Hoe u uw kat uit uw kerstboom kunt houden

feestelijke kat die voor een versierde kerstboom zit

Kerstmis is ieders favoriete tijd van het jaar, vooral nieuwsgierige, zelfverzekerde en extraverte katten die net zoveel van de festiviteiten en kerstcadeaus houden als wij.

Toch kan het voor bepaalde katachtigen een stressvolle periode zijn met een gebrek aan routine, veel bezoekers, een grote kerstboom gevuld met lichten en versieringen in de hoek van de woonkamer en een riskante periode door inname van vreemde lichamen.

Laten we eens onderzoeken waarom katten opgewonden raken als we een kerstboom mee naar huis nemen en waarom ze niet kunnen wachten om hem te ‘vernietigen’ zodra we klaar zijn met versieren.

Waarom katten van kerstbomen houden

kat zittend tussen kerstornamenten en lichtjes

Kerstornamenten zijn perfecte slagmogelijkheden, waardoor de boom verandert in een grote kattenspeelplaats, terwijl de sprankelende snuisterijen en het hangende klatergoud op nieuw kattenspeelgoed lijken.

Hoe kan een kat een betoverende hoge kerstboom vol hangende ornamenten met geschenken eronder weerstaan? Bomen met baarstakjes zijn immers gebouwd voor katten, terwijl ingepakte cadeautjes eruit zien en aanvoelen als comfortabele dozen!

Een kerstboom is de ultieme speeltuin voor een nieuwsgierige katachtige. Ten eerste worden ze aangetrokken tot de boom omdat:

Het is een nieuw onweerstaanbaar item

De meeste katten houden van onderzoeken en interactie met nieuwe objecten in hun omgeving door verstoppertje en krabben, omdat ze zich thuis gemakkelijk vervelen, ze kunnen niet weerstaan aan de wens van een lang nieuw object gevuld met verleidelijke geuren.

Het omvat buitengeuren

Traditioneel is de kerstboom meestal een groenblijvende conifeer zoals spar, den of spar, vers gesneden met verleidelijke geuren van houtachtige schors samen met buitengeuren. Echte kerstbomen bevatten vlijmscherpe dennennaalden en produceren oliën plus sap die verleidelijk zijn, hoe giftig ook en kunnen letsel veroorzaken als ze worden ingenomen, dus pas op.

Het biedt klimmogelijkheden voor kittens en nieuwsgierige katten

De verleiding van een echte of kunstmatige kerstboom kan te groot blijken voor een kitten dat de buitenkant nog moet ervaren of zijn allereerste struik heeft gezien, terwijl een hoge boom onweerstaanbaar kan zijn voor een avontuurlijke kat die het verwart met een grote verticale krabpaal, vooral als ze thuis niet voldoende uitkijkpunten binnenshuis hebben (d.w.z. krabpaal, planken, appartement).

Bovendien zijn het klimmen in bomen van nature vanzelfsprekend voor katten, omdat het hen van nature een veel beter zicht op hun omgeving geeft, waardoor ze hun omgeving kunnen onderzoeken en hen beschermen tegen potentiële bedreigingen en roofdieren. Precair balanceren op de punt van de kerstboom kan grappig lijken voor bezoekers, maar het is gevaarlijk en een recept voor een grote dierenartsrekening van vallen.

De betoverende bungelende decoraties en feestelijke lichten kunnen verleidelijk zijn

Kerstornamenten gemaakt van glas of keramiek zijn perfecte slagmogelijkheden voor een ondeugende kat die geen speelmogelijkheden binnenshuis heeft, waardoor de boom verandert in een grote kattenspeelruimte, terwijl de sprankelende snuisterijen en het hangende klatergoud lijken op nieuw kattenspeelgoed met een aanzienlijk risico op glasbreuk en inname die potentiële schade kunnen veroorzaken.

Glinsterende kerstversiering en verlichting zijn een speelruimte voor een eigenaardige kat, maar kunnen gevaar opleveren door blootgestelde bedrading als uw kat probeert te kauwen op de elektrische bekabeling.

Hoe katten uit kerstbomen te houden

kat spelen met een kerstboom ornament

Vakantiedecoraties zijn aantrekkelijk voor katten, dus het selecteren van onbreekbare, niet-glanzende, plastic of zachte boomsnuisterijen kan een geweldige strategie zijn.

Instinctief kunt u uw kat niet veranderen, maar u kunt uw conifeer en geliefde kat beschermen door de volgende stappen te nemen om uw kerstboom deze feestdagen ‘kattenbestendig’ te maken:

Kies een veilige plek en beveilig uw kerstboom

Plaats de boom eerst op een veilige plek ver weg van de favoriete plekken van je kat, zoals planken of krabbomen. Om ervoor te zorgen dat je boom niet omvalt, voeg je een stevige basis toe en zorg je ervoor dat je hem aan de muur of het plafond verankert voor het geval je kat besluit hem als krabber te gebruiken of bovenop te klimmen terwijl je slaapt.

Selecteer onbreekbare veilige ornamenten en plaats ze hoog

Vakantiedecoraties zijn aantrekkelijk voor zowel kittens als volwassen katten, selecteer onbreekbare, niet-glanzende, plastic of zachte boomsnuisterijen en vermijd het plaatsen van ornamenten laag om te voorkomen dat uw kat ze afslaat.

Hang decoraties hoog buiten bereik en vermijd indien mogelijk het ophangen van inneembaar klatergoud of iets dat op touw of lint lijkt. Als je uiteindelijk een slinger ophangt, zorg er dan voor dat het eent de top van de boom en kan niet gemakkelijk worden ingeslikt.

Plaats geen echte kaarsen of sneeuwbolornamenten, omdat ze gevuld zijn met water plus ethyleenglycol (bekend als antivries) dat giftig is voor katten.

Vergeet niet om elektrische bedrading te dekken

Elektrische snoeren zijn een verleidelijk kauwspeeltje terwijl ze ook een verward gevaar vormen, bedekken eventuele blootgestelde bedrading met plastic buizen en lichten uitschakelen op het lichtnet wanneer uw kat alleen thuis is.

Blokkeer het boomwater

Als je een levende kerstboom hebt en je kat houdt van water drinken, zorg er dan voor dat je een boomrok of tinfolie over de basis plaatst om te voorkomen dat je kat het water drinkt met toegevoegde chemicaliën die je kat ziek kunnen maken. Als je kat geneigd is om te knabbelen aan dingen die ze niet zouden moeten doen, is het het beste om een kunstboom te kopen.

Leid uw kat om naar een speciale speelruimte of een kattenappartement

Richt een speciale speelruimte in iets verder weg van de boom terwijl je je kat omleidt naar de nieuwe speeltuin met nieuw speelgoed en dozen. Nog beter, verras je kat met een vroeg kerstcadeau van een kattenflat en beloon ze met lof en traktaties voor het kiezen van de kattenkrabber in plaats van de kerstboom.

Ten slotte, als u een potboom gebruikt, houd dan vuile containers bedekt

Als u een potboom gebruikt, pas dan op voor het gebruik van meststoffen die giftig zijn voor moggies en de vervuilde container bedekken om de kans te verkleinen dat ze als kattenbakken worden gebruikt.

Conclusie

Door uw geïntrigeerde kat uit de kerstboom te houden, zorgt u voor de bescherming van uw boom en items in de buurt, maar vooral voor de veiligheid en het welzijn van uw geliefde kat deze feestdagen. Ik wens u prettige kerstdagen en een veilig en gelukkig nieuwjaar!

Veelgestelde vragen

Wat kan ik op mijn kerstboom spuiten om katten weg te houden?

Om je kat af te weren, maak je je eigen spray door water plus citroengras te mengen of citronella-olie te spuiten. Je kunt ook sappige sinaasappel- of citroenschillen ophangen als decoraties, maar je moet ze om de paar dagen vervangen om hun versheid te garanderen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat mijn kerstboom aanvalt?

Als je kat erop staat om je kerstboom aan te vallen, scherm dan de boom af of houd je kat uit de kamer waarin de kerstboom staat terwijl je het huis uit bent.

Welke geur houdt katten weg van de kerstboom?

Katten kunnen niet tegen veel geuren, met name citrus zoals sinaasappel, citroen en limoen. Ze houden ook niet van azijn; je kunt proberen dennenappels te besproeien met appelciderazijn en ze onder de boom te plaatsen om je kat weg te houden.

Hoe houd ik de huisdieren uit de buurt van mijn kerstboom?

Probeer de stam van je levende boom te bedekken met aluminiumfolie, de meeste katten houden niet van het gevoel van de folie en plaatsen weinig sinaasappel/ citroenschillen rond de basis. Oefenhokken, babyhekjes of een barrière kunnen een hond afschrikken, maar een ondeugende kat kan zijn eigen krabpaal en extra speeltijd nodig hebben om overtollige energie te verbranden.