Waarom is mijn kat zo geobsedeerd door water? 8 veelvoorkomende redenen

Je zou verwachten dat een kat geobsedeerd is door eten… maar water? Of het nu gaat om overmatig drinken, de kom omgooien, hun poot erin spetteren of proberen met je onder de douche te komen, sommige katten nemen een bepaalde glans naar de essentie van het leven. Dit gedrag kan om verschillende redenen optreden, variërend van eenvoudig kattenkwaad tot een onderliggende gezondheidstoestand.

Als je je zorgen maakt over de preoccupatie van je kat met water, lees dan verder om meer te weten te komen over de mogelijke redenen achter hun fascinatie. We zullen ook enkele tips delen over het voorkomen van ongewenst waterbakgedrag.

kattenpootverdeler

De 8 redenen waarom katten met hun water spelen

1. De waterbak moet worden opgefrist

tabby kat zittend naast een kom water
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

Katten zijn kieskeurige wezens en een waterbak met zelfs een beetje vacht of stof erin is gewoon niet genoeg. Als uw kat zijn waterbak omgooit of ernaast zit maar niet drinkt, kan hij u het signaal geven dat het water niet vers genoeg is naar zijn zin.

Als uw kat uit een waterbak drinkt in plaats van een waterfontein, moet het water meerdere keren per dag worden ververst, omdat het gemakkelijker is om besmeurd te raken met bont, stof, voedsel en andere kleine beetjes en bobs die de versheid verminderen.

thematische pauze

2. Je kat houdt niet van zijn kom

Niet elke kom is geschikt voor katten om uit te drinken. Katten hebben gevoelige snorharen die tegen de zijkanten van een te kleine of vreemd gevormde kom kunnen wrijven, dus het wordt aanbevolen om iets breed en ondiep genoeg te krijgen waar ze comfortabel uit kunnen drinken.

Als je ziet dat je kat zijn poten regelmatig in het water spat en het van zijn poten likt, kan de grootte van de kom de oorzaak zijn.

thematische pauze

3. Katten houden van stromend water

kat drinkt water
Afbeelding Credit: AltamashUrooj, Shutterstock

Katten zijn biologisch bedraad om verse, stromende waterbronnen te zoeken zoals ze dat in de natuur zouden doen. Zoals Nicky Trevorrow, Cat’s Protection Behavior Manager uitlegt over het onderwerp katten die drinken uit druipende kranen: “Dit is logisch vanuit een Afrikaans wildcat-perspectief, waar ze van nature uit verse stromen zouden drinken in plaats van een stilstaand zwembad.”

Dus als je je kat betrapt op het proberen te springen onder de douche of likken aan een druipende kraan, is dit de meest waarschijnlijke verklaring.

thematische pauze

4. Uw kat heeft een onderliggende gezondheidstoestand

Als uw kat overmatig water drinkt, kan een onderliggende gezondheidstoestand achter het gedrag zitten. U kunt merken dat de waterbak van uw kat sneller leegloopt dan normaal, dat uw kat uit kranen drinkt, moet braken door grote hoeveelheden water te drinken en/ of vaker moet plassen. Mogelijke gezondheidsproblemen die ertoe kunnen leiden dat een kat meer drinkt, zijn onder meer:

thematische pauze

5. Uw kat wil uw aandacht

Kat die met de mens speelt
Afbeelding credit: Florian Höllmüller, Pixabay

Als uw kat vaak over zijn waterbak valt of de inhoud overal met zijn poten besprenkelt, probeert hij misschien je aandacht te trekken. Een kat die je aandacht wil, kan zijn toevlucht nemen tot destructief of vervelend gedrag, zoals dingen van meubels kloppen of naar dingen poten om ze te rammelen en een geluid te maken.

Als je kat leert dat het gekletter van de waterbak je aandacht trekt, kan hij deze truc elke keer proberen als hij zich verveelt. Je kunt dit bestrijden door dagelijkse speelsessies met je kat te plannen om zijn opgekropte energie vrij te maken.

thematische pauze

6. De waterbak is een “speelgoed”

Het is niet ongebruikelijk om katten te vinden die hun poten in hun waterbak dopen. Een van de redenen waarom ze dit kunnen doen, is dat ze speels zijn. Als je kat een kitten is, kunnen ze dit rare nieuwe duidelijke spul verkennen en meten hoeveel plezier ze eruit kunnen halen. Probeer je kat af te leiden met aantrekkelijker speelgoed dat hij kan achtervolgen of puzzelen.

thematische pauze

7. Uw kat houdt van zwemmen

siamse kat die een bad neemt
Afbeelding Credit: Blik Sergey, Shutterstock

Geloof het of niet, er zijn kattenrassen die erom bekend staan dat ze genieten van zwemmen en spelen met water. Deze omvatten de Maine Coon, Abessijn en Bengalen. Voordat u uw Maine Coon, Abessijn of Bengalen op een baan rond uw zwembad stuurt, moet u er rekening mee houden dat niet elke kat van deze rassen van water zal houden – alleen dat ze meer kans hebben om te zwemmen dan bepaalde andere rassen.

thematische pauze

8. Het’s Te Warm

In de zomermaanden kunt u merken dat uw kat meer drinkt dan normaal om zichzelf af te koelen en gehydrateerd te blijven. Ze kunnen ook op zoek gaan naar andere bronnen van water zoals kraan- of douchewater. Zorg zoals gewoonlijk voor voldoende vers water en zorg ervoor dat uw kat koele plekken heeft om in rond te hangen om oververhitting te voorkomen.

garen ball divider

De 5 beste tips voor een goede drinkervaring voor uw kat

Het hebben van een positieve relatie met water is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van uw kat. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw kat de best mogelijke drinkervaring krijgt.

1. Overweeg een waterfontein

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding Credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Omdat het instinctief is voor katten om stromend water te kiezen boven stilstaand water, kunt u overwegen om te investeren in een kattenwaterfontein om hun waterbak te vervangen. Dit is vooral een goed idee als je kat constant aan het water zit of als je het water in de kom heel regelmatig moet vervangen.

thematische pauze

2. Kies de juiste kom

jonge kat die naar de kom staart
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

Brede, ondiepe kommen met een vlakke basis gemaakt van roestvrij staal zijn meestal de beste optie voor katten, omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en de zijkanten breed genoeg zijn om de gevoelige snorharen van een kat te huisvesten.

thematische pauze

3. Stimuleer je kat mentaal

Kat loopt op houten loopbrug met kattenspeelgoed in de mond
Afbeelding Credit: Arina Krasnikova, Pexels

Soms gebruiken katten hun waterbak als speelgoed omdat ze zich vervelen of je aandacht willen trekken. Leid ze af met wat leuk, mentaal stimulerend speelgoed.

thematische pauze

4. Ververs het water regelmatig

hepper nom nom kattenvoer kom water vullen

Als u een kom gebruikt, moet u regelmatig steekproefsgewijs controles uitvoeren om de versheid van het water te controleren. Als je stof, haren of andere vreemde deeltjes ziet, is het tijd om het water te verversen.

thematische pauze

5. Geef je kat ijsblokjes om mee te spelen

In de zomermaanden wilt u misschien ijsblokjes voor uw kat om mee te spelen. Deze bieden een geweldige manier om hun poten koel te houden als het warm is, terwijl ze voldoende entertainment bieden terwijl ze ze rondslaan en over de vloer schuiven.

Kat met zonnebril en zonnehoed ontspannen op het strand
Afbeelding Credit: vvvita, Shutterstock

divider-catclaw1

Conclusie

We hopen dat dit bericht je heeft geholpen om de preoccupatie van je kat met water tot op de bodem uit te zoeken. Gelukkig is spelen met water of het zoeken naar stromend water niet zo ongewoon en is het vaak instinctief. Aan de andere kant, als uw kat overmatig drinkt, is dit niet normaal. We raden u aan uw kat door een dierenarts te laten controleren om erachter te komen wat ervoor zorgt dat hij zoveel drinkt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock