Hoe te voorkomen dat een kat op het tapijt plast

De meeste katteneigenaren zullen weten dat katten zeer schone wezens zijn. Ze hebben ongerepte toiletgewoonten en ze bedekken zelfs hun plas en poep! Ze gebruiken al op jonge leeftijd gemakkelijk een kattenbak (of buitenbloembed) en blijven dit hun hele leven doen.

Als uw kat plotseling buiten zijn kattenbak plast, bijvoorbeeld op het tapijt, kan er iets ernstig mis zijn in het leven van uw kat. We bespreken de oorzaken hiervan en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Normale toiletgewoonten

Als u het verschil kunt zien tussen wat normaal is en wat niet, kunt u problemen met het toiletgedrag van uw kat detecteren.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat ‘normaal’ is als het gaat om kattentoiletgedrag. Dit is misschien algemeen bekend voor sommigen van jullie, maar voor anderen die voor het eerst kattenbezitters zijn, kan een deel hiervan nieuwe informatie zijn. Als u het verschil kunt zien tussen wat normaal is en wat niet, kunt u problemen met het toiletgedrag van uw kat detecteren.

Katten willen natuurlijk een kattenbak of bloembed gebruiken. Ze plassen of poepen meestal en besteden dan tijd aan het bedekken van dit met strooiselsubstraat of grond. Ze doen dit deels omdat ze erg schoon zijn, maar ook omdat het hun geur bedekt en hen in staat stelt om onopgemerkt te blijven door andere katten. Dit aangeboren (vanaf de geboorte) gedrag komt helemaal van hun wilde voorouders die dit in het wild zouden hebben gedaan.

De meeste kittens gebruiken een kattenbak tegen de tijd dat ze in hun nieuwe huis zijn. Ze hebben meestal geen training nodig als ze eenmaal de locatie van hun kattenbak kennen en deze gemakkelijk toegankelijk is.

Als ze hun kattenbak niet gebruiken, is dit niet normaal. Veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn als honden in die zindelijk moeten zijn. Dit is niet waar en als uw kat zijn kattenbak niet gebruikt, is er een reden waarom.

Waarom plast mijn kat op het tapijt?

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

Als een kat buiten zijn kattenbak plast, staat dit bekend als ‘ongepast urineren’.

Dus wat gebeurt er als katten hun kattenbak niet gebruiken? Waarom gebeurt dit? Dit is een veel voorkomend probleem en in feite is het een van de meest voorkomende gedragsproblemen die ik in de praktijk zie.

Als een kat buiten zijn kattenbak plast, staat dit bekend als ‘ongepast urineren’. Echt gemeenschappelijke ruimtes waar ze op plassen zijn tapijten, bedden, kleding of dekens. Dit kan zijn omdat deze items zacht zijn voor hun poten en gemakkelijk urine absorberen.

Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom uw kat buiten zijn kattenbak plast. Dit kan variëren van gedrags- tot medische problemen en deze bespreken we nu;

Problemen met kattenbakken

Misschien wel de meest voorkomende boosdoener als het gaat om ongepast urineren is de kattenbak!

Misschien wel de meest voorkomende boosdoener als het gaat om ongepast urineren is de kattenbak! Als katten iets niet leuk vinden aan hun kattenbak, kunnen ze het gewoon niet gebruiken en elders plassen. Veel voorkomende problemen zijn;

 • Nummer van de kattenbak – een vuistregel is één kattenbak per kat plus één. Als u bijvoorbeeld 3 katten heeft, moet u 4 kattenbakken hebben om problemen te voorkomen. Het is ook de moeite waard om een mix van open en gesloten kattenbakken te hebben, vermijd alleen gesloten / hooded dozen.
 • Afmetingen kattenbak – de kattenbak moet groot genoeg zijn voor de grootte van uw kat. Veel in de handel verkrijgbare kattenbakken zijn eigenlijk alleen geschikt voor kittens en moeten worden geüpgraded naarmate uw kat groeit. De doos moet groot genoeg zijn voor uw kat om zich om te draaien en 1,5 keer de lengte van uw kat.
 • Nestplaats – de dozen moeten zich in rustige, privégedeelten van het huis bevinden. Ze moeten niet samen worden opgesteld (die in feite fungeren als één grote kattenbak) en ze moeten zich in verschillende delen van het huis bevinden.
 • Strooisel Substraat/Kattenbakvulling – de meeste katten houden van een zacht, klonterend nest dat ongeparfumeerd is. Dit is echter niet voor elke kat hetzelfde en het kan wat experimenteren vergen om degene te vinden die uw kat verkiest. Het nest moet diep genoeg zijn voor uw kat om te graven en zijn plas en poep te bedekken.
 • Zindelijkheid – we weten dat katten superschoon zijn, dus het is alleen maar logisch dat ze geen vuile kattenbak gebruiken. Dozen moeten eenmaal per dag worden geschept en eenmaal per week volledig worden vervangen. Vermijd het gebruik van sterke reinigingsmiddelen, omdat katten zeer gevoelige neuzen hebben en ze dit niet zullen waarderen.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Stress

Katten zijn erg gevoelig voor stress en dit kan hun toiletgedrag beïnvloeden.

Katten zijn erg gevoelig voor stress en dit kan hun toiletgedrag beïnvloeden. Stress kan in vele vormen voorkomen, bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden in huis, een nieuwe baby, een nieuw huisdier, een nieuwe kat, verhuizing of zelfs een nieuw meubelstuk.

Zeer kleine veranderingen kunnen veel stress veroorzaken, dus het is belangrijk om dit in gedachten te houden als uw kat plotseling buiten de kattenbak is gaan plassen.

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

Multi-Cat Huishouden

Katten die in huishoudens met veel katten wonen, kunnen vaak buiten hun kattenbak plassen.

Katten die in huishoudens met veel katten wonen, kunnen vaak buiten hun kattenbak plassen. Dit kan zijn omdat er simpelweg niet genoeg kattenbakken zijn voor het aantal katten. Of nog zorgwekkender, het kan te wijten zijn aan conflicten tussen katten in huis.

Katten die niet met elkaar overweg kunnen, kunnen elkaars paden naar de kattenbak blokkeren of elkaar zelfs in een hinderlaag lokken in de kattenbak (vooral met capuchon / afgedekte dozen). Om deze reden kunnen ze ergens anders in huis plassen.

Lees ook: De 6 beste kattenbakvullingen voor meerdere katten

Medische problemen

Als uw kat op het tapijt plast, kan dit te wijten zijn aan een medische reden. Er zijn veel ziekten die van invloed kunnen zijn op hoe een kat urineert.

Als uw kat op het tapijt plast, kan dit te wijten zijn aan een medische reden. Er zijn veel ziekten die van invloed kunnen zijn op hoe een kat urineert.

Katten met een urineweginfectie, cystitis, diabetes mellitus, chronische nierziekte of hyperthyreoïdie kunnen bijvoorbeeld ongepast plassen vanwege pijn of een verhoogd urinevolume. Katten met mobiliteitsproblemen of oudere katten met artritis kunnen het moeilijk vinden om naar de kattenbak te lopen en moeten misschien ergens anders in huis plassen.

Lees ook: Waarom plast mijn kat op het bed

Bespuiting

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen het plassen van je kat en het spuiten van je kat.

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen het plassen van je kat en het spuiten van je kat. Plassen buiten de kattenbak zoals we hebben besproken, kan te wijten zijn aan kattenbakproblemen, gedragsproblemen of om medische redenen. Spuiten is anders dan dit.

Een ‘spray’ is een kleine hoeveelheid geconcentreerde urine die uw kat meestal afgeeft terwijl hij met zijn achterste naar een muur staat met zijn staart omhoog. Soms merk je hun staart trillen terwijl ze dit doen.

Dit is een territoriaal urinemerk dat gestreste of niet-geïmproviseerde katten (met name mannelijke katten) kunnen vertonen omdat het feromonen bevat en ‘berichten’ naar katten in de buurt kan sturen.

Lees ook: 8 tips om te voorkomen dat een kat gaat spuiten

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat op het tapijt plast

Hoeveel kattenbakken moet je per kat-gecomprimeerd hebben

Nu we weten waarom een kat op het tapijt kan plassen, kunnen we proberen dit te voorkomen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen als je merkt dat je kat zijn kattenbak niet gebruikt;

 • Castratie – als uw kat nog niet gecastreerd is, neem dan contact op met uw dierenarts en laat dit snel doen. Dit voorkomt territoriale markering rond het huis.
 • Problemen met kattenbakken oplossen – kattenbakproblemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor katten om hun kattenbak niet te gebruiken. Zorg ervoor dat je voldoende kattenbakken hebt voor het aantal katten dat je hebt en dat ze zich in verschillende delen van het huis bevinden. Ze moeten zich in rustige, privégebieden met weinig verkeer bevinden. De dozen moeten groot genoeg zijn voor de grootte van de kat met diep genoeg substraat om te graven en moeten dagelijks worden geschept.
 • Adres Stressors – als je kat gestrest is, probeer dan te achterhalen waarom. Zodra we de oorzaak achterhalen, kunnen we proberen hun stress te verminderen. Als er bijvoorbeeld een nieuwe hond in huis komt, kunnen we het aantal vluchtroutes en schuilplaatsen dat ze hebben vergroten. We kunnen er ook voor zorgen dat ze met eigen middelen (bijv. kattenbak, voedsel- en waterstations, bedden en krabpalen) een eigen ruimte hebben, weg van het nieuwe huisdier. Bij elke oorzaak van stress is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende middelen en gebieden heeft om zich te verstoppen. Synthetische feromonen (Feliway sprays of plug-in diffusers) kunnen helpen stress te verminderen en uw kat zich veiliger te laten voelen.
 • Multi-Cat huishoudens verbeteren – als je meerdere katten hebt, zorg er dan voor dat je voldoende middelen voor ze hebt, bijvoorbeeld voldoende kattenbakken, voedsel- en waterstations, bedden en schuilplaatsen. Bied kattenbakken aan die niet zijn bedekt / bedekt om hinderlagen door andere katten te voorkomen. Als u merkt dat twee katten in het bijzonder niet met elkaar overweg kunnen, gebruik dan synthetische feromonen en raadpleeg uw dierenarts of kattengedragsdeskundige.
 • Aandacht voor oudere katten –als je hebt een oudere kat, zorg ervoor dat er op elke verdieping een kattenbak staat en dat deze gemakkelijk toegankelijk is. Oudere katten kunnen moeite hebben om in een kattenbak te stappen, dus het is een goed idee om de zijkant uit te snijden, zodat ze er gewoon in kunnen lopen en niet kunnen stappen.
 • Breng ze naar de dierenarts – als u denkt dat uw kat op enigerlei wijze onwel is, breng hem dan voor een veterinaire controle om medische aandoeningen uit te sluiten. Dit is vooral belangrijk als ze nieuwe symptomen vertonen, zoals gewichtsverlies, braken, meer drinken en urineren. Uw dierenarts zal een volledige geschiedenis van u nemen en uw kat onderzoeken. Ze kunnen besluiten om de urine van uw kat te testen op bacteriën, kristallen of op de aanwezigheid van glucose. Ze kunnen ook een bloedtest uitvoeren om hun nieren, lever en schildklier te controleren.
 • Reinig het vervuilde gebied goed – je zou kunnen denken dat het schoonmaken van het vervuilde gebied van tapijt op de traditionele manier voldoende is, maar dat is het vaak niet. Katten kunnen nog steeds ruiken waar ze hebben geplast en ze zullen waarschijnlijk teruggaan naar dezelfde plek. Het gebruik van enzymatische reinigingsmiddelen of zuiveringszout kan helpen om het gebied goed schoon te maken en de geur en feromonen kwijt te raken.

Lees ook: De 5 beste tapijtreinigers voor kattenurine

Wat niet te doen

Straf je kat nooit voor het plassen op het tapijt of ergens anders in huis.

Straf je kat nooit voor het plassen op het tapijt of ergens anders in huis. Ze doen dit niet als een ‘vies protest’ of om je te irriteren. Het is gewoon een teken dat er iets mis is en dat je een beetje detectivewerk moet doen om erachter te komen wat het probleem is.

Het gebruik van een waterpistool of geparfumeerde spray, hun neus erin wrijven of schreeuwen naar hen kan het probleem alleen maar erger maken. Je kunt je kat bang voor je maken en invloed hebben op de relatie die je met je kat hebt.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Conclusie

Plassen op het tapijt is een veel voorkomend probleem dat we zien bij onze katachtige metgezellen.

Plassen op het tapijt is een veel voorkomend probleem dat we zien bij onze katachtige metgezellen. Het komt niet door een gebrek aan training of dat je kat zich slecht gedraagt. Het is een teken dat er iets mis kan zijn met je kat en het kan van alles zijn, van stress, kattenbakproblemen of een medisch probleem.

Probeer de tips die we hierboven hebben genoemd om dit probleem te helpen en raadpleeg uw dierenarts als het probleem niet oplost of als uw kat andere symptomen vertoont.

Lees ook: Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met iets te doen?

Veelgestelde vragen

Waarom plast mijn kat op de grond?

Katten doen dit om vele redenen, waaronder; kattenbakproblemen, stress, conflicten met andere katten en om medische redenen. Raadpleeg uw dierenarts als u zich zorgen maakt over uw kat.

Hoe voorkom je dat een kat op dezelfde plek plast?

Je moet het gebied grondig reinigen met een enzymatische reiniger om de geuren af te breken. Volg de instructies op het etiket.

Hoe straf je een kat voor het spuiten?

Je moet een kat nooit straffen voor het spuiten. Dit kan uw kat bang voor u maken en het kan zelfs agressie veroorzaken. Als uw kat aan het spuiten is, maak dan een afspraak met uw dierenarts om hem te laten castreren en onderzoeken.

Moet je de neus van een kat in zijn plas wrijven?

Nee! Je moet nooit de neus van een kat in zijn plas wrijven, het zijn geen honden. Probeer in plaats daarvan te achterhalen waarom uw kat zijn kattenbak niet gebruikt en plan een veterinair onderzoek als hij onwel lijkt.