast.

Waarom plast mijn kat opzettelijk op dingen?

Uw kat vertoont waarschijnlijk gewoon genegenheid op een enigszins vreemde manier, maar ze kunnen ook gestrest zijn, hun territorium markeren of een urinewegprobleem hebben. Een gezondheidscheck is een goede plek om te beginnen met uitzoeken waarom je kat dit doet.

Waarom houdt mijn kat van de kleding van mijn man?

De meest waarschijnlijke verklaring is dat je kat dol is op de geur van je man. Katten willen vaak hun eigen geur toevoegen aan dingen die vertrouwd ruiken, omdat deze geuren hen een veilig en geborgen gevoel geven.