Waarom zit mijn kat op mijn gezicht? 7 veel voorkomende redenen

Katten gedragen zich soms op manieren die zelfs de meest doorgewinterde kattenouder verbijsteren – een van deze is het kiezen van ons gezicht of hoofd om op te zitten en te slapen, ook al is er voldoende ruimte op het bed of de bank en hebben ze hun eigen luxe kattenappartement beneden. Het blijkt dat er een paar veel voorkomende redenen zijn waarom uw kat op uw gezicht, hoofd of nek kan zitten, en ze komen allemaal neer op instinct en de behoefte om zich veilig te voelen.

In dit bericht zullen we zeven veel voorkomende redenen onderzoeken waarom sommige katten hun menselijk gezicht als kussen kiezen en wat dit zegt over je relatie met je kat.

kattenpootverdeler

De 7 redenen waarom katten op het gezicht van mensen zitten

1. Ze zijn koud

kat slaapt met eigenaar
Afbeelding Credit: masik0553, Shutterstock

We beginnen met de meest basale reden waarom je kat zich op je gezicht kan nestelen – dat het koud begint te worden en dat ze willen opwarmen. Katten voelen zich van nature aangetrokken tot warme plekken, omdat het belangrijk is om hun metabolisme goed te laten werken. Dus, aangezien je hoofd het warmste deel van je lichaam is, is het logisch dat ze dit gebied kiezen om zich overheen te draperen terwijl je (probeert te) slapen.

thematische pauze

2. Ze zoeken bescherming

In het wild zijn katten het meest kwetsbaar als ze slapen, en de huiskatten die we kennen en liefhebben, hebben hun instinct voor zelfbehoud niet verloren. Als de persoon die uw kat het meest vertrouwt, kan hij op uw gezicht, hoofd of een ander deel van uw lichaam zitten of slapen als een manier om zich veilig en veilig te voelen terwijl ze snoozen.

thematische pauze

3. Je geur is geruststellend

kat ruikende vrouwenkin
Afbeelding Credit: Koldunov Alexey, Shutterstock

Terugkomend op het feit dat katten zich graag veilig voelen terwijl ze slapen of chillen, kan je vertrouwde geur erg geruststellend voor hen zijn. Het is ook mogelijk dat ze genieten van de geur van je haar nadat het is gewassen. Dus als je vaak wakker wordt met een gezicht vol vacht, kan dit heel goed een van de redenen zijn!

thematische pauze

4. U bent “territorium”

Katten zien je als onderdeel van hun territorium en als zodanig, door op je hoofd en gezicht te zitten, deponeren ze hun geur op je en genieten ze van het comfort van je vertrouwde geur. Het maakt er allemaal deel van uit dat uw kat zich veilig en geborgen voelt.

thematische pauze

5. Je beweegt veel

een tabby kat slapend op een kussen
Afbeelding Credit: KatinkavomWolfenmond, Pixabay

Volgens Marilyn Krieger, een kattengedragsconsulent, worden katten afgestemd op onze slaapgewoonten, inclusief hoe goed we slapen. Als ze je hoofd of gezicht als hun kussen hebben gekozen, kan het zijn dat ze erachter zijn gekomen dat je ’s nachts veel beweegt en onderbrekingen van hun eigen slaap wilt voorkomen!

thematische pauze

6. Ze willen je verzorgen

Het is niet ongebruikelijk dat katten hun mensen verzorgen om genegenheid te tonen, een band te hebben, om aandacht te vragen, hun geur te deponeren of je te laten weten dat ze zich niet goed voelen. Sommige katten hebben een speciale affiniteit met gezichts- en haarverzorging in het bijzonder, dus als ze dicht bij je gezicht zijn, kunnen ze naar hartenlust wegrijden.

thematische pauze

7. Uw kat geniet van uw gezelschap

vrouw die met haar kat slaapt
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Laten we eerlijk zijn – als je kat je niet leuk vond en tijd met je wilde doorbrengen, zouden ze niet zo dicht bij je zitten. Op je hoofd en gezicht zitten betekent dat ze je vertrouwen en je leuk genoeg vinden om bij je in de buurt te willen zijn. Koesteren in je heerlijke warmte en geur zijn twee geweldige bonussen!

kattengezichtsverdeler 2

Mijn katten zitten nooit op me – betekent dit dat ze me niet leuk vinden?

Helemaal niet! Of je kat op je of bij je gaat zitten, komt meestal neer op zijn persoonlijkheid. Hoewel sommige katten nooit uit je schoot zijn, zijn sommige katten onafhankelijker en zitten ze liever bij je in de buurt dan bij jou. Katten tonen genegenheid op verschillende manieren – niet alleen door op je te zitten. Zij kunnen ook:


  • Hoofd bunt je

  • Wrijf tegen je benen

  • Ga naast je zitten

  • Knipper langzaam met hun ogen naar je

  • Rol op hun rug om vertrouwen te tonen

  • Spinnen als je in de buurt bent

  • Vocaliseer met getjilp en geklets

  • Kom je begroeten als je thuiskomt

  • Houd hun staart omhoog

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat op mijn gezicht zit?

Hoe schattig het ook is dat je kat het leuk vindt om tijd zo dicht bij je door te brengen, het kan een beetje ongemakkelijk zijn – esvooral als je kat supergroot is, je verstikt met zijn massa lange vacht, of als je moeite hebt met slapen vanwege zijn positionering. Oh – en niet te vergeten het snurken. Ja, sommige katten snurken, en sommigen doen het zo hard dat het klinkt alsof het dak inzakt.

Als uw kat nog steeds een kitten is, is het gemakkelijker om het gedrag te stoppen voordat het ingebakken raakt. Elke keer dat uw kitten op uw gezicht probeert te zitten, verwijdert u hem en plaatst u hem waar u wilt dat hij zit of slaapt om hem te leren waar buiten de grenzen is. U kunt ook proberen traktaties te gebruiken als beloning wanneer uw kitten zich op uw schoot nestelt in plaats van op uw gezicht of hoofd. Bij volwassen katten kan het iets moeilijker zijn.

Je kunt proberen je kat een supergezellig kattenbed te geven, het naast je bed te plaatsen en hem aan te moedigen er tijd in door te brengen in plaats van op jou. ‘S Nachts kunt u bijvoorbeeld een warm pakket plaatsen dat is ontworpen voor huisdieren of een donzige warmwaterkruik die lekker warm is in het bed om het extra gezellig te maken. Zorg ervoor dat de warmteverpakking of warmwaterkruik op een veilige temperatuur is – vermijd kokend water.

Zoals het beroemde gezegde luidt: “katten zijn katten” en zullen doen zoals katten doen. Soms zal zelfs het meest luxueuze, zachtste bed ter wereld hen niet verleiden om weg te komen van waar ze willen zijn, dus er is geen garantie dat je aanmoediging zal werken, maar het is het proberen waard!

divider-catclaw1

Conclusie

Welke reden er ook is achter de beslissing van je kat om je gezicht te claimen als hun gelukkige plek, je kunt het als een goed teken beschouwen dat ze je vertrouwen en het leuk vinden om bij je te zijn.

Katten plukken verschillende voordelen van slapen of zitten op je hoofd, gezicht en nek – niet in de laatste plaats de warmte en je geruststellende, vertrouwde geur. Als het je echter stoort, kun je altijd proberen je kat uit het gedrag te halen door hem te verleiden met zijn eigen gezellige bed.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alex Kviatkouski, Pexels