Waarom krabt mijn kat aan het raam? 5 Veel voorkomende redenen

Een kat die aan het raam krabt, kan irritant zijn, vooral als het constant overdag of ’s nachts gebeurt wanneer u probeert te slapen. Katten kunnen om verschillende redenen aan ramen krabben, van het willen bereiken van een prooi buiten, zoals een vogel die ze hebben gezien, naar buiten willen gaan om de badkamer te gebruiken, te verkennen, of misschien heeft uw kat zijn weerspiegeling in het raam gezien en denkt dat het een andere kat is.

Hoewel de klauwen van een kat geen schade aan de glazen ramen achterlaten, kan het frustrerend zijn om de geluiden van hun nagels tegen het glas te horen krabben en niet te begrijpen waarom ze het doen.

Laten we eens kijken naar de uitleg achter je kat die aan het raam krabt.

kattenpootverdeler

De 5 redenen waarom katten krabben bij Windows

1. Een verlangen om te jagen

kattenjacht in gras
Afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock

Als uw kat vogels of andere dieren in het wild door het raam heeft gezien, dan willen ze naar buiten worden gelaten om te jagen en te achtervolgen. Het maakt deel uit van het instinct van uw kat om te jagen, en sommige katten zullen zelfs bij het raam zitten dat door de vogels buiten wordt gefixeerd. Als een bepaalde vogel hun interesse trekt, zullen ze willen rennen en achtervolgen, maar het raam houdt ze tegen.

Je kunt dan merken dat je kat verwoed op het glas krabt en miauwt om te proberen naar buiten te komen. Dit is meestal de meest voorkomende reden, vooral als uw kat eerst uit het raam staarde en naar de dieren in het wild keek.

thematische pauze

2. Ze willen naar buiten of naar binnen worden gelaten

Grijze kat die uit het raam kijkt
Afbeelding Credit: chen, Unsplash

Als uw kat gewend is om naar buiten te gaan of door een open raam naar binnen te worden gelaten, zal hij eraan beginnen te krabben als hij gesloten is en hij niet weet hoe hij door het raam moet komen. Dit gedrag kan gebeuren als het raam niet wijd genoeg open is zodat uw kat zich er comfortabel doorheen kan voelen om er doorheen te klimmen, en ze proberen aan te geven dat u hem moet helpen naar buiten te komen of hem naar binnen moet laten.

De meeste katten begrijpen niet hoe ramen werken en ze hebben het gevoel dat het hun pad blokkeert. Dit kan ervoor zorgen dat uw kat in verwarring aan het raam krabt en klauwt omdat ze niet weten waarom ze niet door het glas kunnen gaan.

thematische pauze

3. Ze kunnen hun reflectie zien

Gember kitten poten aan het raam
Afbeelding Credit: Önder Örtel, Pexels

Katten kunnen hun reflecties in het raam zien en dit verwart hen voor een andere kat die hun territorium aan de andere kant binnendringt. Uw kat zal beginnen te krabben en tegen het raam wrijven in een poging om de andere kat te bereiken en zijn territorium te markeren met behulp van zijn geur.

Katten zouden hier snel op uitgekeken moeten raken als ze zich realiseren dat hun reflectie geen bedreiging vormt, dus dit gedrag is meestal van korte duur. Uw kat zal een defensieve houding hebben wanneer hij zijn reflectie opmerkt en probeert aan de andere kant van het raam te komen om te controleren of het echt een kat is. Je merkt misschien dat ze aan het raam beginnen te snuffelen en als het open is, zullen ze proberen de andere kant te onderzoeken.

Al snel zal je kat onverschillig worden bij het zien van zijn reflectie, meestal omdat hij zich realiseert dat er geen andere kat is die zijn territorium bedreigt.

thematische pauze

4. Geurmarkering

bengal cat likt venster
Afbeelding credit: Azovsky, Shutterstock

Katten hebben geurklieren op hun poten en ze krabben soms aan ramen om hun geur erop te wrijven, bekend als geurmarkering. Uw kat zal waarschijnlijk andere lichaamsdelen wrijven die ook geurklieren hebben, zoals hun flanken, wangen en staarten op het glas als ze om deze reden aan het raam krabben. Geurmarkering maakt ook deel uit van het markeren van hun territorium, in dit geval het venster, als hun eigen.

thematische pauze

5. Stress- en angstverlichting

Calico kat poot aan het raam
Afbeelding credit: Nair Santos, Pixabay

Katten kunnen stress en angst voelen en dingen in hun omgeving kunnen ervoor zorgen dat ze negatieve emoties voelen. Je kat kan zich verveeld en ongelukkig voelen, waardoor hij aan het raam krabt als een manier om zichzelf te vermaken en zich beter te voelen. Uw kat zal baat hebben bij het hebben van speelgoed en een krabpaal om te voorkomen dat ze aan de ramen krabben als ze zich gestrest en angstig voelen.

In plaats daarvan zal uw kat leren krabben en spelen met zijn eigenlijke speelgoed. Hoewel de nagel van een kat niet scherp genoeg is om glas te beschadigen, kan het een fijne kras achterlaten en een irriterend geluid veroorzaken.

Hoe te voorkomen dat katten aan ramen krabben

Als u zich ergert aan het krabgedrag van uw kat, zijn er een paar methoden die u kunt proberen om dit gedrag te stoppen. U wilt eerst de krassen van het raam verwijderen door een glaspoetsmachine of een poetspad te gebruiken om het glas schoon te vegen. U moet dan het krabgedrag van uw kat omleiden door hem bezig te houden met speelgoed, krabpalen en kattenbomen om in te klimmen.

Als uw kat aan het raam krabt omdat hij gewend is om naar buiten te gaan of binnen te gaan vanwege een open raam, zorg er dan voor dat u het open laat staan in een ruimte waar uw kat comfortabel doorheen springt. Zorg ervoor dat als u het raam open laat staan, het zich op een veilige hoogte van de grond bevindt, zodat uw kat zichzelf niet in gevaar brengt door op grote afstand naar beneden te springen.

Je kunt ook proberen iets te plaatsen om het zicht en het pad van je kat vanuit een specifiek raam te blokkeren als het een constant probleem wordt.

divider-catclaw1

Conclusie

De meeste katten zullen op een zonnige plek op het raam loungen, dus krabgedrag kan vaker voorkomen bij katten die meer tijd bij het raam doorbrengen. Het kan een tijdje duren om uw kat te trainen om te stoppen met krabben aan het raam, daarom is het belangrijk om de reden achter zijn gedrag aan te pakken voordat u kunt helpen een oplossing te vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: DenisAgati, Pixabay