Ocelot vs. Savannah Cat: hoe verschillen ze? (Met foto’s)

De Ocelot en Savannah Cat hebben veel overeenkomsten; beide katten hebben een zwart gevlekte vacht en een bruine kleur. Beide zijn erg sociaal en houden van het water, en ze hebben grote hoeveelheden aandacht nodig om ze gelukkig te houden. Ondanks hun overeenkomsten zijn het twee heel verschillende soorten katten.

Ocelots zijn ongelooflijk moeilijk te trainen vanwege hun wilde katteninstincten, maar het trainen van de Savannah Cat is een veel gemakkelijkere taak. De Savannah Cat traceert zijn erfgoed terug naar Afrika, terwijl de Ocelot zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Het meest opvallende verschil tussen de twee is dat de ene een gedomesticeerde huiskat is en de andere een wilde kat in de jungle.

Toch worden beide soms als huisdier gehouden, en als je overweegt om een van deze katten als je eigen katten te adopteren, blijf dan lezen en we zullen je helpen beslissen wat de juiste keuze voor je is: de Ocelot of de Savannah Cat.

Kattenkogelverdeler 1

Visuele verschillen

Ocelot vs Savannah Cat naast elkaar
Image Credit: (L) Sergio Cerrato – Italia, Pixabay | (R) Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

In één oogopslag

Ocelot

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 7–19,7 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 4 – 34,2 pond
 • Levensduur: 7–20 jaar
 • Oefening: 1+ uur per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Nee
 • Andere huisdiervriendelijke: Nee
 • Trainbaarheid: Moeilijk

Savannah Kat

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 14-25 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 12-30 pond
 • Levensduur: 12–20 jaar
 • Oefening: 30 minuten per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Laag
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Vaak
 • Trainbaarheid: Intelligent maar koppig

divider-catclaw1

Ocelot overzicht

De Ocelot is een middelgrote wilde kat die Midden-Amerika en Noord-Zuid-Amerika naar huis roept. Het is gemakkelijk te herkennen aan zijn zwartgevlekte bruine vacht en grote ogen. Hoewel het wilde dieren zijn, proberen sommige kattenliefhebbers Ocelots als huisdieren te bezitten. Als je een van die mensen bent, is er veel dat je moet weten. Het belangrijkste om te weten is dat een Ocelot niet gedomesticeerd is en dat het een uitdagende kat is om als huisdier te houden.

Ocelot kat
Afbeelding Credit: COULANGES, Shutterstock

Opleiding

Ocelots zijn moeilijk te trainen en je hebt misschien een trainer voor exotische dieren nodig om je te helpen. Ocelots hebben veel zeer krachtige instincten, waarvan sommige niet bevorderlijk zijn voor een familiale omgeving. Ocelots jagen bijvoorbeeld constant en zullen dat doen, of ze nu goed gevoed zijn of niet. Vanwege deze wens om te jagen, lopen de huisdieren van uw buren gevaar. Speelgoed en spelen kunnen alleen maar zoveel doen om je Ocelot van de jacht af te houden, en ongeacht de training zal het instinct nooit volledig verdwijnen.

Bovendien houden Ocelots ervan om hun geur te markeren. Ze markeren overal, zelfs waar ze slapen. Je ocelot kan uit dit gedrag worden getraind, maar het is een heel sterk instinct. Het grootste probleem is dat ocelots, om uit deze krachtige instincten te worden getraind, vroeg in hun leven moeten beginnen met trainen, maar dat heeft zijn eigen reeks problemen.

Ocelots zijn zeer behoeftige dieren. Ze houden van aandacht, en als ze die aandacht niet krijgen, schreeuwen ze. Deze behoeftigheid wordt alleen maar erger als ze te vroeg bij hun moeder worden weggehaald. Als je je Ocelot vroeg genoeg krijgt om ze goed te trainen, zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald.

Bedreigd

Ocelots stonden ooit op de lijst met bedreigde diersoorten, wat leidde tot veel voorschriften met betrekking tot het vervoer, de jacht, de verkoop en het houden van het dier. De Ocelot-bevolking begon te stijgen dankzij deze voorschriften. Uiteindelijk kwam de Ocelot met de minste zorg op de lijst van dieren terecht; de Ocelot-bevolking is echter weer begonnen te dalen.

ocelot liggend op het gras
Afbeelding Credit: Joel santana Joelfotos, Pixabay

Geschikt voor:

Ocelots lijken, ondanks hun schattigheid, geen geweldige huisdieren te zijn. Het zijn wilde dieren, en daar zijn ze geschikt voor. Als u er een als huisdier wilt bezitten, zorg er dan eerst voor dat ze legaal zijn in uw deel van de wereld. Alaska en New England hebben ze verboden, terwijl sommige andere staten vereisen dat u speciale kosten betaalt. Nadat je hebt uitgewerkt dat je er een kunt bezitten, zoek je uit of je dat zou moeten doen. Ocelots zijn extreem moeilijke huisdieren, dus als je niet kunt omgaan met een wilde katachtige in je huis, zijn ze niet voor jou.

kattengezichtsverdeler 2

Savannah Cat Overzicht

De Savannah Cat is verdeeld in vijf generaties en deze categorieën zijn F1, F2, F3, F4 en F5. Een F1 Savannah Cat heeft het meeste Serval-DNA, terwijl een F5 het minste heeft. De Savannah Cat is ontstaan door de Afrikaanse Serval te kruisen met een Siamese huiskat. Hoe meer Serval genetica aanwezig is in een Savannah Cat, hoe duurder de Savannah Cat zal zijn. De F1 Savannah is een van de duurste huisdieren die je kunt kopen en ook een van de hoogste.

Alle vijf categorieën van Savannah Cat hebben overeenkomsten. Savannah katten hebben zwarte vlekken die hun gele, bruine of bruine vacht versieren. Alle Savannah katten hebben zeer grote oren die hoog in de lucht steken. Een fysiek kenmerk dat verschilt tussen de categorieën is de grootte. Ze kunnen overal van 12 tot 30 pond wegen en hebben een hoogte van 14 tot 25 inch.

stryker kattenras Savannah F1
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Persoonlijkheid

Savannah Cats staan bekend als erg vriendelijk en sociaal. Ze staan ook bekend als zeer intelligent, en deze intelligentie leidt ertoe dat ze nieuwsgierig en zeer actief zijn. Savannah Katten zijn zeer energiek; ze houden van spelen en worden bijna nooit moe. Vanwege hun hyperkarakter moeten ze worden voorzien van veel speelgoed en interactieve spellen om ze bezig en vermaakt te houden.

Opleiding

Savannah Cats zijn beschreven als meer hondachtig dan katachtig. Dit, in combinatie met hun hoge intelligentie, betekent dat ze kunnen worden getraind om gemakkelijk te reageren op basiscommando’s. Het maakt echter niet uit hoe hondachtig, het zijn nog steeds katten en dus zal training moeilijk zijn.

Het is belangrijk om langzaam te beginnen en positieve bekrachtiging te gebruiken, maar met voldoende geduld kun je de wilde katachtige trainen. In tegenstelling tot sommige rassen, kunt u uw kat aan de lijn trainen om met een harnas te lopen, en omdat ze van water houden, kunt u ze misschien overtuigen om met u mee te gaan naar het zwembad.

savannah kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Geschikt voor:

Savannah katten houden van aandacht, en daarom zijn ze perfect geschikt voor actieve gezinnen. De Savannah is geschikt voor elk huis waar het veel aandacht krijgt, dus als je het niet kunt bieden, is een Savannah waarschijnlijk niet voor jou. Savannahs houden er ook van om andere katten of honden in de buurt te hebben, omdat het hen een vriend geeft om mee te spelen, en het is onwaarschijnlijk dat ze verlatingsangst zullen lijden als ze een vriend hebben.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om te beslissen welke van deze dieren geschikt is voor jou. Negenennegentig van de 100 keer zal het meest geschikte huisdier de Savannah Cat zijn, omdat het is gefokt om een huisdier te zijn. Als je een Savannah Cat wilt bezitten, moet je er zeker van zijn dat je hem alle aandacht kunt geven die hij nodig heeft. Je moet hetzelfde kunnen doen als je een Ocelot wilt bezitten.

Als u een Ocelot wilt bezitten, is er zoveel dat u moet overwegen. Je moet een flinke voedselrekening verwachten, omdat het wilde carnivoren zijn, een groot verblijf hebben om ze binnen te houden en je ze uit de buurt van andere huisdieren in de buurt moet houden. Hoewel een verantwoordelijke eigenaar van een huisdier zonder problemen voor een Ocelot kan zorgen, zal de kat gelukkiger zijn in zijn geboorteland.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (L) Joel santana Joelfotos, Pixabay | (R) Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock