Waarom kauwen katten op hun nagels

Katten zijn regelmatig te zien kauwen op hun nagels, meestal tijdens het verzorgen. Hoewel nagelbijten bij mensen wordt beschouwd als een slechte gewoonte en onhygiënisch, is dit niet het geval voor katten en wordt het eigenlijk als normaal gedrag beschouwd.

Soms kan het nagelkauwen van een kat echter overmatig worden en als dit het geval is, is er meestal een onderliggende medische of gedragsmatige reden voor. Laten we eens nader bekijken waarom katten op hun nagels kauwen en u helpen beslissen of u zich al dan niet zorgen moet maken over het nagelkauwen van uw kat.

Waar zijn kattennagels van gemaakt?

Kattennagels

Vermijd bij het trimmen het snijden in het roze gebied, dat een ader is (de snelle genoemd).

Om te begrijpen waarom katten op hun nagels kauwen en bijten, moeten we eerst wat meer weten over kattennagels en waar ze uit bestaan. Kattennagels zijn gemaakt van keratine, een eiwit dat ook in haar en huid voorkomt. In feite is het hetzelfde eiwit waar onze eigen vingernagels van zijn gemaakt. In het midden van elke nagel bevindt zich de quick die de bloedvaten en zenuwen bevat die de nagel voeden.

Kattennagels (of klauwen) bestaan uit lagen die voortdurend vernieuwen. Nieuwe lagen vormen zich van onderaf en terwijl dit gebeurt, wordt de oudste en meest buitenste laag afgeworpen, waardoor een nieuwere en scherpere nagel achterblijft.

Deze cyclus duurt een paar weken om voltooid te zijn en zal gedurende het hele leven van uw kat continu plaatsvinden. Elke nagel ondergaat deze cyclus in een ander tempo, zodat uw kat regelmatig haar nagels zal afwerpen. Dit betekent dat u waarschijnlijk vaak oude klauwschillen in uw huishouden zult vinden, vooral als uw kat veel tijd binnenshuis doorbrengt.

Katten hebben hun nagels nodig om in goede conditie te zijn om ze in staat te stellen te jagen, klimmen, balanceren en zichzelf te verdedigen, dus deze voortdurende cyclus van vernieuwing is erg belangrijk.

Lees ook: Kattenklauwdoppen en -hoezen

Redenen waarom katten op hun nagels kauwen

Er zijn verschillende redenen waarom katten op hun nagels kauwen en meestal is het volkomen normaal gedrag. Laten we het eens nader bekijken.

Normaal verzorgingsgedrag

Close-up van de poot van een kitten met een menselijke vinger voor contrast

Wanneer een kat wordt gedeclameerd, worden hun vingers geamputeerd bij het eerste gewricht.

We weten allemaal dat katten van nature schone dieren zijn en zichzelf meestal kieskeurig verzorgen. Je kat zal op haar nagels kauwen en haar tanden gebruiken om vuil, strooisel en ander vuil tussen haar tenen en rond haar nagels te verwijderen.

Dit helpt om haar schoon te houden en die scherpe wapens in topconditie te houden! Ze kan ook op haar nagels kauwen om een gebroken stuk klauw te verwijderen. Dit maakt allemaal deel uit van het verzorgingsregime van uw kat en helpt om haar hoge normen van goede hygiëne te handhaven!

Lees ook: 7 Beste Kattennagelknippers

Hoe werpen katten hun klauwen af?

dode klauwschillen

Krabben helpt ook om oude, dode klauwschillen te verwijderen.

Zoals we al hebben geleerd, vernieuwen kattennagels zich voortdurend als ze worden afgeworpen. Uw kat zal haar tanden gebruiken en op haar nagels bijten om dit proces te versnellen. Ze zal op haar nagels kauwen om de oude buitenste nagelschillen af te trekken, waardoor die scherpe nieuwe klauwen eronder zichtbaar worden.

Krabben helpt ook om oude, dode klauwschillen te verwijderen. Krabben is een natuurlijk, instinctief gedrag en u kunt uw kat helpen ontmoedigen om uw meubels en tapijten te gebruiken om op te krabben door haar te voorzien van voldoende geschikte krabpalen en / of dozen. Sommige katten geven er de voorkeur aan om omhoog te reiken en te krabben en anderen geven er de voorkeur aan zich uit te strekken over de grond om te krabben. Sommige katten zullen een combinatie van beide gebruiken.

Lees ook: Beste nagel- en klauwmutsen voor katten

Wanneer moet ik me zorgen maken over abnormaal nagelkauwen?

Kat ingegroeide teennagel

Als de nagels van een kat niet worden getrimd, kunnen ze groeien totdat ze het voetzolen doorboren, wat zowel pijnlijk is als een infectie kan veroorzaken.

Als je kat overmatig op haar nagels kauwt, of meer dan ze eerder heeft gedaan, is de kans groot dat er iets mis is. Verschillende medische en gedragsproblemen kunnen leiden tot overmatig nagelkauwen, dus het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen als u vermoedt dat ze meer op haar nagels kauwt dan zou moeten.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Medische oorzaken van abnormaal nagelkauwen

Persoon die kat vasthoudt

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende medische aandoeningen die overmatig nagelbijten bij katten kunnen veroorzaken.

Pemphigus

Pemphigus is een soort auto-immuun huidziekte bij katten. Er zijn verschillende soorten, maar pemphigus foliaceous is het type dat het meest voorkomt bij katten. Het resulteert in huidlaesies die irriterend zijnjeukend en jeukend, waardoor je kat overmatig kauwt, krabt en zichzelf likt.

De klauwen van je kat kunnen er ook schilferig uitzien. Huidlaesies kunnen overal op het lichaam van uw kat worden gevonden, maar worden vaak gevonden rond de nagelbedden en zien er vaak korstig en pijnlijk uit. Uw kat zal op haar klauwen kauwen in een poging om het ongemak te verlichten en het gebied schoon te maken, maar dit kan het probleem verergeren.

Ringworm

Ringworm (dermatofytose) is eigenlijk geen worm maar een schimmelinfectie die de huid van een kat kan aantasten. Het resulteert meestal in plekken van haaruitval en een droge, schilferige huid. Het kan ook de nagels aantasten en kan leiden tot infectie als het onbehandeld blijft.

Ringworm bij katten resulteert vaak in overmatige verzorging en soms overmatig nagelkauwen als de nagels of nagelbedden worden aangetast. Ringworm is een zoönose wat betekent dat het kan worden overgedragen op de mens.

Was uw handen goed na het hanteren van uw kat en vermijd het aanraken van huidlaesies bij uw kat die er verdacht uitzien. Raadpleeg uw arts als u denkt dat uw kat u ringworm heeft gegeven.

Nagelbed infectie

Nagelbedinfecties kunnen zich om een aantal redenen bij katten ontwikkelen. Ze manifesteren zich meestal als een zwelling van de huid rond het nagelbed, vaak vergezeld van een kleverige afscheiding. Nagelbedinfecties zijn pijnlijk en zijn een andere reden dat uw kat mogelijk overmatig op haar nagels kauwt.

Dikke broze nagels bij oudere katten

Oudere katten ontwikkelen vaak dikke nagels die brozer zijn. Dit is vaak te wijten aan een hormonale onbalans en is meestal niet te veel om je zorgen over te maken. Je kat kan vaker op haar nagels kauwen in een poging om stukjes te verwijderen terwijl ze wegschroeien.

Oudere katten hebben niet de neiging om zichzelf zo veel te krabben of te verzorgen, dus houd je oudere kat extra goed in de gaten. Ze heeft misschien haar klauwen regelmatig moeten trimmen om ze in goede conditie te houden.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – Een stapsgewijze handleiding

Gedragsmatige oorzaken van abnormaal nagelkauwen

Als medische problemen zijn uitgesloten door uw dierenarts, is het waarschijnlijk dat het abnormale nagelkauwen van uw kat te wijten is aan angst. Sommige katten zijn van nature angstiger en deze katten kunnen aanleg hebben voor overmatig nagelkauwen.

Angstige katten zijn vaak ook vatbaar voor ander obsessief-compulsief stoornisgedrag zoals overbezorgdheid. Sommige rassen zijn meer vatbaar voor dit soort gedrag dan andere, zoals Siamese en Birmese katten, maar elke kat kan angstgerelateerd gedrag vertonen.

Overmatig klauwkauwen bij katten kan ook worden veroorzaakt door verveling en gebrek aan voldoende mentale stimulatie. Of het kan zijn dat er een bron van stress is die de angst van uw kat veroorzaakt. Bronnen van stress voor uw kat kunnen dingen zijn zoals eenzaamheid, een nieuwe kat in de buurt, luidruchtig bouwwerk of een nieuwe baby in het huishouden. Het kan zelfs zijn dat een andere kat in uw huishouden uw kat onrustig maakt.

Wat kan ik doen om te helpen?

kat kauw nagel

Om verveling te verminderen, moet je elke dag wat tijd doorbrengen met het spelen met je kat.

Het eerste wat je moet doen is de stress bij je kat zoveel mogelijk verminderen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zorg er ten eerste voor dat er voldoende middelen zijn voor alle katten in uw huishouden. Dit omvat voedselbakken, waterbakken, kattenbakken en slaapgedeeltes.

De gouden regel is dat je minimaal één van elke bron per kat in huis moet hebben, plus één extra. U kunt ook overwegen om een Feliway plug-in feromoonverspreider voor uw kat te kopen. Deze zijn ontworpen om uw kat te helpen zich gelukkig en veilig te voelen in zijn omgeving.

Om verveling te verminderen, moet je elke dag wat tijd doorbrengen met het spelen met je kat. Dit is vooral belangrijk als uw kat niet naar buiten gaat. Je kunt proberen veren teaserspeelgoed te gebruiken dat je kat kan achtervolgen en vangen, of muizen opwinden.

Kattenkruidspeelgoed is vaak een favoriet, maar houd er rekening mee dat niet alle katten gevoelig zijn voor de effecten van kattenkruid. Als uw kat een groot deel van de dag alleen doorbrengt, kunt u haar achterlaten met speelgoed waar ze alleen van kan genieten. Deze hoeven niet veel geld te kosten – veel katten houden van een lege kartonnen doos!

Als uw kat ondanks uw beste inspanningen nog steeds overmatig op haar nagels kauwt, neem dan contact op met uw dierenarts die u kan doorverwijzen naar een gekwalificeerde gedragsdeskundige voor huisdieren. Soms kunnen gedragsveranderingsmedicijnen nodig zijn om de gewoonte te doorbreken.

Moet ik de nagels van mijn kat knippen?

De meeste katten zouden hun nagels niet hoeven te knippen, omdat ze ze meestal in topconditie houden bij het verzorgen van zichzelf en door het gebruik van krabpalen. Soms hebben oudere katten regelmatig nagels nodig om te voorkomen dat hun klauwen op tapijten vangen of krullen rond en groeiend in hun pads.

Je moet de nagels van je kat niet knippen als ze naar buiten gaan, omdat ze ze nodig kunnen hebben om zich te verdedigen tegen roofdieren. Vraag uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Lees ook: Katten declameren: wat je moet weten

Conclusie

Nagelkauwen bij katten is meestal een volkomen normaal gedrag en de meeste katten zullen op hun nagels kauwen als onderdeel van hun verzorgingsroutine om vuil of oude stukjes nagel te verwijderen.

Soms zullen katten echter overmatig op hun nagels kauwen en dit is meestal een teken van een onderliggende medische aandoening of gedragsprobleem. U kent uw kat het beste, dus als u zich zorgen maakt dat ze meer op haar nagels kauwt dan normaal is, praat dan met uw dierenarts om haar te laten controleren.

Lees ook: Waarom zitten katten op je borst? 10 redenen waarom!

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat mijn kat op haar nagels bijt?

Ja, het is normaal dat je kat op haar nagels bijt. Katten bijten en kauwen op hun nagels als onderdeel van hun normale verzorgingsroutine. Als uw kat echter overmatig op haar nagels bijt, kan dit een teken zijn dat er iets mis is en moet u haar naar de dierenarts brengen om haar te laten controleren.

Waarom bijt en trekt mijn kat aan zijn nagels?

Nieuwe nagels vormen zich in lagen van binnenuit, zodat oude nagels van het oppervlak van de nagel zullen afbladderen. Je kat zal bijten en aan zijn nagel trekken om deze stukjes van de oude nagel te verwijderen, waardoor er een scherpe, nieuwe nagel onder komt te liggen.

Heeft mijn kat angst?

Verschillende gedragingen kunnen erop wijzen dat uw kat angst heeft. Deze kunnen plotselinge gedragsveranderingen, overbezorgdheid, overmatige vocalisatie, rusteloosheid, verbergen of verminderde eetlust omvatten. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of sommige katten angst hebben, dus praat met uw dierenarts als u niet zeker bent.