Zijn rietverspreiders slecht voor katten? Wat u moet weten!

Als je bent zoals de meeste mensen die een kat hebben, wil je je huis lekker laten ruiken, maar je wilt er ook voor zorgen dat je kat veilig en gezond blijft in het proces. Je hebt misschien gehoord van rietverspreiders en overweegt er een in je eigen huis te gebruiken. Maar zijn rietverspreiders slecht voor katten? Het korte antwoord is dat een rietverspreider zelf niet inherent gevaarlijk is voor katten. De essentiële oliën in de diffuser kunnen echter wel! Hier is alles wat u moet weten.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn rietverspreiders precies?

Rietverspreiders bestaan uit een glazen container, riet (stokjes ongeveer de vorm en grootte van stokwierook), etherische olie, water en alcohol. Het idee is om essentiële olie in het glazen vat te plaatsen, het te vullen met water en een paar rieten in het vat te steken, zodat ze vanaf de bovenkant uitsteken. Een kleine hoeveelheid alcohol wordt soms toegevoegd aan de essentiële olie- en wateroplossing om het risico op rotting van het riet te minimaliseren.

Het riet neemt de olie op in het vat en verspreidt vervolgens de geuren van de olie in de lucht. U kunt rietdiffusersets vinden die alles bevatten wat nodig is om de lucht van uw huis te verbeteren, of u kunt alles afzonderlijk kopen om het uiterlijk en de prestaties van uw diffusiesysteem aan te passen. Je kunt zelfs een doe-het-zelf rietverspreider maken met behulp van een glazen container en andere benodigdheden die je al thuis hebt.

rietverspreider op tafel
Image Credit: Geniet van het leven, Shutterstock

Wat maakt een rietverspreider gevaarlijk voor katten?

De rietverspreider zelf vormt geen gevaar voor katten. De essentiële oliën in de diffusers kunnen dat echter wel. De reden is dat katten specifieke enzymen missen die nodig zijn om bepaalde verbindingen in veel essentiële oliën te verwerken. Hierdoor kunnen de oliën orgaanschade en zelfs de dood veroorzaken wanneer ze worden ingenomen, geabsorbeerd of zelfs ingeademd.

Het simpelweg inademen van gevaarlijke etherische oliën kan uw kat schaden. Als een gevaarlijke etherische olie op de vacht van uw kat terechtkomt en ze likken eraan, kunnen er ernstige bijwerkingen optreden. Daarom, als u besluit om een rietverspreider te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat de essentiële oliën in de diffuser veilig zijn voor katten en dat de diffuser wordt bewaard waar uw kat deze niet kan bereiken en per ongeluk morst of de oliën op zichzelf krijgt.

Kunnen rietverspreiders ooit worden gebruikt rond katten?

Als er veilige etherische oliën worden gebruikt in uw rietverspreider, is er geen reden waarom u deze niet in uw huis kunt gebruiken. Toch is het het beste om de diffuser buiten het bereik van je kat te houden, om ervoor te zorgen dat ze er geen fysiek contact mee maken. De verbindingen in veilige etherische oliën mogen geen bijwerkingen bij uw kat veroorzaken, maar het is nooit een goed idee om uw kat ze inwendig te laten likken of in te nemen.

Perzische kat liggend op de bank
Afbeelding Credit: Another77, Shutterstock

Welke soorten essentiële oliën zijn veilig en welke zijn niet veilig voor katten?

Om ervoor te zorgen dat uw rietverspreider veilig is om in uw huis te zijn met een kat die daar woont, moet u weten welke essentiële oliën veilig zijn voor katten om in te ademen en welke niet. Hier is een overzicht van de meest voorkomende essentiële oliën:

Essentiële oliën die veilig zijn voor katten


 • Wierook

 • Copaiba

 • Helichrysum

 • Valeriaan
Selectie van etherische oliën
Afbeelding Credit: Madeleine Steinbach, Shutterstock
thematische pauze

Essentiële oliën die gevaarlijk zijn voor katten

 • Basilicum
 • Kruidnagel
 • Kaneel
 • Theeboom
 • Pepermunt
 • Citroen
 • Ylang ylang
 • Eucalyptus
 • Pennyroyal
 • Wintergroen

Zorg ervoor dat de veilige essentiële oliën die u besluit te gebruiken in uw rietverspreider niet geconcentreerd zijn en worden verdund met water voordat u het riet in de diffuser plaatst om de geur te verspreiden. Geen enkele essentiële olie is veilig voor katten in grote hoeveelheden of in zijn geconcentreerde vorm. Uw diffuser moet volledig buiten bereik van uw kat zijn om te voorkomen dat deze per ongeluk omvalt. Katten met astma of allergieën mogen niet in de buurt zijn van soorten essentiële oliën.

vrouw die rietverspreider vasthoudt
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel het veilig kan zijn om een rietverspreider te gebruiken in hetzelfde huis waar een kat woont, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat alleen oliën worden gebruikt die als veilig voor hen worden beschouwd. Gebruik nooit gevaarlijke etherische oliën in huis, zelfs als uw kat op dat moment het huis uit is. Als je twijfelt, kun je het beste geen etherische olie di gebruiken.ffusers van welke aard dan ook.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: Pixel-Shot-Shutterstock