Is sandelhout wierook veilig voor katten? Wat u moet weten!

Sandelhout wierook is een gebruikelijke manier voor veel mensen om hun huis op te frissen en hun woonruimtes lekker te laten ruiken. Echter het is niet veilig om rond katten te gebruiken. Sandelhoutolie staat erom bekend giftig te zijn voor katten en de rook van wierookstokjes kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Gelukkig zijn er tal van veilige manieren om je huis aangenaam te laten ruiken zonder sandelhout wierook of andere gevaarlijke geuren. Hier verkennen we alternatieve opties en leggen we uit waarom sandelhout wierook een slecht idee is rond katten.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom zijn katten gevoelig voor essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn niet altijd zo onschadelijk als ze op het eerste gezicht lijken, vooral als het gaat om huisdieren. Katten zijn bijzonder gevoelig voor veel essentiële oliën vanwege hun onvermogen om ze goed te metaboliseren.

Samen met het risico op orale of huidirritatie of verbranding, bevatten essentiële oliën chemicaliën die door de lever moeten worden verwerkt. Omdat katten een veel lager aantal leverenzymen hebben die in staat zijn om de oliën te metaboliseren, zijn ze vatbaarder voor slechte reacties op de oliën wanneer ze ermee in contact komen.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Zijn wierookstokjes schadelijk voor katten?

Ondanks hun ontspannende aroma zijn wierookstokjes niet de beste of gezondste manier om je huis op te frissen. De rook en deeltjes die vrijkomen wanneer u wierook brandt, kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken bij inademing. Deze effecten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken voor zowel mensen als katten. Sommige katten zijn ook gevoeliger voor rook dan anderen, vooral als ze astma of een ander probleem met hun ademhalingssysteem hebben.

Sommige wierookstokjes kunnen chemicaliën of geurstoffen bevatten die giftig zijn voor katten. Ze zullen niet alleen last hebben van rookinhalatie, maar ze kunnen ook een slechte reactie hebben op de essentiële oliën of plantaardige materialen die worden gebruikt om de wierook te maken.

Waarom is sandelhout wierook niet veilig voor katten?

Sandelhout wierook is een beetje een tweesnijdend zwaard. Naast de gevaren van wierook, is de sandelhoutgeur ook een probleem voor katten. Als het wordt ingenomen of op de vacht van uw kat terechtkomt, kan dit verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tekenen van sandelhoutvergiftiging zijn onder meer:

 • Braken
 • Diarree
 • Verlaagde hartslag
 • Moeite met ademhalen
 • Vangsten
 • Huidirritatie
 • Onvastheid
 • Lage lichaamstemperatuur

Als u denkt dat uw kat lijdt aan vergiftiging als gevolg van uw sandelhout wierook, breng hem dan naar een dierenarts om ervoor te zorgen dat zijn symptomen goed worden behandeld.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Welke andere geuren zijn giftig voor katten?

Sandelhout is niet de enige olie die giftig is voor katten. Veel andere essentiële oliën worden vaak gebruikt voor aromatherapie of gewoon om zich te ontdoen van slechte geuren, en deze mogen nooit rond uw kat worden gebruikt. Essentiële oliën die giftig zijn voor katachtigen zijn onder andere:

 • Citrusolie
 • Pepermuntolie
 • Kaneelolie
 • Kruidnagelolie
 • Eucalyptusolie
 • Tea tree olie

Het bezitten van een kat betekent niet dat je deze oliën nooit kunt gebruiken. U moet echter voorzichtig zijn als u dat doet. Zorg ervoor dat uw kat veilig is door het gebruik van de oliën te beperken tot één kamer in huis die goed geventileerd en ontoegankelijk is voor uw kat.

Vermijd het gebruik van diffusers die kunnen worden omgekieperd door een nieuwsgierige katachtige. De oliën binnenin kunnen op de poten of huid van uw kat terechtkomen en op die manier worden ingenomen. Als je je kat niet uit de buurt van de diffuser kunt houden, kun je er het beste helemaal geen gebruiken.

citrus etherische olie
Afbeelding Credit: DariaHurst34, Pixabay

Alternatieve manieren om uw huis lekker te laten ruiken

Hoewel sandelhout wierook misschien een leuke manier is om je huis lekker te laten ruiken, zijn er tal van andere opties die veiliger zijn voor jou en je kat. Wanneer u katten bezit – of een huisdier – zijn deze tips goed om in gedachten te houden.

Luchtreiniger

Veel luchtreinigers zijn ontworpen met eigenaren van gezelschapsdieren in gedachten en hebben filters die meer dan in staat zijn om huisdiergerelateerde geuren te absorberen. Hoewel luchtreinigers prijzig kunnen zijn, is het een van de beste manieren om geuren vast te leggen en te elimineren voordat ze kunnen blijven hangen en zich aan uw meubels kunnen vastklampen.

Terwijl andere geurverwijderingstechnieken afhankelijk zijn van het maskeren van geuren, zal een luchtreiniger de deeltjes die slechte geuren veroorzaken volledig verwijderen.

luchtreiniger in de woonkamer
Afbeelding Credit: Yuttana Jaowattana, Shutterstock

Zuiveringszout

Een snelle en eenvoudige methode van het ontgeuren van uw huis waar veel eigenaren van gezelschapsdieren bij zweren, is het gebruik van zuiveringszout. Het kost wat meer tijd om te werken dan een luchtverfrisser die je door de kamer kunt spuiten, maar het absorbeert ook de geur in plaats van het te maskeren. Het is ook niet giftig voor dieren, hoewel voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw kat het niet eet. Strooi wat op het aangetaste tapijt of kussen, laat het 1-2 dagen staan en stofzuig dan.

Regelmatig schoonmaken

Het huis schoonhouden is een trefzekere manier om slechte geuren aan te pakken voordat ze de kans krijgen om in te zetten. Slechte geuren kunnen het gevolg zijn van een opeenhoping van kattenbont op het tapijt of een gebruikte kattenbak die te lang heeft gestaan. Soms is de slechte geur een gevolg van het braken van uw kat of een ander huisdiergerelateerd ongeval waarbij een geur zich vastklampt aan het tapijt of de bank.

Door rommel op te ruimen direct nadat ze zijn gebeurd – of in ieder geval zo snel mogelijk – voorkomt u dat de geuren blijven hangen. Hoewel opruimen nooit prettig is, kan het je later gedoe besparen wanneer je onzichtbare geuren moet bestrijden.

vrouw die de vloer schoonmaakt
Afbeelding Credit: Piqsels

Febreze

Veel luchtverfrissers zijn niet veilig om rond katten te gebruiken, dus veel katteneigenaren gaan ervan uit dat Febreze ook niet de beste keuze is. Volgens de ASPCA is Febreze echter een van de weinige luchtverfrissers die veilig is voor gebruik rond huisdieren, waaronder katten. Het kan milde huidirritatie of maagklachten veroorzaken als het wordt aangeraakt terwijl het respectievelijk nat of ingenomen is, maar de wasverfrisser is over het algemeen veilig in de buurt van dieren.

DIY Geuren

Je kunt de lucht ook verfrissen door je eigen luchtverfrisser te maken. Het heeft ook geen mooie opstelling nodig – alleen een pot water en iets geurigs. Breng een pan water aan de kook en voeg appels of vanille toe. Sommige mensen gebruiken munt- of kaneelstokjes, maar sommige katten houden niet van deze geuren en ze kunnen ook giftig zijn.

watersproeier
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Individueel zijn sandelhoutolie en wierookstokjes gevaarlijk om te gebruiken rond katten. Zelfs alleen kunnen beide items kleine tot ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ademhalingsmoeilijkheden, voor veel katachtigen. Het combineren van de twee producten tot sandelhout wierook kan een handige manier zijn om je huis lekker te laten ruiken, maar het is extra gevaarlijk voor je kat. Uw kat zal niet alleen worden beïnvloed door de giftige eigenschappen van de essentiële olie van sandelhout, maar ze zullen ook worden beïnvloed door de rook van de wierook.

Gebruik voor de zekerheid luchtreinigers of zuiveringszout om geuren uit uw huis te verwijderen. Of je kunt je eigen geuren maken met katvriendelijke items.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: gebruik op uw gemak, Pixabay