Hoe geef je je kat een pil (met 7 bewezen tips!)

Uw kat een pilletje geven is een ontmoedigende taak, maar met een zelfverzekerde en rustige aanpak en enkele tips van ons kan het een stressvrije ervaring zijn voor zowel kat als eigenaar.

Als dierenarts met meer dan 10 jaar ervaring in het werken met katten van alle maten en karakters, en als kattenouder van twee pittige katachtigen, heb ik duizenden pillen aan katten gegeven en onderweg een aantal handige tips opgepikt! In dit artikel zal ik enkele methoden beschrijven om te proberen, evenals enkele trucs om de weg te effenen.

Wat is de beste manier om een kat een pil te geven?

Kat die naar pillen kijkt als een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten

Oorzaken van vergiftiging bij katten zijn breed, inclusief de inname van menselijke medicijnen.

De beste manier om een kat zijn medicatie te geven, is altijd de manier die het veiligst, het snelst, stressvrij en effectief is. Het eerste dat u moet doen, is bij uw dierenarts controleren of de pil met of zonder voedsel moet worden gegeven, of deze kan worden gebroken of geplet en andere belangrijke informatie.

Het heeft geen zin om een pil in je kat te stoppen als de medicatie dan niet werkt! Controleer altijd het etiket van het geneesmiddel van uw kat voor de doseringsinstructies.

Het is ook van het grootste belang om voorbereid te zijn: zorg ervoor dat je kalm bent, alles wat je nodig hebt in de buurt hebt en vertrouwen hebt in hoe je de taak gaat aanpakken.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Methode 1: Geef de pil met voedsel

Als de medicatie met voedsel kan worden gegeven (vergeet niet om contact op te nemen met uw dierenarts!), Is dit meestal de minst stressvolle optie voor zowel eigenaar als kat.

Volg deze stapsgewijze handleiding om uw kat met succes een pil met voedsel te laten slikken:

 • Zorg ervoor dat je kat honger heeft. Houd voedsel bij voorkeur acht tot 12 uur uit de buurt voordat de medicatie moet worden toegediend.
 • Sommige katten eten gearomatiseerde tabletten die zijn ontworpen om smakelijk te zijn, rechtstreeks uit je hand. Als dit je kat is , hoera! De meeste katten zullen echter niet verplichten, omdat ze over het algemeen onbekende smaken en texturen vermijden.
 • Verberg de pil in een kleine hoeveelheid voedsel. Probeer een favoriet voedsel te gebruiken, zoals zacht kattenvoer, kip, tonijn, roomkaas of boter. Hoe plakkeriger en lekkerder het eten, hoe beter!
 • Zorg ervoor dat de tablet volledig verborgen is door het voedsel. Je kunt het aanbieden in de gebruikelijke voerbak van je kat of in je hand.
 • Wanneer je kat het voer heeft opgegeten, controleer dan of hij de pil ook heeft doorgeslikt. Je kunt ze dan de rest van hun maaltijd geven.
 • Als de pil veilig is om te worden geplet, kan dit helpen voorkomen dat uw kat de tablet in het voedsel vindt en uitspuugt (vraag uw dierenarts of het ok is om een pil te verpletteren).

Lees ook: Reisziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Methode 2: Geef de pil met de hand

Als de medicatie niet geschikt is om met voedsel te worden gegeven, of als u de medicatie liever rechtstreeks aan uw kat geeft, kunt u ervoor kiezen om de pil met de hand te geven.

De gedachte hieraan kan katteneigenaren nerveus maken, maar met een kalme en zelfverzekerde aanpak zullen de meeste katten deze methode zonder al te veel gedoe accepteren.

 • Je kat moet veilig, maar voorzichtig worden vastgehouden. Het beschikbaar hebben van een andere persoon om te helpen is erg handig, maar het is ook zeer beheersbaar voor eenmanszaken.
 • Houd uw kat op een stabiel en niet-glad oppervlak, zoals een tafel. Je kat moet zitten, weg van je af, met zijn rug tegen je voorkant gedrukt.
 • Houd de kat rond zijn borst totdat u klaar bent om de tablet te geven.
 • Houd de pil tussen je duim en wijsvinger van je dominante hand.
 • Houd met je andere hand de bovenkant van het hoofd van je kat stevig tussen je duim en vingers, met vingers die over de wangen naar beneden reiken naar de kaak van je kat.
 • Kantel het hoofd voorzichtig omhoog naar het plafond en houd het hoofd en de bovenkaak vast.
 • Gebruik de middelvinger van je dominante hand om de onderkaak voorzichtig naar beneden te trekken om de mond te openen.
 • Laat het geneesmiddel in de mond vallen met uw pillerende hand, zo ver mogelijk naar achteren. Richt op het midden van de tong, precies aan de achterkant van de keel van de kat. Hoe verder naar achteren de tablet wordt geplaatst, hoe instinctiever het voor hen is om te slikken.
 • Houd de kaak een paar seconden gesloten en wrijf zachtjes over de keel om het slikken aan te moedigen.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Tips voor het succesvol pillen van uw kat

Als u beide bovenstaande methoden hebt geprobeerd en nog steeds moeite heeft om uw kat met succes te behandelen, voelt u zich misschien gefrustreerdd en benadrukt, wat heel begrijpelijk is. Hier zijn enkele handige tips die de weg voor u kunnen effenen.

Tip 1: Gebruik een pillengever

Speciale hulpmiddelen die bekend staan als pillengevers, pilpoppers of pillen voor huisdieren helpen u de pil ver terug in de mond te plaatsen.

Een pillengever, of pilpopper, is een handig apparaatje. In de vorm van een spuit met een lang handvat, kunt u de pil in het zachte uiteinde plaatsen en vervolgens gebruiken om de pil aan de achterkant van de mond van uw kat te deponeren door de zuiger in te drukken. Oefen eerst de techniek voordat je je kat gaat passen.

Pilgevers zijn een handig hulpmiddel om de pil verder terug in de mond te krijgen, waardoor de kans kleiner is dat de pil weer wordt uitgespuugd!

Tip 2: Gebruik een pilsplitter of pillenbreker

Pillenbrekers helpen je een pil te verpletteren zonder iets van het poeder te verliezen.

Als u bij uw dierenarts heeft gecontroleerd of de medicatie geschikt is om te worden gesplitst of geplet, kan dit het werk gemakkelijker maken, vooral als de pillen groot zijn.

Kleinere stukjes zijn gemakkelijker te verbergen in voedsel en als de tablet kan worden geplet, kan deze worden vermomd in vloeistoffen zoals bouillon, die vervolgens via een spuit aan uw kat kunnen worden gegeven als ze het niet vrijwillig drinken. Als u tabletten verplettert of splitst, zorg er dan voor dat u alle stukken bijhoudt om ervoor te zorgen dat de juiste dosis wordt gegeven.

Tip 3: Gebruik een lege gelatinecapsule

Gelcaps zorgen ervoor dat je kat geen bitter smakende pillen uitspuugt.

Als u meerdere medicijnen aan uw huisdier moet geven, of als de pillen bitter smaken, kunnen gelatinecapsules worden gebruikt. Dit zijn kleine capsules die in tweeën kunnen worden getrokken en kleine pillen of stukjes pil die erin worden geplaatst voordat de twee helften weer in elkaar worden gezet.

De capsules zijn zo gevormd dat ze gemakkelijk te geven zijn en kunnen mooi glad en smakelijk worden gemaakt door ze in te smeren met boter, tonijnsap of een beetje roomkaas.

Tip 4: Gebruik een beetje water

Een beetje water in de mond van uw kat spuiten nadat u de pil ver naar achteren hebt geplaatst, kan het slikken aanmoedigen.

Als u de pil met succes in de mond van uw kat kunt krijgen, maar ze blijven het uitspugen, probeer dan een kleine spuit te gebruiken om een kleine hoeveelheid water in de mond van uw kat te brengen wanneer u het gesloten houdt na het geven van de pil.

Het water zal hen ertoe aanzetten om te slikken, wat zou moeten betekenen dat de pil ook wordt ingeslikt. Zorg ervoor dat je slechts een kleine hoeveelheid water erin dribbelt, om ze niet te overweldigen.

Tip 5: Investeer in pilzakken

Pillenzakjes zijn kleine, zachte traktaties die rond een pil kunnen worden gevormd. Als de medicatie-instructies zeggen dat de pil met voedsel kan worden gegeven, zijn pilzakken een gemakkelijke manier om medicatie te geven. Ze zijn meestal super smakelijk, dus je kat zal ze opeten, inclusief de pil.

Tip 6: Gebruik een handdoek

Door je kat als een burrito in een handdoek te wikkelen, voorkom je dat hij worstelt en maakt het gemakkelijker om hem vast te houden.

Als het voelt alsof je meerdere handen nodig hebt om je kat in bedwang te houden, zijn mond te openen EN de pil te geven, probeer dan een handdoek te gebruiken om hem stil te houden. Deze truc is vooral handig voor zeer kronkelige katten!

Leg de handdoek neer en ga er dan met de kat bovenop zitten. Breng de ene kant van de handdoek om de nek van je kat en dan de andere kant naar boven om een kattenburrito te maken! Hun voorpoten moeten stevig in de handdoek worden ingesloten en ze kunnen dan voorzichtig en veilig worden vastgehouden.

Tip 7: Zoek een vriend

Hoe meer handen, hoe makkelijker het is om een kat te pillen!

Alles is makkelijker met een vriend! Als u het moeilijk vindt om uw kat medicijnen te geven, kan het nuttig zijn om een andere persoon te hebben die uw kat kan vasthouden terwijl u de pil aflevert.

Conclusie

Het hebben van een goed plan, veel geduld en kalm blijven is essentieel om je kat te pillen. Neem altijd contact op met uw dierenarts of de pillen met voedsel kunnen worden gegeven, opgebroken of geplet.

De bovenstaande methoden, tips en trucs moeten het hele proces gemakkelijker maken. Controleer altijd de doseringsinstructies op het etiket van elk kattengeneesmiddel, zelfs als u het eerder hebt gebruikt, en neem contact op met een dierenarts of apotheek voor advies als u het niet zeker weet.

Veelgestelde vragen

Hoe verleid je een kat om een pil te nemen?

De eenvoudigste manier om een kat te misleiden, is door de pil te verbergen in een kleine hoeveelheid van een smakelijke traktatie, als de pil veilig is om met voedsel te geven. Kies iets super lekkers en plakkerigs zodat de pil recht door hun keel glijdt.

Hoe geef je een niet-meewerkende kat een pilletje?

Als uw kat geen pil in voedsel neemt, of gemakkelijk met de hand, zijn er enkele tips om te helpen. Gebruik een vriend of handdoek om je kat in bedwang te houden en een pillenpopper om ervoor te zorgen dat de pil tot aan de achterkant van de mond wordt gedropt. Een beetje water gespoten into de mond kan hen doen slikken.

Hoe pil je een moeilijke kat in je eentje?

Gebruik een handdoek om de poten van je kat in bedwang te houden, houd ze dicht tegen je borst en gebruik één hand om de mond te openen en de andere hand om de tafel in te laten vallen. Een pillenpopper is handig om de tablet recht naar de achterkant van de mond te krijgen

Is het goed om pillen voor katten te pletten?

Sommige pillen zijn absoluut prima om te worden geplet, waardoor ze gemakkelijker te verbergen zijn in voedsel of vloeistof. Sommige tabletten zullen echter ineffectief worden als ze worden gewijzigd, dus neem altijd contact op met uw dierenarts of de instructies op de fles of envelop.