Hoe een tv te catproof maken (9 tips en trucs)

Als je erover nadenkt, hebben katten en mensen nogal wat gemeen. Om te beginnen houden zowel katten als mensen ervan om overdag lange dutjes te doen en ook op te ruimen na hun rotzooi. In feite zou je verbaasd zijn om te horen dat wij mensen 90% van ons DNA delen1 met katten.

Het is geen wonder dat we ons allebei niet uit de buurt van de tv kunnen houden. In tegenstelling tot mensen hebben katten echter de neiging om iets te fysiek te worden met de tv. Het is niet ongebruikelijk dat katteneigenaren een paar krassen op hun scherm vinden. Soms komen onze katachtige vrienden met het hele tv-scherm naar beneden tuimelen, waardoor we gedwongen worden om nieuwe te kopen.

Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om te voorkomen dat uw kat uw tv vernietigt. Hier zijn enkele van de beste. Maar eerst, waarom houden katten zo van de tv?

3 katten gezichtsverdeler

Waarom houden katten van tv?

Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens en voelen zich aangetrokken tot alles wat beweegt. Tv-schermen bevatten veel bewegende beelden, dus het is geen verrassing dat katteneigenaren hun katten vaak voor de tv vinden.

Bovendien houden katten ervan om in de buurt van bekende bezienswaardigheden en geluiden te zijn. Het zien van mensen of dieren op het scherm kan hen herinneren aan hun mensen of hun kattenvrienden. Het is ook mogelijk dat katten zich aangetrokken voelen tot tv’s omdat ze de warmte kunnen voelen die van hen komt.

kattengezichtsverdeler 2

Hoe een tv te catproof maken

U kunt een van de volgende dingen proberen om uw kat uit de buurt van uw tv te houden.

1. Hek van de tv

TV in een kast met hek

Een van de beste manieren om je tv kattenbestendig te maken, is door er een hek omheen te bouwen. Dit helpt uw kat uit de buurt van de tv te houden en tegelijkertijd te voorkomen dat hij kantelt of wordt gekrabd.

U kunt een dierenhek kopen bij uw plaatselijke dierenwinkel of er zelf een bouwen. Hoe dan ook, zorg ervoor dat het hek hoog genoeg is om te voorkomen dat uw kat toegang krijgt tot de tv terwijl deze niet in gebruik is en sterk genoeg is om te voorkomen dat uw kat hem omver gooit.

thematische pauze

2. Gebruik kattenwerende geuren in de buurt van uw tv

Katten zijn gevoelig voor bepaalde geuren en kunnen worden afgeschrikt door verschillende geuren zoals citrusspray of van koffiedik. Spuit het kattenspray rond je tv om je kat weg te houden. Je kunt ook kattenwerende sprays kopen bij de meeste dierenwinkels. Zorg er wel voor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt om te voorkomen dat je kat ziek wordt.

thematische pauze

3. Monteer uw tv hoog aan de muur

flatscreen televisie aan de muur gemonteerd
Afbeelding Credit: Kuisheid Cortijo, Unsplash

Katten houden van klimmen, dus het is belangrijk om je tv buiten hun bereik te houden. De beste manier om dit te doen is door de tv hoog aan de muur of het plafond te monteren. Dit maakt het veel moeilijker voor uw kat om het te pakken te krijgen en zou moeten helpen voorkomen dat er schade optreedt.

thematische pauze

4. Gebruik bevestigingsriemen

Als u uw tv niet wilt monteren, is het vastzetten met riemen het op een na beste ding. Deze bandjes bevestigen uw tv aan de muur of meubels en helpen deze op zijn plaats te houden. Als uw kat probeert te knoeien met uw tv, zullen de riemen voorkomen dat hij omvalt. Vergeet niet dat hoger altijd beter is om je tv buiten het bereik van je kat te houden.

thematische pauze

5. Plaats een afleiding in de buurt van de tv

Cat Krabmuur
Iamge-tegoed: Amazon

Soms kunnen katten gemakkelijk worden afgeleid. Plaats iets rond je tv dat je kat vermaakt en uit de buurt van de tv houdt. Dit kan kattenspeelgoed, kattenkruid of zelfs een krabpaal zijn. Hoe minder nieuwsgierig je kat is naar de tv, hoe groter de kans dat je hem veilig houdt.

thematische pauze

6. Houd uw kat uit de buurt van de tv-kamer

Wanneer al het andere faalt, is de beste manier om uw tv kattenbestendig te maken, uw kat uit de buurt van de kamer te houden. Zet een hek op of houd ze in een ander deel van het huis waar ze niet bij de tv kunnen komen. Het lijkt misschien gemeen, maar het is de zekerste manier om je kat uit de buurt van je tv te houden.

thematische pauze

7. Creëer ongemak rond het tv-gebied

U kunt uw tv ook kattenbestendig maken door een ongemakkelijke omgeving rond de tv-kamer te creëren. U kunt bijvoorbeeld kattenafstotende matten of sprays gebruiken om het gebied onaangenaam te maken voor katten. Dit zal helpen om ze weg te houden van de tv en hen te ontmoedigen om zelfs maar te proberen het te benaderen.

thematische pauze

8. Train uw kat om niet op de tv te springen

Katten zijn zeer intelligente wezens en kunnen met enige inspanning worden getraind om niet op de tv te springen. Als je kat de neiging heeft om dit te doen, heb je kan hem of haar trainen om dit niet te doen door goed gedrag te belonen en slecht gedrag te bestraffen. Met voldoende geduld en consistentie zou je je kat moeten kunnen leren om niet op de tv te springen of eraan te krabben. Mishandel of schreeuw je kat echter niet fysiek, zelfs niet als het uit frustratie is gedaan. Als u dit doet, wordt het probleem alleen maar erger en kan uw kat traumatiseren.

thematische pauze

9. Plak tinfolie rond je tv

aluminiumfolie
Afbeelding Credit: Rupert Kittinger-Sereinig, Pixabay

Tot slot kun je je tv kattenbestendig maken door er tinfolie omheen te plakken. Katten zijn erg gevoelig voor de textuur van metaal en zullen er over het algemeen vanaf blijven. Zorg er wel voor dat je niet de hele tv bedekt met blikfolie, anders kan het je afleiden van wat je probeert te kijken.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten kunnen ongelooflijk nieuwsgierige en destructieve wezens zijn, maar met deze kattenbestendige tips zou je geen moeite moeten hebben om je kat uit de buurt van je tv te houden. Neem vandaag nog even de tijd om uw tv kattenbestendig te maken en bespaar uzelf de hoofdpijn van het vervangen ervan.

Vergeet niet dat je niet te hard moet zijn voor je kat om op de tv te springen of te krabben. Het is niet meer dan normaal en ze kunnen er niets aan doen. Maak uw tv kattenbestendig en wees gerust, wetende dat zowel uw kat als uw tv-toestel volkomen veilig zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ingus Kruklitis, Shutterstock