Katten declameren: wat u moet weten

Declawing is een chirurgische ingreep die de klauwen van een kat permanent verwijdert. Het is een methode die door katteneigenaren wordt gebruikt om te voorkomen dat een kat huishoudelijke artikelen zoals meubels, tapijten en gordijnen beschadigt wanneer de kat krabt, wat normaal kattengedrag is.

Ooit gezien als een routinepraktijk, is het declameren van katten de afgelopen decennia een hot-button-onderwerp geworden, omdat meer mensen de procedure als onmenselijk en zelfs barbaars zijn gaan beschouwen.

Over Declawing Katten

Close-up van de poot van een kitten met een menselijke vinger voor contrast

Declawing verwijdert niet alleen de klauwen van een kat. Het amputeert hun tenen gedeeltelijk, verwijdert de laatste botten en zorgt ervoor dat de klauwen niet terug kunnen groeien.

De kat declawing chirurgie is officieel bekend als een onychectomie.

Declawing is een gedeeltelijke digitale amputatie – de distale falanx (laatste bot) van elke teen wordt verwijderd met een chirurgisch mes (scalpel), chirurgische laser of gesteriliseerde guillotine-achtige nagelknipper.

Omdat de klauwen vastzitten aan de distale vingerkootjes (meervoud voor falanx), betekent het verwijderen van deze botten dat de klauwen niet teruggroeien. In sommige gevallen kan de chirurg er echter niet in slagen om de volledige distale falanx te verwijderen, in welk geval de klauw hergroei kan ervaren.

Een declaw-operatie wordt uitgevoerd terwijl de kat onder narcose is. De dierenarts verwijdert operatief het laatste teenbot van elke teen, sluit vervolgens elke teen met hechtingen (meestal oplosbare hechtingen) of chirurgische lijm en verbindt de poten. Meestal worden alleen de klauwen op de voorpoten verwijderd omdat katten meestal hun voorpoten gebruiken om te krabben.

Een alternatieve operatie voor een declaw-operatie is een tendonectomie, waarbij de pezen onder de tenen worden doorgesneden om te voorkomen dat de kat zijn klauwen uitstrekt.

Voordelen van Declawing Cats

Grijze Schotse vouwkat met poten op de voorgrond

Het declameren van katten is soms medisch geïndiceerd, bijvoorbeeld als de kat een tumor op de teen heeft of zijn poot zo ernstig heeft verwond dat het amputeren van de uiteinden van de tenen medisch noodzakelijk is.

Bovendien beweren sommige mensen dat het declameren van katten het leven kan redden van katten die anders in asielen zouden worden geëuthanaseerd omdat hun eigenaren niet willen leven met hun destructiviteit.

In sommige gevallen kan declawing een eigenaar in staat stellen om een kat te houden die hen krabt (opzettelijk of onbedoeld), vooral voor mensen die ziek zijn of immuungecompromitteerd zijn.

Nadelen van Declawing Cats

Er zijn veel nadelen aan het declameren van katten.

Degenen die tegen electief declameren van katten zijn, noemen tal van bezwaren tegen het declameren van katten, waaronder de volgende:

  • Declawing chirurgie is pijnlijk voor de kat
  • Potentieel voor infectie na een operatie
  • Chirurgische amputatie is een onnodige verminking
  • Declawing neemt een natuurlijk gedrag voor katten weg
  • Gedeclameerde katten kunnen zich niet verdedigen tegen andere dieren
  • Sommige katten kunnen langdurige pijn of fantoompijn hebben
  • Kreupelheid (mank lopen of problemen met lopen, hardlopen of klimmen)
  • Sommige mensen beweren dat katten andere ongewenste gedragsproblemen ontwikkelen, zoals agressie en ongepaste eliminatie (urineren buiten de kattenbak)

Is het declameren van katten pijnlijk?

Als ze niet worden getrimd, kunnen kattennagels groeien totdat ze het voetzolen doorboren, wat pijnlijk is en een infectie kan veroorzaken.

Declawing is een chirurgische amputatie van de laatste knokkel van elke teen. Zoals bij elke operatie, een declaw chirurgie is zeer pijnlijk voor de kat.

Om deze reden schrijven de meeste dierenartsen routinematig pijnstillende medicatie voor om te helpen bij pijn. Als uw kat wordt gedeclameerd, vraag dan uw dierenarts naar het pijnbeheersingsprotocol dat ze van plan zijn te gebruiken.

Of katten pijn ervaren die langer duurt dan de onmiddellijke herstelperiode, is niet zeker.

Het onderwerp wordt fel bediscussieerd en heeft zelfs een naam: post-declaw pijn syndroom. Sommige mensen geloven dat katten pijn ervaren na een declaw gedurende niet slechts dagen of weken, maar maanden of zelfs jaren, als gevolg van zenuwbeschadiging die optreedt tijdens de operatie.

Pijn kan traditionele pijn zijn of kan “fantoompijn” zijn, vergelijkbaar met wat menselijke geamputeerden melden (pijn voelen in een ledemaat die er niet meer is). Katten kunnen slap worden of andere tekenen van pijn of ongemak vertonen lang nadat ze zijn genezen van de operatie.

Wat people geloven ook dat gedeclameerde katten meer gedragsproblemen hebben die verband houden met chronische restpijn, zoals het vermijden van kattenbakken en agressie. Omdat het declameren van een kat de vorm van de voet verandert, kan de procedure ook van invloed zijn op hoe de kat loopt, rent en klimt.

Hoe lang duurt het voordat een kat herstelt van het declameren?

De volledige herstelperiode na een declaw-operatie duurt twee tot zes weken, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de kat.

Herstel lijkt moeilijker te zijn voor een volwassen kat in vergelijking met een kitten, waarschijnlijk vanwege het feit dat een volgroeide kat zwaarder is, dus rondlopen op zijn wonden is pijnlijker. Terwijl de kat herstelt, is het belangrijk om ze binnen te houden, zodat de poten schoon en droog blijven. Totdat de poten van de kat volledig zijn genezen, moet versnipperd papier in de kattenbak worden gebruikt in plaats van klei of klonterend strooisel.

Hoeveel kost het om een kat te declaweren?

De kosten van het declameren van een kat variëren sterk, afhankelijk van waar je woont.

Omdat declawing een chirurgische ingreep is die anesthesie vereist, verwacht ergens te betalen tussen $300 en $1.000 afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de kat, en of u kiest voor de aanbevolen pre-anesthetische bloedonderzoek en IV-katheter met vloeistoffen of andere aanbevolen tests of diensten.

Is het declameren van katten legaal?

Afhankelijk van waar u woont, is het declameren van katten mogelijk niet toegestaan door de wet. Declawing is in veel Europese landen en het Verenigd Koninkrijk verboden.

In Canada is de Canadese Veterinaire Medische Vereniging stelt dat het “zich verzet tegen electieve en niet-therapeutische gedeeltelijke digitale amputatie, algemeen bekend als declawing of onychectomie, van huiskatten” en dat “krabben een normaal gedrag is bij katten.”

In de Verenigde Staten is declameren illegaal in een aantal steden, waaronder de stad Denver, Colorado, evenals de hele staat New York en Maryland. Steeds meer steden en staten overwegen wetgeving om het declameren van katten te verbieden.

Verschillende grote dierenorganisaties in de VS zijn tegen electief declameren voor huiskatten, waaronder tDe American Association of Feline Practitioners (AAFP), de American Animal Hospital Vereniging(AAHA) en de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). De Amerikaanse Veterinaire Medische Vereniging (AVMA) stelt dat het “het declameren (onychectomie) van katten als een electieve procedure ontmoedigt en niet-chirurgische alternatieven voor de procedure ondersteunt.”

Alternatieven voor Declawing Cats

Witte kattenpoten met roze klauwkappen voor het declameren van katten

Nagel- of klauwmutsen zijn een humaan alternatief voor het declameren van uw kat.

Als uw kat destructief krabgedrag vertoont, probeert u een van de vele humanere alternatieven voor declameren:

1. Zorg voor veel acceptabele kraboppervlakken, zodat je kat ze krabt in plaats van je meubels.

Bied je kat veel verschillende voorwerpen aan die ze mag krabben, waaronder krabpalen en krabpalen. Zorg ervoor dat u zowel horizontale als verticale krasoppervlakken biedt en bied verschillende soorten materiaal aan (tapijt, sisal, karton, enz.).

Lees meer: Beste krabpalen voor binnenkatten

2. Plaats krabaversies op onacceptabele krabitems.

Als je kat aan een bank, stoel of ander meubelstuk krabt, probeer dan een krabversie te gebruiken. Een optie is om het meubilair te bedekken met een beschermende laag stof (zoals een hoeslaken). Als dit niet genoeg is om je kat af te schrikken, gebruik dan iets waar je kat het gevoel niet van zal houden.

Katten die niet worden afgeschrikt door stoffen bekleding, zijn misschien minder geneigd om oppervlakken bedekt met plastic te krassen. Probeer een plastic gordijn te gebruiken om het object in kwestie in te pakken. Het plaatsen van aluminiumfolie op het oppervlak is een andere optie, net als dubbelzijdige tape.

Het bedekken van een oppervlak met dubbelzijdige tape kan vervelend zijn, tenzij u een product gebruikt dat speciaal voor dat doel is ontworpen. KatSupreme Anti-Cat Scratch Furniture Protector is een voorbeeld dat het overwegen waard is. Het bestaat uit grote vellen dubbelzijdige tape die u snel kunt bevestigen op verschillende oppervlakken, waaronder polyester, katoen en fluweel. Je kat zal het plakkerige gevoel onder zijn poten niet leuk vinden, dus hij zal iets anders vinden om te krabben – hopelijk een krabpaal!

Voor katten die krassen op vloerbedekking of andere soorten vloeren, plaatst u een plastic bureaustoelmat over het gebied met de spikey kant naar boven gericht.

Plaats een acceptabel krasoppervlak naast elk item dat u bedekt. U kunt bijvoorbeeld een krabpaal in de buurt van de bankarm plaatsen of een horizontaal krabbord in de buurt van het bedekte tapijt. U kunt ook kattenkruid in de buurt van de acceptabele krabitems strooien om uw kat te verleiden ze te gebruiken. Na verloop van tijd zal uw kat leren om het verboden voorwerp met rust te laten en kunt u het ontdekken.

3. Houd de nagels van je kat kort geknipt.

Wekelijks nagelknippen houdt de nagels bot, zodat ze minder schade aanrichten als uw kat iets onacceptabels krabt.

4. Probeer nagelkapjes.

Afgeronde vinyl nageldoppen zoals Soft Paws glijden over elke nagel om de kat te laten krabben zonder schade aan te richten. De nageldoppen worden vastgezet met huisdierveilige lijm en blijven vier tot zes weken op de nagel zitten, waarna ze vervangen moeten worden.

Laatste gedachten

Welke optie je ook kiest, onthoud gewoon dat het declameren van je kat je harige vriend behoorlijk veel pijn en lijden kan bezorgen. Als deze procedure niet nodig is vanwege medische problemen, overweeg dan om een van de andere, minder pijnlijke alternatieven te proberen die hierboven zijn vermeld.