Weten katten wanneer je verdrietig bent?

In de films, wanneer het hoofdpersonage huilt na een dramatische breuk of rouwt om een verlies, is het niet ongebruikelijk dat hun huisdier hen troost. Misschien legt hun hond zijn hoofd op zijn schoot, of kruipt zijn kat naast hem op de bank. Maar is dit realistisch? Weten katten echt wanneer we van streek zijn? En zo ja, hoe?

Kunnen katten de emoties van hun eigenaren voelen?

Katten herkennen menselijke emotie is gebaseerd op onze lichaamstaal, gedrag, spraak, toon van stem en gezichtsuitdrukkingen

Hoewel honden algemeen worden erkend als meer afgestemd op de emoties van hun mensen dan katten, zijn katten niet blind voor onze gemoedstoestand. In feite kunnen ze verschillende gedrags- en emotionele signalen van mensen oppikken en hun gedrag aanpassen.

Katten hebben bijvoorbeeld de neiging om meer contact te hebben met hun eigenaren als ze depressief zijn of negatieve emotionele toestanden vertonen zoals verdriet, verdriet of eenzaamheid.

De manier waarop katten menselijke emoties herkennen, is gebaseerd op onze lichaamstaal, gedrag, spraak, toon en gezichtsuitdrukkingen. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat katten een volledig spectrum van menselijke stemmingen en emoties kunnen onderscheiden, lijken ze zeker te weten wanneer ze nodig zijn. Dat is eigenlijk best schattig.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

Weten katten wanneer hun baasjes verdrietig zijn?

Kunnen katten depressie en angst voelen

Katten kunnen menselijke stemmingen voelen, evenals depressie en verdriet.

Ze begrijpen misschien niet de redenen achter ons verdriet, maar katten hebben wel het vermogen om tekenen van een slecht humeur bij hun eigenaren op te pikken. In de kattenwereld is echt verdriet niet noodzakelijkerwijs een emotie die vaak bij katten wordt herkend. Katten voelen echter negatieve emoties als gevolg van stress, angst, pijn, verdriet of eenzaamheid.

Dus hoewel je niet kunt verwachten dat je kat begrijpt dat je verdrietig bent omdat je ruzie hebt gemaakt met je moeder, of omdat je vriend onwel is, kunnen ze je verrassen door te laten zien dat ze weten dat je je down voelt.

Lees ook: Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Wat kan je kat doen als hij weet dat je verdrietig bent?

Katten pikken je stemmingen op en kunnen zich anders gedragen als je je overstuur voelt.

1. Breng meer tijd om je heen door

Kat geniet van menselijke interactie en fysiek contact

Dit is een subtiele gedragsverandering, maar als je verdrietig bent, merk je misschien dat je kat meer in de buurt lijkt te zijn. In plaats van aanhankelijk te zijn, proberen ze je waarschijnlijk gewoon gerust te stellen en er op hun eigen manier voor je te zijn. Bovendien, als ze in de buurt zijn, staan ze klaar als je besluit dat je ze wilt lastigvallen of aaien of knuffelen.

2. Troost u

Als uw kat geniet van menselijke interactie en fysiek contact, gaat hij misschien een stap verder dan alleen maar in de buurt rondhangen. Misschien merk je dat ze je proberen te troosten door op je schoot te gaan liggen en je aanhankelijke uitwisselingen aanbieden zoals hoofdstoten (gorzen), kneden en zachte knabbels van het oor. Ze kunnen ook op je borst liggen en troost bieden met hun ritmische spinnen en warmte.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

3. Negeer je

Elke kat is anders, net als ieder mens. Je kunt dus niet verwachten dat alle katten op dezelfde manier reageren. Als je kat zich een beetje ongemakkelijk of gestrest voelt door je verdriet, of als hij geen “gevoelige” kat is, kan hij je helemaal negeren. Ze zijn niet harteloos en het betekent niet dat ze niet van je houden. Ze zijn waarschijnlijk gewoon bijzonder gevoelig voor stress.

4. Vermijd je

Als uw kat uw angst bijzonder stressvol vindt, kan hij u helemaal vermijden. Dit is echter het meest waarschijnlijk als er ruzies, drukte of veel lawaai rond het huis zijn geweest. Na verloop van tijd, wanneer het alleen jij en zij zijn, zullen ze zich waarschijnlijk dapper genoeg voelen om te laten zien dat ze weer om hen geven. Als ze na een dag of twee nog steeds gestrest zijn en uit de weg blijven, neem dan contact op met uw dierenarts.

5. Probeer je af te leiden

Of je het nu leuk vindt of niet, katten kunnen een geweldige afleiding zijn. Of ze je nu dwingen om door te gaan met je gebruikelijke routine door je wakker te maken en te huilen om eten, of proberen speeltijd op te wekken door je speels te knijpen of je broek aan te vallen. Dit is misschien geen bewuste keuze van je kat, maar het kan je zeker helpen om je beter te voelen.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Weten katten wanneer andere mensen verdrietig zijn?

Als je je verdrietig voelt, kunnen katten een geweldige opkikker zijn.

Katten zijn het beste in het oppikken van de emoties van hun menselijke familieleden. Dit zijn de mensen die ze het beste kennen, en ze zullen veel meer vertrouwd zijn met je normale lichaamstaal en gedrag. Vreemden of niet-frequente gasten zullen moeilijker zijn voor je kat om te lezen, dus verwacht niet dat je kat al je buren, vrienden en familieleden zal troosten!

Helpt het bezitten van een kat als we verdrietig zijn?

Het is bewezen dat het bezitten van een huisdier helpt de gemoedstoestand van mensen te verbeteren. Therapiedieren kunnen zelfs helpen als mensen onwel zijn. Een van de redenen hiervoor is dat het aaien en aaien van een dier onze stressniveaus vermindert en gelukkige hormonen vrijgeeft.

Het is niet alleen hormonaal; wetende dat ons katachtige familielid er voor ons is, geeft ons een goed gevoel en we waarderen hun loyaliteit en genegenheid. Voeg daarbij het feit dat de zorg voor katten en andere huisdieren ons een gevoel van doel kan geven, ons in een goede routine kan houden en ons het gevoel kan geven dat we nodig zijn, en het is gemakkelijk te zien waarom harige familieleden helpen als we ons verdrietig voelen.

Natuurlijk is het geen eenrichtingsverkeer – de meeste katten genieten ook van het gezelschap van hun eigenaren en vinden het leuk om ze in de buurt te hebben. Sommige katten hebben zelfs last van verlatingsangst van hun baasjes. U kunt meer te weten komen door ons artikel te lezen Missen katten hun baasjes als ze weg zijn.

Conclusie

Als we verdrietig zijn, is een knuffel met de kat misschien precies wat we nodig hebben. Gelukkig pikken katten vaak de signalen op dat we ons down voelen en maken ze zichzelf meer beschikbaar. Dus, de volgende keer dat je verdrietig bent en merkt dat je kat in de buurt blijft hangen terwijl ze normaal gesproken op verkenning zijn, wees dan getroost door het feit dat ze om je geven en je beter willen laten voelen.

Lees ook: 6 Beste emotionele ondersteuningsbriefdiensten voor katten

Veelgestelde vragen

Kunnen katten menselijk verdriet voelen?

Ja! Katten pikken signalen op van het gedrag, de lichaamstaal en uitdrukkingen van hun mens die hen informatie geven over hun humeur. Hoewel ze niet in staat zullen zijn om het verschil te zien tussen de enorme reeks negatieve emoties zoals verdriet, eenzaamheid of depressie, zijn katten zeker in staat om te zien wanneer de stemming van hun eigenaar laag is.

Hoe weet mijn kat wanneer ik verdrietig ben?

Als je verdrietig bent, verandert je spraak en kun je andere geluiden maken, zoals snuiven of huilen. Je lichaamstaal zal ook veranderen en je bent misschien minder actief, meer gebogen en lijkt over het algemeen gebukt te gaan onder het leven. Uw kat kan deze informatie oppikken, evenals andere observaties zoals uw gezichtsuitdrukkingen, en deze gebruiken om uw humeur te interpreteren.

Zal mijn kat me troosten als ik huil?

Elke kat is anders, dus als je verwacht dat je kat in je schoot springt voor een knuffel als je huilt, kun je teleurgesteld zijn. Katten hebben echter de neiging om hun gedrag te veranderen wanneer hun eigenaar depressief of verdrietig lijkt. Ze hebben de neiging om in de buurt te blijven hangen, dichterbij te komen dan ze normaal zouden doen, en sommigen zullen meer met elkaar omgaan of meer aanhankelijk zijn.

Het maakt niet uit welk type kat je hebt, het is waarschijnlijk dat ze je op hun eigen manier proberen te troosten. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat sommige traumatische gebeurtenissen die menselijk verdriet kunnen veroorzaken, ook stress en angst bij uw kat kunnen veroorzaken. Dus als er veel nieuwe bezoekers, harde geluiden of vijandigheid zijn geweest, kan uw kat zich een tijdje terugtrekken op een plek waar hij zich veilig voelt.

Hebben katten gevoelens voor hun baasjes?

Katten staan bekend als vrij onafhankelijk en ze kunnen soms afstandelijk overkomen. Als je geen kattenliefhebber bent, zou je kunnen denken dat katten alleen genegenheid tonen op hun voorwaarden, als ze honger hebben of iets willen. Veel katten hebben echter gevoelens voor hun eigenaar en de band tussen een kat en hun mens kan heel sterk en heel speciaal zijn.

In feite hebben katten vaak een favoriet persoon. Je kunt erachter komen of je de ‘uitverkorene’ van je kat bent in ons artikel ”Hoe katten hun favoriete persoon kiezen”.