Waarom zitten katten op je borst? 10 redenen waarom!

Er is niets bevredigender voor een katteneigenaar dan een donzige bontbal die hard op zijn borst zit of zich nestelt, sommige katten kunnen zelfs de romp van een verzorger gaan kneden van tevredenheid.

Zitten of slapen op de top van je bovenlichaam is een veel voorkomend fenomeen in zowel de honden- als kattenwereld, meestal brengt het intimiteit, liefde en een krachtige band tussen jou en je huisdier over, maar als je lijdt aan luchtwegaandoeningen, slaaptekorten of huisdierallergieën, kan het een uitdaging zijn om voor langere tijd stil te blijven.

Laten we eens kijken wat de borst van de mens zo aantrekkelijk maakt voor je lieve katachtige.

Redenen waarom een kat op je borst zit

Er zijn veel redenen waarom een kat op iemands borst zit, hoewel we niet voldoende wetenschappelijk bewijs hebben om deze vraag te beantwoorden, laten we een paar theorieën onderzoeken.

#1 Mogelijkheid om te binden

Op basis van wat we weten over zoogdieren en slaap, zijn de meeste experts het erover eens dat katten net als mensen dromen tijdens de REM-slaap.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Current Biology Journal vormen sommige katachtigen sterke emotionele banden met hun verzorgers, zoals die van honden en baby’s. Zittend of rustend op de borst van een eigenaar biedt hen de mogelijkheid om nog hechter te worden met hun verzorger door aanraking.

#2 Ze worden gerustgesteld door je hartslag

Je kat bij je borst houden is geruststellend voor je katachtige vriend. Niet alleen voelen ze zich beschermd, maar ze zullen ook het geluid van je hartslag horen, wat het gevoel van nabijheid biedt, vergelijkbaar met de hartslag van de koningin die hen terugvoert naar de kittentijd.

#3 Ze zijn op zoek naar comfort en warmte

Het comfortniveau van een kat in zijn omgeving is gekoppeld aan zijn fysieke gezondheid plus emotioneel welzijn. Veel katten zoeken kartonnen dozen plus bedden voor troost en warmte, terwijl anderen de voorkeur geven aan een comfortabel alternatief zoals onze borst.

Onze romp is een geweldige optie omdat het de natuurlijke lichaamswarmte beter biedt dan welke elektrische deken of bed dan ook, waardoor spieren, pezen en gewrichten soepel klaar zijn voor de jacht na een lange snooze.

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

#4 Misschien is er een hormonale verklaring

Misschien is er een hormonale reden waarom katten op ons bovenlichaam zitten. Volgens een recente studie gepubliceerd in de Frontiers in Veterinary Science, functioneert oxytocine niet alleen om stress te verminderen, maar bevordert het ook positieve interacties wanneer katten in nauw contact staan met hun eigenaar; daarom is het waarschijnlijk dat rusten op de borst terwijl de verzorger de kat streelt, het ‘feel good’-hormoon verhoogt, wat een vergelijkbaar gevoel bevordert dat wordt ervaren terwijl de koningin haar nakomelingen voedde.

#5 Uw katachtige hunkert naar veiligheid

kat die op de borst rust

Rusten op de borst terwijl de verzorger de kat aait, verhoogt het ‘feel good’-hormoon voor katten

Een andere belangrijke reden waarom katten graag op je borst zitten of dutten, is om zich veilig te voelen. De borst van een verzorger biedt een verhoogde plek weg van huisdieren, intimiderende moggies of ongenode roofdieren.

Evenzo kan een kat die ouder of onwel is, de veiligheid en bescherming van een eigenaar binnen zijn kerngebied zoeken door op de borst van een verzorger te gaan zitten om de kwetsbaarheid te minimaliseren.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – Een stapsgewijze handleiding

#6 Om een gevoel van nood te verlichten

Katten ervaren net als mensen zowel positieve als negatieve gevoelens. Hoewel een kat zijn gevoel niet verbaal kan uiten, communiceert hij door middel van lichaamstaal, gedragsveranderingen en vocalisatie. Uw kat kan angst of ziekte overbrengen door op uw borst te klimmen of te zitten.

Bovendien kunnen katachtigen die veilige gehechtheden aan hun eigenaren vertonen, zeer van streek raken wanneer ze voor langere tijd van hun eigenaren worden gescheiden, waarna ze hun eigenaren door het huis kunnen volgen en bij hun terugkeer op hun borst kunnen zitten om een gevoel van nood te verlichten.

#7 Ze willen jullie allemaal voor zichzelf

Het is bekend – katten houden er niet van om te delen! Stel je voor dat je kat het huis en al zijn middelen moet delen met twee of meer andere huisdieren die nauwelijks voldoende aandacht krijgen, door op je knieën te springen en / of op je borst te zitten, zullen ze ervoor zorgen dat je ze onverdeelde zorg en toewijding biedt.

Hoewel het niet zo vaak voorkomt als binnen de hondenwereld, kunnen bepaalde katten in huishoudens met meerdere katten die een traumatische start van het leven hebben gehad, overbeschermend worden voor speelgoed, voedsel, territorium en hun verzorger, dit wordt een ‘Resource Guarding’ genoemd. Ze kunnen veel tijd doorbrengen met grommen of zwaaien op de borst van hun eigenaartting wanneer andere huisdieren hun gebied binnendringen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

#8 Geurmarkering

Katten deponeren chemische boodschappen om hun territorium te bewaken, herkenning van sociale cohesie te tonen en hun gevoel over te brengen. Wanneer een kat aan je is toegewijd en onvoorwaardelijk van je houdt, zullen ze op je borst zitten, je voorhoofd met het hoofd slaan, hun staart met je arm verweven en hun geur vermengen met de jouwe om je als de hunne te markeren.

#9 Ze proberen je aandacht te trekken

Sommige katten hebben geen idee van persoonlijke ruimte, ze zullen er alles aan doen om je aandacht te trekken, vooral als je lange dagen werkt of voor veel kinderen of huisdieren zorgt.

Eerlijk gezegd, wie kan een kat negeren die vroeg in de ochtend op onze borst zit, misschien heeft uw kat honger, wil hij spelen of naar buiten gaan, katten zijn immers crepusculaire jagers die meestal actief zijn voor zonsopgang en bij zonsondergang.

Maak niet de fout om ’s ochtends vroeg op te staan of je kat te voeden, omdat je onbedoeld het aandachtzoekgedrag versterkt waarbij je kat elke ochtend op je borst zal zitten totdat je aan zijn ‘eisen’ voldoet

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

#10 Ze houden van je kleding textuur en geur

Onze katachtige metgezellen genieten van verschillende soorten texturen, maar toch heeft elke kat een individuele keuze van stof die ze leuk vinden onder hun poten. Katachtigen zijn immers troostzoekers, zitten op onze borst biedt niet alleen een geruststellende tactiele ervaring, maar draagt ook onze vertrouwde geur.

Als uw kat binnen korte tijd uw borst begint te kneden, betekent dit dat ze de veilige aard van uw relatie relateren aan die van zijn moeder toen het een kitten was, wat hartverwarmend is.

#11 Uw kat is uw “therapeut”

houden katten van knuffels?

Hoewel dit misschien verrassend klinkt, is er de afgelopen jaren een groeiende wetenschappelijke interesse in de voordelen van huisdieren voor mensen. Hoewel de meeste studies zich hebben gericht op een mix van honden- en kattenbezitters, zijn er verschillende veelbelovende gezondheidsstudies die alleen katachtigen hebben onderzocht die de daaropvolgende gezondheidsvoordelen vonden bij interactie met mensen:

  • Lagere hartslag
  • Lagere bloeddruk
  • Stressreductie en sneller herstel tijdens stresstests

Bovendien onderzocht een recente britse studie de effecten die katten hebben op de fysiologische gezondheid een beetje verder. De resultaten onthulden dat de aanwezigheid van het aaien van een kat op uw schoot of borst uw hartslag kan verlagen, inclusief bloeddruk, vandaar dat het suggereerde dat interactie met uw kat terwijl deze op uw ribbenkast zit, kan resulteren in positieve gezondheidsvoordelen voor mensen die van katten houden.

Moet u de cat-to-chest-tijd verkorten

houden katten van knuffels?

Zoals we hebben geleerd, zijn er veel gezondheidsvoordelen aan een rustende kat op ons bovenlichaam, maar er zullen momenten zijn waarop je de tijd van kat tot borst moet verkorten, vooral als je aan de volgende aandoeningen lijdt:

Bovendien kunnen lange klauwen aanvoelen als prikkende naalden tijdens kneden en er is niets hygiënisch aan een buitenkat bedekt met vuil die op je borst zit en aandacht wil.

Om te voorkomen dat uw kat op uw borst zit of dut, investeert u in een knuffel knuffel bekleed met kattenkruid en / of een traktatie of plaatst u een geparfumeerd T-shirt doordrenkt met uw geur in de buurt. U kunt ook experimenteren met een verwarmingskussen bedekt met bontachtig fleece en een kalmerende spray op hun favoriete plek spuiten.

Ten slotte, als uw kat uw nachtrust schaadt, neem dan deel aan interactieve speeltijd voor het slapengaan en richt een speciale opvangruimte in voor uw kat om in te slapen.

Laatste gedachten

Er is niets leuker voor een eigenaar dan een lieve kat die op zijn borst zit te spinnen van tevredenheid terwijl je hem knuffelt, de liefde en toewijding van je kat is immers kostbaar, maar als je het soms een beetje ongemakkelijk vindt, leid ze dan om naar een warm comfortabel bed of je stinkende T-shirt.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Veelgestelde vragen

Waarom liggen katten op mensen?

Dit is gebruikelijk voor veel katteneigenaren, uw kat heeft immers een comfortabel bed in de buurt, maar ze geven er de voorkeur aan om op u te rusten. Op mensen liggen helpt je kat met geurvermenging, vermindert stress, biedt geruststelling, warmte plus een gevoel van veiligheid en verhoogt de band tussen mens en dier aanzienlijk.

Moet je voorkomen dat je kat op je gaat liggen?

Je moet voorkomen dat je kat alleen op je ligt als je je ongemakkelijk voelt, het onhygiënisch is of anders last hebt van huisdierallergieën of gezondheidsproblemen. In wezen is het uw persoonlijke keuze.

Waarom zit mijn kat op mijn borst en staart me aan?

Er zijn veel redenen waarom je kat op je borst zit en naar je staart. Omdat ze een prooi- en roofdierwezen zijn, hebben ze misschien een vreemd geluid gehoord dat je reactie beoordeelt. Een andere reden, ze hebben geleerd door naar je te kijken, ze zullen worden beloond met spel of een traktatie.

Anderen proberen misschien met je te communiceren of ze zich nu tevreden of angstig voelen, let op hun lichaamstaal en situationele context om de betekenis van het gedrag te ontcijferen.

Zitten katten op je borst om te proberen je te genezen?

Hoewel er niet voldoende bewijs is om dit te ondersteunen, hebben sommige studies positieve gezondheidseffecten en emotionele voordelen aangetoond, terwijl interactie met katten door middel van aaien stress kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen, gevoelens van eenzaamheid kan verminderen, negatieve stemmingen kan verlagen en gevoelens van eigenwaarde kan vergroten. Dus de volgende keer dat je kat op je borst zit en spint van geluk, ontspan je geest en vergeet al je zorgen.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Wallingford, Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CABI. Geraadpleegd op 28 juli 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen MODULE 1 WAT BEN IK EN WAAR KOM IK VANDAAN. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 27 juli 2022

Kerstin Uvnäs-Moberg, L. H. (2015). Zelf-kalmerend gedrag met bijzondere verwijzing naar oxytocine afgifte geïnduceerd door niet-schadelijke sensorische stimulatie. Grenzen in de psychologie, 5, 1529. Geraadpleegd op 28 juli 2022, van

Sarah L H Ellis, I. R. (2013). AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 219-230. Geraadpleegd op 24 juli 2022