Waarom steelt mijn kat mijn stoel?

Katteneigenaren over de hele wereld zullen bekend zijn met het scenario: je zit op je favoriete stoel als je even opstaat om iets te halen, en onmiddellijk springt je kat op en steelt je stoel.

Gelukkig opgesteld op hun nieuwe plek, krullen ze zich op, voelen zich op hun gemak en gaan zitten, spinnend, om een van hun vele dutjes overdag te doen. Ze kunnen er zelfs uren zijn!

Dus, hoe komt het dat wanneer je opstaat, je kat gewoon je plek moet innemen, zelfs als hun enorm comfortabele (en dure!) kattenbed in de buurt is?

Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom onze katten onze stoelen stelen zonder schuldgevoel of schaamte – de antwoorden kunnen je toleranter maken voor dit verzwarende gedrag!

Ze houden van warmte!

Onze huiskatten zijn ontstaan als wilde katten, te vinden in de Afrikaanse savannes, en ondanks dat dit vele, vele generaties geleden is, houden de meeste katten nog steeds van warme plaatsen. Denk aan de gebruikelijke kattenspeurtochten: zonnige plekken, opgerold in de buurt van kachels, onder een deken in een gezellig bed … en natuurlijk overal waar je lekker is opgewarmd door je lichaamswarmte.

De lichaamstemperatuur van een kat daalt wanneer ze slapen, omdat het lichaam niet-vitale functies uitschakelt en katten van nature naar een warm slaapgedeelte trekken om dit tegen te gaan. Katten hebben zeer gevoelige poten, die temperatuurveranderingen kunnen detecteren en gemakkelijk warme gebieden kunnen detecteren, en ze zijn altijd snel om te profiteren van een gezellige plek om te dutten.

Lees ook: Waarom rollen katten in vuil? 9 redenen waarom!

De geruststellende geur

Wanneer uw kat uw stoel steelt, is een deel van de aantrekkingskracht de warmte van uw lichaam en het comfort van uw geur.

Katten hebben een uitstekend reukvermogen, veel beter dan de onze. Katten kunnen bijvoorbeeld kattenkruid van de andere kant van het huis opsnuiven!

Geur speelt een grote rol in het gedrag en welzijn van katten. Katten gebruiken geuren om hen te waarschuwen voor gevaar en om hen gerust te stellen van veiligheid. Ze gebruiken ook chemische signalen die feromonen worden genoemd, naast lichaamstaal en houding, als een van hun belangrijkste vormen van communicatie.

Katten houden ervan om geuren in lagen op te nemen. Door in je stoel te gaan zitten nadat je het hebt gebruikt, kammen ze hun geur met die van de eigenaren van het huisdier. Katten zien zichzelf als onderdeel van je familiegroep en deze vermenging van geuren is geruststellend en geruststellend voor hen.

Katten zijn altijd op zoek naar goede manieren om geuren te delen, en als je opstaat, weten ze dat je favoriete stoel doordrenkt zal zijn met de favoriete geur van je kat: jij. Het wordt nog beter als je terugkomt en met ze knuffelt! Dit is ook de reden waarom je je huiskat midden in de nacht aan je kant van het bed kunt zien spinnen – hou je niet gewoon van katten?

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van kattenplasgeur?

Veiligheid

Katten zijn op hun hoede, met sterke overlevingsinstincten. Wanneer een kat slaapt, zijn ze op hun kwetsbaarst. Daarom kiezen ze graag mooie veilige plekken om hun dutjes te doen. Onze menselijke stoelen worden van de grond geheven en worden vaak aan drie zijden beschermd door de hoge rug en armen, zodat ze meer bescherming bieden dan een standaard kattenbed dat op de grond wordt geplaatst.

Katten kunnen zich opkrullen in een stoel en toch een goed zicht op de kamer hebben en het gevoel hebben dat ze zich in een sterke uitkijkpositie bevinden. Katten zijn ook sluw: ze zien je er ontspannen en gelukkig uitzien in je favoriete stoel en beseffen dat dit ook een uitstekende plek is om een kat te laten slapen – en ze zijn heel blij om het van je af te nemen!

Lees ook: Kun je een kat scheren?

Territorium

Wanneer uw kat u op een comfortabele plek ziet zitten, maakt hij graag gebruik van uw geweldige keuze.

Katten zijn zeer territoriaal. Verwilderde katten hebben een perifeer territorium, waar ze patrouilleren en jagen, en dat vaak zeer wordt betwist door nabijgelegen rivalen. Katten hebben ook een kerngebied, waar ze slapen en eten. Huiskatten hebben misschien kleinere territoria en vaak helemaal geen perifeer territorium, maar ze gebruiken nog steeds feromoongeurcommunicatie om hun belangrijkste gebieden af te bakenen.

Eigenaren van gezelschapsdieren beschouwen hun katten als onderdeel van het gezin, en het omgekeerde is ook waar, dus katten gebruiken feromonen om hun eigenaren en de favoriete ruimtes van hun eigenaren als ‘veilig’ te markeren. Dit is de reden waarom ze vaak hun hoofd tegen je wrijven, of door je benen weven, met behulp van feromonen die uit hun gezicht vrijkomen om je te markeren als onderdeel van hun gebonden bende.

Feromonen vervagen na verloop van tijd en moeten voortdurend opnieuw worden toegepast. Wanneer u opstaat uit uw stoel, kan uw kat de gelegenheid aangrijpen om zich over uw territorium te wrijven en geursporen achter te laten om zichzelf en zijn groep te communiceren dat dit een wenselijk en veilig gebied is.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Aandacht zoeken

Het stelen van je plek kan ertoe leiden dat je ze aandacht geeft

Het stelen van je plek kan ertoe leiden dat je ze aandacht geeft

Als je de uitdrukking “elk nieuws is goed nieuws” hebt gehoord, kan het ook van toepassing zijn op katten en de reacties die ze van eigenaren krijgen. Als je kat van aandacht houdt, leren ze snel wat het voor hem oplevert, zelfs als de reactie negatief is.

Het stelen van je plek kan ertoe leiden dat je ze aandacht geeft: een knuffel, een poging tot afleiding met een speeltje, misschien zelfs wat kattenvoer! Zelfs alleen al het oppakken van je kat om hem te verplaatsen wordt op zijn minst als contact beschouwd.

Dit wordt vaak gezien bij die meer onderhoudsarme katten (zoals de mijne!): ze volgen je constant, hebben luid gemiauw wanneer ze worden genegeerd en kunnen zelfs op mijn hoofd springen als ze niet snel genoeg worden gereageerd!

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

Hoe voorkom ik dat mijn kat plaatsneemt?

Het is niet altijd gemakkelijk om je stoel terug te claimen van een vastberaden kat, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen.

Nu we weten waarom katten dit ietwat vervelende gedrag vertonen, kunnen we ze stoppen? Nou, dit kan lastig zijn. Het is volkomen normaal kattengedrag om onze stoel te stelen wanneer we opstaan – ze worden aangetrokken door de warmte, de veiligheid en de geuren en feromonen die gepaard gaan met deze warme plekken.

Als dit voor u vervelend wordt, probeer dan een bed voor hen op te maken dat bij u in de buurt is, warm het op (gebruik een verwarmingskussen om het bed te verwarmen, maar sta niet toe dat uw kat er rechtstreeks contact mee opneemt om brandwonden te voorkomen) en plaats er een kledingstuk in dat naar u ruikt. Beloon je kat wanneer hij dit bed gebruikt, en als het al zijn vakjes aanvinkt, kan hij er misschien wel naartoe gaan.

Geniet anders van de vreemde eigenaardigheden van onze katachtige vrienden, geniet van een knuffel en ontspan in de wetenschap dat je kat je een compliment geeft wanneer ze moedig in hun gestolen stoel gaan zitten!

Lees ook: De 8 beste kattenbomen van 2022

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat plaatsneemt?

Wanneer een kat je stoel steelt, profiteren ze meestal van de warmte die je achterlaat als je erop hebt gezeten. Ze kunnen zich ook aangetrokken voelen tot de geruststellende geuren en het gevoel van veiligheid dat uw stoel hen geeft.

Waarom neemt mijn kat mijn plek in?

Je plek zal warm zijn en naar jou ruiken, wat erg aantrekkelijk is voor katten. Ze kunnen ook uw plek markeren met hun feromonen en geursignalen die aan uw kat communiceren dat u deel uitmaakt van hun gebonden groep.

Waarom steelt mijn kat mijn spullen?

Als uw kat aan u gebonden is, kan hij zich aangetrokken voelen tot voorwerpen die naar u ruiken, omdat dit uw kat zal troosten. Ze kunnen dit ook doen om een reactie te krijgen – katten houden van de aandacht!

Waarom ligt mijn kat op mijn plek op het bed?

Je plaats op het bed zal warm zijn en ruiken zoals jij – twee dingen waar je kat dol op is. Uw kat zal uw geur ook vermengen met die van hen, wat een belangrijk onderdeel is van kattengedrag met gebonden familieleden.