Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Bij katten is krabben net zo natuurlijk en normaal als slapen, maar zonder de juiste training kan het ook banken, stoelen en meer vernietigen. Gelukkig kun je dit gedrag ombuigen en zowel de bank als je band met je kat redden. In dit artikel leer je hoe je kunt voorkomen dat je kat op een gezonde, veilige manier meubels krabt.

Verwachten dat onze kat zelf stopt met krabben is hetzelfde als hem vragen om te stoppen met ademen. De oplossing is niet om hen te vragen te stoppen met krabben, maar om het gedrag om te leiden naar geschikte substraten of krasoppervlakken.

Krabben aan ongepaste voorwerpen of buitenkanten is zeer vervelend voor kattenouders. Voordat we de confrontatie aangaan met hoe u kunt voorkomen dat uw kat op ongewenste plaatsen krabt, laten we uitzoeken waarom uw kat onze meubels moet krabben in plaats van die van zichzelf.

Waarom krabben katten?

Katten krabben om vele redenen, waaronder:

  • Opwindingsuitdrukking wanneer we terugkeren na de hele dag afwezig te zijn geweest, tijdens speeltijd (een vorm van opwinding) of als stressverlichting.
  • Krabben buigt veel van de pezen en spieren van de kat en dient als een vorm van bewegen. Sommige katten krabben ook na het lopen of als onderdeel van een reksequentie.
  • Territoriummarkering door visuele sporen achter te laten door herhaaldelijk krabben en door chemische geur af te zetten via de pads van de voeten. De betekenis van deze merken is niet duidelijk. Het werkt hoogstwaarschijnlijk als geruststelling zodra onze kat terugkeert om de plek te onderzoeken.
  • Krabben moedigt ook aan het verwijderen van de dode nagel buitenhoes van een kat.

Waarom krabben katten meubels?

Kattenklauwen op meubels

Gestoffeerde meubels zijn stevig, hoog en hebben een textuur die aantrekkelijk is om te krassen.

Vanuit het oogpunt van de kat zijn de bank, het bureau, de stoel en zelfs de muur briljante kraboppervlakken omdat ze stevig en lang zijn en het juiste materiaal hebben voor het graven van nagels.

Banken bevinden zich over het algemeen in gebieden van maatschappelijk belang, wat hun waarde als communicatieplekken verhoogt en een doel als een prikbord dient.

Katten zullen waarschijnlijk meubels krabben wanneer ze niet over voldoende krabopties, oppervlakken en substraten beschikken die niet aan hun individuele behoeften voldoen. Door onze kittens en katten goed te observeren, kunnen we bepalen of ze de krabpaal of het oppervlak verleidelijk genoeg vinden om zich aan vast te klampen of dat we een ander substraat of posttype moeten aanbieden.

Hoe stop je je kat met krabbende meubels?

Leer hoe je kunt voorkomen dat je kat meubels krabt zonder je relatie te verpesten door deze 5 eenvoudige stappen te volgen:

1. Zorg voor geschikte krasoppervlakken.

Kat krabben sisal krabpaal

Door geschikte plaatsen te bieden om te krabben, kunt u dit gedrag op een gezonde, niet-destructieve manier omleiden.

Katten zijn instinctieve klimmers en geven de voorkeur aan verticale krabpalen, hoewel sommigen de voorkeur geven aan horizontale. Verticale palen moeten stevig zijn, lang genoeg voor uw kat om een goede stretch te hebben en niet wiebelig.

Een recente studie wees uit dat de meeste katten de voorkeur geven aan met touw of sisal bedekte palen in plaats van het tapijttype dat door eigenaren wordt aangeboden, terwijl anderen de voorkeur geven aan hout, karton en ruwe stof.

Krabpalen moeten overvloedig aanwezig zijn in huishoudens met meerdere katten om concurrentie te voorkomen.

Ze moeten naast de favoriete plekken van uw kat worden geplaatst, zoals ramen, de bank, toegangsdeuren en slaapruimtes, omdat katten zich graag uitrekken na een dutje.

Als uw huis ruimtebeperkingen heeft, overweeg dan beenwikkels die het meubilair beschermen terwijl u tegemoetkomt aan de behoeften van de kat met sisalmatwikkels of doe het zelf door gerichte benen in een reeks materialen te wikkelen, waaronder sisal, stof en katoenen touw.

Borstels die aan de muur zijn bevestigd voor gezichtsmarkering, voedseldispensers die voedsel afgeven wanneer katten ze klauwen, en deurmatten kunnen ook worden gebruikt om katten naar geschikte plaatsen voor markering te leiden.

Boomtakken en boomstammen zijn ook uitstekende substraten voor katten en kunnen op een balkon worden aangebracht.

Katten met orthopedische problemen kunnen worden aangemoedigd om verticale palen of horizontale krabbers op één niveau te gebruiken als stappen om op hogere oppervlakken te springen. Uit de handel genomen tapijtmonsters met een antislip vloerkleed (verkregen uit vloerwinkels) kunnen een verscheidenheid aan textuur- en antislipkrabopties bieden voor oudere katten.

Lees ook: Beste 10 kattenkrabbers voor binnenkatten

2. Train met speelgoed en voedselbeloningen.

Plaag de kat met een speeltje voor de paal, zodat wanneer de kat een veeg neemt, zijn klauwen verbinding maken met de paal. U kunt ook een speeltje (d.w.z. veren, muis) met een touw aan de kras bevestigenpost en moedig de kat aan om het speeltje te vangen.

Je kunt de krabpaal ook op zijn kant leggen en wat gedroogde kattenkruidbladeren of poeder wrijven. Kattenkruid trekt katten niet betrouwbaar naar een paal, dus het is de moeite waard om verschillende vervangers te proberen, zoals het betrekken van uw kat bij interactief spelen vlak bij een golfkartonnen krabkussen.

Voedselgedreven katten kunnen worden verleid met geneugten. Beloon ze in eerste instantie voor het snuffelen en onderzoeken van de post. Naarmate ze bekender worden, geef je een traktatie wanneer ze hun poten erop plaatsen en werken ze op tot wanneer ze eraan krabben. Door traktaties bovenop de paal te plaatsen, wordt het klimmen en het ophalen van delicatesse aangemoedigd.

Vermijd het vasthouden van de poten van je kat en wrijf ze tegen de paal, het kan ze angstig maken en de paal niet leuk vinden, vooral als ze dit soort handelingen eng of aversief vinden.

Tot slot, imiteer de kat door dagelijks aan de paal te krabben.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

3. Pas afschrikmiddelen toe.

Maak het betreffende voorwerp of oppervlak onaantrekkelijk of ongemakkelijk voor de kat. Sterke geuren zoals citrus kunnen afstotend zijn voor katten, dus probeer sinaasappel- of citroenschillen op het meubilair te wrijven. Je kunt ook proberen het te spritzen met naar citroen geurende sprays. Zorg ervoor dat u een huisdierveilig product kiest en weet dat u mogelijk vaak moet spuiten om het gewenste effect te bereiken.

Plakband zoals KatSupreme Double-Sided Deterrent Tape is aan beide kanten plakkerig. Je plakt één kant op het betreffende oppervlak en pelt het bovenlaken af om er een meubelbeschermer van te maken. Wanneer uw kat het kleverige oppervlak aanraakt, zal hij het gevoel op zijn poten niet leuk vinden en zal hij naar elders verhuizen. Naarmate de tape bedekt raakt met bont, moet u deze vervangen om de werkzaamheid te garanderen.

Houd er ook rekening mee dat sommige katten (met name langharige katten) vast kunnen komen te zitten aan de tape, waardoor onaangenaam haar knippen noodzakelijk wordt.

Als plakband niet genoeg is, kunt u het meubilair in een nauwsluitend vel of zelfs een plastic gordijn wikkelen. Zodra je je kat hebt getraind om zijn gedrag om te leiden naar een krabpaal, kun je het afschrikmiddel verwijderen.

Lees ook: De 5 beste kattenkrabafschrikmiddelen

4. Trim de nagels van je kat regelmatig.

Knip de nagels van je kat om te voorkomen dat ze meubels beschadigen.

Het regelmatig knippen van de nagels van uw kat zal helpen om schade aan het meubilair te voorkomen.

De klauwen van katten zijn als menselijke vingernagels en zullen scherp en overwoekerd raken. Meestal krabben katten om oude, buitenste lagen nagels te verwijderen en te vervangen door nieuwe nagelgroei.

Tweewekelijks of maandelijks nagelknippen zorgt ervoor dat de nagels van uw binnenkat niet dik zijn en kort blijven. Buitenkatten hoeven niet te worden geknipt, omdat ze hun klauwen nodig hebben voor bescherming en klimmen. De nagels van geriatrische of artritische katten moeten meestal tweemaandelijks worden geknipt omdat ze slordig en broos zijn vanwege gebrek aan lichaamsbeweging en ouderdom.

Forceer je kat niet. Train in plaats daarvan je kat om nagelknippen thuis te accepteren! Als uw kat het niet leuk vindt om zijn nagels te laten knippen, huur dan een professionele kattentrimmer in of breng ze naar de dierenarts.

Lees ook: Beste kattennagelknipper

5. Gebruik Cat Surface Attractant.

Katten die elkaar besnuffelen introductie

Katten gebruiken hun reukvermogen om vertrouwd te raken met nieuwe dingen, waaronder andere katten.

Gebruiken Feliscratch van Feliway om uw kat naar een geschikte ondergrond te trekken. Feliscratch is een feromoon waarvan klinisch is bewezen dat het ongewenst krabben in huis vermindert of stopt, zowel op verticale als horizontale oppervlakken. Verschillende studies hebben aangetoond dat wanneer Feliscratch op een paal wordt aangebracht, de kat naar die paal zal trekken om te krabben.

Krabben is zo instinctief dat zelfs katten die het declameren hebben doorstaan, het nog steeds proberen te doen.

Schreeuw of straf uw kat niet wanneer hij op de verkeerde plek schraapt, omdat dit angst kan veroorzaken, wat mogelijk tot andere problemen kan leiden.

Wees geduldig, probeer verschillende technieken en substraten gedurende ten minste een paar weken en beloon hem of haar met spel, traktatie of huisdieren wanneer hij of zij krabt op de juiste oppervlakken.

Door rekening te houden met het gedragspatroon en de communicatiebehoeften van onze kat, kunnen we betere kraboplossingen bieden die voldoen aan onze individuele kat en onze band tussen mens en dier verbeteren.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders