Hoeveel kost een cat röntgenfoto?

kat wordt voorbereid op röntgenfoto's

We verwachten allemaal dat menselijke ziekenhuizen röntgenapparaten hebben, maar wist je dat de meeste dierenklinieken ook röntgenapparaten hebben? Röntgenfoto’s (of röntgenfoto’s) zijn een zeer belangrijk diagnostisch hulpmiddel om veterinaire teams te helpen bepalen welke gezondheidsproblemen uw kat heeft.

Wanneer de meeste eigenaren van gezelschapsdieren aan röntgenfoto’s denken, denken ze aan gebroken botten, zoals gebroken ribben. Het beoordelen van fracturen is een belangrijk gebruik voor röntgenfoto’s als het gaat om de gezondheid van katten, maar er is zoveel meer dat ze ons kunnen vertellen.

Röntgenfoto’s zijn nuttig bij het diagnosticeren van veel aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, longontsteking, darmobstructies, blaasstenen, artritis en bepaalde soorten kanker.

Wat is een kattenfoto?

kat die op het kantoor van de dierenarts ligt

Veterinaire radiologen hebben nog eens drie jaar training om röntgenfoto’s, echografieën, CT’s en MRI’s te lezen, waar ze zijn opgeleid om subtiele details op te pikken die algemene dierenartsen kunnen missen.

Een kattenfoto is een tweedimensionale afbeelding van een driedimensionaal object. Door twee of meer weergaven te nemen, krijgen we een completer beeld. De meest voorkomende weergaven zijn een lateraal uitzicht, dat is de kat die aan één kant ligt, en een ventrodorsaal uitzicht (VD), waarbij de kat op zijn rug ligt. Samen geven deze beelden ons een completer beeld van wat er binnenin gebeurt.

In de tijd dat röntgenfoto’s op film werden gemaakt, rekenden de meeste dierenklinieken per röntgenfoto. Nu de meeste röntgenfoto’s digitaal worden verwerkt, worden er waarschijnlijk kosten in rekening gebracht per “studie”. Een studie is een reeks röntgenstralen gericht op een specifiek deel van het lichaam en bestaat meestal uit twee tot drie röntgenfoto’s.

De soorten onderzoeken die vaak bij katten worden uitgevoerd, worden hieronder vermeld:

  • Orthopedische –in dit onderzoek wordt een specifiek gebied van het skelet beoordeeld. Het kan een gewricht, een been of de wervelkolom zijn. Orthopedische röntgenfoto’s worden gebruikt om te zoeken naar verwondingen, zoals botbreuken of dislocaties, artritis in een gewricht, onjuiste ontwikkeling van een gewricht zoals heupdysplasie, algehele botgezondheid, fractuurgenezing te beoordelen en te zoeken naar bepaalde soorten kanker of schimmelinfecties die het bot aantasten. Als meerdere delen van het skelet moeten worden gefotografeerd, wordt elk gebied als een ander onderzoek beschouwd. Als uw dierenarts bijvoorbeeld zowel de ellebogen als de heupen wil beoordelen, zou dit drie reeksen zijn.
  • Thoracic – de thorax is de borstkas. Thoraxfoto beoordeelt het hart en de longen. Uw dierenarts kan op zoek zijn naar tekenen van hartaandoeningen, longinfecties, astma, tumoren of uitgezaaide verspreiding van kanker. Ook de luchtpijp en slokdarm worden met deze serie geëvalueerd.
  • Abdominaal – deze studie evalueert de inwendige organen tussen het middenrif en het bekken. Abdominale röntgenfoto’s zijn waarschijnlijk de meest voorkomende reeksen die bij onze kattenvrienden worden gemaakt vanwege alle verschillende aandoeningen die het ons helpt beoordelen. Abdominale röntgenfoto’s kunnen een darmobstructie, de grootte en gezondheid van de lever, milt en nieren laten zien, blaasstenen, vreemde lichamen in het maagdarmkanaal vinden en sommige buikmassa’s zichtbaar maken.
  • Schedel – de meeste katten moeten worden verdoofd of verdoofd om deze röntgenfoto’s succesvol te laten zijn. Deze röntgenfoto’s kunnen worden geïndiceerd om te zoeken naar tekenen van poliepen in het binnenoor, tumoren in de botten van de schedel of neusholtes en fracturen te beoordelen.
  • Catogram – sommige katten zijn klein genoeg dat zowel hun borst als buik op dezelfde röntgenplaat passen. Radiologen zullen u vertellen dat catogrammen niet ideaal zijn, dat de focus alleen op de borst of de buik moet liggen, niet op beide. Dit komt omdat röntgenfoto’s anders door de borst en buik reizen en de instellingen moeten worden aangepast om de beste details te krijgen, afhankelijk van het aandachtsgebied. In sommige noodsituaties, of als de kosten een probleem zijn, zullen veel huisartsen in een dierenziekenhuis echter hun toevlucht nemen tot catogrammen.

Hoeveel kost een cat röntgenfoto?

Ernstige constipatie kan leiden tot fecale impactie zoals getoond in deze röntgenfoto.

De kosten van een reeks röntgenfoto’s zijn zeer variabel, afhankelijk van uw regio, maar u kunt verwachten dat u betaalt $ 100-300 voor een reeks van 2-3 röntgenfoto’s. Noodklinieken kunnen tot $ 400 in rekening brengen. Als sedatie of anesthesie vereist is voor de röntgenfoto’s, is dit een extra vergoeding.

De beelden worden meestal geïnterpreteerd door de dierenarts die de röntgenfoto’s heeft besteld. Dankzij digitale röntgenfoto’s kunnen de röntgenfoto’s echter worden gedeeld met een veterinaire radioloog voor overleg en interpretatie.

Veterinaire radiologen hebben nog eens drie jaar training om röntgenfoto’s, echografieën, CT’s en MRI’s te lezen. Ze zijn getraind to subtiele details op te pikken die algemene dierenartsen kunnen missen door bloedonderzoek. Een radioloogconsult zal een extra $ 100 – $ 300 toevoegen tot de kosten van röntgenfoto’s, afhankelijk van hoe snel de dierenarts wil dat de röntgenfoto’s worden gelezen en welke adviesgroep ze gebruiken.

Sommige klinieken, zoals de spoedeisende hulp in mijn omgeving, dienen alle röntgenfoto’s in voor consultatie en de consultkosten zijn al verwerkt in de kosten van de serie.

Uw dierenarts kan andere soorten röntgenfoto’s aanbevelen dan de hierboven genoemde onderzoeken. Een vrij veel voorkomende test is een barium serie. Je kat slikt vloeibaar barium in en er worden de hele dag röntgenfoto’s gemaakt.

Het barium schetst het maagdarmkanaal zodat de dierenarts de binnenkant van verschillende structuren beter kan bekijken. Barium kan tumoren in de maag en darmen, vreemde lichamen en ulceraties schetsen.

Het kan ook nuttig zijn om een darmobstructie in het lichaam van de kat te diagnosticeren. De bariumserie is in veel praktijken vervangen door echografie, maar het is nog steeds een goed diagnostisch hulpmiddel dat door veel beoefenaars wordt gebruikt.

Vanwege de hoeveelheid tijd en het aantal röntgenfoto’s die nodig zijn voor een bariumserie, zijn de kosten vaak minstens het dubbele van de kosten van een buikonderzoek.

Dekt mijn huisdierenverzekering röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s worden beschouwd als een diagnostische test en zijn over het algemeen opgenomen in de ongevallen- of ziektedekking voor de meeste huisdierenverzekeringsplannen. Trupanion, onze best aanbevolen huisdierenverzekeringsmaatschappij, omvat diagnostische tests voor zowel onverwachte ziekten als verwondingen in verband met ongevallen. Met een Trupanion-plan krijgt u waarschijnlijk 90% van de gedekte röntgenkosten vergoed. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor Trupanion.

Lees ook: Beste huisdierenverzekering voor katten in 2022

Hoe zit het met tandheelkundige röntgenfoto’s?

dierenartsen die xray uitvoeren op een kat

Er is zoveel variabiliteit met tandheelkundige behandelingen, dus het is het beste dat u uw dierenarts om een schatting van de kosten vraagt.

Tandheelkundige röntgenfoto’s zijn een belangrijk onderdeel van een goed mondgezondheidsonderzoek. De dierenarts gebruikt tandheelkundige röntgenfoto’s om tandwortels en het omliggende weefsel onder de tandvleesrand te evalueren. Tandheelkundige röntgenfoto’s vereisen een ander type röntgenapparaat, zeer vergelijkbaar met de machine die uw tandarts waarschijnlijk gebruikt.

De röntgenplaat moet zich in de mond van de kat bevinden, dus anesthesie is absoluut noodzakelijk. Om alle tanden in de mond van een kat te zien, zijn er zes tot twaalf kleine röntgenfoto’s nodig. Tandheelkundige röntgenfoto’s zijn slechts een deel van het mondgezondheidsonderzoek en worden meestal gedaan in combinatie met een gebitsreiniging onder algemene anesthesie.

Er is zoveel variabiliteit met tandheelkundige behandelingen dat ik u aanbeveel om uw dierenarts om een schatting van de kosten te vragen.

Röntgenfoto’s zijn een zeer belangrijk diagnostisch hulpmiddel. Gemiddeld u kunt verwachten $ 150 – $ 250 te betalen, misschien meer of minder afhankelijk van waar je woont, of het een noodgeval is en hoeveel studies je kat nodig heeft.

Goede röntgenfoto’s helpen uw dierenarts om een nauwkeurigere diagnose en behandelplan voor uw kat te maken.

Lees ook: Hoeveel is een huisdierenverzekering voor een kat, en is het het echt waard?

Veelgestelde vragen

Moeten katten worden verdoofd voor röntgenfoto’s?

Vaak hoeft het veterinaire team een kat niet te verdoven voor röntgenfoto’s. Röntgenfoto’s zijn zo snel en de patiënt hoeft slechts een paar seconden in positie te worden gehouden, dus sedatie is niet vereist. Dit hangt echter ook af van het temperament van de kat. Sommige katten tolereren niet dat ze in bedwang worden gehouden, zelfs niet voor een paar seconden. Bij deze katten is vaak sedatie nodig voor de veiligheid van zowel uw kat als het veterinaire team.

Sedatie kan ook nodig zijn als de kat open mond ademt als gevolg van ernstige ademhalingsproblemen. Een mild kalmerend middel kan worden gegeven om de patiënt te helpen ontspannen zonder zijn vermogen om te ademen te beïnvloeden.

Sedatie kan ook worden geadviseerd als de patiënt veel pijn heeft. Gebroken botten zijn vaak extreem pijnlijk. Uw dierenarts wil uw kat misschien verdoven om röntgenfoto’s van goede kwaliteit te verkrijgen die helpen bij het bepalen van de omvang van het letsel en het juiste behandelplan.

Doen röntgenfoto’s katten pijn?

Röntgenfoto’s zijn niet pijnlijk en de hoeveelheid straling waaraan uw kat wordt blootgesteld tijdens een röntgenfoto is niet voldoende om pijn of blijvende schade te veroorzaken. Veel katten houden niet van röntgenfoto’s omdat ze op hun rug of op hun zij moeten liggen, maar ze zijn niet pijnlijk. Als er een gebroken been is, kan het pijnlijk zijn wanneer de röntgentechnicus aan het been trekt. In deze gevallen worden sedatie- en pijnmedicatie meestal gegeven voorafgaand aan de röntgenfoto.

Hoe vaak hebben katten röntgenfoto’s nodig?

Dit hangt allemaal af van de algehele gezondheid van uw kat. Veel katten gaan hun hele leven zonder ooit een röntgenfoto nodig te hebben. Katten met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen vaker röntgenfoto’s krijgen.

Als uw kat bijvoorbeeld blaasstenen heeft, kan hij om de twee tot vier weken röntgenfoto’s nodig hebben totdat de stenen volledig zijn opgelost en vervolgens om de zes maanden tot het jaar om te zien of er extra stenen zijn ontwikkeld. Een kat met een spalk van een gebroken bot kan om de paar weken röntgenfoto’s krijgen totdat deze volledig is genezen.

Hoe lang duurt een röntgenfoto voor een kat?

Een röntgenfoto is heel snel. Zodra de kat in de juiste positie is, laat de machine röntgenstralen minder dan een seconde los. Afhankelijk van het type röntgenprocessor zijn de röntgenstralen beschikbaar voor één tot vijftien minuten.