Zware ademende kat – De 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

zwaar ademende kat uitgelichte afbeelding

Ademhalingsmoeilijkheden zijn zowel een symptoom van als een oorzaak van angst, zowel in het ademhalingssysteem als in het hele lichaam van uw kat.

Het ademhalingssysteem, bestaande uit de neus, luchtpijp en longen, is een levengevend systeem dat het hele lichaam van een kat beïnvloedt. Daarom kunnen veranderingen in de adem van uw kat het gevolg zijn van problemen in bijna elk deel van het lichaam van uw kat.

Snel overzicht: Zwaar ademende kat

klok
Urgentie:Hoog
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Infectie van de bovenste of onderste luchtwegen, inflammatoire luchtwegaandoeningen (astma), hartfalen waardoor vochtophoping in of rond de longen ontstaat, tumoren van de neus, mondholte of longen, vreemd voorwerp gevangen in de keel, trauma of bloeding.
pil
Behandelingsopties: Afhankelijk van de oorzaak: antibiotica, anti-inflammatoire middelen, diureticum en andere hartmedicijnen. Chirurgie, bestraling of chemotherapie voor ontvankelijke tumoren. Verwijderen van vloeistof uit de longen indien aanwezig, met behulp van een naald en spuit (thoracocentese).

Lucht komt het lichaam van uw kat binnen via zijn neus en gaat naar zijn longen, waardoor zuurstof in het bloed van uw kat terechtkomt en de organen worden gevoed. Terwijl zuurstof het lichaam van uw kat binnenkomt via de neusgaten, beweegt koolstofdioxide naar buiten en in de atmosfeer.

De beweging van de ademhaling wordt gecontroleerd door het ademhalingscentrum in de hersenen van uw kat en een netwerk van zenuwen in hun borst. Wanneer hun lichaam in balans is, is de adem van uw kat soepel en matig zonder te stoppen, piepende ademhaling of overmatige maagbeweging.

Veranderingen in het ademhalingspatroon van uw kat hebben een wereld van oorzaken. Ze kunnen een direct trauma of een stoornis in het ademhalingssysteem inhouden of kunnen zich ontwikkelen als een manier om de homeostase in het lichaam te herstellen.

Wat is de normale ademhalingsfrequentie voor een kat?

Als je ooit hebt geprobeerd je adem te synchroniseren met die van je kat en licht in het hoofd bent geworden in de poging, weet je dat katten van nature sneller ademen dan mensen. Terwijl de ademhalingsfrequentie van een volwassene in rust varieert van 12-16 ademhalingen per minuut, kan een kat tussen 20 en 30 ademhalingen elke minuut.

Vraag het aan een dierenarts

dierenarts
Als uw kat exposeert moeizame, snelle of luidruchtige ademhaling, hebt u een expert nodig om u te helpen identificeren wat er aan de hand is en hoe u dit kunt oplossen. Als u uw kat nu niet naar een dierenarts kunt brengen, kunt u contact opnemen met een dierenarts op JustAnswer.
Voor tussen de $ 10 en $ 100 kunt u met deze service maak een-op-een contact met een echte dierenarts in realtime. Het is een van de beste manieren om persoonlijk deskundig advies te krijgen tegen een fractie van de kosten van een dierenartsbezoek.

Om de ademhalingsfrequentie van uw kat in rust te meten, telt u het aantal ademhalingen dat uw kat tijdens het slapen neemt. Elke ademhaling wordt gedefinieerd als één inademing en één uitademing. Tel de ademhalingen gedurende 30 seconden en vermenigvuldig vervolgens met twee om het aantal ademhalingen te krijgen dat uw kat elke minuut nodig heeft.

Deze video laat u zien hoe u de rustademhalingssnelheid van uw kat kunt berekenen. Het toont ook voorbeelden van katten die zowel een gezonde als een ongezonde ademhalingsfrequentie vertonen.

Sommige gezonde katten nemen minder dan 20 ademhalingen per minuut tijdens het rusten, maar een aantal hoger dan 30 is reden tot bezorgdheid.

Zware ademhaling is echter niet altijd snel. Zware ademhaling manifesteert zich in verschillende vormen.

De drie soorten zware ademhaling bij katten

De zware ademhaling van uw kat kan worden onderverdeeld in drie classificaties : kortademigheid, tachypneu en hijgen. Laten we meer leren over elk type zware ademhaling.

1. Dyspneu – Moeizame ademhaling

Dit is wanneer uw kat het moeilijk vindt om te ademen. Katten met kortademigheid vertonen de volgende symptomen:

 • Hun buik en borst bewegen tijdens het ademen.
 • Katten met dyspneu soms open hun mond tijdens het ademen.
 • Hun ademhaling kan luidruchtig zijn.
 • Hun neusgaten kunnen open flakkeren bij elke ademhaling.
 • Katten met kortademigheid zijn vaak rusteloos en niet in staat om te slapen.
 • Omdat het moeilijk is om te ademen, kunnen katten met kortademigheid hun hoofd en nek strekken tijdens het ademen.

Het volgende is een video van een kat die kortademigheid vertoont:

Wat zijn de oorzaken dyspneu bij katten?

Nierfalen bij katten diagnose kat bij dierenarts

Uw dierenarts kan uw kat met nierfalen diagnosticeren door bloedonderzoek uit te voeren

 • Aandoeningen van de luchtpijp, inclusief vreemde voorwerpen die vastzitten in de keel, tumoren of een langwerpig zacht gehemelte
 • Neusaandoeningen, inclusief ondermaatse neusgaten, infecties, tumoren of bloedingen.
 • Ziekten van de longen en onderste luchtpijp, zoals infecties, vocht in de longen, hartwormen of tumoren.
 • Aandoeningen in de borstwand, inclusief fysiek trauma en verlamming veroorzaakt door gifstoffen.
 • Congestief hartfalen.
 • Aandoeningen in de buik, zoals een vergrote lever, een opgeblazen gevoel of vochtophoping.

Wat moet je doen als je kat moeizaam ademt?

Omdat het per definitie ongemakkelijk is, kan dit de meest verontrustende vorm van zware ademhaling bij katten zijn. Als de adem van uw kat moeizaam lijkt, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar het kantoor van de dierenarts.

2. Tachypneu – Snelle en oppervlakkige ademhaling

Een dierenarts kan uw kat diagnosticeren met

Merk op dat hoewel dyspneu ongemakkelijk aanvoelt, uw kat zich misschien niet bewust is van zijn eigen snelle ademhaling.

Snelle ademhaling gaat vaak gepaard met de volgende symptomen:

 • Een blauwachtige tint aan het tandvlees en de slijmvliezen is een teken van onvoldoende oxygenatie. Dit wordt ook wel cyanose genoemd.
 • Vermoeidheid is een veel voorkomend gevolg van tachypneu. Als uw kat moeite heeft met ademhalen, zal hij ook terughoudend zijn om te oefenen of te bewegen.
 • In tegenstelling tot hijgende katten, katten met tachypneu ademen meestal niet door hun mond.

Wat zijn de oorzaken tachypneu bij katten?

 • Hypoxemie (laag zuurstofgehalte in het bloed)
 • Bloedarmoede (verlaagd aantal rode bloedcellen)
 • Ruimtebezettende tumor
 • Hartfalen
 • Hartwormen
 • Koorts kan tachypneu veroorzaken omdat uw kat snel ademt in een poging zijn lichaam af te koelen.
 • Katten kunnen snel ademen als ze nerveus zijn. U kunt merken dat uw kat tachypneu vertoont in stressvolle situaties, zoals naar de dierenarts gaan of een hond buiten tegenkomen.

Wat moet je doen als je kat snel ademt?

Haakwormen bij kattenbehandeling

Een rustademhalingssnelheid van meer dan 30 wordt als ongebruikelijk beschouwd. Als de slaapademhaling van uw kat gedurende een langere periode meer dan 40 ademhalingen per minuut bedraagt, is een reis naar de dierenarts voor noodgevallen op zijn plaats.

Als je kat snel ademt tijdens een wandeling op een drukke stoep in de stad, kijk je waarschijnlijk naar een tijdelijke stressreactie. Houd uw kat nauwlettend in de gaten en houd hem zo koel en kalm mogelijk. Als de snelle ademhaling niet afneemt nadat u duidelijke stressoren hebt verwijderd, moet u uw kat mogelijk naar de dierenarts brengen.

3. Hijgen – Snelle ademhaling met de mond open

Diagnose van het type epilepsie

Katten hijgen is in wezen tachypneu met de mond open. Net als honden hijgen katten als ze zichzelf overbelast hebben of zijn blootgesteld aan overmatige hitte.

Hijgen kan ook wijzen op ernstige onderliggende aandoeningen, waaronder hart- en longaandoeningen.

Wat zijn de oorzaken hijgen bij katten?

Pyometra bij katten diagnose

 • Katten hijgen als ze het te warm hebben. Net als honden gebruiken katten hijgen als thermoregulatiemechanisme. Deze snelle ademhaling met open mond helpt hen om hun lichaamstemperatuur bij warm weer te beheersen.
 • Katten kunnen hijgen als ze opgewonden zijn of zich inspannen. U kunt merken dat uw kat hijgt na speeltijd of tijdens een wandeling. Dit kan gebeuren omdat uw kat overgewicht heeft, of het kan een normale reactie zijn op voortdurende inspanning, vooral als het warm weer is.
 • Stress is een veel voorkomende trigger. Katten hijgen vaak als ze in de auto zitten of bij de dierenarts.
 • Hartproblemen, zoals hypertrofische cardiomyopathie (abnormaal verdikte hartspieren), kan hijgen veroorzaken.
 • Naast hoesten, hacken en piepende ademhaling, sommige astmatische katten hijgen.

Wat moet je doen als je kat hijgt?

Als je kat na de speeltijd hijgt, fluit danle tijdens een wandeling, of op weg naar een dierenartsbezoek, vertonen ze waarschijnlijk geen symptomen van een ernstige aandoening. Katten ademen snel en hijgen soms wanneer ze overprikkeld, gestrest of spelen bij warm weer. Dit is een normale reactie en is zelden een medisch noodgeval.

Koel de training af en koel je kat af. Water en airconditioning zijn waarschijnlijk de enige remedies die uw kat nodig heeft om zijn ademhaling weer normaal te maken.

Als uw kat hijgt na een dag loungen, of als de zware ademhaling van uw kat gepaard gaat met ander ongewoon gedrag, is zijn ademhaling waarschijnlijk een indicatie van diepere problemen. In dit geval is het tijd om een dierenartsbezoek in te plannen.

Wat moet je doen als je merkt dat je kat zwaar ademt?

Maine Coon Hijgend

In de meeste gevallen is zware ademhaling een symptoom van onderliggende problemen. Vooral als het langdurig is en gepaard gaat met andere symptomen van nood, is zware ademhaling een teken dat u uw kat naar de dierenarts moet brengen.

Er zijn bepaalde gevallen van zware ademhaling waarbij een dierenartsbezoek niet nodig is. Het is normaal dat katten tijdelijk zwaar ademen tijdens het sporten of een stressvolle gebeurtenis. Dit type zware ademhaling zal niet moeizaam of pijnlijk lijken en zou binnen een paar minuten moeten verdwijnen.

Vraag het aan een dierenarts

dierenarts
Als uw kat exposeert moeizame, snelle of luidruchtige ademhaling, hebt u een expert nodig om u te helpen identificeren wat er aan de hand is en hoe u dit kunt oplossen. Als u uw kat nu niet naar een dierenarts kunt brengen, kunt u contact opnemen met een dierenarts op JustAnswer.
Voor tussen de $ 10 en $ 100 kunt u met deze service maak een-op-een contact met een echte dierenarts in realtime. Het is een van de beste manieren om persoonlijk deskundig advies te krijgen tegen een fractie van de kosten van een dierenartsbezoek.