Waarom proberen katten hun voedsel te begraven?

Het begraven van voedsel is niet zo ongewoon als je zou denken. Bedekt uw kat zijn voer met beddengoed of papier? Kantelen ze verontwaardigd over de voerbak als ze klaar zijn met eten?

Snel overzicht

01

Omdat het begraven van voedsel instinctief is, kan uw kat de behoefte voelen om zijn voedsel te begraven zonder zelfs maar te weten waarom.

02

Het begraven van voedsel kan stress tussen katten in het huishouden weerspiegelen, vooral wanneer er beperkte ruimte of onduidelijke hiërarchieën zijn

03

Zolang het niet gebonden is aan stress of angst, is het begraven van voedsel een mild gedrag dat over het algemeen niet zorgwekkend is.

Heb je je kat aanhoudend zien poten bij de waterbak? Of krabt je kat rond alsof hij in de kattenbak zit? Het kan er nogal vreemd uitzien en een beetje zinloos lijken, maar dit gedrag is een belangrijk instinct dat veel katten moeilijk kunnen onderdrukken. Het kan ook een signaal zijn dat er iets niet helemaal klopt en dat uw kat zich zorgen maakt of gestrest is.

Als je je hebt afgevraagd: “Waarom probeert mijn kat zijn voedsel te begraven?” is het antwoord misschien complexer dan je eerst had verwacht. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende theorieën over waarom katten voedsel begraven en proberen de vreemde capriolen van je kat uit te leggen.

1. Voedsel begraven is een instinctief kattengedrag

Uw kat kan de behoefte voelen om zijn voedsel te begraven zonder zelfs maar te weten waarom.

Katten hebben veel instinctief gedrag: jagen, geschenken aanbieden, vechten, paren en spinnen om er maar een paar te noemen. Er wordt gedacht dat het begraven van voedsel niet wordt geleerd van de koninginnenkat wanneer kittens jong zijn. Maar integendeel, het wordt gedreven door hun voorouderlijke wortels en is ingebed in hun genen. Dus je kat berispen voor dit natuurlijke gedrag is absoluut niet het antwoord.

Uw kat kan de behoefte voelen om zijn voedsel te begraven zonder zelfs maar te weten waarom. Of misschien is een motief dat hen ertoe drijft om deze taak uit te voeren. Als er concurrentie is voor middelen onder katten in huis, kan uw kat zich gestrest voelen over het weglaten van voedsel.

Bovendien, als een buurtkat uw kat verdriet geeft, kan het verbergen van zijn voedsel (in theorie) voorkomen dat uw kat de aandacht vestigt op zijn territorium.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

2. Je kat is nog steeds wild van hart

In het wild houdt voedselopslag, of caching, vlees verser en verbergt het voor aaseters.

Grote kattensoorten zijn waargenomen om creatieve manieren te vinden om hun voedsel in het wild op te slaan. Ideale locaties zijn tussen rotsen, onder vegetatie, gehesen in bomen en begraven in de grond. Uw kat kan ook veel ongebruikelijke technieken vinden om zijn voedsel te verbergen! Zodra de geheime voorraad van de wilde kat is bedekt, houdt de grond het voedsel koel en daarom verser.

Vergeet niet dat katten obligate carnivoren zijn die alleen vlees eten. Ze weten niet wanneer hun volgende jachtmogelijkheid zal komen en kunnen lange periodes gaan zonder te eten. Elk stukje vlees is kostbaar. Maar karkassen gaan vrij snel slecht als ze in de middaghitte worden weggelaten. De logica dicteert dus dat begraven een rol kan spelen bij het langer vers houden van het vlees.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Een andere motivatie voor voedselopslag, of caching, is om het te beschermen tegen roofdieren. Voedselcaching komt veel voor bij veel soorten, van grizzlyberen tot luipaarden. Kleptoparasieten zijn dieren die hun doden proberen te stelen; dit is een enorme bedreiging voor jagers. Luipaarden zullen hun prooi zelfs hoog in een boom hijsen, zodat ze uren of dagen ongestoord kunnen grazen.

Kleptoparasieten overleven op de overblijfselen van de jacht van een ander dier. Hyena’s en gieren zijn aaseters en geweldige voorbeelden van wezens die niet graag zelf het vuile werk doen. De verborgen winkels houden het voedsel verborgen om later te worden gegeten.

Caching verhult ook de geur van het voedsel. Wilde carnivoren en aaseters hebben een scherp reukvermogen. Een voedzame stash kan wijzen op een nabijgelegen hol vol welpen, dus het is een riskante onderneming die aan de restjes kleeft.

Lees ook: 15 weinig bekende feiten over grote katten

3. Hij ruimt op!

Het bedekken van overgebleven voedsel met een deken of handdoek kan een oergedrag zijn dat verband houdt met het verwijderen van alle sporen dat de kat daar is geweest.

Huiskatten staan erom bekend dat ze kieskeurig zijn in hun netheid. Ze houden ervan om zichzelf te verzorgen en op te ruimen en zullen vaak weigeren om op een onrein bed te liggen of een bevuilde kattenbak te gebruiken. Als uw kat voedselresten heeft, zullen sommigen zich gedwongen voelen om het op te ruimen.

Misschien is dit ook een oergedrag gerelateerd aan het verwijderen van alle sporen dat ze er zijn geweest. Of als alternatief is er een evolutionair voordeel aan het verwijderen van rottend vlees uit hun leefruimte.

Vliegen zullen snel eieren leggen en ziekten verspreiden, dus het opruimen van de puinhoop is zeker de weg vooruit. Nogmaals, het achterlaten van voedsel kan ongewenste kattenbezoekers aantrekken, dus misschien geeft uw kat er de voorkeur aan om zijn sporen te bedekken.

Als uw kat vaak natvoer begraaft, voedt u misschien te veel. Uw kat kan signaleren dat het overgebleven voedsel een overschot heeft en moet worden bewaard. Het kan lastig zijn om dit te beheren, omdat zoveel huiskatten afhankelijk zijn van begrazing om hun dagelijkse calorie-inname te bereiken.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

4. Uw kat is gestrest

Gekookt kippen- en rijstkattenvoer

Het begraven van voedsel kan een teken zijn dat uw kat stress of conflicten ervaart tussen andere katten in huis.

Katten die stress ervaren, vertonen een groot aantal ongewenste gedragingen. Het aanhoudend begraven van voedsel, vooral voordat ze zelfs maar hebben gegeten, kan een teken zijn van neurose en angst. Ander stressgedrag omvat overgrooming, ongepast urineren in huis en zichzelf verbergen.

Het begraven van voedsel kan stress tussen katten in het huishouden weerspiegelen, vooral wanneer er beperkte ruimte of onduidelijke hiërarchieën zijn. Dit kan vaker voorkomen bij huiskatten die geen toegang hebben tot de buitenlucht. Concurrentie om hulpbronnen, met name voedsel, kan fel zijn en extreme angst veroorzaken.

Andere veranderingen binnen en buiten het huis kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich op scherp voelt. Lees hier meer over stress bij katten.

Lees ook: Waarom begraven katten hun poep?

In het kort

Over het algemeen is het begraven van voedsel een mild gedrag dat niet noodzakelijkerwijs zorgwekkend is.

Over het algemeen is het begraven van voedsel een mild gedrag dat niet zorgwekkend is. Kijken hoe je kat de acties van zijn wilde tegenhangers belichaamt, kan fascinerend zijn. En laten we het toegeven, het kan ook best schattig zijn. Zorg er wel voor dat er geen bewijs is dat het gedrag uw kat schaadt en dat hij geen voedsel verbergt op plaatsen waarvan u zich niet bewust bent. Anders krijg je een paar weken later misschien een vervelende verrassing.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen

Is het een probleem dat mijn kat zijn voer bedekt?

Het korte antwoord is nee. Als je kat af en toe zijn eten begraaft en je moet na hem opruimen, zou het niet zo’n probleem moeten zijn. Je kat drukt gewoon zijn voorouderlijke overlevingsinstincten uit. Maar als uw kat neurotisch wordt en gedurende langere perioden repetitief gedrag vertoont, wordt dit een probleem.

Sommige katten wrijven met hun neus over de voerbak totdat ze rood-rauw en zwerend zijn, of ze krabben aan meubels in een poging voedsel te begraven. Wanneer het gedrag schadelijk of destructief wordt, is het tijd om te overwegen wat eraan ten grondslag ligt.

Hoe voorkom ik dat mijn kat zijn voedsel probeert te bedekken?

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het cachegedrag van uw kat te verminderen:

  • Voer kleinere maaltijden vaker gedurende de dag
  • Verwijder voedsel zodra uw kat klaar is met eten
  • Ruim alle kommen op die niet in gebruik zijn
  • Als uw kat moet grazen, probeer dan getimede feeders en puzzelvoeders te gebruiken
  • Laat katten eten in hun eigen ruimte, weg van andere huisdieren
  • Probeer de hoeveelheid stress waaraan uw kat wordt blootgesteld te verminderen
  • Zorg ervoor dat buurtkatten uw huis niet kunnen binnenkomen (microchip-luiken voor huisdieren kunnen nuttig zijn)
  • Bewaar de voedselschaal op harde, afveegbare oppervlakken en uit de buurt van materialen die kunnen worden gebruikt om ze te bedekken
  • Leid je kat af met een speeltje zodra hij rond de kom begint te krabben
  • Verplaats je kat naar een andere kamer of laat hem buiten zodra hij klaar is met eten

Als uw kat vaak voedsel achterlaat, overweeg dan of u gewoon te veel geeft tijdens de maaltijd. Het is niet ideaal om de hele dag niet opgegeten voedsel buiten te laten, vooral in de zomer. Als voedsel moet worden weggelaten, heeft droog voedsel de voorkeur, omdat het minder snel bederft en gemakkelijker op te ruimen is.

Maar in plaats van echt te grazen, kan het effectief zijn om gedurende de dag regelmatig kleinere hoeveelheden brokjes of nat kattenvoer te voeren. Dit zou de hoeveelheid niet-opgegeten voedsel die overblijft bij elke maaltijd moeten verminderen. Het kan ook obesitas en alle gezondheidsproblemen die ermee gepaard gaan voorkomen. Obesitas komt vaak voor bij volwassen katten en is een groeiend probleem. U kunt hier meer te weten komen over het voeden van uw kat en obesitas.

Bronnen weergeven

Balme GA, Miller JR, Pitman RT, Hunter LT. (2017). Caching vermindert kleptoparasitisme in een eenzame, grote katachtige. Tijdschrift voor Dierecologie. 86(3), 634-644. Geraadpleegd op 26 september 2022.

Farhadinia MS, Michelot T, Johnson PJ, Hunter LTB, Macdonald DW. Inzicht in de beslissing in een roofdier met behulp van verborgen Markov-modellen. (2020). Beweging Ecologie. 8(9). Geraadpleegd op 26 september 2022.