Waarom bijten katten elkaars nek?

Wanneer onze katten snoozen, op onze schoot kruipen, is het moeilijk voor te stellen dat ze afstammen van voorouders van wilde katten. En toch, kijk een beetje beter naar je huisdieren, en je zult zien hoeveel wilde eigenschappen ze hebben aangepast om uit te drukken in hun meer huiselijke omgeving!

Nekbijten is een veel voorkomend gedrag dat zich om verschillende redenen kan manifesteren. Het kan alarmerend zijn om naar te kijken, maar dit aangepaste gedrag kan ook positieve manifestaties hebben. Immers, niet alle nekbijten resulteert in letsel, en het kan een essentieel onderdeel zijn van katachtige communicatie, dus het moet niet volledig worden geëlimineerd.

Hier zijn de top 5 redenen waarom uw kat tekenen van nekbijten kan vertonen:

1. Paringsgedrag

paringsgedrag van katten

Nekbijten kan een kalmerend effect hebben op het vrouwtje en voorkomen dat ze de kater aanvalt

Wanneer katten paren, lijken mannelijke katten vaak dominant over vrouwelijke katten. De kat beklimt het vrouwtje en bijt in de nek van de vrouwelijke kat om haar stil te houden. Over het algemeen zal dit het vrouwtje niet schaden, maar beschermt het het mannetje wanneer hij het meest kwetsbaar is. Nekbijten kan een kalmerend effect hebben op het vrouwtje (alleen moeders tillen of houden hun kittens vast) en voorkomt dat ze zich omdraait en hem aanvalt.

In feite is het dragen van jongen een ander geval waarbij nekbijten niet bedoeld is om schade aan te richten. Katten zijn bedreven in het voorzichtig optillen van hun kleine kittens bij het nekvel, misschien om ze uit de gevarenzone te halen of naar een nieuw hol of bed te verplaatsen.

Het lijkt erop dat dit de veiligste en meest effectieve manier is voor de koningin om haar jongen te dragen. Vergeet niet dat bont de fragiele huid van een kitten beschermt tegen zacht bijten. En het vasthouden van hen bij het nekvel wordt verondersteld een kalmerend effect te hebben op het jonge kitten.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

2. Spelen en leren

Nekbijten ziet er misschien alarmerend uit, maar vaker wel dan niet is het onschadelijk.

Kittens houden ervan om te vechten met het gezin, andere katten en speelgoed. Spelen is een fantastische kans voor jonge katten om ander gedrag na te bootsen en uit te proberen, terwijl ze grenzen kunnen testen en kunnen communiceren met hun leeftijdsgenoten en menselijke familie.

Katten kunnen ook hun vecht- en jachtvaardigheden aanscherpen en hebben veel plezier in het proces. Springen, tuimelen en bijten in de nek of mensenhanden van een andere kat is opwindend. Bovendien geeft de ontvanger onmiddellijk feedback over wat OK is en wat niet. Leren is nog nooit zo leuk geweest voor je poesje!

Hieruit volgt dus dat een gebrek aan socialisatie op jonge leeftijd ongewenst gedrag kan vergroten. Maar hoe zit het als je rustig met je volwassen kat speelt of zit te verzorgen, en ze draaien en bijten? Dit is gewoon hun manier om je te vertellen dat ze er genoeg van hebben. Lees meer over waarom je kat je kan bijten als je hem aait.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

3. Vechten &dominantie

kattengevecht

in huishoudens met meerdere katten kunnen uitingen van dominantie en nekbijten een manier zijn voor uw katten om hun hiërarchie te behouden

Je kat heeft alles geleerd wat hij moet weten over vechten door te spelen, maar nu hij geslachtsrijp is, is zijn kijk op de wereld iets anders. Immers, naarmate zijn volwassen hormonen beginnen, wordt hij avontuurlijker en begint hij zijn territorium te markeren. Toch zijn al zijn buren misschien niet zo gastvrij als hij had gehoopt, en sommige agressieve katten kunnen op het blok zijn.

Stel dat het territorium van je kat overlapt met dat van een andere kat. Eén kat zal hier waarschijnlijk moeite mee hebben. Het is ook gebruikelijk dat katten dominantie over middelen uiten. Dit omvat ruimte, voedsel, kattenbakken, speelgoed en menselijk contact.

Nekbijten is een effectieve manier voor de bijtende kat om zijn dominantie uit te drukken over een andere kat die strijdt om dezelfde bron. Dit komt vaak voor wanneer katten buiten het huis slopen. Maar ook in huishoudens met meerdere katten kunnen uitingen van dominantie en nekbijten een manier zijn voor uw katten om hun hiërarchie te bepalen en te behouden.

Een nieuwe kat kan tijd nodig hebben om zich te vestigen in een gevestigde hiërarchie, en deze integratie moet zorgvuldig worden beheerd. Hier zijn enkele tips over hoe u uw nieuwe familielid met succes kunt voorstellen.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

4. Jachtinstinct

vakkundige jager-gecomprimeerde

Katten zijn natuurlijke roofdieren en hun jachtinstincten kunnen niet worden ontkend.

U kunt getuige zijn van uw kat die een hele reeks jachtvaardigheden demonstreert, van stil stalken tot springen en aanvallen van hun prooi.

De intense drive om dit te doen kan overweldigend voor hen zijn. Net als bij hun wilde voorouders zijn katten geprogrammeerd om hun prooi te immobiliseren zo snel mogelijk. En het bijten in de nek van hun doelwit is zeer effectief. Het kan zijn dat je kat niet elke avond aan het sluipen is. In plaats daarvan zie je misschien hun roofzuchtige instinct speelgedrag met hun nestgenoten of speelgoed precies hetzelfde.

Lees ook: Hoe jagen katten?

5. Verhoogde agressie door een medisch probleem

Af en toe kan nekbijten van huisgenoten en agressief gedrag wijzen op een gedrags- of medisch probleem.

Als je kat altijd een beetje een softie is geweest, maar hij plotseling agressiever gedrag vertoont, probeert hij je misschien iets te vertellen. Als het bijten van de nek van andere katten volledig uit de aard van uw kat is, probeer dan te bepalen of uw kat onder onnodige stress staat.

Dit kan te maken hebben met veranderingen in huis, binnen het gezin of in de buurt. Als er geen externe oorzaak kan worden geïdentificeerd, overweeg dan of uw kat zich misschien onwel voelt of pijn heeft. Gedragsveranderingen en verhoogde agressie bij katten kunnen het gevolg zijn van veel medische aandoeningen.

Sommige medische aandoeningen veroorzaken bijvoorbeeld chronische pijn (bijv. Artritis) of gedragsveranderingen als gevolg van hormonale onevenwichtigheden (bijv. Hyperthyreoïdie) of neurologische aandoeningen (aandoeningen die de hersenen aantasten). Vaak komen deze ziekten ook met andere symptomen, dus controleer uw kat zorgvuldig op ander gedrag buiten het karakter. Als u denkt dat de gedragsverandering van uw kat te wijten kan zijn aan ziekte, is een reis naar uw dierenarts essentieel.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Conclusie

Nekbijten is geen gedrag dat volledig moet worden geëlimineerd. Het is echter essentieel om de lichaamstaal van uw kat te leren kennen en in te grijpen voordat het uit de hand loopt. Katten in gezinnen met meerdere katten voldoende ruimte geven is ook belangrijk. En natuurlijk, als het ergste van de gevechten ’s nachts met buurtkatten plaatsvindt, moet je misschien een avondklok invoeren om je kat veilig te houden.

Lees ook: Raken katten geïrriteerd? 10 subtiele tekens om op te letten

Veelgestelde vragen

Is het ok voor mijn kat om in de nek van een andere kat te bijten?

Nekbijten is een natuurlijk instinct voor katten en is absoluut prima in de juiste context. Zachtjes bijten om hun behoeften te communiceren is te verwachten. Bijten als onderdeel van speelgedrag of als een manier om te laten zien dat ze zich overprikkeld voelen, is een essentieel onderdeel van de communicatiekit van uw kat.

Speeltijd is een prachtige kans voor uw kat om zich te uiten. Agressief bijten is echter minder wenselijk en kan andere katten verwonden. In deze omstandigheden is het cruciaal om eventuele triggers te bepalen en deze eerst aan te pakken.

Hoe weet ik of mijn katten spelen of vechten?

Lichaamstaal en vocalisatie (roepen) zijn van vitaal belang om te bepalen of uw kat in de spel- of vechtmodus is. Spelen is waarschijnlijk stil of omvat rustig miauwen en sissen bij kittens, en is relatief zachtaardig ondanks het achtervolgen en tuimelen.

De katten mogen geen tekenen van angst vertonen. Wanneer dit overgaat in vechten, kunnen katten van tevoren agressieve houding vertonen met verhoogde hackles, oren terug, sissen en grommen.

Katten hebben de neiging om erg vocaal te zijn tijdens het vechten en hun lichaamstaal is agressiever, met de bedoeling elkaar schade toe te brengen. Vergeet niet dat het gevaarlijk kan zijn om in te grijpen en een kattengevecht te stoppen. Je moet heel voorzichtig zijn dat je zelf niet gebeten wordt!

Hoe kan ik voorkomen dat mijn katten vechten?

Het is essentieel om rekening te houden met alle redenen waarom uw katten kunnen vechten. Hebben ze genoeg veilige ruimtes weg van elkaar? Is er een conflict over voedsel of speelgoed? Is er een verstoring in de woning door bouwwerkzaamheden? Of wordt uw oudere kat artritis en minder geduldig met uw kitten?

Ervoor zorgen dat elke kat voldoende ruimte heeft om zich voor elkaar te verstoppen en in alle rust te eten en te slapen is een goed begin. Als uw katten tekenen van overprikkeling of frustratie vertonen, probeer dan in te grijpen voordat het bijten begint door speelgoed en traktaties aan te bieden of de agressor weg te verplaatsen naar een stillere ruimte.

Beloon bijtgedrag nooit, omdat dit kan versterken dat bijten OK is. Vergeet niet dat straffen moeten worden vermeden omdat ze ook niet effectief zijn. Het is veel beter om het ongewenste gedrag te stoppen voordat het zelfs maar gebeurt!