Hoe een kat met een gezwollen poot te behandelen

Een gezwollen poot is een van de meest voorkomende kwalen waar katten last van kunnen hebben. Dit artikel is bedoeld om de mogelijke redenen voor een gezwollen poot uit te leggen en aan kattenverzorgers uit te leggen wat de beste manier is om hun kat in deze situatie te helpen.

De definitie van een gezwollen poot is eenvoudig: de poot ziet er groter uit dan normaal. Het is gemakkelijk om dit te beoordelen door de poot te vergelijken met de poot aan de andere kant. Ze moeten even groot zijn. Als er een groter is, is hij gezwollen. ( In theorie kan een kat twee gezwollen poten tegelijkertijd hebben, maar dit is zeldzaam.)

Snel overzicht: Hoe een kat met een gezwollen poot te behandelen

klok
Urgentie: Als een kat een pijnlijke gezwollen poot heeft (d.w.z. ze hinken of houden de poot omhoog), moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Als dit na uren (nacht of weekend) gebeurt, is het meestal geen noodgeval en moet u ervoor zorgen dat u naar uw reguliere dierenarts gaat zodra ze opengaan. Als u echter het gevoel heeft dat uw kat veel pijn lijdt, moet u naar de dierenarts gaan. Als uw kat een niet-pijnlijke gezwollen poot heeft en ze lijken over het algemeen goed, kunt u wachten tot uw dierenarts overdag open is.
thuis
Huismiddeltjes: Als er slechts een kleine zwelling is en de kat niet mank loopt, wilt u de kat misschien gewoon laten rusten, binnen houden en de situatie in de gaten houden. Als de zwelling echter niet binnen twee dagen verdwijnt, of als de kat pijn heeft (bijv. Hinkend of herhaaldelijk likkend aan de voet), moet u de kat onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.
jam-medisch
Behandelingsopties: Het precieze type behandeling dat nodig is voor een gezwollen poot hangt af van de onderliggende oorzaak van de zwelling. Wanneer er een infectie is (bijv. Kattenbeet, abces, prikwond, enz.), Worden antibiotica aanbevolen. Wanneer er pijn en zwelling is, kunnen pijnstillers (zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) worden voorgeschreven. Voor alle aandoeningen is gedwongen rust een belangrijk onderdeel van de behandeling totdat de zwelling verdwijnt.
medische dossiers
Diagnose: Meestal wordt de diagnose van de oorzaak gesteld door uw dierenarts na het nemen van een geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Soms kan adiografie (röntgenfoto’s) worden genomen Een fijn naaldaspiraat of een volledige biopsie kan worden genomen als een meer ongebruikelijke oorzaak wordt vermoed.
pil
Vereist voortdurende medicatieKatten met immuungebaseerde oorzaken van een gezwollen poot kunnen langdurige ontstekingsremmende medicatie nodig hebben. De meeste gevallen (bijv. Kattenbeten, enz.) verdwijnen echter volledig zonder dat er vervolggeneesmiddelen nodig zijn.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Gezwollen poot, likken aan de voet, rode huid, kreupelheid, het dragen van het been.
tekstgrootte
Andere namen: Kattenbeet abces, kattengevecht, kussenvoet, eosinofiele plaques.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Zeer vaak

Oorzaken van gezwollen poten bij katten

Als een gezwollen poot niet pijnlijk is, zal de kat er normaal op lopen.

Heel breed zijn er twee soorten gezwollen poten bij katten: gezwollen poten die ook pijnlijke en niet-pijnlijke gezwollen poten zijn.

Het is gemakkelijk om het verschil te zien. Een kat zal slap worden als zijn poot pijnlijk is (ze kunnen de poot in de lucht houden, of de kreupelheid kan subtieler zijn). Als de poot niet pijnlijk is, zullen ze normaal lopen. Bovendien, als de zwelling wordt veroorzaakt door ontsteking (zoals allergische reacties), kan de poot jeukend en ongemakkelijk aanvoelen. Dit is ongemak, wat een mildere vorm van pijn is.

Lees ook: 10 interessante feiten over kattenpoten die je misschien niet wist

Oorzaken van pijnlijke gezwollen poten

In sommige gevallen kunnen röntgenfoto’s worden aanbevolen om de oorzaak van een pijnlijke gezwollen poot te ontdekken.

Als een gezwollen poot pijnlijk is, kan dit door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 • Kattenbeet: Dit is de meest voorkomende oorzaak van een gezwollen poot. Een kat wordt vaak op de poot gebeten door een andere kat tijdens een gevecht, en dit raakt geïnfecteerd, waardoor een abces ontstaat, wat zwelling en pijn veroorzaakt. Soms is het duidelijk dat de kat ruzie heeft gehad (je hebt het misschien gezien of gehoord), maar andere keren ben je je misschien niet bewust van het incident. Als u de poot zorgvuldig onderzoekt, vindt u vaak een bijtstreep of een kleine korst op het oppervlak van de huid over een bijtstreep. Een kras van een gevecht kan ook een infectie veroorzaken.
 • Andere oorzaken van infectie en abcessen: Elke prikwond (een beet van een knaagdier tijdens het jagen, op een nagel staan, enz.) kan de introductie van infectie mogelijk maken, wat leidt tot een abces zoals hierboven.
 • Verstuiking: Als een kat zijn voet verdraait, kunnen de gewrichten verstuikt worden, wat leidt tot zwelling en pijn.
 • Breuk: Als een kat valt of betrokken is bij een ongeluk, kunnen gebroken botten in de voet of gebroken benen pijnlijke zwelling veroorzaken.
 • Crush letsel: Als de poot is verbrijzeld (bijvoorbeeld bij een verkeersongeval of een trauma), zal deze gezwollen en pijnlijk zijn, maar u zult geen bijtstreep of korst kunnen vinden.
 • Artritis: Artritische gewrichten zijn vaak gezwollen en pijnlijk, en als de gewrichten in de voet gezwollen zijn, is artritis een veel voorkomende oorzaak. De mobiliteit van uw kat kan verminderd zijn. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om hun activiteiten zorgvuldig te volgen (bijvoorbeeld hoe ze op en neer springen van stoelen, hoe ze trappen bedwingen, hoe ze een krabpaal gebruiken, enz.).
 • Brandwonden: Als een kat op een heet oppervlak staat zoals een kachelbrander, kan de voetzool worden verbrand, wat leidt tot pijnlijke zwelling van de onderkant van de voet. Chemische brandwonden door op iets bijtends te staan, kunnen vergelijkbare schade veroorzaken.
 • Ingegroeide klauwen of nagels: Als een nagel te lang en gebogen wordt, kan deze zich ingraven in de zachte huid aan de nagelbasis en dit kan dan geïnfecteerd raken, wat leidt tot een pijnlijke gezwollen poot.
 • Insectensteken of -beten: Een bij of een wespensteek kan zwelling en ongemak veroorzaken, net als spinnenbeten.
 • Slangenbeet: Als een kat door een slang op de poot wordt gebeten, kan dit leiden tot pijnlijke zwelling.
 • Vreemde voorwerpen zoals doornen, splinters, graszaden of glasscherven kunnen gezwollen poten veroorzaken.
 • Botziekte: Zelden kunnen een aantal verschillende botziekten leiden tot pijnlijke zwellingen van de poot, waaronder botinfecties en botkanker.
 • Weke delen ziekte: Nogmaals, zelden kunnen verschillende ziekten van de zachte structuren van de voet leiden tot pijnlijke zwelling, waaronder verschillende soorten tumoren en infecties.

Lees ook: Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

Oorzaken van niet-pijnlijke gezwollen poten

Oedeem, zwelling veroorzaakt door abnormale vochtophoping, kan niet-pijnlijke gezwollen poten veroorzaken.

Alle bovenstaande oorzaken van pijnlijke gezwollen poten kunnen ook niet-pijnlijke gezwollen poten veroorzaken in de vroege stadia van de aandoening. Katten hebben verschillende pijndrempels en kunnen goed zijn in het bedekken van tekenen van pijn, vooral als ze gestrest zijn en als de aandoening zich in een vroeg stadium bevindt. Enkele andere oorzaken van niet-pijnlijke gezwollen poten zijn:

 • Oedeem van de poot kan om een aantal medische redenen gebeuren, waarbij vloeistof uit de bloedbaan lekt in het onderhuidse gebied en het zachte weefsel van de voet, wat zich presenteert als niet-pijnlijke zwelling. Vaak gebeurt dit in beide voeten (of alle vier de voeten) in plaats van slechts één voet.
 • Kussenpoot, of feline plasmacel pododermatitis, is een allergische of auto-immuunreactie die zwelling van de zachte weefsels van de voetzolen kan veroorzaken met infiltratie met bepaalde soorten lymfocyten. Het middenvoetsbeentje, hoger in het been, wordt vaak beïnvloed door deze overdreven immuunrespons, evenals soms de digitale pads.
 • Eosinofiel granuloom typereacties kunnen een allergische huidzwelling en reactie veroorzaken die zich kan presenteren als een gezwollen poot.
 • Zeldzame botziekten kan af en toe niet-pijnlijke gezwollen poten veroorzaken (bijv. Hypertrofische osteopathie).

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Moet je naar de dierenarts?

Een gezwollen poot moet altijd worden gecontroleerd door een dierenarts, dringend als de poot erg pijnlijk lijkt.

Als een kat een pijnlijke gezwollen poot heeft (d.w.z. ze hinken of houden de poot omhoog), moet u onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Als dit na uren (nacht of weekend) gebeurt, is het meestal geen noodgeval, maar u moet ervoor zorgen dat u naar uw reguliere dierenarts gaat zodra ze opengaan. Als u echter denkt dat uw kat veel pijn lijdt, moet u naar de spoeddierenarts gaan, zoals u in elke andere vergelijkbare situatie zou doen.

Als uw kat een niet-pijnlijke gezwollen poot heeft en ze lijken over het algemeen goed, kunt u wachten tot uw dierenarts overdag open is voordat u ze meeneemt om te worden gecontroleerd.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Onderzoek naar een kat met een gezwollen poot

Het is belangrijk dat uw dierenarts een nauwkeurige diagnose stelt van de onderliggende oorzaak van de gezwollen poot.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal veel vragen stellen over de levensstijl en routine van uw kat.

Uw dierenarts zal elk aspect van het leven van uw kat besprekenyle en beoordeel hun algehele gezondheid. Deze zorgvuldige geschiedenisbijeenkomst zal helpen om de oorzaak van de gezwollen voet te achterhalen. Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis. Oudere katten zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor bepaalde problemen dan jongere katten en katten die vrij rondlopen zijn, zijn meer vatbaar voor sommige problemen dan katten die alleen binnenshuis zijn (katten die niet naar buiten gaan, hebben waarschijnlijk geen ruzie gehad of een ongeluk gehad).

Uw dierenarts zal u ook vragen of u andere symptomen van ziekte heeft opgemerkt.

Lees ook: Artrose bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

2. Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts naast de poot ook het hele lichaam van uw kat controleren.

Naast het nauwkeurig onderzoeken van de gezwollen voet (inclusief de voetzolen, de cijfers en de nagels van de kat), zal uw dierenarts het lichaam van uw kat zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen.

Dit omvat normaal gesproken het opnemen van de temperatuur van de kat, luisteren naar hun borst met een stethoscoop, het controleren van hun lymfeklieren en het wegen van de kat. Deze aspecten lijken misschien niet relevant voor een gezwollen poot, maar soms kunnen verrassende en nuttige bevindingen worden gedaan.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

3. Routinematige bloed- en urinetests

Dierenartsen raden vaak aan om bloed en urine te controleren bij het onderzoeken van een zieke of gewonde kat.

Als onderdeel van een algemene beoordeling van de gezondheid van uw kat, kan uw dierenarts bloedonderzoek voorstellen, inclusief een panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld of CBC) en biochemische profielen (inclusief lever- en nierparameters).

Eenvoudige urinetests kunnen ook worden uitgevoerd. Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte. De resultaten bieden vaak nuttige begeleiding voor een beter begrip van de oorzaak van de gezwollen voet.

Uw dierenarts kan ook specifieke bloedtesten aanbevelen, zoals antilichaam- of antigeentests voor sommige virale infecties zoals feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV), omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

In eenvoudige, kortdurende gevallen wordt dit bloedonderzoek mogelijk niet voorgesteld of aanbevolen. Dierenartsen kunnen een andere kijk hebben op hoeveel onderzoek er op de eerste dag moet worden gedaan, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de zaak.

Lees ook: Bloedarmoede bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

4. Aanvullende tests

Röntgenfoto’s kunnen worden aanbevolen, zodat de dierenarts naar de botten en andere delen van de poot kan kijken.

In sommige gevallen kan radiografie (röntgenfoto’s) worden genomen om de details van de interne structuren van de voet en het been te onderzoeken, en af en toe om andere delen van het lichaam van de kat (zoals de thorax en longen) te controleren als een soort verbinding tussen de gezwollen voet en een andere onderliggende aandoening wordt vermoed. Zelden kan echografie of geavanceerde diagnostische beeldvorming zoals CT- of MRI-scans worden voorgesteld.

Een fijn naaldaspiraat of een volledige biopsie (om een deel van het weefsel te verzamelen) kan worden genomen als een meer ongebruikelijke oorzaak wordt vermoed.

Lees ook: Wat u moet weten bij het adopteren van een FIV-positieve kat

5. Verwijzing naar een specialist

Veterinaire specialisten kunnen helpen als uw vaste dierenarts niet zeker weet wat de zwelling veroorzaakt.

Als er aspecten van de zaak zijn die bijzonder ongebruikelijk lijken, kan uw vaste dierenarts een verwijzing naar een veterinaire specialist aanbevelen, die een bijzonder belang heeft bij het onderzoeken en behandelen van zeldzame oorzaken van een gezwollen voet.

Lees ook: Beste huisdierenverzekering voor katten in 2022

Een kat behandelen met een gezwollen poot

Zodra uw dierenarts de oorzaak van de gezwollen poot heeft vastgesteld, kan de behandeling worden gestart.

Het precieze type behandeling dat nodig is voor een gezwollen poot hangt af van de onderliggende oorzaak van de zwelling.

 • Waar er een infectie is (bijv. Kattenbeet, abces, prikwond, enz.), antibiotica zullen Voorgeschreven, hetzij met een kortdurende injectie en een kuur met orale antibiotica, hetzij met een langdurige injectie. Uw dierenarts zal het meest geschikte antibioticum voorschrijven, afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak (bijv. Cefalosporines, penicillines, enz.). U moet het getroffen gebied ook twee keer per dag baden in mild zout water, om eventuele pus die zich zou kunnen verzamelen, weg te ruimen.
 • Waar er pijn en zwelling is, pijnstillers (bijv. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zullen vaak worden voorgeschreven. Het is belangrijk om te onthouden dat veel van deze medicijnen braken en diarree kunnen veroorzaken, dus zorg ervoor datvolledige monitoring van dit aspect van het leven van uw kat is belangrijk. Als uw kat een nierziekte heeft, kunnen alternatieve medicijnen worden voorgesteld.
 • Voor alle aandoeningen is gedwongen rust een belangrijk onderdeel van de behandeling, katten binnen en onder nauwlettend toezicht houden totdat de zwelling verdwijnt.
 • Wanneer een allergische of immuunachtige reactie wordt vermoed, zoals plasmacelpododermatitis of eosinofiele dermatitis, ontstekingsremmende medicatie (bijv. Steroïden of prednisolon) kan worden aanbevolen om het immuunsysteem te dempen. Het antibioticum doxycycline wordt soms aanbevolen voor plasmacelpododermatitis omdat het een aantal extra ontstekingsremmende eigenschappen lijkt te hebben.
 • Voor de hand liggende problemen zoals overgroeide nagels worden behandeld door de nagels te knippen.
 • Insectenbeten of steken zullen vaak zelf oplossen binnen een paar uur.
 • Slangenbeten kunnen nodig zijn antigif injecties.
 • Wanneer er een zeldzame ongeneeslijke lokale oorzaak van de zwelling is (bijvoorbeeld een tumor van de teen), een operatie kan worden aanbevolen om een cijfer te amputeren, of zeer zelden, om een ledemaat te amputeren.
 • Voor die zeer zeldzame, meer ernstige systemische oorzaken, een scala aan mogelijke behandelingen zijn beschikbaar, afgestemd op de specifieke oorzaak.

Lees ook: Kattenruggen instorten: oorzaken, symptomen, behandeling

Gezwollen poot: samengevat

De meeste gevallen van gezwollen poten zijn gemakkelijk te behandelen met de hulp van uw dierenarts.

Een gezwollen poot is een veel voorkomend probleem bij katten en de meeste gevallen hebben eenvoudige oorzaken die effectief kunnen worden behandeld, waardoor de normaliteit binnen een paar dagen wordt hersteld. Er zijn zeldzamere, complexere oorzaken en een gedetailleerde beoordeling door een dierenarts is de veiligste aanpak.

Lees ook: 9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over polydactylkatten

Veelgestelde vragen:

Wat te doen als de voet van de kat gezwollen is?

Als er slechts een kleine zwelling is en de kat niet mank loopt, wilt u de kat misschien gewoon laten rusten, binnen houden en de situatie in de gaten houden. Als de zwelling echter niet binnen twee dagen verdwijnt, of als de kat pijn heeft (bijv. Hinkend of herhaaldelijk likkend aan de voet), moet u de kat onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.

Hoe lang duurt het voordat de gezwollen poot van een kat geneest?

De snelheid van herstel hangt af van de oorzaak van de gezwollen poot. Met veterinaire behandeling zou een eenvoudige milde verbrijzelingswond binnen twee dagen moeten verdwijnen en een typisch kattenbeetabces kan zeven tot 10 dagen duren om volledig te genezen. Meer ernstige oorzaken (zoals botkanker) kunnen een heel ander verloop van de ziekte hebben.

Zal een kattenpootinfectie vanzelf genezen?

Het is onwaarschijnlijk dat een pootinfectie vanzelf geneest; antibiotica van uw dierenarts zijn waarschijnlijk nodig.

Hoe kan ik de gewonde poot van mijn kat thuis behandelen?

Met een kleine verwonding wilt u misschien een eenvoudige aanpak proberen om uw kat te laten rusten (binnen te houden) en eventuele kleine wonden twee keer per dag te baden met een theelepel zout in een pint gekookt water, afgekoeld tot kamertemperatuur. Als dit echter niet effectief is om het probleem binnen twee dagen op te lossen, moet u uw kat naar de dierenarts brengen.