Russian Blue vs. Munchkin Cat – Wat is het verschil? (Met foto’s)

Wanneer je van katten houdt, kan het kiezen van een ras dat het beste bij je levensstijl past moeilijk zijn. Ze zijn tenslotte allemaal geweldig op hun eigen unieke manier! Tussen hun verschillende vachtkleuren en -patronen, hun verschillende persoonlijkheden en speelsheid, en hun sociale of onafhankelijke aard, zijn er veel dingen om te overwegen voordat ze een bepaald kattenras kiezen. Als u bijvoorbeeld de Munchkin-kat of de Blauwe Rus overweegt, vraagt u zich misschien af welke voor u geschikt is. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze twee lieve kattenvrienden.

Kattenkogelverdeler 1

Visuele verschillen

Russian Blue vs Munchkin Cat naast elkaar
Afbeelding Credit: (L) Desha, Pixabay | (R) MDavidova, Shutterstock

In één oogopslag

Blauwe Rus

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-11 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 7-12 pond
 • Levensduur: 15–20 jaar
 • Oefening: Gematigd
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Ja
 • Trainbaarheid: Makkelijk te trainen

Munchkin

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 5-7 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 6-9 pond
 • Levensduur: 12–15 jaar
 • Oefening: Actief
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Ja
 • Trainbaarheid: Makkelijk te trainen
thematische pauze

Russian Blue Overzicht

Het Russisch blauwe kattenras is een kortharig ras dat algemeen wordt erkend voor het hebben van blauwe vacht. Ze zijn echter in veel verschillende vachtkleuren te vinden, waaronder blauw, zwart, grijs, zilver en soms zelfs een combinatie hiervan. Dit ras is van nature aanhankelijk en liefdevol. Dit betekent echter niet dat ze geen energie hebben. Ze houden van spelen en zijn behoorlijk leergierig. Ze houden er ook van om buiten te zijn en de omgeving om hen heen te verkennen.

Russische blauwe kat siiting op rock
Image Credit: Review Nieuws, Shutterstock

Persoonlijkheid / Karakter

De Blauwe Kat is sociaal en aanhankelijk. Ze worden vaak gebruikt in therapie of als metgezellen voor mensen die lijden aan angst, depressie of soortgelijke aandoeningen. Vanwege hun sociale en aanhankelijke aard zijn Blauwe Russisch blauwe katten geweldig voor gezinnen met kinderen of mensen die alleen wonen. Ze zijn een rustig en ontspannen ras dat gemakkelijk te verzorgen is.

Gezondheid & Zorg

Als u overweegt een Blauwe Rus te adopteren, zult u blij zijn te weten dat ze een onderhoudsarm kattenras zijn. Het enige wat je hoeft te doen is hen een veilige en comfortabele omgeving te bieden om in te leven en veel liefde en genegenheid. Omdat de Blauwe Rus zo kalm en ontspannen is, hebben ze niet zoveel aandacht nodig als andere rassen. Ze genieten echter wel van genegenheid en houden ervan om geknuffeld en geaaid te worden.

Een ding om in gedachten te houden bij het verzorgen van een Blauwe Rus is dat ze graag buiten zijn en het gebied om hen heen willen verkennen. Daarom zijn ze het meest geschikt voor huishoudens die een veilige achtertuin hebben om te verkennen.

blauwe Russische kat die in de natuur rent
Afbeelding Credit: ddisq, Shutterstock

Geschikt voor:

Blauwe katten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen, honden en andere katten. Ze zijn ook fantastische metgezellen voor senioren en tolereren dat ze alleen worden gelaten. Ze zijn geweldig voor nieuwe kattenbezitters omdat ze niet behoeftig zijn en gemakkelijk te verzorgen, trainen en verzorgen zijn. Russian Blues hebben een hoge prooidrift, dus ze zijn niet geschikt voor huizen met vogels of kleine huisdieren, zoals hamsters of cavia’s.

kattengezichtsverdeler 2

Munchkin Cat Overzicht

De Munchkin-kat is een ras dat al sinds de jaren 1990 bestaat. Ze worden niet herkend door kattenverenigingen, dus hun plaats in de kattenwereld is enigszins twijfelachtig.

De Munchkin-kat is een kortharige katachtige met korte poten. In feite zijn hun benen zo kort dat ze eruit zien alsof ze gebogen zijn. Ze zijn het resultaat van een genetische mutatie die ervoor zorgt dat hun benen in de baarmoeder met een abnormaal tempo groeien.

munchkin kat spelen
Afbeelding Credit: Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock

Persoonlijkheid / Karakter

De Munchkin kat is een speels en vriendelijk kattenras. Ze worden vaak vergeleken met honden vanwege hun sociale aard, speelsheid en liefde voor water. Het zijn geweldige katten voor gezinnen met kinderen of mensen met een levensstijl die gaat gepaard met frequent reizen. Ze hebben extra zorg nodig vanwege hun korte benen, maar het zijn aanhankelijke katten en de extra inspanning waard.

Gezondheid & Zorg

Als u overweegt een Munchkin-kat te adopteren, is het belangrijk om te onthouden dat ze iets meer zorg nodig hebben dan de meeste andere rassen. Vanwege hun korte benen hebben ze de neiging om hoger te springen en harder te landen dan andere rassen. Daarom wordt aanbevolen om ze binnen te houden. Van een balkon of dak naar beneden springen zou voor hen niet veilig zijn.

Munchkin katten zijn energiek en houden van spelen. Hun grootte betekent echter dat ze geschikt zijn voor een kleine leefruimte. Ze gedragen zich als elke andere kat, maar hebben lagere inspanningseisen vanwege hun gestalte.

whiute munchkin kat buiten
Image Credit: otsphoto, Shutterstock

Geschikt voor:

Munchkin katten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn zeer aanhankelijk en sociaal, tolereren vreemden en zijn gemakkelijk te verzorgen en te trainen. Munchkins zijn ook geschikte metgezellen voor senioren en ze tolereren dat ze voor bepaalde tijd alleen worden gelaten. Hoewel ze graag spelen en een hoog energieniveau hebben, betekent hun kleine formaat dat ze niet veel ruimte nodig hebben om dit te doen.

divider-catclaw1

Verschillen tussen een Munchkin en een Rus Blauw

Omdat de Munchkin-kat geen erkend kattenras is, zijn er weinig verschillen tussen hen en de Blauwe Rus. Het belangrijkste verschil tussen de twee rassen is hun vachttype. De Munchkin heeft een korte vacht, terwijl de Blauwe Rus een middellange vacht heeft.

Wat persoonlijkheid en temperament betreft, zijn er geen significante verschillen tussen de twee rassen. Beide zijn sociaal, aanhankelijk en geweldig voor gezinnen met kinderen. De Blauwrus heeft echter één voordeel. Ze zijn een zeer intelligent ras en behoren tot de gemakkelijkst te trainen. Dit maakt ze een geweldige keuze voor mensen die hun kat willen gebruiken als metgezel voor therapie of soortgelijke banen.

Bestaat er een Blauwe Munchkin Kat?

Hoewel er geen reden is om te denken dat een Blauwe Kat russisch en een Munchkin kat niet kunnen fokken, zijn er geen aanwijzingen dat deze kruising is ontwikkeld. Beide rassen hebben vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken. Omdat de Munchkin echter een genetische mutatie heeft, worden hun bloedlijnen vaak zorgvuldig bewaard. De Munchkin wordt ook niet erkend als een officieel kattenras, terwijl het Blauwe Russisch dat wel is, dus het is onwaarschijnlijk dat fokkers deze twee verschillende bloedlijnen zouden willen mengen.

Wees je bewust van het verkrijgen van zo’n kruising van een ‘achtertuinfokker’. Veel mensen zullen kittens verkopen die ze zelf hebben gefokt zonder het bloedwerk en de genetische informatie van de ouders te kennen, en deze kittens kunnen lijden aan erfelijke aandoeningen die hadden kunnen worden voorkomen met ethische fokpraktijken.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Als je nog steeds niet zeker weet welke van deze twee lieve katten geschikt voor je is, zijn hier nog een paar dingen om te overwegen. De Munchkin-kat heeft een gemiddelde levensduur, gemiddeld 12 jaar. De Blauwe Rus heeft een langere levensverwachting en kan tot 15 jaar oud worden. De Blauwe Rus is een geweldige kat voor mensen die alleen wonen, en de Munchkin is een geweldige kat voor gezinnen met kinderen of andere leden in het huishouden.

Zowel de Munchkin-kat als de Blauwe Rus zijn onderhoudsarme rassen die geweldig zijn voor mensen die niet veel tijd hebben om met hun kat door te brengen. Als u op zoek bent naar een kat die met u op de bank zal knuffelen of graag buiten met u speelt, zou elk ras perfect zijn.

Als het gaat om het kiezen van een kattenras, zijn er veel dingen om te overwegen. Elk ras heeft unieke eigenschappen en kwaliteiten die ze speciaal maken, en het kan moeilijk zijn om te kiezen welke het beste bij uw levensstijl past. Ze zijn allemaal geweldig op hun eigen manier!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (L) VS_star, Pixabay | (R) Svjatoslav Shevchenko, Shutterstock