Welke plaats hebben katten in de Japanse cultuur? Wat u moet weten!

Katten zijn vrij populair in Japan, je zult katten vinden afgebeeld in de Japanse popcultuur, van de “Maneki Neko”, de wenkende kat, tot Japanse folklore die katten symboliseert als geluk.

Katten vertegenwoordigen veel dingen in de Japanse cultuur en worden verondersteld elegante en mysterieuze wezens te zijn die begonnen toen katten uit China werden overgebracht om boeddhistische geschriften tegen ongedierte te beschermen. De oorsprong en folklore die ervoor hebben gezorgd dat katten een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur zijn geworden, zijn fascinerend en het lijdt geen twijfel dat de Japanners van katten houden. Deze inspirerende dieren zijn afgebeeld in verschillende Japanse romans, kunst, literatuur en folklore.

kattenpootverdeler

Geschiedenis van katten in Japan

Kat in Japan met boeddhist
Afbeelding Credit: SAND555UG, Shutterstock

Er wordt aangenomen dat katten oorspronkelijk in China zijn gekomen tijdens de 6Þ eeuw door boeddhistische monniken om heilige boeddhistische rollen te beschermen tegen schade veroorzaakt door ongedierte zoals muizen en ratten toen de religie in het land werd geïntroduceerd.

Katten werden toen door de keizer als huisdier gehouden, waardoor ze meer werden dan alleen bescherming voor rollen, maar ook een gewaardeerd bezit. De kat van de keizer was zwart, en dit werd afgebeeld in een dagboek.

De eerste geregistreerde naam van een kat in Japan was Moyobu no Otodo, een aristocratische naam gegeven door keizer Ichijo. De kat had een witte tag en rode kraag in oude platen en werd gezien spelend met snaren.

Hierdoor leken ze eerst exotische dieren die zeldzaam en kostbaar waren voordat ze overvloedig aanwezig waren in Japan. Kort nadat katten op straat werden geïntroduceerd, bevolkten ze en werden ze gebruikelijker. Katten zijn sindsdien de inspiratie geweest voor vele legendes en folklore rond de Japanse cultuur en hebben de creatie van vele Japanse beelden en cartoons geïnspireerd.

Katten werden in heel Japan gehouden om zijdeboerderijen en rijst in voedselopslagplaatsen te beschermen en maakten zelfs populaire huisdieren. Veel katten worden ook gehouden voor spirituele betekenissen, omdat katten symbolen zijn van geluk en geluk in Japan.

Wat symboliseren katten in de Japanse cultuur?

zwarte Japanse bobstaart
Afbeelding Credit: NANCY AYUMI KUNIHIRO, Shutterstock

Katten zijn een symbool van geluk in Japan, vooral het Japanse bobtailras. Zwarte katten werden vooral aanbeden in Japan omdat ze geloofden dat ze ongehuwde vrouwen een begeerlijke vrijer brachten. Andere symbolieken van katten in de Japanse cultuur zijn rijkdom, welvaart en geluk in de Maneki Neko.

Symboliseren is heel betekenisvol in Japan. Katten worden ook gezien als katten met beschermende krachten. Veel katten zijn speciaal in de Japanse cultuur vanwege alle kunst, folklore, legendes en literatuur over katten die hen niet alleen schattige en knuffelige metgezellen maakt, maar ook spirituele betekenis heeft in de Japanse cultuur.

De 4 symbolische katten in de Japanse folklore

De meeste katten worden afgebeeld met bovennatuurlijke krachten als entiteiten in de Japanse folklore. Deze katten zijn symbolisch en hebben vaak een achtergrondverhaal waarom ze op die manier worden afgebeeld.

1. Maneki Neko

Meneki Neko kattenbeeldje
Afbeelding Credit: Cris Feliciano, Pexels

De wenkende kat, in het Japans beter bekend als de Maneki Neko, is een van de meest populaire katachtige beelden met een symbolische betekenis. De Maneki Neko wordt verondersteld geluk en geluk te brengen, en er zijn drie folkloreverhalen over hoe dit kattenbeeldje kan zijn ontstaan.

Het is meestal gemaakt van keramiek of plastic en is te zien voor winkels en huizen in Japan, meestal bij de ingang. Het originele beeldje was een calico Japanse bobtailkat met een verhoogde linkerpoot die bezoekers wenkt. Het wordt gebruikt als een vorm van gastvrijheid, terwijl het ook wordt beschouwd als geluk voor de eigenaar.

Het meest geloofde oorsprongsverhaal van de Maneki Neko is dat een feodale heer onder een boom zat toen hij een kat met zijn poot naar hem zag zwaaien. Nieuwsgierig naderde hij de kat, toen plotseling een bliksemschicht de boom raakte precies waar hij even daarvoor had gestaan.

Dit beeldje is sindsdien in heel Japan geplaatst en is vooral populair bij eigenaren van kleine bedrijven. De klassieke heen-en-weer mechanische poot van de Maneki Neko wordt ook verondersteld aan te geven wanneer bezoekers aankomen, omdat het lijkt alsof de kat zijn gezicht wast.

thematische pauze

2. Bakeneko

Dit is een verhaal over een van vorm veranderende kat die normaal begon en later bovennatuurlijke vermogens ontwikkelde. Deze verandering vond plaats naarmate de kat ouder werd en ongewoon groot was. Katten hadden over het algemeen de voorkeur aan korte staarten in het oude Japan, net als deDe Japanse bobtail en de staarten werden meestal ingekort om deze look te bereiken.

Deze voorkeur leidde tot het onbedoeld fokken van katten met van nature korte staarten, en zodra ze hun bovennatuurlijke krachten hebben gekregen, groeien de bakenko uit tot een menselijke volwassene. Ze zullen op hun achterpoten lopen en zelfs spreken, samen met de mogelijkheid om vuurballen op te roepen die werden gevonden aan de uiteinden van hun staart.

Wanneer een bakeneko in een vrouw verandert, staan ze bekend als “Neko-Musume”, wat zich vertaalt naar de dochter van een kat. Dit is ook de populaire afbeelding van het kattenmeisje uit anime.

thematische pauze

3. Kasha

Een van de meest angstaanjagende bakeneko is de Kasha, dit was een vurige kat die de lijken van zondaars van begraafplaatsen stal en waarvan wordt aangenomen dat hij ze naar de hel bracht. Soms houden ze de lichamen te eten, terwijl ze ze soms als marionetten gebruiken. Deze gruwelijke bakeneko werd Kasha genoemd omdat het de oorspronkelijke betekenis was van een brandende strijdwagen in de oorspronkelijke boeddhistische teksten.

thematische pauze

4. Nekomata

De Nekomata (gevorkte kat) werd vaak verward met de bakeneko, maar het belangrijkste verschil is hun dubbele staart. Hoewel niet alle bakeneko als kwaadaardig voor mensen worden beschouwd, zijn de Nekomata dat wel. Wanneer de Nekomata bovennatuurlijke krachten krijgt en op zijn achterpoten begint te lopen en als mensen begint te praten, rennen sommigen weg om zich te verbergen voor steden diep in de bergen.

Hier worden ze mensetende monsters en sommige staarten zeggen dat ze necromantie hebben geleerd. De Nekomata achtervolgen hun baasjes soms met bezoekjes van de doden en roepen zelfs vuurballen op, net als de bakeneko. De bakeneko gebruikt zijn kracht echter niet om mensen opzettelijk schade toe te brengen, de Nekomata wel.

garen ball divider

De 4 voorstellingen van katten in japanse kunst

Katten zijn al lang afgebeeld in de Japanse kunst en zelfs te vinden in een van ’s werelds eerste romans als hoofdpersoon in de 11Þ eeuw. Van aquarellen tot ukiyo-e-prints, katten zijn te zien in veel Japanse kunstwerken.

Laten we eens kijken naar enkele van de Japanse kunstwerken met katten:

1. Schoonheden na een bad – Kitagawa Utamaro

Een foto van twee jonge vrouwen in jurken die net uit de warmwaterbronnen zijn gekomen en een kitten met een korte staart hebben die met de onderkant van de oranje jurk speelt. Het werd meer dan 200 jaar geleden gemaakt en toont de liefde van de kunstenaar voor katachtigen en vrouwelijke vormen.

thematische pauze

2. Vermoeiend – Tsukioka Yoshitoshi

Het kunstwerk is gemaakt door de serie Thirty-two Customs and Manners of Women, die een beroemd schilderij toont van de liefde tussen een vrouw en haar kat. Yoshitoshi werd beschouwd als een van de grootste ukiyo-e grootste artiesten.

thematische pauze

3. Tama de Kat – Hiroaki Takahashi

Deze prent werd in 1926 gemaakt door een kunstenaar uit Tokio die kattenportretten maakte van een modernere ukiyo-e-stijl. Het gebruik van schaduwen en het mengen van kleuren door de kunstenaar om een opvallende witte kat met een rood halsstuk te creëren, zorgt voor een perfect uitgebalanceerd kattenbeeld.

thematische pauze

4. Kat en pruimenbloesems – Hishida Shunso

Hishida Shunso produceerde delicate en realistische schilderijen met behulp van de Nihonga en Morotai Stijlen. Dit schilderij toont een kat die wakker wordt of vecht tegen de drang om te slapen, met zachte perzikachtige kleuren en de inktdiffusieschildermethode zorgt ervoor dat het schilderij er realistisch uitziet.

Kattenkogelverdeler 1

Katten in de Japanse literatuur

Japanse Bobtail Cat
Afbeelding Credit: slowmotiongli, Shutterstock

In de Japanse cultuur zijn katten ook de hoofdpersoon in veel cartoons en romans geschreven door Natsume Soseki. Het boek Ik ben een kat die is geschreven vanuit het perspectief van huiskatten is kritisch op zijn eigenaren.

Jaren later liet Hiro Arikawa zich inspireren door de roman en schreef De Kronieken van de Reizende Kat, een satirisch verhaal over de avonturen van een kat die met zijn baasjes door Japan reist. Zelfs als katten niet de hoofdpersonen zijn in Japanse romans, zullen ze vaak worden gekenmerkt.

divider-catclaw1

Conclusie

Katten zijn sterk verweven met de Japanse cultuur en zijn te vinden in steden in Japan. Katten vertegenwoordigen voornamelijk geluk en geluk in de Japanse cultuur, maar ze zijn ook de hoofdrollen in romans en shows, samen met tientallen jaren afgebeeld in kunstwerken door beroemde Japanse kunstenaars.

Katten worden beschouwd als zowel schattige als knuffelige huisdieren, samen met een personage in beroemde kunstwerken, literatuur en folklore dat hen een fa maaktvoriet en symbolisch dier in Japan.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pabkov, Shutterstock