Hoe een kat te baden (een stapsgewijze handleiding)

We hebben de mythes gehoord dat katten in staat zijn om al hun eigen verzorging te doen en water haten. Het verlengen van deze tradities voor gematteerde, langharige en oudere katten is een slechte dienst aan zowel katten als hun eigenaren.

Het bad hoeft geen worstelwedstrijd te zijn met een chagrijnige, bungelende kat. Het is mogelijk om essentiële technieken onder de knie te krijgen voor snel, eenvoudig baden samen met drogen.

Dus maak je kogelvrije vest klaar, bereid je voor om nat te worden en breng je gevoel voor humor naar de badkamer of het aanrecht.

Hebben katten baden nodig?

Redenen voor en voordelen van een bad

Hoe een kat te baden Redenen om een kat een bad te geven

De meeste katten hoeven alleen te worden gebaad als ze in contact zijn gekomen met stoffen die ze niet veilig zelf kunnen aflikken.

Normaal gesproken hebben kortharige katten geen bad nodig, tenzij ze een medisch probleem hebben of zichzelf bevuild raken. Langharige katten hebben baat bij routinematig baden en föhnen. Het doel van het bad is om de vacht te ontvetten en de kat helemaal tot op de huid schoon te krijgen.

De droog- en kamprocedure achteraf is nodig om losse dode vacht, klitten of matten te verwijderen.

Baad uw kat op de stressvrije manier met deze stapsgewijze handleiding

Het is denkbaar om de kunst van het baden te overwinnen met deze eenvoudige stappen:

Voorbereiding

Planning is van vitaal belang voor een positieve kattenbadervaring.

Stap 1: Locatie en apparatuur kiezen

Hoe een kat een bad te geven Stap 1 Voorbereiding

 1. Kies een geschikte badlocatie met een diepe taillehoge wastafel (bijv. keuken of badkamer). Een wastafel biedt afgesloten ruimte (minder beweging rond voor uw kat) met voldoende elleboogruimte en eenvoudige bediening.
 2. Het bad wordt afgeraden omdat het te groot is (makkelijker te ontsnappen), je rug en knieën zullen je later dankbaar zijn.
 3. Leg een rubberen mat of handdoek in de gootsteen om uitglijden te voorkomen.
 4. Investeer in een douchespuit voor huisdieren met een roestvrijstalen slang als u van plan bent om regelmatig te baden.
 5. Kies idealiter een kamer die droog, warm en tochtvrij is met een deur die kan worden gesloten om ontsnappingen te voorkomen.
 6. Sluit een paar uur van tevoren een Feliway diffuser aan.
 7. Speel kalmerende kattenmuziek om een algeheel rustgevend gevoel te geven.

Stap 2: Tools en producten instellen

Hoe een kat een bad te geven Stap 2 Gereedschap instellen

 1. Correct gebruik van apparatuur en productvoorbereiding is de sleutel tot het minimaliseren van stress, opsluiting, verlies van het gevoel van controle van de kat en helpt bij effectief badtijdbeheer.
 2. Draag comfortabele kleding, handschoenen of geschikte PBM’s, vooral wanneer u om medische redenen zwemt (om kruisinfectie te beperken tot andere huisdieren en uzelf).
 3. Leg een handdoek op je borst voor het geval je kat besluit om zich aan je vast te klampen.
 4. Hebben kattenshampoo producten of Chubbs Bar klaar en binnen handbereik.
 5. Warm een handdoek op en zorg ervoor dat deze in de buurt wordt uitgerekt, klaar voor een natte kat om te worden ingepakt.
 6. Bereid extra handdoeken voor om te drogen.
 7. Zorg ervoor dat oor- en oogreinigingsoplossingen inclusief wattenbollen binnen handbereik zijn.

Voorbereiding voor het bad

Hoe een kat een bad te geven Stap 3 Bereid uw kat voor

 1. Idealiter voer je kattennagels knippen de dag voorafgaand aan het baden uit.
 2. Je zult ook eventuele matten willen borstelen en verwijderen.

Inleiding tot water

Hoe een kat een bad te geven Stap 4 Laat uw kat kennismaken met water

 1. De introductie van water moet geleidelijk zijn, uw kat moet er gemakkelijk in worden gebracht, vooral als het de eerste keer is.
 2. Plaats je kat langzaam in de gootsteen.
 3. Krijg de schouder/nek van je kat goed vast met je linkerhand terwijl je kalm blijft.
 4. Buig je linkeronderarm op het lichaam van de kat om het onder controle te houden.
 5. Start met je rechterhand het warme water vanaf de achterkant om de kat te laten wennen aan het gespoten watergeluid, trillingen en spanning.

Een kat baden

Hoe een kat een bad te geven Stap 5 Baad uw kat

 1. Dompel een kat niet in water, nozzle sprayer werkt het beste voor katten.
 2. Zodra uw kat gewend is aan de watertemperatuur (iets warmer dan lauw) en druk, start u het water op het verste deel van het lichaam van de kat (naast de staart).
 3. Controleer de reactie van de kat, als hij of zij kalm is, ga dan verder met het bevochtigen van het lichaam en de kin (vermijd ogen, oren en neus).
 4. Houd de spray zo dicht mogelijk bij het lichaam van de kat (sterke spray is bedreigend voor een kat).
 5. Schuim je kat in met shampoo of reep.
 6. Extra toevoegen water om een goede penetratie te krijgen en aan het hele lichaam te blijven werken. Goede dispersie en reiniging zijn vereist, ook hoe dichter de vacht hoe meer water nodig is.
 7. Gebruik vingertoppen om shampoo te masseren (katten zijn dol op dit stukje)!
 8. Spoel de shampooresten een paar keer af.
 9. Overtollig water zachtjes van het lichaam wringen.
 10. Na voltooiing wikkelt u de kat in een handdoekburrito.

Oog- en oorreiniging

Hoe een kattenogen en -oren te baden

Mogelijk moet u ook de ogen en oren van uw kat reinigen met een vochtig watje of doek.

 1. Veeg de ogen van uw kat af met een vochtig watje of oogspoeling voorgeschreven door uw dierenarts, gebruik bij voorkeur een nieuw watje voor elk oog.
 2. Reinig het buitenoor van uw kat voorzichtig met een watje om vocht te verwijderen (duik niet in de gehoorgang van uw kat).

Droogproces

Hoe een kat een bad te geven Stap 6 Droog uw kat

 1. Droog uw kat grondig af door zachtjes over zijn lichaam te wrijven met een warme grote handdoek voordat hij doorgaat met föhnen.
 2. Volledig droog is nodig om ervoor te zorgen dat de kat niet verkouden wordt en de vacht niet samenklontert, vooral bij langharige katten.
 3. Gebruik een professionele föhn op lage snelheid die niet te luid is totdat de kat volledig is gedroogd.
 4. Vermijd menselijke haardroger omdat het lawaaierig is en te warm wordt.
 5. Langharige katten hebben baat bij een zorgvuldige kammen na het föhnen.

Laatste essentiële stap: beloningen

 1. Beloon je kat voor positief gedrag achteraf met een speciale traktatie (hoogwaardige delicatesse).
 2. Geef veel tedere liefde en zorg plus speeltijd als ze ontspannen zijn.

Dus moet je je kat wassen?

Weinig katten vinden het leuk om gewassen te worden; het is het beste om ze te laten wennen aan de ervaring van kittentijd. Consequent borstelen, baden en föhnen voorkomt haarballen, matten en pelzen bij langharige en oudere katten.

Door te plannen en optimaal gebruik te maken van uw apparatuur en tijd zal baden een plezierige stressvrije ervaring binnen uw huishouden worden.

Veelgestelde vragen

Is het OK om een kat te wassen?

Katten zijn experts in het schoonmaken en likken van zichzelf, maar niet in het baden of verwijderen van vuil en matten.

Matten worden geproduceerd door vet in de vacht in combinatie met het afstoten van haar dat verstrikt raakt in de vettige vacht in plaats van te worden verwijderd.

Er zullen veel omstandigheden zijn die badende katten rechtvaardigen, bijvoorbeeld wanneer een langharige kattenvacht in de knoop raakt of hun billen bevuilt, wanneer een kat wordt getroffen door obesitas of een geriatrische artritische kat die bepaalde delen van hun lichaam niet kan bereiken. Kittens kunnen bedekt raken met poep en andere katten kunnen speciale medische behoeften hebben die wekelijkse baden vereisen om de verspreiding van infecties te verminderen (bijv. Ringworm).

Sphynx katten zijn haarloos maar niet helemaal kaal met overlay van fijn haar. Regelmatig baden is nodig om vettige ophoping te voorkomen, omdat de dunne bedekking niet voldoende is om de natuurlijke lichaamsoliën te absorberen die door de huid worden afgescheiden.

Hoe was ik mijn kat zonder gekrabd te worden?

Door de nagels van uw kat enkele dagen voor of dezelfde dag te knippen, wordt het krabben tijdens badtijd geminimaliseerd. Extra paar handen in combinatie met zachte behandelingstechnieken plus traktaties zullen het krassen verminderen.

Een luchtsnuit kan worden aangebracht om te voorkomen dat u tijdens het baden of drogen wordt gebeten of gekrabd door een agressieve katachtige.

Hoe vaak moet je je binnenkat wassen?

Als vuistregel geldt dat kittens vanaf vier weken kunnen worden gebaad, national cat groomers institute heeft een geweldige demonstratie over kittenbaden.

Kortharige katten niet vaak dan drie keer per jaar tijdens het verharingsseizoen, tenzij de kat smerig wordt. Langharige katten hebben baat bij regelmatige baden om de zes weken en laten katachtigen een week voor een show zien.

Bij langharige raskatten zoals Norwegian Forest kan de ondervacht dik zijn. De vacht verzamelt puin uit het hele huis / de tuin en heeft de neiging om klitten te vormen. Verwaarloosde haken en ogen kunnen veranderen in matten, dus eigenaren van gezelschapsdieren moeten elke vier tot zes weken een handje helpen. In gevallen met pelzen moet een professionele kattentrimmer worden ingeschakeld.

Katten met gerimpelde vachten zoals Cornish Rex en rassen met lange krullen werpen niet zwaar af. Krachtige verzorging kan het uiterlijk van de vacht aantasten, dus baden in plaats van borstelen wordt aanbevolen voor katten van hetzelfde type.

Als een kat extreem agressief is, moet een bad en föhn vaker worden uitgevoerd door een kattentrimmer om matten te voorkomen die ertoe kunnen leiden dat de kat moet worden geschoren. Dit is ook belangrijk voor katten met een dunne huid of een laag lichaamsgewicht.

Het baden van geriatrische of zieke katten kan te stressvol zijn, dus raadpleeg de aanbeveling van uw dierenarts.

Hoe baad je een kat die een hekel heeft aan water?

Wees zachtaardig, geduldig, spreek rustig en maak de ervaring stressvrij mogelijk met behulp van feromoontherapie en kalmerende muziek.

Probeer in eerste instantie de kat comfortabel te maken in een badruimte zonder water met behulp van traktaties of speeltijd. Oefen zowel in de buurt van het badgedeelte als in de gootsteen totdat ze helemaal ontspannen zijn.

Een kat die een hekel heeft aan water kan worden ingesmeerd met een nat washandje samen met een kattenshampoo en worden gespoeld met behulp van een kom of een kan als ze niet te verdrietig zijn.

Als het baden te traumatisch is en u een bepaald deel van het lichaam van uw kat moet reinigen, probeer dan hypo-allergene kattendoekjes, maar test ze voordat u ze gaat gebruiken in geval van een allergische huidreactie.

Sommige katten tolereren geen bad, als er een risico is op letsel en extreme stress (voor uzelf en uw kat), huur dan een professionele kattentrimmer in of raadpleeg uw dierenarts.

Bronnen weergeven

Kindersley, D. (2014). Complete kattenverzorging. In D. Kindersley, Complete kattenverzorging; Hoe u uw kat gezond en gelukkig kunt houden (pp. 30-34). New York: DK Publishing (Dorling Kindersley). Geraadpleegd op 20 juli 2020