Hoeveel moeten katten eten en hoe vaak

Hoeveel moet een kat worden gevoerd

Zoals met alle verzorgers van dieren, is een van de basisvragen die we elke dag moeten beantwoorden voor onze katachtige vrienden: “hoeveel moet ik deze kat voeren?”

Dit artikel beoogt die vraag op een duidelijke, geïnformeerde, logische manier te beantwoorden.

Ten eerste, wat voor soort voedsel moeten katten eten?

Wat een kat te voeren

Het is van cruciaal belang om uw kat een voedzaam compleet en uitgebalanceerd dieet te geven dat alle voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft om te gedijen.

U kunt aan de voedingsbehoeften van een gezonde kat voldoen door elke dag de juiste hoeveelheid van het juiste type voedsel te voeren.  Dit dieet moet uw kat de juiste hoeveelheden koolhydraten, vetten, mineralen, vitaminen en eiwitten / aminozuren geven, inclusief essentiële voedingsstoffen zoals taurine.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een uitgebalanceerd volledig commercieel huisdiervoer te gebruiken, of het nu nat kattenvoer (ingeblikt kattenvoer) of droog kattenvoer (brokjes) of een mengsel van de twee soorten is.

Voedsel van goede kwaliteit moet in de juiste hoeveelheden worden gevoerd, waarbij andere aspecten (zoals graanvrije of specifieke ingrediënten) veel minder belangrijk zijn dan veel eigenaren misschien denken.

Kattentraktaties kunnen ook worden aangeboden, in beperkte hoeveelheden. Zoet water is natuurlijk calorievrij en moet altijd beschikbaar zijn voor katten. De kattenbak van een kat moet worden gecontroleerd door kattenverzorgers. Normale uitwerpselen zijn een belangrijke gids voor de geschiktheid van een dieet voor een individuele kat.

Het dagelijkse voedsel dat aan een kat wordt aangeboden, levert een belangrijke bijdrage aan hun algehele gezondheid.

Waarom komt het zo vaak voor dat katten overgewicht of obesitas krijgen?

Kat met overgewicht hoeveel hij een kat moet voeren

Naar schatting 50% van de katten ouder dan vijf jaar dragen te veel lichaamsgewicht, waardoor ze overgewicht of obesitas hebben. Te veel voedsel is de belangrijkste oorzaak van overmatig lichaamsgewicht, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste hoeveelheid eet.

Het komt steeds vaker voor dat huiskatten overgewicht of obesitas krijgen, met schattingen dat ongeveer 50% van de katten ouder dan vijf jaar te veel lichaamsgewicht draagt. Kattenverzorgers zijn zich er vaak niet van bewust dat hun huisdieren overgewicht of obesitas hebben, maar een kat met overgewicht heeft meer kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen, artritis, nieraandoeningen en een kortere levensduur.

De meest voorkomende reden waarom katten overgewicht of obesitas krijgen, is simpelweg dat kattenverzorgers hun kat meer voedsel bieden dan hun kat nodig heeft.

Daarom is het zo belangrijk om te weten hoeveel voedsel je je kat elke dag moet geven, zodat je kat vermijdbare gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomt.

Katten houden, net als mensen, van eten: het is een van de grote geneugten van het leven en het dieet van een kat is een van de belangrijkste onderdelen van hun dag. En omdat kattenverzorgers hun huisdieren graag gelukkig maken, is het maar al te gemakkelijk om ze extra voedsel te willen geven, om ze nog meer plezier in het leven te geven.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer

We moeten echter allemaal een stap terug doen en erkennen dat terwijl het voeren van een huisdier hen op het onmiddellijke moment gelukkig maakt, als we ze te veel voedsel geven, de overmatige voedselinname ernstig ongemak, een slechte gezondheid en een korter leven op de lange termijn veroorzaakt.

Dus als we er echt om geven om hen te helpen hun best mogelijke leven te bereiken, moeten we gedisciplineerd zijn over hoeveel voedsel we hen geven, zodat ze op een gezond gewicht blijven.

Wat voor soort systeem moet ik gebruiken om mijn kat te voeren?

Hoe een systeem te kiezen voor het voeden van uw kat

De manier waarop u uw kat voedt, kan bijna net zo belangrijk zijn als hoeveel u hem voedt.

In het verleden hebben veel mensen hun katten vrije keuze gegeven, vrij voeren of ad libitum, d.w.z. ze zoveel in hun voerbak aanbieden als ze willen eten. Met name een kom droogvoer (brokjes) is vaak voortdurend bijgevuld, waardoor de kat dit kan eten wanneer hij dat wil.

Er wordt nu erkend dat het voeren van katten met deze methode er waarschijnlijk toe leidt dat katten te veel eten, waardoor ze overgewicht of obesitas krijgen. In plaats daarvan moeten kattenverzorgers de juiste dagelijkse hoeveelheid berekenen om te voeren en deze hoeveelheid dagelijks wegen, of een voedingscontainer gebruiken om de gemeten hoeveelheid elke dag als voedselvoorziening van hun kat te geven.

Veel mensen kennen deze feiten al, maar ze blijven achter met de vraag: hoeveel moet ik mijn kat voeren? Dit artikel helpt u te ontdekken hoeveel voedsel u moet voeren, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw kat op zijn optimale lichaamsgewicht blijft.

Welke methode ook wordt gebruikt om te berekenen hoeveel een kat moet worden gevoerd, het is onmogelijk om voor elke individuele kat te generaliseren, vanwege verschillende variabelen die niet dezelfde inzet zijnween verschillende dieren.

De eerste drie variabelen kunnen worden meegenomen in berekeningen:

 • Leeftijd: groeiende dieren hebben meer voedsel nodig en de precieze hoeveelheid varieert afhankelijk van hoe snel die kat groeit. Ondertussen zijn oudere katten (oudere katten) over het algemeen minder actief, met verminderde energiebehoeften.
 • Grootte: grotere dieren hebben een hogere dagelijkse energiebehoefte in vergelijking met kleinere dieren.
 • Gecastreerde status: als een kat is gesteriliseerd of gecastreerd, dan hebben ze over het algemeen een lagere energiebehoefte dan hele dieren. Andere belangrijke variabelen tussen dieren die moeilijker te specificeren zijn, zijn onder meer:
 • Activiteit dijkl: buitenkatten besteden meer tijd aan beweging dan binnenkatten, dus ze hebben meer energie nodig. Naast dit grote verschil hebben individuele katten, zowel binnen als buiten, verschillende activiteitsniveaus die moeilijk te controleren of te berekenen zijn.
 • Stofwisseling: sommige individuele katten hebben een snellere ruststofwisseling dan andere katten, wat betekent dat ze meer voedsel nodig hebben dan anderen om elke dag in hun basisenergiebehoeften te voorzien. Nogmaals, dit is niet iets dat gemakkelijk door eigenaren kan worden berekend.

Hier is hoe te beginnen met het berekenen van hoeveel te voeden.

Hoe u kunt berekenen hoeveel u uw kat moet voeren

Verschillende factoren bepalen hoeveel uw kat moet eten.

Het uitgangspunt is om vijf feiten over je kat vast te stellen.

 1. Hoe oud zijn ze?
 2. Hoeveel wegen ze momenteel?
 3. Zijn ze gecastreerd of heel?
 4. Zijn ze actief (bijv. buiten) of inactief (bijv. binnen)?
 5. Hebben ze momenteel het juiste gewicht, hebben ze ondergewicht of overgewicht? Lees ons artikel over de lichaamsconditiescore om dit belangrijke feit over uw eigen kat te ontdekken. Deze vijf feiten worden gebruikt om te helpen bepalen hoeveel te voeden, met behulp van een van de verschillende mogelijke methoden. U moet ook noteren welk type voedsel u gebruikt en een notitieboekje krijgen om bij te houden hoeveel voedsel u elke dag voedt, waarbij het aantal zakjes van het meeste voedsel (of blikken ingeblikt voedsel) en het gewicht, in grammen, van droog kattenvoer wordt geregistreerd.

U kunt ook berekenen hoeveel u uw kat moet voeren door het etiket te lezen

Katten houden, net als mensen, van eten: het is een van de grote geneugten van het leven en het dieet van een kat is een van de belangrijkste onderdelen van hun dag.

De meeste commerciële dierenvoeding bevat een gids voor het voeren van hoeveelheden op het etiket van de verpakking. Meestal is er een grafiek, met het gewicht van de kat in de linkerkolom, en de aanbevolen hoeveelheid voedsel in de rechterkolom, bijvoorbeeld 4 kg en 65 g voor droogvoer, of 4 kg en 2 sachets of zakjes voor natvoer, een mengsel, zoals 4 kg en 30 g droogvoer plus één zakje natvoer.

Soms zijn er verschillende aanbevelingen voor actieve (buiten) en inactieve (binnen) katten, gecastreerde of hele katten, en voor katten met obesitas, overgewicht of met hun juiste lichaamsgewicht.

Deze aanbevolen hoeveelheden vertegenwoordigen de berekening door de fabrikant van de juiste hoeveelheid dagelijks voedsel voor een gemiddelde kat.

Vaak wordt een reeks aanbevolen hoeveelheden gegeven, in plaats van een enkele gespecificeerde hoeveelheid. Dit is een erkenning van het feit dat het onmogelijk is om precies te zeggen hoeveel een individuele kat moet worden gevoerd: er is altijd variatie op basis van een aantal factoren.

Er is een onware mythe dat fabrikanten van dierenvoeding opzettelijk de aanbevolen voedingshoeveelheden op het etiket overdrijven in een poging om mensen meer voedsel voor huisdieren te laten gebruiken. In feite vertegenwoordigen de aanbevolen voederhoeveelheden een redelijke schatting die nuttig is voor veel katteneigenaren die mogelijk niet in staat zijn om de juiste voerhoeveelheden met behulp van andere methoden te berekenen.

Hoeveel moet een kat op leeftijd voeren?

Er is een onware mythe dat fabrikanten van dierenvoeding opzettelijk de aanbevolen voedingshoeveelheden op het etiket overdrijven in een poging om mensen meer voedsel voor huisdieren te laten gebruiken.

Groeiende kittens hebben relatief meer voedsel nodig dan volwassen katten, omdat ze voedingsstoffen nodig hebben om hun lichaam te laten groeien. Dit kan moeilijk zijn om precies te berekenen en professionele veterinaire voedingsdeskundigen hebben grafieken en gidsen die kunnen worden toegepast.

Voor de meeste kattenverzorgers is het eenvoudiger om te erkennen dat kittens hogere eisen stellen en dat het zeldzaam is dat kittens overgewicht of obesitas krijgen. Met behulp van de algemene richtlijnen op de verpakking is het redelijk veilig om te zeggen dat kittens bijna net zoveel voedsel kunnen krijgen als ze willen eten bij elke maaltijd, binnen redelijke grenzen.

 • Als het kitten nog steeds de kom achtervolgt, op zoek naar meer voedsel wanneer ze klaar zijn, moeten ze iets meer worden aangeboden.
 • Als het kitten routinematig het voedsel dat in de kom wordt aangeboden niet afmaakt, moeten zeld de volgende keer minder worden aangeboden.

Hoeveel moet een kat op gewicht voeren?

De aanbevolen dagelijkse calorie-inname kan worden berekend met behulp van een formule om de rustenergiebehoefte (RER) te berekenen

Zodra een kat de kittentijd is gepasseerd en is gestopt met groeien, is het mogelijk om uit te rekenen hoeveel te voeden op basis van hun lichaamsgewicht. De aanbevolen dagelijkse calorie-inname kan worden berekend met behulp van een formule om de rustenergiebehoefte (RER) te berekenen:

RER=70 x (lichaamsgewicht in kg) tot een vermogen van 0,75 of 70 x (gewicht in kg ^ 0,75)

Om het “tot de kracht van 0,75” deel van de vergelijking uit te werken, kunt u een rekenmachine gebruiken waarmee u exponenten kunt gebruiken, of u kunt het gewicht in kilogrammen zelf 3 keer vermenigvuldigen (bijv. 4x4x4 voor een kat van 4 kg), en vervolgens de vierkantswortel van die som twee keer berekenen.

Deze berekening geeft u de rustenergiebehoefte voor uw kat in kilocalorieën. U moet dit vervolgens vermenigvuldigen met een andere factor, afhankelijk van uw individuele kat om hun totale dagelijkse energiebehoeften te schatten, met mogelijke variabelen hieronder vermeld.

Hoeveel een kattenkaart moet voeden

Gecastreerde volwassen kat 1,6 x RER
Hele volwassen kat 1,8 x RER
Inactieve volwassen kat 1,2-1,4 x RER
Kat met als doel om af te vallen 1,0 x RER voor ideaal gewicht
Kat probeert aan te komen 1,2-1,8 x RER voor ideaal gewicht
Zeer actieve buitenkat 2,0-4,0 x RER

U moet niet vergeten dat de behoeften van een individuele kat met maar liefst 50% kunnen verschillen van deze berekende waarden, en dat het altijd nodig is om de voedingshoeveelheden aan te passen, afhankelijk van hoe het lichaamsgewicht van een kat in de loop van de tijd verandert.

Zodra het dagelijks aanbevolen aantal kilocalorieën is berekend, moet u ontdekken hoeveel kilocalorieën er in het voedsel zitten dat u aanbiedt. Dit is afhankelijk van de ingrediënten in het voedsel. U kunt dit meestal ontdekken, zo niet op het voedseletiket, door de website van de fabrikant van dierenvoeding te bezoeken of door rechtstreeks contact met hen op te nemen.

Met deze methode kunt u zelf berekenen, vanuit de eerste principes, ongeveer hoeveel voedsel u uw kat moet geven.

Voor veel mensen is dit type berekening te complex en ze geven er de voorkeur aan om gewoon de handleiding van de fabrikant op het etiket te volgen en dit in de loop van de tijd aan te passen, afhankelijk van hoe het lichaamsgewicht van hun huisdier verandert.

Kattenvoerschema

Katten in het wild jagen op carnivoren en consumeren vaak kleine maaltijden omdat ze de hele dag door kleine prooien vangen. Idealiter zou een voedingsregime thuis hetzelfde patroon moeten volgen, waarbij kleinere maaltijden vaker worden aangeboden, bijvoorbeeld vier keer per dag.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Veel mensen voeren hun katten om redenen van gemak minder vaak, maar de frequentie mag nooit minder dan twee keer per dag zijn, bijvoorbeeld ’s ochtends en’ s avonds.

Conclusie

De exacte hoeveelheid voedsel die elke dag wordt gevoerd, is een belangrijke variabele om de gezondheid van katten op lange termijn te garanderen. Het is belangrijk om bij te houden hoeveel voedsel er elke dag wordt gevoerd en om de lichaamsconditie van uw kat elke maand te controleren. Gewichtstoename, of gewichtsverlies, kan dan worden gecontroleerd. Als uw kat overgewicht begint te krijgen, moet u elke dag minder voedsel voeren en als ze ondergewicht beginnen te krijgen, moet u elke dag meer voedsel aanbieden.

Idealiter zou u uw kat elke maand moeten wegen om te controleren hoe hun lichaamsgewicht verandert: u kunt dit doen met behulp van elektronische weegschalen (bijvoorbeeld bij uw plaatselijke dierenarts) of u kunt op uw eigen badkamerweegschaal staan met uw kat en vervolgens uzelf daarna wegen om het verschil uit te werken.

Veelgestelde vragen over hoeveel een kat moet voeren

Hoeveel moet je je binnenkat voeren?

Binnenkatten zijn over het algemeen minder actief dan buitenkatten, dus ze verbranden minder energie en hebben een lager aantal kilocalorieën nodig in hun dagelijkse voeding. Binnenkatten moeten het lagere niveau van de aanbevolen hoeveelheid krijgen op de aanbevolen niveaus op voedselverpakkingen.

Hoeveel droogvoer moet ik mijn kat geven?

U moet de richtlijnen op het etiket op de voedselverpakking als uitgangspunt nemen en uw kat min of meer in de loop van de tijd aanbieden, afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Als uw kat overgewicht krijgt, moet u minder voeden en als ze ondergewicht lijken, moet u meer bieden.

Waarom hebben mijn katten de hele tijd zo’n honger?

Als katten gewend raken aan te veel voedsel, kan het moeilijk voor hen zijn om te wennen aan een beperkte hoeveelheid voeding. Katten genieten van het eten, net als mensen, en dus moet je manieren vinden om ze plezier te geven in verschillende vormen, zoals het krijgen van nieuw speelgoed to spelen met, of gewoon door meer met hen om te gaan als hun verzorger.

Na verloop van tijd leren de meeste katten zich aan te passen aan de nieuwe manier van voeren en worden ze minder hongerig. Als uw kat de hele tijd honger blijft lijden, moet u hem naar uw DVM-dierenarts brengen voor een gezondheidscheck voor het geval er een onderliggende gezondheidsreden voor is (zoals hyperthyreoïdie). Als blijkt dat uw kat in volledige gezondheid verkeert, maar gewoon erg hongerig is ondanks dat hij de juiste hoeveelheid voedsel krijgt, kan uw dierenarts mogelijk een soort kattenvoer van hoge kwaliteit voorstellen dat uw kattenvoer waarschijnlijk vol (verzadigd) maakt.