Waarom wrijft uw kat met zijn kop over u? 5 Veel voorkomende redenen

We hebben allemaal wel eens in hun leven onze kat op ons laten wrijven. Hoewel katten onafhankelijke wezens zijn die niet gemakkelijk vertrouwen, zijn ze meestal loyaal voor het leven als ze eenmaal van je houden. Als je eenmaal een band met je kat hebt opgebouwd, moet je echter nog steeds hun lichaamstaal kennen.

Wat betekent het bijvoorbeeld als je kat met zijn kop over je wrijft? Er zijn vijf veel voorkomende redenen waarom je kat dit doet. We zullen op die redenen ingaan in onze onderstaande gids.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom katten hun hoofd op mensen wrijven

1. Je kat zegt hallo

Zodra je kat besluit dat hij je leuk vindt en niet langer het onafhankelijke, stand-offish-wezen is dat het kan zijn, zal hij zijn gezicht tegen je aan wrijven om hallo te zeggen. Wrijven tegen je benen of lichaam is de manier van de kat om je te begroeten. Het betekent meestal dat je kat blij is om je te zien.

Dit kan het vaakst gebeuren wanneer je naar je werk gaat en thuiskomt, of vooral als je langer weg bent geweest dan de kat gewend is.

Kat die met de mens speelt
Afbeelding credit: Florian Höllmüller, Pixabay
thematische pauze

2. Uw kat claimt u

Katten zijn niet alleen onafhankelijk, maar ze willen ook claimen wat ze denken dat van hen is. Katten markeren mensen graag met hun geuren, althans degenen die ze vertrouwen en waar ze van houden.

Wrijven tegen iets of iemand is de manier van de kat om ze in zijn omgeving te accepteren en ze zich eigen te maken. Je kat zal dit meer dan eens doen, omdat zijn geur na een tijdje vervaagt. De geur helpt de kat zich minder gestrest en rustiger te voelen in zijn omgeving, vooral als die omgeving nieuw is.

Wanneer u uw kat naar het werk laat gaan, slijt de geur van uw kat, wat betekent dat de kat de geur opnieuw moet aanbrengen wanneer u thuiskomt. Door te likken, zachtjes te bijten, te koppen of tegen je aan te wrijven, kan de kat zijn territorium terugwinnen, waardoor endorfines vrijkomen die de kat kalm en gelukkig maken.

kat wrijft tegen eigenaar
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock
thematische pauze

3. Uw kat creëert een groepsgeur

Verwilderde katten wrijven vaak tegen elkaar om een geur achter te laten op hun kattenkolonie. Dit creëert een gemeenschappelijke geur, die de katten helpt te weten wanneer indringers of bedreigingen hun groep binnendringen. Je kat kan dit doen om gemeenschap en harmonie met je op te bouwen. De kat denkt ook dat hij jou en je gezin beschermt door een groepsgeur te creëren.

Katten kunnen erg beschermend zijn voor hun huisdierouders en de huizen waar ze van houden.

Kat, wrijven, tegen, eigenaren, benen.
Afbeelding credit: Evan Abram McGinnis, Shutterstock
thematische pauze

4. Je kat probeert je iets te vertellen

Als huisdierouder zou je vaak willen dat je kat met je kon praten en je kon vertellen wat hij wil. Katten praten op hun eigen manier. Als uw kat bijvoorbeeld tegen de kast wrijft waar zijn voedsel is, is het een veilige gok dat de kat u vertelt dat het voedertijd is.

Als je kat agressief tegen je aan wrijft, kan dit betekenen dat er iets mis is. Of de kat is ziek, heeft vers water nodig of geeft je een vriendelijke herinnering dat je de kattenbak moet opruimen. Er zijn nogal wat dingen die je kat je zou kunnen proberen te vertellen wanneer hij tegen je aan schuurt, en je moet de signalen oppikken.

kattentraining
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

5. Uw kat verzamelt informatie

Uw kat kan proberen informatie te verzamelen wanneer hij tegen u schuurt. Dit is de manier van de kat om een vreemd of nieuw ding in zijn omgeving te dimensioneren. Het betekent niet dat de kat een uitnodiging uitspreekt om geaaid te worden, dus begin niet zomaar een nieuwe kat te aaien die tegen je aan schuurt. Geef de kat de tijd om zijn mening te vormen en hij laat je weten wanneer het aaien kan beginnen.

Laat de kat zijn informatie verzamelen en als hij dan geaaid wil worden, zal hij je dat zeker laten weten.

Image Credit: Free-Foto’s, Pixabay

garen ball divider

Moet je je zorgen maken als je kat tegen dingen schuurt?

Hoewel het normaal is dat een kat zijn kop tegen je aan wrijft, kan de kat ziek zijn als hij het agressief begint te doen en niet stopt. Als u een van de onderstaande symptomen opmerkt, is het waarschijnlijk het beste om een afspraak te maken met de dierenarts van uw kat.

Tekenen van ziekte bij uw kat

 • Oogzwaaien
 • Hoofd kantelen
 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Diarree
 • Verwarring
 • Meer miauwen dan normaal
 • Haaruitval
 • Niet goed verzorgen
 • Overgrooming

Sommige ziekten resulteren in katten die te veel tegen voorwerpen of mensen wrijven.

 • Oorontstekingen
 • Vlooienplaag
 • Intracraniale ziekte
 • Kattenovergevoeligheidsstoornis
 • Allergieën

Als u een van de bovenstaande symptomen opmerkt, of als uw kat plotseling te veel over u wrijft, is het het beste om de kat naar een dierenarts te brengen voor diagnose en behandeling. De meeste van deze ziekten kunnen snel worden behandeld en uw kat zal in een mum van tijd terugkeren naar zijn liefdevolle, loyale zelf.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten zijn onafhankelijke wezens die aandacht willen, en er zijn een paar redenen waarom je kat zijn kop tegen je aan wrijft, van aandacht willen tot hallo zeggen.

Als uw kat echter te agressief wordt met het wrijven, kan er iets mis zijn, dus het is het beste om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een controle. We willen allemaal dat onze harige vrienden gezond en gelukkig zijn en zich geliefd voelen, en het beste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat ze geliefd zijn en regelmatig naar de dierenarts worden gebracht.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock