15 weinig bekende feiten over grote katten

Als je een fan bent van gedomesticeerde katten, is de kans groot dat je ook een zwak in je hart hebt voor grote katten. Deze wilde katten zijn majestueus, intrigerend en fascinerend tegelijkertijd.

Het is triest om te denken aan de realiteit dat hun populaties drastisch afnemen, maar gelukkig zijn er non-profitorganisaties en wetten om deze grote katten in het wild te beschermen en te behouden.

Er zijn veel algemene feiten over grote katten die je misschien kent, maar hier hebben we 15 weinig bekende feiten over grote katten voor je opgegraven om van te genieten.

Hier is onze lijst met 15 weinig bekende feiten over grote katten

#1 Grote katten staan bekend om hun gebrul, maar sommige staan ook bekend om hun spinnen.

Als het gaat om grote katten, kunnen leeuwen, luipaarden, jaguars en tijgers allemaal een machtig gebrul vertonen. Maar als het gaat om die grotere grote katten, kunnen ze niet spinnen. Poema’s en andere kleinere grote katten, zoals lynxen, ocelots en bobcats, kunnen echter allemaal spinnen. Dat maakt ze best bijzonder!

#2 De grootste grote kat is de Siberische tijger.

De Siberische tijger is een van de zes overlevende tijgerondersoorten. Het kan tot tien voet lang worden van neus tot staart, en sommige kunnen de weegschaal op 650 pond kantelen. Stel je voor dat je dat in het wild tegenkomt!

#3 Slechts vier soorten grote katten kunnen brullen.

Je zou meteen aan brullen kunnen denken als je aan grote katten denkt, maar in werkelijkheid zijn er slechts vier soorten grote katten die brullen, wat, als je erover nadenkt, niet veel is gezien het feit dat er 38 soorten grote katten zijn. Als het gaat om het gebrul van een leeuw, wordt gezegd dat hun geluiden tot vijf mijl afstand te horen zijn.

#4 Cheeta’s staan bekend om hun tjilpen.

Cheeta’s zijn de snelste van alle grote katten, en hoewel ze bekend staan om hun snelheid en die glorieuze plekken, zijn ze ook geliefd om hun getjilp. Tjilpen is een overeenkomst die gedomesticeerde katten en cheeta’s beide delen.

Deze twee soorten doen dit echter om heel verschillende redenen. Cheeta’s zullen tjilpen om partners aan te trekken, of cheetawelpen zullen dit doen om met hun moeder te communiceren.

#5 Veel grote kattensoorten hebben vlekken en vlekken met een doel.

Als het gaat om grote katten, hebben veel van hen verbazingwekkende markeringen die hen helpen om in het wild te overleven. De gevlekte cheeta is bijvoorbeeld ook gemakkelijk te herkennen aan de lange zwarte traanachtige vlekken die vanuit hun ogen langs hun gezicht lopen.

Deze vlekken – AKA malar strepen – helpen om de zon af te buigen en hen beter te laten zien. Voor tijgers hebben velen witte vlekken op de achterkant van hun oren die zich gedragen als ogen wanneer ze door andere dieren worden waargenomen.

Je zult hun oren vaak achterstevoren zien als ze uit een waterbron drinken. Deze dienen als een veelbetekenend teken om “weg te blijven” in de hoofden van andere dieren.

#6 Niet alle grote katten zijn Apex Predators.

De Leeuwenkoning leerde ons dat leeuwen aan de top van de “voedselketen” staan, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van alle soorten grote katten. Voor de grote katten, die toppredatoren zijn, zoals tijgers, leeuwen en jaguars, is hun enige bedreiging in het wild mensen die op groot wild jagen.

Het is een trieste realiteit en iets dat veel grote kattenliefhebbers wereldwijd pijn doet. Kleinere grote katten worden echter vaak bejaagd door grotere roofdieren , wat zelfs andere grote katten kunnen zijn die groter zijn dan zij.

#7 De zwartvoetige kat van Afrika is misschien wel de kleinste, maar het is de machtigste jager van alle grote katten.

De Zwartvoetkat is de kleinste grote kattensoort in Afrika en ook een van de kleinste grote kattensoorten ter wereld. Maar laat je niet misleiden door hun kleine gestalte.

Deze katten zijn dodelijke huurmoordenaars als het gaat om hun jachtvaardigheden. Deze kleine jagers variëren van 2,5-5,5 lbs, waardoor ze nog kleiner zijn dan je gemiddelde huiskat.

Met een sterftecijfer van 60% zijn deze katten ongeveer 3x beter in het jagen op prooien in vergelijking met een leeuw. Er zijn zelfs legendes rond deze vasthoudende jager, die zegt dat iemand ooit een giraffe als prooi heeft neergehaald.

#8 Alle grote katten leven eenzaam leven met uitzondering van leeuwinnen

Als je ooit leeuwen hebt gezien op het National Geographic-kanaal, weet je dat leeuwinnen bij elkaar blijven. Maar voor andere soorten grote katten zijn de enige banden met moeders en hun welpen, omdat de meesten liever eenzaam leven in de wildernis leiden.

#9 De zeldzaamste van alle grote katten is de Amoerluipaard.

Inheems in het Verre Oosten van Rusland, is de Amoerluipaard ongelooflijk allusief en nauwelijks gespot – geen woordspeling bedoeld. Deze sluipende jagers zijn de meesters van camouflzichzelf ouder worden van mensen.

En er is de afgelopen jaren gesuggereerd dat er waarschijnlijk minder dan 100 van deze grote katten in het wild zijn. Deze ernstig bedreigde mooie grote katten worden soms de Far East Leopard genoemd.

#10 De Caracal-kat van Afrika wordt beschouwd als de grootste van de kleine grote kattensoorten.

Deze in het oog springende katten zijn een lust voor het oog. Van hun heldere tawny jassen en zwarte oor plukjes, is het moeilijk om deze prachtige grote katten niet te bewonderen. Ook wel de Desert Lynx genoemd, de naam Caracal is afgeleid van het Turkse woord “karakulak” wat zich vertaalt naar “zwart oor”.

#11 Jaguar Cats zijn opportunistische jagers.

Als je een grote kat bent ter grootte van een jaguar, kan je uiterlijk alleen al intimiderend zijn. En de jaguar moet dit weten omdat ze niet hard hoeven te werken als het gaat om het jagen op hun prooi.

Dat gezegd hebbende, is gemeld dat jaguarkatten niet al te bijzonder zijn als het gaat om hun maaltijden en dat ze op zowat alles jagen dat hun pad kruist. Deze junglekatten zijn vernoemd naar het inheemse woord ‘yaguar’ – wat betekent ‘hij die met één sprong doodt’.

#12 Veel grote katten houden van zwemmen – en ze zijn er uitstekend in.

We weten dat onze huiskatten meestal geen fans zijn van H2O, maar verschillende soorten grote katten houden ervan om te zwemmen. De tijger en de jaguar zijn beide grote katten die graag zwemmen, en het zijn ook uitstekende zwemmers. De Bengaalse tijger is de beste zwemmer van alle grote kattensoorten.

Enkele andere grote katten die graag zwemmen die je misschien niet kende, zijn panters, ocelots en luipaarden. Deze katten zwemmen omdat ze zich hebben aangepast aan hun omgeving en gebruiken zwemmen om af te koelen, zich te verplaatsen of op hun prooi te jagen.

#13 Meer tijgers worden als huisdier gehouden dan in het wild.

Dit is een andere trieste en ongelooflijk frustrerende realiteit over de wereld waarin we vandaag leven. Net zoals een kooi geen plek is voor een tijger om te leven – tenzij het in een reservaat of een geaccrediteerde dierentuin is die echt om het welzijn van dieren geeft, is het huis of de achtertuin van een persoon geen plek voor een tijger om te leven.

Tijgers als huisdieren zijn echter een ernstig probleem vanwege lakse wetten en mazen in de wet, en mensen die er zijn, zijn vastbesloten om grote katten als huisdieren te houden – wat vaak niet goed uitpakt voor zowel de persoon als de tijger. Vanwege dit probleem worden er meer tijgers in gevangenschap gefokt dan tijgers die in het wild zijn geboren, waar ze echt thuishoren.

#14 De Snow Leopard is de beste springer van alle grote katten.

De sneeuwluipaard is een favoriet onder veel grote kattenliefhebbers. Deze adembenemende katachtigen leven op grote hoogte en zijn bestand tegen ijzingwekkende temperaturen dankzij hun dikke, bossige vachten. Dit is een ervaren jager die gemakkelijk op prooien kan jagen die drie keer zo groot zijn, en hij kan ook bijna 50 ′ hoog springen.

Dat is veel, aangezien dat ongeveer 7x hun lichaamslengte is. Helaas zijn deze verbazingwekkende katten in aantallen afgenomen als gevolg van stroperij.

#15 Veel grote katten zijn uitstekende klimmers en geven er de voorkeur aan om van bovenaf te kijken.

We hebben veel verhalen gehoord over katten die vast komen te zitten in bomen en gered moeten worden door brandweermannen, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van veel grote katten. Verschillende soorten grote katten zijn bekwame klimmers en positioneren zich het liefst hoog in de bomen.

Ze doen dit om ongezien te blijven – maar ook om hun prooi te besluipen, die hieronder niet wijzer is. Enkele grote katten die geweldige klimmers zijn, zijn nevelpanters (en de meeste luipaarden in het algemeen) en de Margay.

Grote katten in het wild in de buurt van onze hulp. Lees meer over hen en manieren om ze te beschermen en te behouden, zodat ze niet uitsterven. Bezoek Big Cat Conservation voor meer informatie en overweeg om vandaag nog te doneren.