Hoe vogelnesten te beschermen tegen katten (12 effectieve ideeën)

Of het nu gaat om verwilderde katten, losse zwerfkatten of zwervende huisdieren, katten doden elk jaar miljoenen wilde vogels. Hoewel de katten geen schuld hebben (ze handelen tenslotte gewoon op hun natuurlijke instincten), is het beschermen van de vogels tegen bejaaging nog steeds een goed idee. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de leefgebieden van vogels te beschermen en het gedrag van katten te beheersen die vogelnestaanvallen tot een minimum beperken.

cat + lijnverdeler

De 12 tips om vogelnesten te beschermen tegen katten

Katten zijn geboren roofdieren, wat betekent dat het vrijwel onmogelijk is om ze te trainen om niet te jagen. Zelfs de zachtaardigste katten zijn meer dan bereid om een vogel tijdens de vlucht neer te halen. In de meeste gevallen is het gemakkelijker om het gedrag te stoppen door de interactie tussen katten en vogels in de eerste plaats te minimaliseren.

1. Houd huiskatten binnen

een tabby maine coon kat thuis
Afbeelding Credit: Daniel Zopf, Unsplash

Als uw kat vogels doodt en nesten neerhaalt, is de eenvoudigste manier om het gedrag te voorkomen, uw kat binnen te houden. Als uw katten naar buiten moeten, overweeg dan een kattenverblijf of laat ze alleen uit onder toezicht. Zo kunt u ingrijpen als uw kat een vogelnest bedreigt.

Pros


 • Voorkomt interacties tussen katten en vogels helemaal

Tegens

 • Vereist dat katten van binnen mentaal worden gestimuleerd
 • Werkt alleen als het je eigen kat is die het probleem veroorzaakt; het is geen oplossing voor zwerfkatten of verwilderde katten
thematische pauze

2. Beloon niet per ongeluk vogelvangsten

rode tabby kat op jacht naar een kleine vogel
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Als je kat tijd buitenshuis doorbrengt en in het verleden een muis heeft gevangen, heb je het gedrag waarschijnlijk beloond. Veel katten worden om deze reden gehouden – om huizen en werven ongediertevrij te houden. Als uw kat toevallig een vogel vangt, is het moeilijk om uw kat te vertellen dat u wilt dat hij selectief alleen op bepaalde dieren jaagt.

Positieve bekrachtiging speelt een grote rol in het gedrag van katten. Als u het vangen van vogels beloont, zelfs onbedoeld, is de kans groter dat uw kat in de toekomst op vogels jaagt. Hoewel je je kat niet moet straffen, moet je hem niet het idee geven dat hij iets goeds heeft gedaan.

Pros


 • Helpt de vogeljacht te ontmoedigen

 • Eenvoudig te implementeren

Tegens

 • Moeilijk om het gedrag helemaal te stoppen, vooral voor buiten “mousers”.
thematische pauze

3. Houd klauwen bijgesneden om schade te minimaliseren

close-up knippen van kattennagels
Afbeelding Credit: GaiBru-Photo, Shutterstock

Katten gebruiken hun klauwen om struiken, hekken en bomen te beklimmen, waar ze wilde vogels vangen. Door de klauwen van je kat bijgesneden te houden, wordt het moeilijker voor hem om te klimmen en kunnen ze de vogels waar ze naartoe vegen geen pijn doen. Klauwen zijn het gevaarlijkste wapen van een kat, maar ze zijn gemakkelijk te temmen met regelmatig onderhoud.

Pros


 • Minimaliseert schade aan vogels

 • Maakt het moeilijker voor katten om toegang te krijgen tot vogels

Tegens

 • Katten zijn niet altijd coöperatief met klauw trimmen
thematische pauze

4. Plaats halsbanden met bellen op katten om vogels te waarschuwen voor dreigend gevaar

kat met rode kraag
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Als een kat een vogel niet kan besluipen om hem te vangen, zal hij waarschijnlijk niet succesvol zijn. Vogels hebben goede instincten die voorkomen dat ze worden gevangen door roofdieren. Het toevoegen van een halsband met een bel aan uw kat waarschuwt wilde vogels voor hun aanwezigheid. De vogels zullen zich verstoppen of opstijgen als ze weten dat je kat eraan komt. Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om vogels te laten weten dat er acuut gevaar is.

Pros


 • Kosteneffectief en eenvoudig

 • Waarschuwt vogels voor gevaar

 • Vereist geen training

Tegens

 • Buitenkatten kunnen gemakkelijk halsbanden verliezen
thematische pauze

5. Voer geen zwerfkatten of verwilderde katten

zwerfkatten die op de grond liggen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Als het probleem niet je eigen kat is, maar eerder een zwerfkat of verwilderde kat die in je tuin ronddwaalt en vogels doodt, zorg er dan voor dat je ze niet aanmoedigt om te bezoeken. Katten komen van nature vaak voor in gebieden waar ze voedsel vinden, en hoe meer ze worden gevoerd, hoe groter de kans dat ze blijven hangen.

Als verwilderde katten een ernstig probleem zijn, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenasiel. De meeste hebben humane vangmethoden om ze te verwijderen.

Pros


 • Contact opnemen met dierenasielen helpt de populatie wilde katten onder controle te houden

Tegens

 • Soms is het moeilijk om zwerfdieren weg te houden
thematische pauze

6. Sterilisatie en castratie katten

castratie van de kat op de operatietafel van een dierenarts
Afbeelding credit: Simon Kadula, Shutterstock

Sterilisatie en castratie van uw huisdieren om de zwerfkattenpopulatie laag te houden is belangrijk, maar het kan ook hun jacht- en zwervend gedrag verminderen. Als je een kat hebt die buiten is, is de kans groter dat ze van huis afdwalen als ze niet vastzitten. Het zijn ook agressievere jagers.

Pros


 • Voorkomt zwerven en overmatig jagen

 • Vermindert ongewenste kittens

Tegens

 • Sterilisatie/castratie kan duur zijn
thematische pauze

7. Gebruik humane vallen om zwerfdieren te vangen en te verplaatsen

een groep zwerfkatten die in een val gaan
Afbeelding Credit: Bykofoto, Shutterstock

Er zijn veel opties voor humane, levende vallen om zwerfkatten of verwilderde katten te vangen en te verplaatsen. Door deze katten te vangen en naar uw plaatselijke dierenasiel of kattenopvang te brengen, worden ze op zijn minst verplaatst. Veel reddingen hebben een catch-, sterilisatie- / castratie- en releaseprogramma. Ze kunnen verwilderde katten weer in het wild loslaten, maar ze zullen worden gefixeerd om te voorkomen dat ze bijdragen aan overbevolking. Ze worden ook verplaatst naar een gebied weg van uw tuin.

Pros


 • Helpt de verwilderde kattenpopulatie

 • Maakt gebruik van humane methoden

 • Verwijdert zwerfkatten uit uw tuin

Tegens

 • Katten vangen vereist geduld en tijd
 • Lost het vogeldodingsprobleem niet op korte termijn op
thematische pauze

8. Steun lokale dierenasielen

kittens in dierenasiel
Afbeelding Credit: 279photo Studio, Shutterstock

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt dat het ondersteunen van dierenasielen de incidentie van katten die op vogels in uw tuin jagen zal verminderen, kan het een lange weg gaan. Veel opvangcentra en reddingsoperaties draaien op een klein budget en zijn afhankelijk van donaties om operationeel te blijven. Het verminderen van de populatie zwerfkatten en verwilderde katten is afhankelijk van het vermogen van reddingsorganisaties om ze te vangen en te herhuisvesten. Door uw lokale asiel of redding te ondersteunen, helpt u zwerfkattenpopulaties onder controle te houden.

Pros


 • Helpt zwerfkatten die in uw tuin jagen te verminderen

 • Helpt zwerf- en verwilderde kattenpopulaties te verminderen

Tegens

 • Kan niet voorkomen dat alle katten op vogels in uw tuin jagen
thematische pauze

9. Catproof uw tuin

kat die over het hek probeert te klimmen
Afbeelding Credit: Kalo Kanev, Shutterstock

Je kunt bepaalde dingen doen met je landschapsarchitectuur om katten ervan te weerhouden het als jachtgebied te gebruiken. Katbestendig hekwerk met gaten die te klein zijn voor katten om doorheen te klimmen en dat minstens 1,5 meter hoog is, helpt katten buiten te houden. Het is ook een goed idee om bomen en struiken uit de buurt van uw omheiningslijn te houden, omdat deze kunnen worden gebruikt als een manier voor katten om binnen te komen.

Pros


 • Esthetisch aantrekkelijk

 • Natuurlijk kat-proofs uw tuin

Tegens

 • Heraanleg kan duur en arbeidsintensief zijn
thematische pauze

10. Houd vogelvoeders uit de buurt van bomen en struiken

feeder_utroja0_Pixabay
Afbeelding Credit: utroja0, Pixabay

Bomen en struiken zijn uitstekende jachtgebieden voor katten omdat ze hen toegang geven tot prooien met het toegevoegde verrassingselement. Het plaatsen van vogelvoeders in gebieden die moeilijk te bereiken zijn en weg van de dekking van gebladerte geeft vogels een betere kans om de vangst te ontwijken.

Tegens

 • Niet geschikt voor alle werfopstellingen
thematische pauze

11. Installeer hekwerk

gebogen rustieke houten omheining
Afbeelding Credit: knelson20, Shutterstock

Katbestendig hekwerk dat te hoog is voor katten om te klimmen en vrij van gaten om te voorkomen dat katten naar binnen sluipen, zal zwerfkatten natuurlijk afschrikken om in uw tuin te jagen. Hekken moeten 1,5 meter hoog zijn en geen grote gaten in het materiaal hebben.

Pros


 • Biedt een katbestendige barrière

Tegens

 • Kan duur zijn
 • Arbeidsintensief
 • Mogelijk niet geschikt voor uw buren of buurtontwerp
thematische pauze

12. Kies veilige vogelhuisjeontwerpen

vogelhuisje in de winter
Afbeelding Credit: Hellado, Pixabay

Het plaatsen van vogelhuisjes op moeilijk bereikbare plaatsen kan ze veilig houden voor katten. Zorg ervoor dat ze 2-3 meter boven de grond zijn en overweeg ze te installeren op metalen of plastic palen die niet gemakkelijk kunnen worden beklommen door zwervende katachtigen.

Het wordt ook aanbevolen om vogelhuisjes te ontwerpen met steil hellende daken om katten af te schrikken van sitting op hen.

Tegens

 • Vereist werk en creativiteit

Kattenkogelverdeler 1

Wat u niet moet doen om vogelnesten veilig te houden

Het veilig houden van vogelnesten in uw tuin kan een frustrerende onderneming zijn. Katten zijn moeilijk buiten te houden, dus je zult merken dat ondanks het nemen van meerdere stappen om te voorkomen dat ze op vogels jagen, ze dit nog steeds doen. Het is belangrijk om altijd humane methoden te gebruiken om katten uit je tuin te houden en te onthouden dat ze zich niet slecht gedragen; ze handelen gewoon op basis van hun natuurlijke instincten.

Ook zijn katten niet de enige roofdieren die op vogels jagen. Wasberen, slangen en nog grotere vogels jagen vaak op vogelvoeders in de achtertuin en laten bewijs achter dat doet denken aan een kattenaanval. Het kan zijn dat je te maken hebt met meer dan één roofdier.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

U kunt bepaalde stappen ondernemen om te voorkomen dat katten op vogelnesten en vogelvoeders in uw tuin jagen. Als het je eigen kat is die de jacht doet, is het het beste om hun toegang tot vogels in de eerste plaats te minimaliseren door ze in bedwang te houden. Voor zwerfkatten en verwilderde katten kunt u de opzet van uw tuin aanpassen en veilige vogelhuisvesting bieden om de jacht te ontmoedigen. Als zwerfkatten een ernstig probleem zijn, overweeg dan contact op te nemen met uw plaatselijke dierenasiel of redding voor hulp bij het vangen en verplaatsen van deze katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock