Waarom steken katten hun tong uit?

We zijn gewend dat onze katten allerlei dingen doen die ons aan het lachen maken, maar heb je ooit gemerkt dat je kat zijn tong uitsteekt? De kans is groot dat ze niet alleen een grappig gezicht trekken!

Er zijn veel redenen waarom katten hun tong uitsteken, maar maak je geen zorgen, meestal is het een volkomen normaal kattengedrag en niets om je zorgen over te maken.

In dit artikel zullen we de redenen onderzoeken waarom uw kat zijn tong kan uitsteken, wanneer het een volkomen normaal gedrag is en wanneer het kan wijzen op iets zorgwekkenders, en u moet uw dierenarts bezoeken.

Dus, waarom steken katten hun tong uit?

Ze verkennen hun omgeving

kat steekt zijn tong uit

Door hun tong uit te steken, kunnen katten feromonen en andere geuren vangen en ze ‘flikkeren’ naar een speciaal orgaan op het dak van hun mond, Jacobson’s Organ genaamd, dat de geur analyseert.

Een van de meest voorkomende redenen dat katten hun tong uitsteken, is wanneer ze gebruiken hun zintuigen om nuttige informatie over hun omgeving te verzamelen.

Bekend als “The Flehmen Response”, zal uw kat zijn lippen optillen en zijn mond iets openen, waardoor zijn tong uitsteekt. Hierdoor kan hun tong feromonen en andere geuren vangen en ze ‘flikkeren’ naar een speciaal orgaan op het dak van hun mond genaamd Jacobson’s Organ (of het vomeronasale orgaan) dat de geur analyseert. Mensen hebben dit orgaan niet, maar men denkt dat de ervaring ergens tussen een smaak en een geur in zit!

Katten vertonen meestal de Flehmen-reactie wanneer ze de feromonen van een andere kat hebben gedetecteerd, met name die in urine van geurmarkering, maar ze gebruiken het ook om andere interessante geuren te verkennen die hen informatie geven over hun omgeving.

Een “bliep” is het gezicht dat je kat trekt als hij vergeet zijn tong achteraf terug te trekken – vaak omdat hij is afgeleid!

Lees ook: 10 verbazingwekkende feiten over de tong van je kat

Ze zijn ontspannen of slapen

Als je merkt dat je kat blaat terwijl hij slaapt, maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal – sommige katten blaten het vaakst als ze dromen!

Net als wij, wanneer katten slapen of echt ontspannen zijn, kan hun onderkaak net ver genoeg verslappen om hun tong uit te steken. Het komt vooral vaak voor dat kattenrassen met een plat gezicht, zoals Perzische katten, blaten, omdat hun kaak erg kort kan zijn, dus er is niet veel ruimte om hun tong in hun mond te houden.

Als je merkt dat je kat blaat terwijl hij slaapt, maak je geen zorgen, dit is volkomen normaal – sommige katten blaten het vaakst als ze dromen!

Ze hebben geleerd om het te doen

Zoals we weten, zijn katten erg slim en kunnen ze allerlei grappig kattengedrag leren door positieve bekrachtiging. Als je je kat aandacht geeft wanneer hij zijn tong uitsteekt, heeft je kat dit misschien opgepikt en herhaalt hij het gedrag omdat hij weet dat het je gelukkig maakt!

Ze zijn afgeleid

Vaak, wanneer we onze katten zien met het puntje van hun tong uit hun mond steken, is dat omdat ze gewoon vergeten zijn om het er weer in te stoppen – de hilarische kattenuitdrukking die het internet “blaten” heeft genoemd!

Katten blaten wanneer ze zijn afgeleid tijdens een verzorgingssessie, na het vinden van een bijzonder fascinerende geur in de lucht, of wanneer ze net wakker zijn geworden. Wat de oorzaak van de afleiding ook is, het kan behoorlijk schattig zijn!

Ze missen wat tanden

De tanden aan de voorkant van de mond van uw kat helpen om de tong in de mond te houden. Als uw kat alle of een deel van deze tanden mist (met name de grote hoektanden), kan de tong uitsteken.

Uw kat mist misschien tanden als gevolg van eerder tandheelkundig werk met uw dierenarts, maar als u zich zorgen maakt dat ze mogelijk onopgemerkt tandbederf hebben, maak dan een afspraak om hun mond te laten controleren bij uw dierenarts.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Ze hebben een vieze smaak in hun mond

Net als wij trekken onze katten grappige gezichten als ze iets proeven wat ze niet lekker vinden! Dit is meestal niets om je zorgen over te maken zolang het niet langer dan een paar minuten duurt, en wat ze hebben gegeten is veilig voor katten.

Lees ook: Slechte adem bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat zijn tong uitsteekt?

Wanneer moet je je zorgen maken dat je kat zijn tong uitsteekt

In de meeste gevallen is een kat die zijn tong uitsteekt een normaal gedrag, maar af en toe kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden onderzocht.

Misschien ben je wondering als je je ooit zorgen zou maken dat de tong van je kat uitsteekt. Meestal, wanneer katten hun tong uitsteken, is het volkomen normaal gedrag.

Maar af en toe kan een kat die zijn tong uitsteekt een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden onderzocht. Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat onwel wordt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Gebitsproblemen

Als u ook kwijlen, een slechte geur of vlekken rond de mond van uw kat opmerkt, kunnen ze last hebben van een probleem met hun tanden of mond, zoals tandvleesaandoeningen, een abces, kattenstomatitis, parodontitis, gingivitis, mondzweren en laesies of tandbederf. Als u zich zorgen maakt dat uw kat tandheelkundige problemen heeft, moet u een bezoek aan uw dierenarts regelen om de mond van uw kat te laten onderzoeken.

Ademhalings- of hartprobleem

Als uw kat ook heel snel ademt, met zijn mond open of met veel moeite, of hij lijkt van streek, dan kan hij last hebben van een ernstig probleem met zijn hart of ademhaling, zoals een luchtweginfectie of hartfalen. Dit is een noodgeval en u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Trauma

Als u merkt dat de tong van uw kat aanhoudend uitsteekt, of bloed rond de mond van uw kat, of tekenen van pijn, dan kan uw kat een ongeluk hebben gehad dat schade aan zijn mond heeft veroorzaakt waardoor de tong kan uitsteken. Dit is een noodgeval en u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Dementie

Als u ook andere gedragsveranderingen hebt opgemerkt, zoals desoriëntatie, veranderingen in het slaappatroon of de persoonlijkheid van uw kat, dan kan uw kat tekenen van hersenveranderingen zoals dementie ervaren. Net als bij mensen komt dementie het meest voor bij oudere katten.

Als u zich zorgen maakt dat uw oudere kat veranderingen in zijn gedrag ervaart, maak dan een afspraak om uw dierenarts te bezoeken.

Reisziekte

Net als wij kunnen katten last krijgen van reisziekte als ze op reis zijn. Als u merkt dat de tong van uw kat uitsteekt wanneer u reist, kan hij zich ziek voelen – u kunt ook kwijlen, vocaliseren of braken opmerken. Deze tekenen moeten stoppen zodra u klaar bent met reizen, dus als ze dat niet doen, kan dit betekenen dat uw kat onwel is en moet u uw dierenarts bezoeken.

Hitteberoerte

Op een warme dag kunt u merken dat uw kat zijn tong uitsteekt om af te koelen. Als je denkt dat je kat het warm heeft, zorg er dan voor dat je hem in een koele, schaduwrijke omgeving bewaart en zorg ervoor dat hij voldoende toegang heeft tot vers water.

Als uw kat andere tekenen van onwel zijn vertoont, zoals braken, hijgen of kwijlen, kan hij last hebben van een hitteberoerte, wanneer zijn lichaamstemperatuur gevaarlijk hoog wordt. Dit is een noodgeval en u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Vergiftiging

Hoewel zeldzaam, kunnen katten hun tong uitsteken als ze iets giftigs hebben gegeten. Als u plotseling, overmatig kwijlen of schuimen in de mond, duizeligheid, braken of instorting opmerkt, kunnen dit tekenen zijn dat uw kat last heeft van vergiftiging. Dit is een noodgeval en u moet onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Katten kunnen vergiftigd worden door antivries, bepaalde planten, schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere chemicaliën.

Conclusie

Er zijn veel redenen waarom katten hun tong uitsteken, en het begrijpen van het gedrag van uw kat kan u helpen uit te zoeken wanneer het normaal is en wanneer u zich zorgen moet maken.

Meestal is het volkomen normaal (en heel schattig!) dat katten hun tong uitsteken – of ‘bliepen’ – vooral wanneer ze de geuren om hen heen verkennen, ze zich heel ontspannen voelen of zijn afgeleid.

Het kan echter een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat door uw dierenarts moet worden gecontroleerd. Als u merkt dat uw kat zijn tong vaker uitsteekt dan normaal, of als hij ook een van de hierboven genoemde symptomen vertoont, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.