Hoe zich te verontschuldigen bij een kat

Katten zijn wezens met gevoel met hun eigen gedachten, gevoelens en meningen. Ze voelen zich angstig in nieuwe situaties, blij als ze spelen, verdrietig als je weggaat en tientallen andere belangrijke emoties.

Het respecteren van de emoties van je kat betekent empathie tonen, compromissen overwegen en vooral, het betekent dat je je verontschuldigt als je ongelijk hebt.

Je verontschuldigen bij een dier dat niet dezelfde taal spreekt, lijkt misschien gek, maar het goedmaken is een belangrijk onderdeel van het versterken van de band die je met je kat deelt.

De kunst is om te weten hoe je je kunt verontschuldigen op een manier die je kat zowel zal begrijpen als accepteren.

Wat de ene katachtige van streek maakt, is misschien niet eens de andere. Het zou echter een vergissing zijn om aan te nemen dat uw kat automatisch vergeeft en uw overtredingen vergeet.

Begrijpen katten excuses?

Moet je je kat zelfs verontschuldigen? Zijn ze in staat om zich die keer te herinneren dat je op hun staart stapte of hun ochtendmaaltijd vergat?

Kan het ze zelfs schelen dat je druk bent geweest met werk en niet veel tijd hebt besteed aan het draaien van die verenstok?

Het antwoord op al deze vragen hangt af van uw kat. Net als mensen zijn sommige katten gevoeliger dan andere. Wat de ene katachtige van streek maakt, is misschien niet eens de andere. Het zou echter een vergissing zijn om aan te nemen dat uw kat automatisch vergeeft en uw overtredingen vergeet.

Onderzoekers geloven dat katten een relatief kort werkgeheugen hebben. In een recente studie presenteerden onderzoekers katten interessant speelgoed voordat ze het speelgoed voor korte tijd wegnamen.

Ze wilden weten of de katten het speelgoed nog zouden willen nadat ze waren verwijderd. De resultaten toonden aan dat de meeste katten hun interesse verloren in de tijd dat het speelgoed werd weggenomen.

Katten hebben niet de emotionele bedrading om langdurige emotionele wrok te koesteren zoals mensen. Ze creëren echter sterke emotionele associaties die soms hetzelfde effect kunnen hebben.

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat uw kat zich waarschijnlijk uw kleine overtredingen niet zal herinneren. Dit geeft je echter geen pas.

Je kat schuwt je misschien niet voor een enkele fout, maar te veel kleine uitglijders kunnen je langdurige band beschadigen. Je kat zal door ervaring leren dat je onbetrouwbaar, onvoorspelbaar of onbetrouwbaar bent.

Hoewel katten niet veel van een kortetermijngeheugen hebben, kunnen we niet negeren wat hen op de lange termijn bijblijft.

Katten hebben niet de emotionele bedrading om langdurige emotionele wrok te koesteren zoals mensen. Ze creëren echter sterke emotionele associaties die soms hetzelfde effect kunnen hebben.

Zo werkt het:

Als je kat overweldigende angst voelde toen de hond van je vriend op bezoek kwam, zullen ze zich die gevoelens waarschijnlijk herinneren de volgende keer dat ze een hond zien.

Hun hersenen koppelen “gevoelens van angst” aan “hond”, dus de volgende keer dat een hond te dichtbij komt, weet je kat dat hij op zijn hoede moet zijn. Ze herinnert zich niet het specifieke geval dat deze gevoelens initieerde, maar haar emotionele associaties sturen hun boodschap luid en duidelijk.

Lees ook: 10 fascinerende feiten over kattenhersenen

Ditzelfde concept werkt wanneer u uw kat op een significante manier beledigt. Als je ze per ongeluk fysieke pijn of emotionele kwelling hebt bezorgd, kunnen ze je met die gevoelens gaan associëren. Het is niet hetzelfde als wrok, maar het kan er nog steeds toe leiden dat je kat je anders behandelt.

Als je niet zeker weet of een recente actie je kat daadwerkelijk heeft beledigd, kun je zijn lichaamstaal observeren om een idee te krijgen van wat hij denkt.

Manieren waarop mensen katten beledigen

Nu je weet dat je gedrag van invloed kan zijn op je relatie met je kat, hoe moet je dan weten wanneer je kat een verontschuldiging verdient?

Elke kat is uniek en je hebt een goed begrip van de persoonlijkheid van je huisdier nodig om echt te weten welke acties hem op scherp kunnen zetten.

Hier is een lijst met veel voorkomende dingen die mensen doen die katten beledigen.

 • Fysieke pijn door op hun staart/poot/etc te stappen
 • Hun omgeving veranderen
 • Hun routine veranderen
 • Onjuist introduceren van een vreemdeling (mens of dier)
 • Ze bang maken met een hard geluid of plotselinge beweging
 • Ze niet genoeg aandacht geven

Hoe u kunt zien of uw kat beledigd is

Als je niet zeker weet of een recente actie je kat daadwerkelijk heeft beledigd, kun je zijn lichaamstaal observeren om een idee te krijgen van wat hij denkt. De volgende lichaamssignalen en gedragingen geven aan dat iets uw kat dwarszit, en het kan u zijn.

 • Trillen, kwispelen of bonken met hun staart
 • Hun vacht uitblazen
 • Hun staart laag bij de grond of tussen hun benen houden
 • Hun oren platdrukken
 • Verbergen
 • Sissend, agressief handelend
 • Kattenbakongelukken
 • Klagend miauwen

Je moet je kat verontschuldigen op een manier die hij zal respecteren en begrijpen. Hier is hoe het te doen.

Hoe sorry te zeggen tegen uw kat?

Je verontschuldigen bij je kat is de beste manier om je relatie sterk te houden nadat je een katachtige faux pas hebt begaan. Helaas zal een simpel “het spijt me” je niet veel goeds doen. Je moet je kat verontschuldigen op een manier die hij zal respecteren en begrijpen.

Hoe u zich kunt verontschuldigen bij uw kat in 5 eenvoudige stappen

Hier is hoe het te doen …

1. Kies het juiste moment

Voordat je je haast en het goed begint te maken, moet je rekening houden met de huidige stemming van je kat. Het is mogelijk dat uw kat wat ruimte nodig heeft voordat hij weer klaar is om contact met u op te nemen. Als je net op hun staart bent gestapt en ze naar dekking hebt laten rennen, zal het achtervolgen van hen alleen maar meer angst en stress veroorzaken.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Wacht tot de hartslag van je kat weer normaal is en hij zich meer ontspannen voelt. Als ze zich verstoppen, kun je ze een tijdje laten zijn voordat je ze voorzichtig naar je toe probeert te lokken.

2. Gebruik een rustgevende stem

Wat je zegt is niet zo belangrijk als hoe je het zegt. Katten zijn gevoelig voor tone of voice. Vermijd luide, paniekerige of plotselinge uitroepen die uw kat alleen maar meer zullen laten schrikken of van streek maken. Het laatste wat je wilt doen nadat je je kat iets hebt aangedaan, is roepen: “HET SPIJT ME!!” Breng in plaats daarvan je eigen emoties onder controle en spreek op een rustige toon. Begin met het zeggen van hun naam om hun aandacht te trekken.

3. Bied genegenheid en lof

Je kunt de woorden zeggen: “Het spijt me”, maar een effectievere strategie bij het aanbieden van excuses aan katten is om ze veel liefde te bieden. Krab ze op hun favoriete plek en vertel ze hoe geweldig ze zijn.

Lees ook: Hoe maak je een kat van je in 3 eenvoudige stappen

Je kunt ook proberen hun taal te spreken door ze een mooie langzame knipper te geven. Studies tonen aan dat katten langzaam knipperen en hun ogen dichtknijpen om de genegenheid van de voorkeur van mensen te tonen.

Zodra je kat kalm is en je verontschuldigingen lijkt te accepteren, laat je hem zien dat je om hem geeft door deel te nemen aan zijn favoriete activiteit.

4. Haal de traktaties tevoorschijn

Net als bij mensen komen de beste excuses met heerlijke traktaties. Als uw kat van een bepaald voedsel houdt, zal een klein aanbod u helpen om weer aan zijn goede kant te komen. Het helpt hen ook om op de lange termijn een positieve associatie met je te vormen.

5. Bezegel de deal met wat spel

Zodra je kat kalm is en je verontschuldigingen lijkt te accepteren, laat je hem zien dat je om hem geeft door deel te nemen aan zijn favoriete activiteit. Zoals met alle excuses, is het belangrijk om te bewijzen dat je fout per ongeluk was en dat je toegewijd bent aan je positieve relatie.

Leg je telefoon neer en negeer andere afleidingen om je kat 15 minuten van je onverdeelde aandacht te geven. Dit zal helpen om je sterke band te herstellen en je kat in staat te stellen je weer als zijn beste vriend te zien.